MOMENTS OF MY LIFE

Saarenmaa - Anglan tuulimyllymäki ja ArensburgBlogiyhteistyö  Your Brand Up Studio   

Viroa sanotaan tuhannen saaren maaksi. Hiidenmaan saari on nyt taakse jäänyt ja meillä matka jatkuu   Saarenmaan saarelle. Saarenmaan maakunnassa on yksi kaupunki - Kuressaare. Ja kolme kuntaa: Saarenmaa, Muhu ja Ruhnu. Tässä Saarenmaan tunnelmia. 

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Anglan tuulimyllymäki ja perinnekulttuurikeskus. Sata vuotta vanhalla mäellä on viisi tuulimyllyä. Nämä viisi ovat Saarenmaan kuuluisimmat tuulimyllyt. Ja yksi niistä jauhaa tuulivoimalla edelleen jauhoja. 

Kun pysähdyimme Anglan avaralle tuulimyllymäelle, niin vettä satoi kaatamalla, enkä pystynyt ottamaan kuvaa komeasta vuonna 2011 rakennetusta perinnekultturikeskuksen rakennuksesta,  joka on kokonaan rakennettu dolomiittikivestä. Ylläolevan kuvan "lainasin" Anglan sivuilta.


Saarenmaan "keinuhevonen" ihastuttaa. Vai pitäisikö sanoa keinulammas. Raskasta on ollut työnteko ennen.  Iloinen kulkuri -Johannalta  löytyy voimia.


Tässä Anglan osaava ja taitava emäntä. Nykytermillä, moniosaaja.Tämä dolomiittikivinen sali on upea. Talossa on myös muita saleja ja niissä järjestetään erilaisia juhlia häistä syntymäpäiviin. Ja myös soitannollisia iltoja.


Tässä uudessa perinnekulttuurikeskuksessa voi paistaa ja maistaa kuuluisaa saarenmaalaista leipää. Katsella monenmoisia vanhoja käsityökoneita. Täällä voi myös opetella vanhoja käsityötaitoja. Talosta löytyy erilaisia pajoja ja näissä järjestetään myös kursseja:  on puupajaa, sepänpajaa, savipajaa, villapajaa, dolomiittikivipajaa, keramiikkapajaa... Jopa elokuvaa voi katsella vanhoista tuulimyllyistä. Erittäin mielenkiintoinen museo, sillä museoesineisiin saa koskea. Täällä on toimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Minäkin voisin takoa täällä itselleni vaikkapa korun.

Kuressaare

Enpä päässyt takomaan itselleni korua, sillä matka jatkui ja ihan toisenlaisiin tunnelmiin - Saarenmaan saaren pääkaupunkiin Kuressaareen. Kuressaare vaikutti kivalta kaupungilta. Minulle se toi mieleen Naantalin tai Hangon. Isoa sightseeingiä ei ehditty tehdä, sillä meitä odotti jo illallinen. Vähän historiaa: Virolaiset käyttivät Saarenmaan pääkaupungista nimeä Arensburg vuosiin 1917-1918 saakka. Noiden vuosien jälkeen alkoi yleistyä nimi Kuressaare. Tiesittekö, että Kuressaare on Turun ystävyyskaupunki? Minä en tiennyt. Olipa mukava yllätys. Meille oli illallinen katettu (kuva alla) Arensburgiin perinteikkääseen hotelliin ja ravintolaan - link. Talo on rakennettu 1700 -luvun lopussa. Talo oli yksityiskäytössä Viron itsenäistymiseen saakka -1920 luvun alkuun. Ja silloin talo tunnettiin Haeska koda -nimellä. 1920 alusta 1930 luvun loppuun saakka talossa toimi Saarte Ühispank -pankin konttori. Vuonna 2001 avattiin kunnostetussa Haeska koda -rakennuksessa moderni ja tasokas Arensburg hotelli.

Mustanpuhuva uusi osa pitää sisällään kokoustiloja ja kylpyläosaston erilaisia tiloja saunoineen ja altaineen.

Mutta me menimme illastamaan Haeska kodan rakennukseen eli vanhaan osaan.Ruokasalin takassa paloi elävä tuli. Oli tyylikästä ja tunnelmallista - kuin menneessä maailmassa.


Illallisella tarjottiin suussa sulavaa lammasmureketta ihanine lisukkeineen.Jälkiruokana oli valkosuklaa -leivoksia. Leivos on ollut talon listalla viidentoista vuoden ajan ja se on ehdottomasti suosituin jälkiruoka Arensburgissa. Enkä ihmettele. Maku oli taivaallinen.


Kiitimme vielä kokkia, joka oli saapunut tekemään meille illallisen, ravintola oli muuten kiinni, maanantai-ilta kun oli. Kokki kertoi meille rakkaudestaan ruokaan ja lähialueen puhtaisiin raaka-aineisiin ja sen, että tuo ihana jälkiruoka oli hänen kehittämänsä.

Pääsimme vielä kiertämään Arensburg Boutique Hotellin puolelle ja pikaiselle tutustumiskäynnille Spahan.Käytävässä oli kuvia hotellissa yöpyneistä kuuluisista vieraista ja sieltähän löytyi oopperalaulajamme Matti Salminen. Salminenhan on esiintynyt useamman kerran Saarenmaan Oopperajuhlilla.Boutique -huoneet olivat ylellisiä ja yksilöllisiä. Olisin siltä seisomalta voinut jäädä johonkin näistä  huoneista nukkumaan.Ja SPA:n puolella näytti houkuttelevalta. Toisella kertaa sitten.
Oli jo pimeä, kun lähdimme Arensburgista. Tämän kuvan olin ottanut sinne tullessamme. Näin jännittävältä kokonaisuudelta näyttää hotellin vanha ja uusi osa.

Ja täytyy Johannan ( Iloinen kulkuri ) sanoin sanoa, että olemme kolmena päivänä kolunneet paikkoja enemmän kuin luulisi olevan tuon ajan puitteissa edes mahdollista. Eikä tässä vielä kaikki...

Saarenmaan toisessa osassa kerron ihastuttavasta "yökylästämme" ja kuuluisasta jo edesmenneestä virolaisesta laulajasta,  jota myös Suomessa rakastetaan. Tämän laulajan mukaan on nimetty hotelli  Kuressaaressa. Ja Muhussa käymme. Kannattaa pysyä taajuudella.


- Tuula

L'tour Estonian linkkejä:

Haapsalun rautatieasema - link
Haapsalun kahviloita ja ravintoloita - link
Majakat ja Estonian muistomerkki - link
Hiidenmaan ravintola Kork -  link


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


22 kommenttia

 1. Olen aina halunnut käydä tuolla ja tämä juttu sai matkakuumeen nousemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kuulla. Viro ja Saarenmaa ova kiehtovia paikkoja. Minusta on hienoa, että meillä on lähellä näin kiehtova maa.
   Kiitos Satu ja mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 2. Ihania nähtävyyksiä ja herkkuja. Kyllä on teillä ollut ihana matka. Arvaan että tuo kuuluisa laulaja ei voi olla kukaan muu kuin itse Georg Ots. Jään odottamaan jatko-osaa.
  Mukavaa viikon jatkumista täältä lumen keskeltä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarenmaa oli ihastuttava paikka. Ja Viron länsirannikko on kyllä niin mielenkiintoinen. On hienoa, että meillä on naapurissa Viro, joka tarjoaa ihan erilaisen ja kiehtovan maailman meille matkaajille. Hyvin arvattu, Georg Ots on erittäin arvostettu Virossa ja Saarenmaalla. Ja myös Suomessa.
   Kiitos Kristiina kivasta kommentistasi.
   Ja mukavaa loppuviikkoa täältä vihreiden niittyjen keskeltä <3

   Poista
 3. Voi makeita juttuja! Tuulimyllyissä on jotain romanttista...
  Tuollainen "keinuhevonen" olisi upea kotona <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarenmaa on makea paikka. Siellä kuulemma mansikatkin ovat makeimpia. Tuulimyllyissä on niinkuin sanot, jotain romanttista. Se on varmasti se menneen ajan tunnelma. Tuo "keinuhevonen" on ihana. Jollakin laivamatkalla Tallinnasta Hkiin näin kahdella naisella kainalossaan Viron "keinuhevoset". Ihmiset hymyilivät ne nähdessään. Hyvätuulen keinuja.
   Kiitos Nina ja mukavaa loppuviikkoa <3

   Poista
 4. Hyviltä näyttivät nuo annokset. Virosta on kyllä noussut tietoisuuteen paljon uusia laadukkaita ravintoloita, jossa ruoka on taidetta, ei pelkkää käyttöenergiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arsburgin annokset olivat herkullisia. Niin Virossa kuin Tallinnassa on kiehtovia ravintoloita. Tälläkin pienellä Länsi-Viron kierroksella sen saimme kokea. Virossa myös arvostetaan lähiruokaa niinkuin Suomessakin. Ja taiteelliset ruoka-annokset vielä lisäävät ruokailun iloa.
   Kiitos Annukka! Ja mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Tuulimyllyissä on vanhaa tuntua ja ne ovat Nina sanoja lainatakseni, jotenkin romanttisia <3
  Ihana tuo hotelli ja ylelliset huoneet. Kyllä kelpaisi tuollaiseen sänkyyn kaatua nukkumaan Ruususen unta!
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Romanttiset tuulimyllyt! Olen samaa mieltä. Ehkä se on se menneen maailman kosketus.
   Arsburgin boutique -huoneet olivat kauniita ja jokainen vielä erilainen. Sinä sen sanoit, noissa sängyissä olisi voinut nukkua Ruususen unta :)
   Kiitos Outi ja mukavaa loppuviikkoa <3

   Poista
 6. Mahtavat paikat ja maisemat on silläkin suunnalla! Olen ollut kerran Saarenmaalla ja asuttiin silloin (työmatkalla) sellaisessa restauroidussa matalassa kivitalossa, keskellä maaseutua ja silloin kävimme tutustumassa myös Kuresaareen. Vapaa-aikaa oli vähän, joten se jäi silloin aika pinnalliseksi.
  Kiitos Tuula hienoista kuvista ja historiainfosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro tarjoaa kyllä hienoja paikkoja ja maisemia. Saarenmaa on viehättävää seutua, jotenkin romanttistakin. Meilläkin oli vain pikainen käynti Kuressaaressa, mutta se teki jo pienellä vierailulla vaikutuksen - viehättävä ja siisti kaupunki. Ja kuulemma kesällä siellä on toinen toistaan kauniimpia puutarhoja. Sen voin uskoa.
   Kiitos Maarit kivasta kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa <3

   Poista
 7. Upeita nähtävyyksiä ja elämyksiä ja nyt on ihan pakko mainita, että nuo keinuhevoset veivät sydämen <3
  Kiva, että pääsimme kuvamatkalle mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarenmaa on ihana. Ja minunkin sydämeni nuo "keinuhevoset" veivät. Olisi tehnyt mieli rahdata tuollainen lammas kotiinkin.
   Kiitos Marianna, kun tulit mukaan Saarenmaan kuvamatkalle.
   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 8. Kaunista on, olisi ihanaa joskus päästä kiertämään Viroa autolla! Sitä odotellessa voin fiilistellä muiden tarinoilla ja kuvilla :)

  Mukavaa iltaa Tuula ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro on ihan loistava paikka autoilla, tiet ovat hyvässä kunnossa. Meidän reitti oli seuraava: Tallinnasta Haapsaluun ja sieltä autolautalla Hiidenmaalle. Ja Hiidenmaalta autolautalla Saarenmaalle. Lauttamatkat saariin menevät nopsaan. Ja lautoilla voi syödäkin, oli muuten mainiota kalaseljankaa.
   Kiitos Maikku ja mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

   Poista
 9. Onpa teillä ollut hieno reissu! Saarenmaalla emme ole koskaan käyneet, vaikka usein olemme Virossa lomailleet. Saarenmaalla haluan ehdottomasti vielä joskus käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli hieno reissu. Kolme bloggaajaa ja matkanjärjestäjä sekä autonkuljettaja. Ihan loistoporukka. Paljon nähtiin ja kuultiin. Ja kaikki viihdyimme reissulla. Ja Saarenmaa on ihana, romanttinenkin saari.
   Kiitos Minna ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. Hyvältä näyttää. Saarenmaa on paikkana sellainen missä en ole käynyt. Ehkäpä joku päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarenmaa on ihana saari, romanttinenkin. Jonain päivänä kannattaa mennä!
   Kiitos Tuulanneli ja mukavaa pääsiäisen odotusta!

   Poista
 11. Ihanan näköisiä paikkoja ja upeita vanhoja tuulimyllyjä! <3

  Jonkin verran olen Virossa matkustellut perheen kanssa, mutta Hiidenmaa ja Saarenmaa ovat vielä kokematta.
  Varmasti kauniita paikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo saaret Hiidenmaa ja Saarenmaa ovat kyllä hienoja paikkoja. Ja niihin on helppo mennä autolautoilla. Niissä ei matka kauaa kestä. Mutta sinulle on muuten Viro tuttua. Hienoa. Monille vain Tallinna on tuttu.
   Kiitos Katri ja mukavaa pääsiäisen odotusta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig