MOMENTS OF MY LIFE

NUKKEKOTIELÄMÄÄItselläni ei ole koskaan ollut nukkekotia. Nukkekodit ovat kuitenkin tulleet viime vuosina minullekin  tutuiksi, kun  suvun pikkuiset tytöt niitä rakastavat. Niinpä innoissani lähdin katsomaan Turun Aboa Vetus & Ars Novaan nukkekoteja. Siellä on esillä Lontoon Victoria and Albet Museum of Childhoodin kokoelmista 12 hienoa nukketaloa. 

Näyttelyn idea oli mielenkiintoisempi kuin olin osannut odottaakaan. Näyttely kertoo nukkekotien ja valokuvien kautta Ison-Britannian asumiskulttuurista ja yhteiskunnallisista muutoksista 1700-luvulta tähän päivään.Nukketalot olivat hienoja pienine yksityiskohtineen ja tarinoineen. 

Minuun teki suurimman vaikutuksen vähän erilainen, moderni nukketalo 1930-luvulta. Whiteladies-house - ja sen haluankin esitellä yhtenä esimerkkinä mainiosta näyttelystä.  


Ja tekstissä kerrottiin näin: "Hohtavan valkoiset, loistokkaat talot saapuivat Britanniaan 1930-luvulla". Talot luotiin "tieteen ja tekniikan ja vauhdin maailmaan." Talojen asukkailla oli rahaa, rohkeutta ja tyyliä sekä uusia näkemyksiä. Tähän nukketaloon olisi voinut sijoittaa vaikka minkälaista tarinaa... filmitähtiä ja glamouria. Funktionalismi eli tuohon aikaan kukoistuskauttaan. Eturivin arkkitehteja olivat Le Corbusier ja Alvar Aalto. 

Kiinnostava näyttely vei tosiaankin myös arkkitehtuurin maailmaan. Tässä vanhaa englantilaista tyyliä jyrkkine kattoineen ja korkeine savupiippuineen. Talo edusti 1870-lukua. Ja vielä näitä hurmaavia yksityiskohtia talojen sisältä. 
Näitähän olisi katsellut vaikka tuntikausia.  


Tässä linkki ihastuttavaan näyttelyyn: 


Ja kurkataanpa vielä tämän päivän nukketaloon: 


Tässä suloiset nukkekotileikkijät, meidän suvun pikkuinen Saga (vasemmalla) ja bestiksensä Celia. Olen ottanut kuvan Sagan 3-vuotissynttäreiltä viime kesänä. 
Nukkekodin arvoa lisää se, että Saga on hankkinut sen omilla rahoillaan. 
Saga oli kaksivuotiaana Reima Oy:n mallina ja niillä rahoilla ostettiin nukketalo.


Oli kiva tutustua nukkekotien maailmaan. Näyttely oli hienosti toteutettu, antoisa ja historiallisesti valaiseva. Nukkekodit kiehtovat meitä kaiken ikäisiä 'tyttöjä'. 


Kaunista talviviikonloppua kaikille! 

/ Tuula56 kommenttia

 1. Hyvä vinkki - niin entiselle (?) turkulaiselle, joka voisi vähän tämänkin innoittamana suunnitella taas viikonloppureissua tuolle suunnalle ja yhdelle hänen ystävälleen (aikuinen!), jolla on upea nukkekoti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on entiselle turkulaiselle mainio vinkki. Noita näyttelyn nukkekoteja kun katselin, niin eivät ne olleet lasten nukkekoteja. Ne olivat niin täynnä pieniä, hienoja yksityiskohtia. Monissa vanhoissa yläluokan kodeissa (vrt. Downton Abbey) oli nukkekoteja. Ne olivat naisten valtakuntaa. Siivouksen ja ruuat hoiti palvelusväki. Miesväki hoiti tilan muut asiat. Naisväki pukeutui ja leikki nukkekodeilla.
   No, maailma on muuttunut. Ja on hienoa kun nykyajan aikuisilla naisillakin on nukkekoteja. Ja nukkekotiharrastus on laajalle levinnyt harrastus. Miniatyyrimaailmaa.
   Tervetuloa Turkuun!

   Poista
 2. Upeita nukkekoteja oli. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksi. Tuu sinäkin kylään Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Tervetuloa sieltä Aurinkokujalta tänne kyläilemään ja lukijaksi.
   Tulen vastavierailulle :)

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoisia nukkekoteja!
  Me tytöt saatiin lapsena joululahjaksi pappan tekemä nukkekoti ja kyllä sillä leikittiinkin! Sain myös pienet kangaspuut joululahjaksi ja kudoimme niillä mattoja nukkekotiin. Joitakin kalusteita ostettiin ja joku tekikin niitä puusta. Nukkekoti on vieläkin tallella ja siskojen lapset sillä on leikkineet Suomessa käydessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain. Tuo näyttely oli hieno.
   Teillä lapsuudenkodissa on ollut nukkekoti :) Pienet kangaspuut, voi mainiota. Ja niillä kudottiinkin. Ja nyt nukkekodilla leikkii kolmas sukupolvi. Nukkekodit ovat ihania. Ja arvostan kovasti, kun niihin on itse tehty kalusteita. Se on hienomekaanista hommaa.

   Poista
 4. Olen aina tykännyt nukkekodeista, joten olisipa ihanaa päästä käväisemään näyttelyssä! Lapsena olisin niin halunnut nukkekodin, mutta ei sellaiseen meillä varaa ollut. Äiti-raukka väsäsi sitten sellaisen parista pahvilaatikosta, jotka oli liimannut yhteen, leikannut ikkunat ja päällystänyt muovilla. Pettymys oli suuri, kun suuresta joululahjapaketista paljastui tämä kotikutoinen versio, kun luulin siellä olevan kauan haluamani oikea nukkekoti. Pettymystä ei äidille voinut näyttää tietenkään, ja kyllä tuolla nukkekodilla leikittiinkin, vaikka vähän hävetti, kun kavereilla oli ihan oikeat. Nyt äidin ele tuntuu liikuttavalta. Kävin myös lapsena usein museossa ihailemassa vanhoja nukkekoteja, joissa oli paljon pieniä yksityiskohtia ja esineitä.

  Aivan ihana tuo funkkistalo! Funkkiksen ja Aallon ystävä täällä aivan hehkuu innostuksesta päästä katsomaan tuo livenä.

  Mukavaa viikonloppua Turkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina kivasta kommentistasi. Tuo äitisi ele on ollut niin kaunis. Hän oli askarrellut nukkekodin. Ja ymmärrän tuon pettymyksenkin. Minulla ei myöskään ole ollut nukketaloa, joillain kavereilla oli ja se vähän kirveli, mutta sellaista elämä oli. Minä myös olen museoissa nenä kiinni ihaillut nukketaloja. Ja nyt taisi käydä samalla lailla.
   Tuo funkkistalo ihastutti. Pyörin sen ympärillä pitkään ja hartaasti. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt vastaavaa nukketaloa.
   Kiitos ja mukavaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
 5. Oi miten hienoja nukkekoteja! Oli varmasti upea näyttely. Minä olen aina haaveillut, että tekisin ja sisustaisin sillai viimeisen päälle nukkekodin, mutta ei ole ollut aikaa. Siksi ihailenkin muiden aikaan saannoksia. Suloista viikonloppua sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihastuttava näyttely. Nukkekodit toisiaan upeampia. Ja niin hienoja yksityiskohtia. Jotenkin voisin kuvitellakin sinut nukkekodin ääressä. Piti sanomani, että sitten kun olet eläkkeellä... Mutta epäilenpä, että silloinkin tämä kameraharrastus vie pidemmän korren.

   Poista
 6. Upeita nukkekoteja! Olen aina ihastellut nukkekoteja. Lapsena minulla oli nukkekoti, mutta ei niin hieno. Itse tein joitain huonekaluja sinne.
  Omilla lapsillani oli myös nukkekoti ja nyt se on vaatehuoneessa. Ei sitä raaski hävittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nukkekodit jonne on itse tehty huonekaluja ovat erittäin arvokkaita, niissä on paljon tunnearvoa. Ymmärrän hyvin, että nukkekotia ei raaski hävittää. Ehkä sillä leikkii aikanaan seuraava sukupolvi.
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 7. Vastavierailulla blogissasi :)
  Olen käynyt jossain vastaavanlaisessa näyttelyssä ihailemassa kauniita mini-koteja.

  Itselläni oli isäni tekemä nukkekoti, jota ei enään ole olemassa. Tyttäreni Lundbyn monikerroksinen nukkekoti odottaa kellarissa seuraavaa käyttäjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ja tervetuloa. Suomessa taitaa olla useitakin nukkekotimuseoita, koska myös itse olen sellaisissa käynyt, tosin pikkutyttyönä. Teillä on perinteitä nukkekodeista. Sinulla isän tekemä ja tyttären Lundbyn koti odottaa seuraavaa käyttäjää. Nukkekodit ovat perinneleluja :)
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 8. Oi jestas ja wau! Olen aina himoinnut omaa nukkekotia, toki oli pienenä sellainen -70 luvun tönö, olivat silloin kovin realistia, minä kun haluaisin sisustaa sellaisen romanttisen talon. Ihanat pienet tytöt. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienenä sinulla oli 70-luvun tönö. Sellaisia ne olivat nukkekodit silloin. Nukkekotien maailmaan kuuluukin tietty romanttisuus ja romanttisuutta oli noissa näyttelyn nukketaloissakin. Ihania sisustuksia. Näillä nykyajan nukkekodeilla voi pikkuisetkin leikkiä :)
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 9. Upeita nukkekoteja! Minulla oli lapsena nukkekoti, jossa tosin oli vain yksi huone. Nuo entisajan nukkekodit taisivat kyllä olla hienompia kuin nämä nykyiset, mutta leikkijät kuvassasi ovat kyllä aivan vastustamattoman suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo nukketalot olivat kyllä upeita. Niitten ääressä viihtyivät niin aikuiset kuin lapsetkin. Yhden huoneen nukketalo on varmasti ajanut hyvin asiansa aikoinaan. Nuo pikkuleikkijät ovat tosiaan kolmevuotiaita, ja minua ihastuttaa miten kauniisti he leikkivät. Asettelevat niin somasti pikkunukkeja nukkemaan ja välillä vaihtavat huonekalujen paikkoja.
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 10. Oi, onpa hienoja nukkekoteja. Minulla oli pienenä nukkekoti, en vaan oikein osannut sillä leikkiä, liian hieno leikkimiseen. Nykyisistä nukkekodeista ei minulla ole kokemusta, poikalasten äitinä. Mutta, tytöt kuvassa ovat somia ja nukkekoti heillä leikkikäytössä, ei pelkkänä koristeena. Lumisin terveisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla näyttelyssä olivat talot niin hienoja, että tuskin pikkuväki on niillä leikkinyt. Isompien lasten ja aikuisten huvia se on ollut. Ja sinulla on ollut liian hieno nukketalo :) Hienot talot herättävät kunnioitusta. Sagan nukketalo on ahkerassa käytössä, ja on hieno katsoa, miten kauniisti hän pitää nukketalon tavaroista huolta.
   Lunta tulvillaan on maisema. Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 11. Voi miten mahtava näyttely!
  Upeita yksityiskohtia ja hienosti toteutettuja minimaailmoja!
  Ilo katsella.
  Kaunista viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttely oli kovasti mieleeni. Minimaailmat ovat lumoavia. Siellä oli kyllä niin paljon pieniä huoneita ja yksityiskohtia, että aikani ei ihan riittänyt kaiken tutkimiseen. Mutta hyvän läpileikkauksen sain.
   Suloista sunnuntaita Mantelilaaksoon!

   Poista
 12. Kiitos ihanista nukkekoti kuvista. Niiden viehätys on minimalistisuus ja nähdä se kuinka niissä eletään. Talot ovat hurjan ihania. Olen nautinnolla katsellut kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkkis! Sinä olet tehnyt niin hienoja nukkeja nukkekoteihin, minusta niissä olisi ihan näyttelyainesta. Ja kaikkea muuta miniatyyritavaraa.
   Nukkekotimaailmat ovat kovasti kiehtovia, ne vangitsevat katselijan. Tuossa näyttelyssä oli kivasti kerrottu ajan ilmiöistä ja asumisesta nukketalojen kautta. Kiehtova näyttely monella tapaa.
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 13. Nukkekodit ovat ihania ja ovat myös nuo kaksi leikkijää :) Minulla oli lapsena nukkekoti, muistan vielä hyvin joulun, jolloin sain sen. Se ei ollut kaupasta ostettu, vaan vanhemmat olivat teettäneet sen tutulla arkkitehdillä :) Eli oli uniikki. Mun omat tytöt myös leikkivät sillä ja lähti sitten mmuualle sukuun. Missä nyt lienee, mun rakas nukkekoti <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ollut hieno nukkekoti. Tuollainen uniikkileikkikoti on oikea aarre. Ja omat tyttösikin ovat leikkineet sillä. Nukkekoti on eräänlainen, ihana perintölelu. Todennäköisesti nukkekotisi on tallessa, ja löytyy aina tarvittaessa, kun on leikkijöitäkin.
   Pikkuiset nukkekotileikeissään oli niin kiva näky, että kamera kävi.
   Suloista sunnuntaita!

   Poista
 14. Minullakaan ei lapsena ollut nukkekotia, vaikka sellaisesta haaveilin. Ystävilläni (sisaruksilla) oli nukkekoti, jolla leikittiin yhdessä. Hienoja koteja oli kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman nukkekotia jäätiin niin sinä kuin minäkin... ja molemmat siitä unelmoitiin. Onneksi tosiaan ystävillä oli nukkekoteja, sai kuitenkin leikkiä.
   Näyttely oli todella viehättävä. Enemmän siellä oli niitä isoja nukketalokartanoita, mutta minua kiehtoi tuo 30-luvun nukketalo. Se oli jotenkin niin erilainen kuin muut.
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 15. Onpa hienoja nukkekoteja! Täytyykin muistaa vinkata näyttelystä nukkekodeista pitävää sisarta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iloinen Kulkuri! Hyvä kun muistutat sisarta, jos nukkekodeista pitää, niin tämä on oiva näyttely. Minäkin olen muistuttanut paria ihmistä tästä :)
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 16. Upeat nukkekodit. Mutta ei ne takuulla ole leikkimistä varten.. :D
  Kiva kun laitoit näistä kuvia.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Orvokki. Kun noita hienoja kartanonukketaloja katselin, niin pohdin myös, että nuo ovat enemmän koriste-esineitä kuin leikkikaluja. Mutta ihana niitä oli katsella. Ihan käsittämättömiä pieniä yksityiskohtia. Miniatyyrimaailmaa.
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 17. Minä rakastan nukkekoteja :) Olen monesti harkinnut sellaisen oikein ison nukkekartanon ostamista itselleni. Tilan puutteen vuoksi hankinta on toistaiseksi jäissä, mutta eihän sitä, josko haave vielä toteutuu...
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla näyttelyssä oli upeita, isoja nukkekartanoita - Downton Abbey tuli mieleen, kun niitä katseli. Alakerroksessa oli palvelusväki ja muu väki ylemmissä kerroksissa. Ja huoneet ja esineet hurmaavia.
   Haaveet voivat joskus toteutua, siksi pitääkin haaveilla.
   Kiitos rva Kepponen ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 18. Kyllä on hienoja nukkekoteja. Minulla oli aikoinaan sellainen "kaksio". Myöhemmin se siirtyi serkkutytötölleni ja sitten hänen pikkusiskolleen ja kuulemma siirtyi vielä eteenpäinkin, joten monta pikkutyttöä sillä ehti leikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos CurryKaneli! Nukkekodit jatkavat matkaansa aina seuraaville pikkutytöille, niin kävi sinunkin kaksiollesi. Ties missä sillä nyt leikitään. Nukkekoti taitaa olla kaikkien pikkutyttöjen unelma.
   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 19. Olipas moderni nukkekoti tuossa alussa. Itse tykkään tuollaisista perinteisistä enemmän :)
  Ihana näyttely <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla näyttelyssä suurin osa oli perinteisiä nukketaloja ja nukketalokartanoita. Tuo moderni nukketalo oli piristävä poikkeus. Mutta joka lähtöön noita nukketaloja löytyi. Näyttely oli hienosti koostettu. Kiitos Outi! Viihdyin yllättävän hyvin nukketalojen keskellä.
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 20. Ohhoh, onpas hienoja nukkekoteja! Itse kyllä tykkään enemmän noista "perinteisistä"

  Minulla ei koskaan ollut omaa nukkekotia, mutta parhaalla kaverilla oli sellainen Lundby, jolla leikimme todella paljon. Pikkusiskoni sai myöhemmin myös sellaisen, johon isämme "veti sähköt" ja teimme yhdessä autotallissa iskän kanssa mm. lampun varjostimia, olohuoneen ja keittiön pöydät, jotka myös itse maalasimme, sekä tulitikkulaatikoista ja nahasta nojatuolit yms. Äiti ompeli verhot ja matot jne. Ei tainnut vanhemmilla olla silloin varaa ostella kaupasta kalliita huonekaluja, mutta yhdessä tekeminen oli kyllä tosi kivaa :)
  Ihana tuo viimeinen kuva, jossa leikkijät itsekin ovat kuin nukkeja ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku! Perinteiset nukketalot ovat hienosti rakennettuja, niissä on edessä julkisivupuoli ja talon takana sitten pääsee huoneisiin kurkkimaan. Huoneisiin, joissa on niin ihania yksityiskohtia.
   Minä arvostan kovasti nukketaloja, joissa on tehty huonekalut ja lamput ja verhot ja muut itse! Se on sitä oikeaa nukketaloharrastusta. Ja teillä oli sähkötkin talossa :)
   Suloisesti sanottu, eläviä pikkunukkeja ovat leikkijätkin <3
   Aurinkoista sunnuntaita!

   Poista
 21. Wau, hienoja! Minulle tuli mieleen Hercule Poirot elokuvat - ja sarja, niissä on juuri tuota 30-luvun tyyliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sussi. Nukketalot inspiroivat. Totta, talossa olisi voitu viettää joku viikonloppu ja kaunis uhri löytyä. Ja Hercule Poirot saapuu viiksineen paikalle.
   Kivaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 22. Ompa hienoja! Meillä ei nukketaloa ole, legoja sen sijaan... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa entisajan nukketaloissa on tunnelmaa. Legot ovat myös niitä perinneleluja... löytyy myös.
   Kivaa talvista viikkoa!

   Poista
 23. Ai että on mainio näkökulma näyttelyyn. Ihan mahtavaa. Tämän rouvan kulttuurinen sydän suorastaan pakahtuu. Tykkään <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rouva Sana kivasta kommentista <3 Nukketaloilla oli paljon annettavaa. Yksi nukketalo oli toisista poiketen pieni, se oli työläisperheen lasten nukketalo. Tarinassa kerrottiin, että Lontoon ulkopuolelle valtio alkoi rakentaa isoja vuokrataloalueita 1920-luvulta lähtien 1940-luvulle, aluekin mainittiin. Nukketalo oli kotoisin sieltä.
   Kattava näyttely.
   Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 24. Näyttely on hieno, kävin siellä kahdesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet nähnyt näyttelyn jo kahdesti. En muuten yhtään ihmettele, että olet mennyt uudelleen. On niissä upeissa taloissa niin paljon katsottavaa. Ja myös historia on niin hienosti esillä.
   Kiitos ja hyvää tiistai-iltaa!

   Poista
 25. Oi miten hienoja!! Mulla oli lapsena nukkekoti, josta tykkäsin ihan hirveästi, tyttäret eivät siitä piitanneet lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivätkö olekin. Sinulla on ollut nukkekoti, oih! Ja tyttäret eivät piitanneet nukketalostasi lainkaan. Näin se joskus menee.
   Kiitos ja hyvää tiistai-iltaa!

   Poista
 26. Ihania nukkekoteja hienoine yksityiskohtineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, Jaana! Kyllä noita nukketaloja katseli mielellään tämä isompikin 'tyttö'.
   Kiitos paljon ja kivaa tiistai-iltaa!

   Poista
 27. Voi että, tuo näyttely on pakko päästä näkemään, onneksi se tosiaan on esillä vielä! :) Itselläni on kanssa vanha nukkekotini tallessa, pitää varmaan ryhtyä kunnostamaan sitä! Kiitos inspiraatiosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ilona! Kiva kun löysit "nukkekotinäyttelyni". Tuo näyttely tosiaan kestää huhtikuuhun (olikohan 10:een päivään asti), joten toivottavasti ehdit. Sinulla on nukkekoti, tuo näyttely on sinulle juuri oikea paikka.
   Kiitos paljon kivasta kommentista. Ja mukavaa talviviikkoa!

   Poista
 28. HEI :) Olit käynyt vierailulla blogissani ja liittynyt lukijaksi...kiva juttu :) Vastavierailulle tulin ja liityin lukijaksi :) Nukkekoti harrastus on niin ihanaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Stiina! Kiva kun tulit vastavierailulle, kiitos! Ja tervetuloa! Nukkekodit ovat kiehtovia. Ja oikeastaan täällä blogimaailmassa vasta olen ymmärtänyt, kuinka paljon nukkekoteja harrastetaan. Hieno harrastus sinulla!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig