MOMENTS OF MY LIFE

Komisario Palmun erehdys TurussaKomisario Palmu on saapunut Turun Kaupunginteatteriin. Odotinkin jo Palmua Turkuun, sillä olen ollut komisario Palmun fani jo pikkutytöstä lähtien. Kirjat olen lukenut ja ensimmäiset Palmu -elokuvat nähnyt televisiosta. Ja millainen Palmu Turkuun saapuikaan...

Komisario Palmu ja hänen apulaisensa Rinne ja Kokka (Taneli Mäkelä, Markus Ilkka Uolevi, Teemu Aromaa)
Takana Bruno Rygseck (Stefan Karlsson) 

Komisario Palmun erehdys kertoo upporikkaan ja omalaatuisen Bruno Rygseckin (Stefan Karlsson) murhasta. Bruno Rygseck löytyy kartanossaan vietetyn kostean illanvieton jälkeen kuolleena kylpyammeestaan. Komisario Palmu (Taneli Mäkelä) sekä Palmun avustajat Kokki (Teemu Aromaa) ja Virta (Markus Ilkka Uolevi) lähtevät selvittämään tapahtumien kulkua Bruno Rygseckin kartanoon.


Palmu ja apulaiset Rinne ja Kokka 

Poliisikolmikko kohtaa rikospaikalla melkoisen henkilögallerian, Rygseckit ja nimen suomentaneet Rykämöt, jotka olivat kaikki olleet illan juhlissa sekä muutaman ei-sukuun kuuluvan henkilön. Heillä kaikilla olisi ollut motiivi murhaan, sen Palmu päättelee nopeasti ja alibitkin Palmu osaa yksi kerrallaan kaataa. Mutta mikä onkaan murha-ase?

Bruno Rygseck (Stefan Karlsson)

Minusta oli mielenkiintoista, miten kuollut Bruno Rygseck nostetaan näytelmässä toimivaksi henkilöhahmoksi. Näin häneen saadaan tutustua paremmin. Stefan Karlsson Brunona on häikäilemätön ja itseään täynnä oleva mies, joka terrorisoi ympäristöään.


Taneli Mäkelä onnistuu Palmuna erinomaisesti. Hänessäkin on eri puolia. Hän komentelee ja käyttää äreää ääntään reippaasti, mutta kuulusteluissa hänellä on psykologista silmää ja silloin nähdään toisenlainen Palmu.

Batler ja Airi Rykämö (Kimmo Rasila ja Ella Lahdenmäki)

Takautumat kertovat, miten Bruno Rydseck löydettiin kylpyhuoneesta. Takautumia käytetään näytelmässä paljon ja hypätään niitten jälkeen taas nykyhetkeen. Tykkäsin kovasti näistä takautumista. Ne olivat taidokkaasti tehtyjä ja juonenkulku oli näin mielenkiintoisempaa. Ja näytelmän seuraaminenkin oli helpompaa. 

Komisario Palmu ja Aimo Rykämö (Taneli Mäkelä ja Severi Saarinen)

Komisario Palmu ja Amalia Rygseck (Eila Halonen)

Airi Rykämön (Ella Lahdenmäki) näyttelee luontevasti Airia, jolla myös on salaisuus. Aimo Rykämön (Severi Saarinen), on puolestaan suurieleinen, janoinen ja rahapulassa. Vanhaneiti Amalia Rygseckin (Eila Halonen), tulevan kartanon omistajalla on pisteliäs kieli. Heillä kaikilla on motiivi murhaan.

Erik Vaara ja Batler (Mika Kujala ja Kimmo Rasila)

Hovimestari Batler (Kimmo Rasila) ei kuulu sukuun, mutta Batler on menneisyytensä vanki ja mahdollinen murhaaja. Mika Kujalan näyttelemä insinööri Erik Vaara ei myöskään kuulu sukuun, mutta hänelläkin olisi motiivi mustasukkaisuuden kautta murhaan.

Alli Rygseck ja Amalia Rygseck (Riitta Salminen ja Eila Halonen) 
Rygseckin tuleva ex-vaimo Alli on mielenkiintoinen ja synkkämielinen nainen. Perintö?

Palmu, Irma Vanne ja Laihonen (Mäkelä, Riitta Salminen ja Thomas Dellinger)
Irma Vanne (Minna Hämäläinen) viehättävänä ja älykkäänä naisena kantaa salaisuutta. Kirjailija Thomas Dellinger on sotkeutunut  juttuun hänkin.


Tarina sijoittuu 30 -luvun loppupuolen  Helsinkiin. Näyttämöllä käytiin myös nopeasti Hotelli Kämpissä.  Ihailin taas Jani Uljaksen upeaa lavastusta. Ajankuva on saatu hienosti teatterilavalle. Kartanossa on täytettyjä lintuja, kauriin- ja hirvenpää, lukuisia komeita kynttelikköjä, komea takka ja tummat sävyt. Presidentti Kyösti Kalliokin löytyy Palmun toimiston seinältä.

Tiina Valkama on tehnyt  aikaan sopivan puvustuksen ja äänimaisema sopii myös näytelmään, sen ovat luoneet Eero Auvinen ja Mikko Hellström.Monipuolinen kirjailija Mika Waltari on tarinankertojana loistava. Murhaaja ei selviä lukijalle eikä myöskään katsojalle helposti. Ja jokaisella epäiltävällä henkilöllä on motiivi murhaan.

Murhaajaa en kerro minäkään enkä murha-asetta. 

Komisario Palmun erehdys ilmestyi toisena Mika Waltarin Palmu -kirjoista vuonna 1940. Maineikkaista Palmu -elokuvista Palmun erehdys oli ensimmäinen, joka tehtiin valkokankaalle, vuosi oli 1960. Vuonna 2016 Waltarin perikunta viimein vapautti Palmut myös teatterien näyttämöille. Ansiokkaan ohjauksen Turun Palmun erehdykseen on tehnyt Panu Raipia ja dramatisoinut Joel Elstelä.

Tämä Turun Komisario Palmun erehdys on jo kolmas tulkinta tästä teatteriesityksestä. Aiemmat erehdykset on tehty Helsingin Kaupunginteatteriin ja Mikkelin teatteriin.

Palmu ei yleensä työnsä lomassa ota paukkua, mutta joskus se on paikallaan. 

Olen itse nähnyt Kaasua, komisario Palmun Helsingin kaupunginteatterissa ja nyt Komisario Palmun erehdyksen Turussa. Pikkutyttönä viihdyin television äärellä kun tuli Palmu -elokuvia, nykyään viihdyn teatterissa. Näille Palmu -teatteriesityksille on ollut tilaus. Ja Taneli Mäkelä istuu Komisario Palmun rooliin loistavasti!


Komisario Palmun erehdys,  ensi-ilta oli 11.4.2019 päänäyttämöllä. 
Ja Palmu tulee jatkamaan myös syksyllä 2019 Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa. 

Kevättä, sanoi Tuula. 


Turun Kaupunginteatterin ohjelmisto löytyy TÄÄLTÄ

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen

Olen nähnyt esityksen kutsuvieraslipulla


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

26 kommenttia

 1. Varmasti viihdyttävää katsottavaa! Kiva kun pääsit näkemään:) Mukavaa pääsiäisen aikaa ja ihanaa alkanutta kevättä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, viihdyttävää ja jännittävää. Mika Waltari taisi jännityskertomuksienkin teon.
   Kiitos Päivikki ja sinulle myös ihanaa pääsiäisen aikaa ja kevättä <3

   Poista
 2. En ole tätä Turun kaupunginteatterin Palmua nähnyt, mutta uskon, että Taneli Mäkelä istuu hyvin Palmun rooliin. Minulle kuitenkin Matti Kassilan elokuvaversio on se aina oikea Palmu. Se pitää katsoa ainakin kerran vuodessa, koska siinä on liuta legendaarisia näyttelijöitä ja mielettömän hyvä ajankuva!
  Kivaa pääsiäisenaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taneli Mäkelä oli kyllä oiva valinta Palmuksi. Matti Kassilan elokuvaversiot ovat mainioita ja monien mielestä Joel Rinne on se ainoa oikea Palmu. Minä olin Helsingin kaupunginteatterin Kaasua, komisario Palmu ensi-illassa ja siellä oli Matti Kassila katsomassa näyttämön Palmua (Kari Väänänen). Kun teatterinäytös oli ohi, ohjaaja kertoi, että katsomossa on Matti Kassila. Ohjaaja vei Matti Kassilalle ison kukkakimpun ja yleisö nousi seisomaan ja antoi Kassilalle valtavat aplodit. Kahden viikon kuluttua Matti Kassila oli kuollut.
   No, tämä tuli mieleeni pienenä sivukuviona.
   Kun taas Palmu näkyy televisiossa, niin on kiva katsoa häntä uusin silmin, kun on nähnyt nämä uudet versiot. Mutta kieltämättä niin Joel Rinne, Leo Jokela ja Matti Ranin ovat jääneet sinne alitajuntaan Palmuna ja hänen apulaisinaan.
   Kiitos Sari mukavasta kommentista ja kivaa pääsiäisenaikaa myös sinne!

   Poista
 3. No, kyllä harmittaa, kun en ehtinyt mukaasi tuonne ennakkoesitykseen. (Tosin oli ihan kiva lounashetkikin, jonka olin ehtinyt jo sopimaan ;) )
  Teatteriesitys kyllä kiinnostaa nykyään niin paljon enemmän kuin elokuvat. Tämän liput voisi siis todella laittaa varaukseen.
  Aurinkoa ja pisamia sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovitut asiat ensin. Ja kiva lounaskin hyvässä seurassa on aina paikallaan.
   Minä myös asetan teatterin ykköseksi ennen elokuvaa. Teatteri on kuitenkin sitä live -kuvaa ja se tuo sen hienon tunnelman, joka aidossa teatterissa on. Teatterin taikaa, niinkuin minulla on tapana sanoa.
   Hyvät roolivalinnat on Turun Palmussa ja se istuu hyvin meidän teatteriimme. Jos menet katsomaan, niin mieti hienoa lavastustakin, siinä näkyy 30-luku. Jani Uljas on ollut kekseliäs.
   Kiitos Celia! Aurinkoa ja pisamia myös sinulle : )

   Poista
 4. Ihanaa pääsiäisen aikaa Sinulle ja tervetuloa vastavierailulle blogiini 🎔

  VastaaPoista
 5. Katseltiin ystävän kanssa Komisario Palmuja parin leffan verran viimeksi Karkkilan reissulla. Olisikin kiva nähdä miten Palmu taipuu näyttämölle. Taneli Mäkelästä tykkään näyttelijänä kovasti.
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin mielenkiintoista, miten nuo Palmut kestävät aikaa. No, Mika Waltari oli nero kirjailijana ja leffojen näyttelijät legendaarisia - Joel Rinne, Leo Jokela ja Matti Ranin. Minusta Palmu taipui hienosti näyttämölle ja Taneli Mäkelä teki oivan roolityön Palmuna.
   Kiitos Outi ja ihanaa pääsiäisen odotusta sinne <3

   Poista
 6. Kiitos esittelystä! Olen nähnyt elokuvan useamman kerran ja tiedän siis murhaajan ja murha-aseen, (mutta en paljasta), joten olisi kiva nähdä se myös näyttämöversiona. Taneli Mäkelä on varmasti oivallinen Palmu.Oliko niin, että joku Palmu-versioista pyörii nyt myös Kansallisteatterissa/kaupunginteatterissa Helsingissä?
  Hyvää pääsiäistä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä siis muistat murhaajan ja murha-aseen - loistavaa! Monikaan ei ole muistanut, kun olen kysynyt. Taneli Mäkelä sopii hyvin Palmuksi. Olin jopa jotain Joel Rinnemäistä vaistoavani hänessä.
   Helsingin kaupunginteatterissa pyörii Kaasua, komisario Palmu ja siinä on Palmuna Kari Väänänen. Olen nähnyt myös tuon Helsingin esityksen ja vaikka Väänänenkään ei huono ollut, niin Mäkelä on enemmän "Palmumainen". Teatteriesityksille on ollut tilauksensa. Helsingin Palmu vetää hyvin ja samoin Turun Palmu.
   Kiitos Piipe kivasta kommentistasi! Ja hyvää pääisäistä myös Sinulle <3

   Poista
 7. Varmasti vaikuutava esitys! Olen aina pitänyt Taneli Mäkelästä, ja uskon, että hän oli hyvä Palmuna. Nyt tekee mieli lähteä teatteriin. Viime kerrasta onkin jo useampi kuukausi :)

  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli toinen Palmu -esitys, jonka näin teatterissa. Ja sopivat nuo Palmut hyvin teatterin lavallekin. Minulla sama juttu, olen myös pitänyt aina Taneli Mäkelästä. Ja osasin odottaakin, että hän onnistuu hyvin Palmuna. Enkä pettynyt. Teatterissa on ihana käydä. Suosittelen!
   Kiitos Minnea ja mukavaa pääsiäistä myös sinulle <3

   Poista
 8. Palmut olen minäkin lukenut ja elokuvat katsonut, joten onhan tämä ihan must-nähtävä! Ja Taneli Mäkelän karisma on sellainen, että ehkä pystyn jättämään vertailut Joel Rinteeseen;)
  Riemullista pääsiäistä, Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että olet Palmut lukenut ja nähnyt. Hienoa, kun näkyvät nykyään myös teatterilavalla.
   Minäkään en miettinyt Joel Rinnettä ollenkaan, kyllä Taneli Mäkelä täytti komeasti Palmun saappaat. Jossakin kohtaa jotakin samaa Joel Rinteen kanssa olin huomaavinani, mutta se oli tietysti Palmun tulkintaa. Muuten en Rinteeseen vertaillut.
   Kiitos Lady ja riemullista pääsiäistä myös sinne <3

   Poista
 9. Vaikuttaa todella viihdyttävälle! Olen niin nuorta sukupolvea, että mikäli en olisi koulussa esitelmää Palmusta tehnyt, ei mulla olisi hajuakaan koko asiasta!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet pitänyt koulussa esitelmän Palmusta. Hienoa, kun näitä Mika Waltarin hienoja teoksia kouluissa kunnioitetaan. Niin sitä oppii nuori sukupolvikin tuntemaan Palmun. Olen siitä mielissäni.
   Kiitos Hanna ja iloista pääsiäistä!

   Poista
 10. Takuulla mukava esitys!
  Ihanaa pääsiäisen aikaa Tuula ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Palmu koukuttaa. sitä herkeämättä kuuntelee niitä Palmun tarkkoja johtopäätöksiä. Hyvin on Waltari teoksensa rakentanut.
   Kiitos Maikku ja ihanaa pääsiäisen aikaa myös sinne <3

   Poista
 11. Komisario Palmu on myös minun suosikkini!Aina katson, jos huomaan, että telkkarista tulee 🌴 🙂 .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sieltäkin löytyy Palmu -fani! Komisario Palmu valloitti aikoinaan ja valloittaa nykyäänkin. Palmu on kestänyt aikaa. Isona osana on varmasti tuo Waltarin loistava teksti. Ja hienosti on tehty elokuvat ja nyt teatteriesityksetkin. Hienoa, että Waltarin tekstiä kunnioitetaan.
   Kiitos Johanna ja iloista pääsiäistä sinne <3

   Poista
 12. Tää on mun suosikki noista Palmu-tarinoista! Mummin ja papan luona katsonut videolta tätä elokuvaa monta kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla. Minä en oikein osaa nimetä kummasta pitäisin enemmän Kaasua, komisario Palmusta tai sitten tästä Palmun erehdyksestä. Molempi parempi. Ihanat mummi ja pappa, joilla on tämä elokuva videolla. Komisario Palmun (kuin muutkin Palmut) kestävät monet katselut.
   Kiitos Sonja ja iloista pääsiäistä <3

   Poista
 13. Komisario Palmu elokuvat ovat suosikkejani! En osaa edes valita yhtä suosikkia kun ne kaikki ovat niin hyviä. Joen Rinne Palmuna on NIIN legendaarinen ja kaikki muutkin hahmot leffoissa. Voisi olla kiva nähdä miten Taneli Mäkelä menee komisario Palmun isoihin saappaisiin ja kuinka elokuva toimii teatteriversiona. Pidän Taneli Mäkelän tyylistä näytellä ja Palmut ovat niin ajattomia.
  Mukavaa pääsiäistä Tuula :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä unohdin Joel Rinteen katsellessani Taneli Mäkelää. Ja joissain kohtaa Tanelikin muistutti Joel Rinnettä. Mutta kyllä ihan oman Palmunsa Taneli teki. Minä olen myös Taneli Mäkelän ihailija, pidän hänen pelkistetystä tyylistään näytellä. Komisario Palmu -elokuvat ovat loistavia ja miten hyvin ne ovat kestäneetkään aikaa. Toki niissä on Mika Waltarin upea teksti. Oli nautittava teatterikokemus.
   Kiitos Marjo ja aurinkoista viikkoa sinulle <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig