MOMENTS OF MY LIFE

Majakat ja Estonian muistomerkki


*Blogiyhteistyö Your Brand Up Studio

Länsi-Viron matka jatkuu... Seuraavaksi matkasimme laivalla Hiidenmaan saarelle. Vaikka oli sateinen päivä ja aikaa oli rajoitetusti, teki Hiidenmaa - vain pienen osan näimme - suuren vaikutuksen. Pääsaaren rantaviivan pituus on 326 km ja pinta-ala 1032,4 km2. Saarella on vajaa 10'000 asukasta. Hiidenmaalaiset itse sanovat, että Hiidenmaa on sisältä suurempi kuin ulkoa!

Meillä matka suuntautui ensin Tahkunaan, Hiidenmaan pohjoiskärkeen ja Tahkunan majakalle. Majakalla on mielenkiintoinen tarina. Tsaari-Venäjä osti majakan Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1871. Valurautainen majakka on valmistettu Eiffelin firmassa eli samassa tehtaassa kuin Eiffelin tornikin. Se tuotiin laivalla osina Hiidenmaalle. Ja pystytettiin vuonna 1875 Tahkunan niemelle. Tahkunan majakka on Viron rantojen korkeimpia majakoita, sen korkeus on merenpinnasta 42,7 m. Majakka sijaitsee Hiidenmaan pohjoiskärjessä lähellä Tahkunan matalan vaarallisia vesiä.Majakan yläkerroksiin ei saatu valoa (se oli suljettu, mutta pääsimme kuitenkin sisään), mutta nyt jäi kiipeämättä torniin. Evelin rohkeana kiipesi korkeimmalle. Kesällä pääsevät taas muutkin kiipeämään majakkatorniin.


Tahkunan niemimaan kärjessä on vaikuttava muistomerkki. Muistomerkki on pystytetty lapsille, jotka menehtyivät Estonian haaksirikossa. Se muodostuu rististä ja kellosta. Kun myrskyää ja tuulee samasta suunnasta kuin onnettomuuden aikana, alkaa muistomerkin kello soida. Minusta muistomerkki on kaunis yksinkertaisuudessaan. Patsas pystytettiin Pyhäinpäivänä 1995. 


Tahkunan niemi sijaitsee Virossa kaikkein lähimpänä Estonia -laivan onnettomuuspaikkaa. Estonia upposi alle tunnissa. Muistomerkin on tehnyt kuvanveistäjä Mati Karmin ja rahat muistomerkkiin on saatu pääosin hiidenmaalaisten lahjoituksina. Tuo kohtalokas ajankohta oli 28.9.1994 klo 00:55


Meillä oli jokaisella pala kurkussa ja kyyneleet silmissä, kun palasimme muistomerkiltä hiljaisina takaisin autolle. Onnettomuudessa menehtyi 852 ihmistä, joista kolmas osa oli virolaisia. 
Kurvasimme myös Militaarimuseon eli Sotamuseon pihalle. Museo on avoinna 15.5.-15.9. Mielenkiintoinen paikka historiallisesti. Tahkunaan perustettiin ensimmäinen neuvostotukikohta jo vuonna 1939. Ja viimeiset Neuvostoliiton joukot poistuivat Hiidenmaalta 11.2.1993.

Köpun majakka (vuodelta 1649)

Matkalla näimme myös Köpun majakan. Kova sade vähän verotti kuvaamista. Majakan korkeus on 36 metriä, mutta se seisoo korkealla mäellä, joten majakan huippu kohoaa reilusti yli 100 m merenpinnan yläpuolelle. Köpun majakka on maailman vanhin yhä toiminnassa oleva majakka.

Meillä kippari on kovasti kiinnostunut majakoista, joten tässä lisää majakkatietoa: Maailman sadan historiallisesti arvokkaimman majakan listalla on kokonaista kuusi virolaista majakkaa. Ja Hiidenmaalta tuossa arvokkaassa joukossa on peräti kaksi majakkaa Köpun ja Tahkunan majakat.

Hiidenmaalla kävimme syömässä Kärdlan sataman viehättävässä Shampanjabaar Kork' issa.
@shampanjabaarkork on avattu kesällä 2018. Siitä seuraavassa "numerossa".

Matkassa mukana: Evelin / Your Brand Up Studio Jonna, Iloinen kulkuri , Saariston Martta,
taitava autonkuljettajamme Andrea ja allekirjoittanut.


Kevätterveisin, Tuula 

Edelliset Länsi-Viron postaukset: Haapsalun rautatieasema  ja  Haapsalun kahviloita ja ravintoloita 20 kommenttia

 1. Harmi kun teille sattui sateinen päivä. Hienoja paikkoja olet päässyt kuvailemaan ja käymään. Aika vaikuttava tuo Estonian muistomerkki. Muistan sen aamun kun tuo onnettomuus oli tapahtunut ja saavuin aamuvuoroon töihin. Yöhoitajat olivat levittäneet yhden juhlasalin täyteen patjoja ja muita vuodevaatteita sen varalle että meillekin tuotaisi pelastuneita jotka tarvitsevat jonkin paikan jossa levätä. Lopulta sinne ei ketään tuotu vaan hoitoa tarvinneet ietiin vieressä olevaan Ahvenanmaan Keskussairaalaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon Hiidenmaan päivään sattui todella sateinen keli. Mutta ei annettu sen häiritä. Tuo Estonian muistomerkki on vaikuttava niinkuin sanot. Pala kurkussa sitä katseli. Turkuun tuotiin monia ja myös Ahvenanmaan Keskussairaalaan. Ja teillä oli siellä kaikki valmiina. Aloin oikein miettiä noita lukuja. Onnettomuudessa menehtyi 852 ihmistä ja onnettomuudesta selviytyi 137 ihmistä. Virolaisia menehtyi 282. Suurin osa menehtyneistä oli ruotsalaisia. Tänä vuonna syyskuussa onnettomuudesta tulee kuluneeksi 25 vuotta.

   Poista
 2. Meillä olisi joskus tarkoitus kiertää Viroa, kun Tallinna on nähty jo niin moneen kertaan ja jotain uutta olisi kiva sielläkin nähdä ja kokea. Kiitos siis tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Viro on mielenkiintoinen ja kaunis maa. Kiva kun ihmiset lähtevät reissaajat lähtevät muuallekin kuin Tallinnaan, vaikka ei Tallinnassakaan mitään vikaa ole.
   Kiitos kommentistasi Melissa ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Haaksirikko-muistomerkki herkistää täällä ruudunkin takana.

  Hienot majakat pääsitte katsastamaan. Minäkin olen heikkona majakoihin, vaikka noita teknisiä tietoja en tiedä yhdestäkään. Ne vetoavat kummasti tällaiseen maakrapuunkin ja mieleeni tulee aina Muumipappa ja meri. Ehkä minussa on vähän erakon vikaa.

  Sateinen sää on vähän tylsä, mutta sen ei kannata antaa haitata. Jos vielä sattuu olemaan kunnon varusteet matkassa, sade on vain pikantti lisä. Tai ainakin niin pitää itselleen vakuuttaa :-D. Teillä on ollut hyvä meininki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaksrikko-muistomerkki toi ne tunnelmat pintaan. Ja mietin, millaista silloin onkaan ollut Virossa. Virolaisia kuoli 282 tuossa onnettomuudessa. Monessa perheessä oli varmasti epätietoisuutta.
   Onpa kiva kuulla, että sinäkin olet heikkona majakoihin. Ne ovat mielenkiintoisia ja niillä on ollut tärkeä tehtävä aikanaan, kun ei ollut näitä nykyisiä apuvälineitä suunnistamiseen merellä. Ja edelleenkin moni majakkaa suorittaa tehtäväänsä. Oi, muumipappa ja meri! Kyllä minäkin välillä nautin yksinäisyydestä ja omien ajatusten seurasta :)
   Ilma oli, mitä oli. Ja me nautimme. Meillä oli kiva hyvä meininki. Ja Viro valloitti.
   Kiitos Leena ja mukavaa viikonvaihdetta Krunikkaan <3

   Poista
 4. Voi miten koruttoman kaunis muistomerkki haaksirikossa menehtyneille lapsille. Jo pelkkä ajatus tuon kellon soimisesta juuri sillä tietyllä tuulella saa minut herkistymään.

  Oi, miten hienot majakat! Minäkin olen kiinnostunut majakoista, mutta vielä en ole käynyt sisällä yhdessäkään. Haaveissa on siis lukuisia majakkakäyntejä, sekä yöpyminen ihan missä tahansa majakassa olisi ihan huikean hieno juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koruttoman kaunis, sanat sopivat tuohon muistomerkkiin. Vaikka tuulikin, niin suunta ei ollut sama kuin onnettomuudessa, joten kello ei soinut. Ehkä se oli hyväkin. Nyt jo onnettomuus tuli niin lähelle.
   Ihan uskomatonta, että pienessä Virossa on niin paljon hienoja majakoita. Neuvostokaudella ne menivät huonoon kuntoon, mutta virolaiset ovat sitkeästi korjanneet niitä. Ja kuusi niistä on maailman arvokkaimpien majakoitten listalla.
   Yöpyminen majakassa - sen minäkin haluaisin kokea.
   Kiitos Ansku ja mukavaa viikonloppua sinne <3

   Poista
 5. Virossa on niin paljon nähtävää, muutakin kuin Tallinna ja Pärnuu. Pitäisi siis lähteä vastaavalle kiertoajelulla ja ihastelemaan Viron nähtävyyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro on mielenkiintoinen maa jo historiansa kautta. Ja virolaiset ovat ahkeria, neuvostokauden jälkeen on maassa tehty paljon. Harmaasta Virosta on tullut värikäs ja valoisa. Suosittelen ilolla kiertoajelua Virossa. Viro hurmasi minut.
   Kiitos Kaisa ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 6. Estonian muistaa kyllä aina, se oli niin traaginen tapahtuma.
  Rakastan majakoita. Mieheni kotimaassa on ihan heidän kodin vieressä El Hank majakka <3
  Kaunista iltaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
 7. Estonian onnettomuus oli uskomaton ja niin traaginen. Kaunis muistomerkki toi muistot mieleen.
  Sinäkin rakastat majakoita. Ne ovat uskomattoman kauniita ja kahta samanlaista ei ole. El Hank -majakka on miehesi kodin vieressä, kuulostaa ihastuttavalta.
  Kiitos Outi ja ihanaa viikonloppua Espooseen <3

  VastaaPoista
 8. Viro on pieni maa, ja oikeastaan nyt vasta hiljattain on tajunnut miten paljon sielläkin olisi nähtävää kun astuisi Tallinnan ulkopuolelle! :)

  Muistomerkit herkistää vähän aina, tässähän onkin jo monesti sanottu mutta se on kyllä yksinkertaisen kaunis ja surullinen <3 majakoista tykkäisi meidän lapset, joku kesäseikkailu Viroon ei olisi yhtään huono idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro on tosiaan mielenkiintoinen maa ja nähtävää siellä on paljon. Yllättävän paljon.
   Estonian muistomerkki oli hyvä nähdä, vaikka se herkistikin.
   Majakat ja Viro kuuluvat yhteen. Kuin myös tuulimyllyt ja Viro. Kesäseikkailu lasten kanssa Virossa kuulostaa kyllä ihan toteuttamisen arvoiselta.
   Kiitos Minna ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 9. Olen seurannut tätä teidän reissua sinun somekanavissasi ihatuksissani. Virossa kyllä löytyy paljon nähtävää mutta tämä Tahkunan niemi on minulle uusi tuttavuus. Todella komea majakka ja ihan tippa tuli linssiin tuosta Estonian muistomerkistä, traaginen tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä niin kiva reissu. Saimme nähdä ja oppia paljon uutta. Virolla on paljon annettavaa.
   Tahkunan niemi oli mielenkiintoinen paikka hienoine majakkoineen. Ja Estonian muistomerkki antoi vielä vierailulle lisänsä. Surullisen, mutta oli kuitenkin hyvä nähdä tuo muistomerkki. Traaginen tapaus, joka Virossa muistetaan hyvin.
   Kiitos Souliina ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 10. Ompa upean näköinen paikka, jossa riittää paljon nähtävää. Muistomerkit ovat varmasti sellaisia paikkoja, missä herkistyy ja varsinkin jos se koskettaa lapsia. Täytyisipä itsekin joskus kierrella myös muualla kuin Tallinnassa, sillä Viro varmasti tarjoaa paljon mielenkiintoisia paikkoja. :)

  VastaaPoista
 11. Hiidenmaa on Viron toiseksi suurin saari ja siellä oli paljon mielenkiintoista nähtävää, vaikka me vain pienen nurkan siitä kolusimme. Suosittelen kiertelemään myös muualla kuin Tallinnassa, vaikka Tallinna ihana onkin. Ja Viro on vielä niin lähelläkin.
  Kiitos Maria ja hyvää viikonloppua <3

  VastaaPoista
 12. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Muistomerkille iso sydän <3
  Minun mielestäni majakat ovat kiehtovia, sellaisessa olisi kokemus asua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti sanottu, Estonian muistomerkille iso sydän <3
   Majakoilla on tärkeä tehtävä, se tekee varmasti niistä kiehtovia. Olen samaa mieltä majakassa olisi hieno kokemus asua, jopa hieno kokemus olla yötä.
   Kiitos paljon Nina ja valoisaa sunnuntaita. Maa on jälleen valkoinen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig