MOMENTS OF MY LIFE

Saarenmaan valssi ja majoitusvaihtoehtojaBlogiyhteistyö  Your Brand Up Studio   

Oi, mikä ihana aamu! Olipa kiva herätä uuteen päivään luonnonläheisyydessä, viehättävässä lomakylässä Saarenmaalla.  Läätsa Holiday Homes  tarjosi meille majoituksen merenrantakylässä katajien ja mäntyjen alla.
Meillä oli aikainen aamuherätys. Ja paikan omistaja jo heti aamulla esitteli meille lomakylän tiloja ja toimintaa. Omistaja kertoi, että Läätsassa on myös hyvä mustikkametsä. Tähän merenrantakylään ajaa Kuressaaresta 15 minuutissa. Viehättävä paikka, kodikasta ja kodinomaista tunnelmaa. Sopiva paikka perhematkailuun.Uimaan emme ehtineet / päässeet, oli niin kylmää. Sen sijaan jatkoimme matkaamme aamiaiselle... 

Aamiaisella Georg Ots Spa -hotellissa


Meitä odotti herkullinen aamiaistarjoilu Georg Ots Spa Hotellissa. Olipa kiva istahtaa pöytään josta on hienot näkymät Kuressaaren Piispanlinnaan ja tähän vuoden aikaan hiljaiseen huvipursisatamaan. 
Aamiaispöytä notkui herkkuja. Ja esillepano oli tehty houkuttelevaksi. Näillä eväillä jaksoi taas jatkaa matkaa.


Kuressaaren Piispanlinna hotellin ikkunasta kuvattuna. Piispanlinnan tekee ainutlaatuiseksi Baltiassa se, ettei sitä ole koskaan valloitettu taistelemalla. Linna on säilynyt alkuperäisessä asussaan nykypäiviin saakka. Piispanlinnan rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla. Ja viime vuosina linnaa entistetty pieteetillä, niinkuin virolaiset entistämisen tekevät. Tästä kulmasta linnassa on jotakin samaa kuin Turun linnassa. Georg Ots Spa Hotellissa on myös tasokas Spa. Siellä oli hotellivieraita, joten en uskaltanut ottaa kuvia. Ihastuttava hotelli. Jos Kuressaareen tulen uudelleen, niin tänne asettuisin. Hotelli on saanut nimensä kuuluisan ooppera- ja iskelmälaulaja Georg Ots'in (1920-1975) mukaan. Innostuin lukemaan hänestä reissumme jälkeen.

Georg Otsin kuvia hotellin seiniltä 
Georg Otsin laulutaidot huomattiin jo lapsena. Hän kuitenkin ryhtyi opiskelemaan arkkitehdiksi, mutta toinen maailmansota keskeytti Otsin opinnot. Sodan aikana hän lauloi viihdytyskiertueilla puna-armeijassa. Kotiin tultuaan hän ilmoittautui Tallinnan konservatorioon ja Estonia-teatterin kuoroon.
Ensimmäisen oopperaroolinsa Georg Ots lauloi vuonna 1944, se oli Jevgeni Onegin. Estonia-teatterin solistina Ots toimi vuodesta 1945.  Ja hän oli suosittu esiintyjä myös silloisen Neuvostoliiton puolella. Hän oli Neuvostoliiton kaikkien virallisten oopperatalojen suosikkiesiintyjä. Ots lauloi sujuvasti viroksi, venäjäksi, suomeksi, saksaksi, italiaksi ja ranskaksi. Ots vieraili suurella menestyksellä lukuisissa Euroopan maissa ja myös Yhdysvalloissa.

Ots vieraili myös paljon Suomessa ja teki monia levytyksiä täällä. Tässä YouTube -linkki yhteen hänen tunnetuimmista kappaleistaan, se sopii aiheeseen  >  Saarenmaan valssi 


Ja matka jatkuu Muhun saarelle. Muhun saaren erottaa saaren ja mantereen yhteydestä kaksi salmea. Saarelle pääsee kuitenkin maantietä pitkin. Maisemat ovat hienot.

Pädasten kartano, Muhu
Ja me ajelimme upeaan Pädasten kartanoon. Se on vaikuttava kartanokompleksi. Pädasten kartano on perustettu 1500-luvun puolivälissä. 


Tyylikkäästi uutta ja vanhaa

Mielenkiintoinen ovenkahvaKartanossa on ihastuttavat sisätilat ja terassit. Kartanolla on pitkä elinkaari. Se on varmasti nähnyt paljon. Mm. vuosina 1950-1970 kartanossa toimi invalidien hoitolaitos. Nykyisin kartano on muhulais-hollantilaisessa omistuksessa. Se on viiden tähden hotelli. Hotellin Alexander -ravintola on neljänä vuonna peräkkäin valittu koko Viron parhaaksi ravintolaksi. 
Pädasten sivut  ->  Pädaste Manor.


Nämä Muhun tiet ovat valokuvauksellisia. Ne ovat kuin sadusta. 
Lähellä Pädastea emännöi suomalainen tv-kokki Sikke Sumari Nami Namaste -nimistä tilaa. Sinne pitää sopia vierailusta erikseen, ja meillä ei valitettavasti ollut vierailuun tarpeeksi aikaa, joten Sikke Sumarin kuuluisa tila jäi näkemättä. 
Mutta toisen Muhussa asuvan suomalaisen tilalla kävimme kääntämässä. Omistajapariskunta ei ollut paikan päällä, mutta pari kuvaa nappasin. Ingrid ja Pekka Elorannalla on Luscher & Matiesen viinitila Muhussa. Lisää mielenkiintoisesta viinitilasta ja sen synnystä,  täältä:  link 


Tuliaiset - Muhun leipää - vielä pienestä, viehättävästä kylästä.


Ja Eemun kuuluisalla tuulimyllyllä vielä viimeinen poseeraus EU -taulun kanssa ja sitten laivaan.


 M/S Viking XPRS :n yllä oli komea sateenkaari, kun astuimme laivaan. Se tarkoittanee, että Viroon jäi pala sydäntä ja  tapaamme taatusti uudelleen. Kotimatkalla päivällisen lomassa oli kiva muistella ikimuistoista matkaamme. Meillä oli mainio tiimi:

Kiitos - Aitäh!  Evelin,  Johanna,  Piia,  Andrea ja minä. 
Ja kiitos kuuluu myös Haapsalulle ja Länsi-Viron ihanille saarille!


- Tuula 


L'tour Estonian kierroksemme muita linkkejä:

Haapsalun rautatieasema - link
Haapsalun kahviloita ja ravintoloita - link
Majakat ja Estonian muistomerkki - link
Hiidenmaan ravintola Kork -  link
Saarenmaa ja Anglan tuulimyllymäki - link


#industrialheritagefortourism  #visitestonia #westestonia 33 kommenttia

 1. Olipas mielenkiintoinen postaus. Minä joka en ole ikinä päässyt ulkomaille(no Ruotsiin) enkä pääse. Luen aina mielenkiinnolla näitä matkakertomuksia. Ihan kuin olisin ollut nytkin teidän mukana ja kokenut kaiken. Kiitos.
  Oikein aurinkoista lauantaita sinne,
  Ja tuleppas käymään kylässä aurinkokujallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kun tulit Saarenmaan kierrokselle. Ei se aina ole tärkeää edes päästä ulkomaille, kun pystyy tunnelmoimaan maailmaa lukemisen kautta.
   Kävin vierailulla Aurinkokujalla :) Kiitos sinulle ja ihanaa pääsiäisen odotusta!

   Poista
 2. Teillä on ollut ihana reissu, jota on ollut mukava seurata.

  Monena vuonna on pitänyt lähteä tuonne Saarenmaalle, mutta aina on ollut muka jotain kiireisempää tekemistä. Siellä olisi niin paljon nähtävää. Ehkä vielä joskus....

  Mukavaa alkavaa pääsiäisviikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut ihana ja mielenkiintoinen reissu. Kiitos Hanne, että olet ollut "matkassa" mukana.
   Saarenmaa on upea saari. Siellä on vaikka mitä nähtävää. Saarenmaa yllätti minut ja tosi positiivisesti. Laita Saaremaa sinne unelmiesi listalle, niin jonain kauniina päivänä se toteutuu :)
   Kiitos Hanne ja mukavaa pääsiäisen odotusta myös sinne <3

   Poista
 3. Paljon te pääsitte näkemään ja kokemaan reissullanne. Ja me muutkin täällä ruutujemme takana. Kuten jo aiemminkin sanoin, olisipa ollut hauska reissailla mukana ihan oikeastikin.
  Aurinkoista viikonloppua Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kolusimme paikkoja enemmän kuin tuon ajan puitteissa luulisi olevan edes mahdollista. On kiva, kun ruutujen takanakin Viron maaseutu on kiinnostanut, siitä olen mielissäni. Ja Leena, olisit ollut ihastuttava matkakumppani, innostunut ja kiinnostunut kaikesta näkemästä; olisit hyvin sopinut joukkoomme. Oli se mielenkiintoinen reissu, huomaan, että välillä olen ajatuksissani Virossa :)
   Kiitos Leena ja aurinkoista viikonloppua Krunikkaan!

   Poista
 4. Onpa kaunista ja mahtavia näkymiä :) Kunnon seikkailua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro tarjoaa ihastuttavia kokemuksia ja upeita maisemia. Kunnon seikkailua, joka ei ollut liian jännittävää. Mutta ihanaa.
   Kiitos Melissa ja hyvää pääsiäisen odotusta!

   Poista
 5. Upeita kuvia ja kauniita maisemia! Oli kyllä todella mielenkiintoinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jasu! Virosta on kiva kirjoittaa, se on mielenkiintoinen ja kaunis maa.
   Hyvää pääsiäisen odotusta!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jonna, niitä Viro tarjoaa. Ja paljon muutakin.
   Hyvää pääsiäisen odotusta!

   Poista
 7. Oih, ihanissa maisemissa olette olleet!

  Vietimme pari yötä Kuressaaressa ihanassa putiikkihotellissa joka oli piispanlinnan sisäänkäynnin edessä. Siitä jatkoimme Muhuun, ja vietimme järkyttävän tyylikkään ja harmonisen vuorokauden Pädasten kartanossa. Se rauha ja hiljaisuus oli käsin kosketeltava, ja illallinen hakee vertaistaan. Ei ollut halpaa, mutta hinta-laatusuhde oli kohdallaan. En ehkä ikinä unohda sitä visiittiä. Blogista löytyy juttuja Saarenmaalta ja Pädastesta, ja paljon kesäisen vehreitä kuvia, jos haluat käydä kurkkaamassa miten viihdyimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna, kävin lukemassa ihastuttavan postauksesi Muhusta ja Pädasten kartanosta. Nyt minulla oli tutustuminen tuohon upeaan kartanoon, mutta seuraavalla kerralla haluan olla siellä koko vuorokauden ja syödä siellä illallista. Uskomattoman kaunis paikka. Ja kun katselin sinun kesäkuviasi paikasta, niin Pädaste on kuin paratiisi. Pädaste on nyt unelma - listallani :) Kiitos kun vinkkasit postauksestasi.
   Mukavaa pääsiäisen odotusta Johanna <3


   Poista
 8. Kauniita ja kuvauksellisia maisemia! Kiitos mielenkiintoisesta matkakertomuksesta!
  Hyvää pääiäisen odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä Viro on kaunis ja kuvauksellinen. Siellä oli helppo ottaa kuvia. Olipa kiva kun viihdyit matkakertomukseni parissa.
   Kiitos Majan Molla ja hyvää pääsiäisen odotusta myös sinne!

   Poista
 9. Ihana postaus Tuula! Matkakertomuksesi sai miettimään jälleen kerran reissua Viroon. Valtavastihan sielläkin olisi nähtävää ja koettavaa.
  Georg Otsista muistuu mieleeni Saarenmaan valssin ohella syvällinen, melodialtaan melankolisen kaunis Rauno Lehtisen Otsille säveltämä Muuttuvat laulut. Jotenkin tuo kappale vie minut lapsuuteen ja nostattaa haikeansuloisen tunnelman. Muistan isäni soittaneen kappaletta usein, siitähän se sitten kiertyi upeine sanoituksineen niin syvästi pienen tytön sydämeen.

  Ihanaa kevättä sinulle Tuula♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että matkakertomukseni herätti "matkakuumetta". tämä Länsi-Viron matka yllätti minut. Virohan on varsinainen aarreaitta nähtävien ja koettavien asioiden suhteen. Neuvostoaikana siellä ei ollut mahdollisuutta pitää huolta kauniista maasta ja kun Viro itsenäistyi, niin siellä on tehty valtavasti työtä, että kaikki on saatu kuntoon. Mikä tuossa Neuvostoajassa oli ehkä hyvää, niin vanhaa ei hävitetty. Ja virolaiset arvostavat ja kunnioittavat vanhaa ja niin kaikki on noussut uuteen kukoistukseen - toki valtavalla työmäärällä.
   Jotenkin tuntuu nyt siltä, että Georg Ots tekee myös uutta tulemista. Viking Linen uusi tunnusvideo televisiossa pitää sisällään Otsin Älä kiiruhda -kappaleen.
   Ja sinulle Muuttuvat laulut tuovat haikeansuloista tunnelmaa lapsuudesta. Minusta Georg Otsin ääni on niin koskettava, että kun sitä pysähtyy kuuntelemaan, niin kyyneleet ovat lähellä.
   Kiitos Hannah kauniista kommentistasi ja ihanaa kevättä myös sinulle <3

   Poista
 10. Ihania paikkoja. Nyt on just sellainen olo, että oma perhe laivaan ja tuollaiseen mökkiin viikoksi, ai että olis ihanaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kutkuttava olo - lomaolo! Tuo mökkikylä merenrannalla oli suloinen. Ja siellä oli niin ihastuttava tuoksukin - meri ja metsä. Läätsasta saa vuokrata polkupyöriäkin, jos haluaa kuntoilla ja lähteä vaikka lähikaupunkiin Kuressaareen. Ihan loistopaikka lomailuun.
   Kiitos Outi ja ihanaa sunnuntaita <3

   Poista
 11. Teillä on ollut kyllä mahtava reissu. Ja, kiitos tuosta majoitusvinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksan vieläkin ihmettellä, miten paljon näimme kolmessa päivässä. Reissu oli mahtava, niinkuin sanot. Tuo majoitusvinkki kannattaa pistää korvan taa. Ja muutenkin kovasti suosittelen noita Viron saaria, tekivät minuun ison vaikutuksen.
   Kiitos Kaisa ja iloista sunnuntaita!

   Poista
 12. Kiitos paljon Marja-Terttu. Sitä se oli Viro tarjosi kyllä niin huikean matkan.
  Hyvää pääsiäisen odotusta!

  VastaaPoista
 13. Upeita kuvia :) Vaikuttaa vierailun arvoiselta paikalta.

  Suloista sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haapsalu ja Viron saaren tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Oli ihastuttava reissu.
   On vierailun arvoinen paikka.
   Kiitos Sara ja mukavaa pääsiäisen odotusta!

   Poista
 14. Upeita ja tunnelmallisia kuvia. Ja voi, että kuinka upea tuo kartano onkaan. Ihan mieletön <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Pädasten kartano on upea. Ja koko sen ympäristö. Viiden tähden kartanohotelli. Olen nähnyt kuvia siitä kesällä ja se on todellinen kesäparatiisi.
   Kiitos sinulle ja mukavaa pääsiäisen odotusta <3

   Poista
 15. Upeita kuvia ja mielenkiintoista tietoa. Viime kesänä kävin ekaa kertaa Tallinnaa kauempana ja heti syntyi uusi toive kiertää Viroa vähän laajemmin. Automatka Pärnuun oli kiva ja toki itse kylpyläkaupunkikin. Tulevalle kesälle olemme suunnitelleet uutta reissua. Tästä sain paljon mietittävää. Kiitos ja upeita kevätpäiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin tällä reissulla vasta muualla kuin Tallinnassa ja Viro yllätti ja ihastutti. Mielenkiintoinen maa. Nämä saarikierrokset olivat kiehtovia, mielenkiintoisia. Ja sinä olet käynyt Pärnussa, sinnekin olisi kiva mennä ja myös Tartto kiehtoo minua. Ja teillä jo suunnitelmissa uusi reissu Viroon. Hienoa!
   Kiitos Kastehelmi ja mukavaa pääsiäisen odotusta sinne!

   Poista
 16. Onpa kaunis ja viihtyisän oloinen paikka :). Kiitos kattavasta esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarenmaata varmasti tarkoitat kaikkinensa. Siellä viihtyi ja siellä oli paljon katsottavaa. Viro on kiehtova maa.
   Kiitos Meikkiholisiti ja mukavaa pääsiäisen odotusta!

   Poista
 17. Miten paljon Virossa onkaan nähtävää ja koettavaa! Siis paljon muutakin kuin meille monelle tuttu ja rakas Tallinna. Nämä ihanat reissupostauksesi aiheuttavat pahaa matkakuumetta :)
  Ihanaa kevään jatkoa ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virossa kyllä kannattaa lähteä myös Tallinnan ulkopuolelle. Ihastuin niin Haapsaluun kuin näihin Viron saariinkin. Meillä oli mahtava reissu ja siitä syntyi matkapostauksien sarja. Matkakuumeeseen auttaa vain matka :)
   Ja oli kiva nähdä Teija <3 Ihanaa kevään jatkoa myös sinne!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig