MOMENTS OF MY LIFE

Noblessner - Tallinnan uusi ja trendikäs alueMinulla oli ilo käydä jo toistamiseen Tallinnan Noblessnerin alueella. Se on tällä hetkellä Tallinnan nopeimmin kehittyvä alue ja monien mielestä myös kiinnostavin ja trendikkäin alue. Noblessnerissa on uusia asuintaloja, erilaisia aktiviteetteja, ravintoloita, lahjatavarakauppa, sisustusliike, olutpanimo ja yrityksiä tulee koko ajan lisää. Olen itse ihastunut Noblessneriin, tässä tarinani upeasta alueesta. 

Noblessner sijaitsee Kalamajan ja Lentosataman kupeessa satama-alueella. Sinne voi kävellä vaikka rantoja pitkin tai mennä bussilla. Kerron lopussa, millä busseilla Noblessneriin pääsee.Näissä värikkäissä taloissa minäkin haluaisin asua. On upeat merinäkymät ja venepaikka -mahdollisuus.


Noblessnerin historiaa:

Alueella on toiminut sukellusvenetelakka jo ennen ensimmäistä maailmansotaa, joten mielenkiintoisesta paikasta on kyse. Nimen Noblessner on saanut Emanuel Nobelilta ja Arthur Lessneriltä. He rakennuttivat aikoinaan massiivisen telakan. Emanuel Nobel on sukua Nobel-palkinnon perustaneelle Alfred Nobelille. Nobelin veljenpoika.

Visit Tallinn kertoo näin: "Ennen ensimmäistä maailmansotaa Noblessnerin telakalla rakennettiin sukellusveneitä Venäjän keisarikunnan tarpeisiin. Viron itsenäistyttyä vuonna 1918 rakennustyöt jatkuivat pienempien laivojen parissa. Neuvostoliiton vuosina tehdas nro 7:ssä korjattiin toisessa maailmansodassa vaurioituneita aluksia ja sukellusveneitä sekä kalastusaluksia ja satamissa käytettäviä metallirakenteita. Viimeiset laivat on rakennettu Noblessnerissa vuonna 2018."

Noblessner nyt:

Satamassa toimii nykyisin Noblessnerin vierasvenesatama ympäri vuoden sekä Noblessnerin purjehduskoulu.

Keksintötehdas Proto  (linkistä löytyvät hinnat ja aukioloajat)

Noblessneriin vanhaan valimorakennukseen on avattu lokakuun lopussa mielenkiintoinen Keksintötehdas Proto. Proto esittelee 1800-luvun puolivälin ja 1900-luvun alun tärkeimpiä teknisiä keksintöjä - silloin tiede kehittyi nopeasti ja uutta olivat niin sähkö, auto, lentokone ja monet muut nykypäivän itsestäänselvyydet. Minä astuin kuumailmapalloon kyytiläiseksi ja se vasta hurjaa olikin. Virtuaalilasit päähän ja matka voi alkaa. Kuumailmapallon kyydissä oli kuumaa, toimiihan pallo tulella. No, ei tässä pallossa oikeaa tulta ollut, kuuma tunnelma saatiin aikaan puhaltimella. Ja pelkäsin koko ajan, että kuumailmapallo putoaa tai minä putoan eikä se pallon liikuttaminenkaan helppoa ollut. Ehdin kyllä nauttia upeista maisemistakin. Ihmeelliset virtuaalilasit tekivät taikojaan. Nyt minäkin voin sanoa lentäneeni kuumailmapallolla. Oli se niin autenttinen kokemus. 


Sukellusvene oli varsinkin miespuolisten vierailijoiden suosikki

Protossa pääsee sukeltamaan myös sukellusveneellä tai ajelulle maailman ensimmäisellä autolla. Keksintötehtaassa on 30 erilaista kohdetta, joista puolet hyödyntää virtuaalitodellisuutta ja toinen puolikas on kävijää osallistavia kohteita. Viihdyttävä ja samalla opettava paikka. Huikea Proto.


En vankkureilla ehtinyt ajaa, mutta muut kertoivat, että virtuaalilasit päässä ajaminen oli hurjaa: Ihmisiä oli jäädä alle ja vieressä ihmiset kirkuivat vaarallista tilannetta. Nuo vankkurit haluan joskus vielä kokea.
Tämä oli hauska rata. Edessä olevilla polkupyörillä poljetaan ja pienet pyörät liikkuvat takana olevalla radalla polkemallasi vauhdilla. Ja radalla on myös jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Valitettavasti kuvanottohetkellä oli huoltotöitä menossa. 

Protossa viihtyvät kaikenikäiset. En muista missään museossa nähneeni näin innostunutta väkeä. Kaikilla siellä oli puna poskilla ja halua mennä taas uusiin seikkailuihin menneeseen maailmaan virtuaalilasit päässään. 

Punaiset posket oli meidänkin porukalla, kun Proton leffateatterista tulimme ulos. Siellä on siis pieni leffateatterikin. Oli jännittävä seikkailu. Virtuaalilasit päässä laskeuduimme vuoristojen rinteitä, merenpohjiin ja rotkoihin. Ja äänimaailma vielä säesti seikkailuamme. Se oli hurjaa menoa se. Ihan vatsanpohjassa tuntui. Protossa olisi viihtynyt vaikka koko päivän ja se on keksintötehtaassa huomioitu. Protossa toimii myös oma viihtyisä kahvila ja ravintola. Me jatkoimme matkaamme Bistro Loreen, mutta minun oli pakko vielä istahtaa tähän tuoliin. Tuoli on tullut kuuluisaksi eräästä elokuvasta. Muistatko?Iloisina ja jokainen pressimatkalainen seikkailuista nauttien jatkoimme matkaa lounaalle upouuteen ravintola Bistro Loreen. Lore sijaitsee myös Noblessnerin alueella peruskorjatussa tehdasrakennuksessa. Ihanan rouheinen paikka. Vuosikerrat on jätetty näkyviin. Siitä minä tykkään. Tämän taidon virolaiset osaavat. Me istuimme ravintolan takaosassa omassa rauhassa kauniissa ja viihtyisässä tilassa. Tuo pöytäkin on niin kaunis, kiiltäviä mustia laattoja ja saumaus on tehty vihreällä. Juhlavaa ja samalla rentoa. 

Ja nyt katselmus ihaniin herkkuihin:Pöytään kannettiin erilaisia annoksia jaettavaksi. Ja tarjoilija samalla kertoi ruuista ja niitten valmistuksesta. Näin saimme nauttia uusia ja erilaisia makuja. Ja ruokaa ja annoksia riitti. Suosikikseni nousi ehdottomasti mustekala! Alla vasemmalla. Oletko muuten maistanut cashew-palloja, minäpä olen.  Jälkiruuaksi oli vanukasta aprikoosikiisselillä, alhaalla oikealla. Maistui ihanalta aterian päätteeksi.

Miksi annokset pitää ylipäätään jakaa? Ravintoloitsijat Kristjan Päeske ja Janno Lepik uskovat, että annokset yhdistävät ihmisiä ja syventävät ystävyyttä. Ikiaikainen traditio leivän jakamisesta on ollut voimissaan vuosisatoja Viron kulttuurissa ja näin se jatkuu trendikkäässä Bistro Loressa. 
Ehdottomasti jatkoon. 

Samassa rakennuksessa kuin Bistro Lore on myös Taidekeskus Kai. Näyttelyssä on muutama pelkistetty taideteos. Ne ovat mielestäni tilataideteoksia ja lisäksi kankaalla pyörii kuvia kuusta. Näyttelyn päätilassa ei ole lainkaan keinotekoista valaistusta. Ikkunoiden lisäksi valoa saadaan öljylampuista, jotka sytytetään auringonlaskun jälkeen.
Ja kun upeassa tehdasrakennuksessa olimme, niin saimme vielä kurkistaa keskeneräiseen japanilaisravintolaan. Se avataan tässä kuussa. Tulee näyttämään hienolta, eikö totta. 


Upea Sisustusliike Shishi on myös Noblessnerin alueella. Siellä on joulu! Vinkki: Shishissä on myös iso outlet -myymälä.


Shishi on oikea joulun ihmemaa. Kaikki joulukoristeet ovat tyylikkäästi esillä isossa liikkeessä. Taisi minustakin huomaamatta kuoriutua jouluihminen Shishissä. Verkkokauppaan pääset tästä:  Shishi

Bussit Noblessneriin: 
Bussi nro 73 - pysäkki Noblessner sekä bussi nro 3 - pysäkki Volta, josta on pieni kävelymatka alueelle


Virossa osataan yhdistää uutta ja vanhaa. Uskomaton Noblessner.


Tallinnassa kannattaa ehdottomasti tutustua näihin uusiin alueisiin,
kun vanhakaupunki on käynyt  tutuksi.

Kuulin, että Noblessnerin sataman auringonlasku on kaunis. 
Sen haluaisin joskus kokea. Näkemiin Noblessner. Tänne palaan.


Tunnelmoiden, Tuula Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

37 kommenttia

 1. Näitä punaisten lyhtypylväiden kuvia on alkanut ilmestyä eri somekanavien feedeihin aina enemmän ja enemmän. Houkuttelevan näköinen paikka ja siis tuo Proto, miten tyylikkäältä vaikuttaakaan. Niin tekee mieli Tallinnaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noblessner on niin kiinnostava alue Tallinnassa, että en yhtään ihmettele, että näitä nyt on alkanut näkyä. Ovat saaneet alueen niin hienoon kuntoon. Ja Proto on ihan uskomaton paikka. Todella kiinnostava ja niinkuin sanot tyylikkäästi toteutettu.
   Tallinna on huikea paikka! Siellä kannattaa aina välillä käydä, niin paljon sinne tulee uutta ja ihmeellistä!
   Kiitos Mari ja mukavaa alkanutta marraskuuta!

   Poista
 2. Aivan ihastuttavan näköinen alue,ja nuo punaiset yksityiskohdat niin piristävät . TUonne olisikin kiva päästä.,Viime Tallinnan reissustani on kulunut aika paljon aikaa.Lore-ravintolan ruuan jakamiskonsepti on kiva: täällähän on tapana tehdä niin eli monessa paikassa pöytään tuodaan pieniä annoksia joita kaikki jakavat. Se tekee ruokailusta mukavemman ja sosiaalisemman:) Hyvää marraskuun alkua Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna kehittyy kovaa vauhtia. Sinne tulee jatkuvasti uutta ja jännittävää. Tämä Noblessnerin alue on hurmaava. Suosittelen aluetta, kun taas Tallinnaan menet. Minä myös pidän tuosta ruuan jakamisesta. Ja kivasti Loressa kerrottiin kaikki annokset. Oli kiva maistella vähän erikoisempiakin makuja. Ruokailu on kivaa ja tuo sosiaalinen syöminen on vielä kivampaa.
   Kiitos paljon Jael ja hyvää marraskuun alkua sinne Tel Aviviin!

   Poista
 3. Kiitos tästä esittelystä. Varmasti mennään käymään Noblessnerissa seuraavalla Viron reissulla!
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noblessner on mielenkiintoista aluetta. Ilolla suosittelen sitä. Ja Keksintötehdas Proto on mainio tutustumisen kohde. Se on ihan uskomaton paikka isommille ja pienemmille. Siellä saa helposti kulumaan koko päivän.
   Kiitos Kaisa ja sinne myös mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Taas yksi matka ja mahtavia kokemuksia rikkaampana saat olla. Aivan upeita kuvia olet ottanut.
  Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä onnellinen olen saanut tutustua Tallinnaan nyt kahden reissun verran. Ja olen saanut sieltä niin mahtavia kokemuksia. Tallinna on hurmaava kaupunki, ihan sanan varsinaisessa merkityksessä. Ja kiitos kuvakehuista. Nekin kertovat Tallinnan tarinaa.
   Kiitos ihana Outi ja mukavaa alkanutta marraskuuta!

   Poista
 5. Kiva postaus & mukava tietää uudesta alueesta Tallinnassa : ) Tuonen Protoon olisi päästävä, samoin Bistro Loreen - mustekala annos näyttää ja kuulostaa taivaalliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli <3 Noblessner on jännittävä alue. Virolaiset osaavat yhdistää uutta ja vanhaa uskomattoman hienosti. Protoa suosittelen, se on ihan must kaikenikäisille.
   Bistro Lore on ihanan rouheinen ja viehättävä ravintola. Ja nuo ruuat, ne ovat herkullisia ja vähän erilaisia. Maistuivat erinomaisilta. Ja nuo mustekalat - annos oli taivaallinen niinkuin sanot.
   Kiitos vielä ja mukavaa marraskuuta!

   Poista
 6. Kuullostaa todella mielenkiintoiselta, tiedä vaikka joskus itsekin saisi aikaiseksi käytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti suosittelen, jos Tallinnaan käy tie. Tai ihan mennä vartavasten tuonne Noblessnerin alueelle. Mielenkiintoinen alue ja mielenkiintoinen Proto.
   Kiitos Mira ja mukavaa marraskuuta!

   Poista
 7. Kiitos paljon vinkeistä. Olen lähdössä ensi viikolla Tallinnaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt tuli vinkit oikeaan aikaan. Nappaa talteen tämä Noblessner ja mielenkiintoinen Proto.
   Upeaa matkaa Tallinnaan!

   Poista
 8. Ihan ns virallisissa aviiseissa on viime aikoina ollut juttua tuista alueesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noblessner on nyt kaikkien huulilla. Enkä ihmettele, hieno alue ja mielenkiintoista katsottavaa siellä.
   Niinkuin viralliset aviisit samoin minäkin suosittelen.
   Kiitos tuntematon.

   Poista
 9. Tuonne Portoon on kyllä päästävä ja istahdettava minunkin Emmanuelle -tuolille;)
  Tallinna kehittyy hurjaa vauhtia ja kun en ole pariin vuoteen käynyt, on sinne tupsahdellut mitä mielenkiintoisempia käyntikohteita. Kiitos vinkeistä!
  Kivaa viikkoa, Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Proto on todella mielenkiintoinen keksintötehdas / museo. Kaikkien jännittävien kokemusten lisäksi minun oli istuuduttava vielä Emmanuelle -tuolille :)
   Tallinna on ihan uskomaton kaupunki. Minulla on ollut mahdollisuus käydä Tallinnassa tänä vuonna useammankin kerran ja kaupunki on kyllä varsinainen runsaudensarvi erilaisten mielenkiintoisten paikkojen suhteen . Siellä on paljon katsottavaa ja lisää tulee koko ajan. Ja todella mielenkiintoisia käyntikohteita. Utelias mieleni on nauttinut joka kerrasta. Ole hyvä vinkeistä, toivottavasti pian Tallinna kutsuu.
   Kiitos Arja ja kivaa viikkoa myös sinne <3

   Poista
 10. Yllättäen miehet innostuvat enemmän sukellusveneestä.�� Itseänikin sellaiset kiehtoo näistä todella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli yllättävää. Sukellusvene oli melkein koko ajan täynnä väkeä vaikka sinne monta mahtuikin samaan aikaan. Ja jonottajissakin suurin osa oli miehiä ja poikia. Kiehtova laite. Harva on ollut sukellusveneessä ja kun tässä vielä virtuaalilaseilla tehtiin "todellista" matkaa, niin ei ihme, että kiinnosti monia.
   Kiitos Sorakukka ja mukavaa marraskuuta!

   Poista
 11. Kiitos esittelystä. Mielenkiintoisia uusia paikkoja. Porto kuulostaa sellaiselta paikalta missä kannattaa vaikka seuraavalla kerralla pipahtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli! Proto on mielenkiintoinen paikka. Suosittelen.Koko Noblessnerin alue on kiinnostava ja visuaalisesti hieno alue. Kannattaa käydä!
   Kiitos ja mukavaa marraskuuta!

   Poista
 12. Tallinna tarjoaa aina jotain uutta! Seuraavaksi sitten tuonne ��. Kiitos vinkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnassa on energiaa. Noblessner on kiva alua ja siellä on paljon mielenkiintoista katsottavaa. Hyvä kohde mennä seuraavaksi.
   Kiitos Maarit!

   Poista
 13. Tuo Proto vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Kiitos kattavasta esittelystä :) pitääkin vinkata siskolle tämä paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Proto on huikea paikka. Siellä on hauska matkata virtuaalilasien kanssa. Uskomatonta meininkiä. Vinkkaa ihmeessä siskolle.
   Kiitos Sandra!

   Poista
 14. Prostosta olenkin jo kuullut, ehdottomasti kiinnostava paikka, ja kyllä tuo itse aluekin. :) Varmaan seuraavaksi sinne, nyt kun Baltijaam on nähty. Muttas mistäs elokuvasta tuo tuoli onkaan? En mitenkään saa päähäni, vaikka tutulta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Proto on uskomaton paikka. Ja Noblessner kiinnostava alue. Suosittelen.
   Aikoinaan vuonna 1974 elokuva jakoi mielipiteitä. Nykyään se on jonkinlainen alansa klassikko. Elokuvan nimi on Emmanuelle. Luin jostakin, että vuonna 1987 elokuva saavutti suuren suosion silloin Neuvostoliittoon kuuluneessa Virossa. Viron pohjoisosissa Suomen television lähetykset näkyivät. Elokuvan katsominen oli kiellettyä, mutta kieltoa ei noudatettu. Elokuvan tuolikin "jäi elämään".
   Kiitos Tiia!

   Poista
 15. Kylläpäs oli meillä kiva matka ja mukavaa matkaseuraa :) Kahteen päivää sisältyi niin paljon kiinnostavia juttuja, että tarttee viikon kaikkea sulatellessa. Tykkäsin tuota Noblessnerin alueesta. Luulen, että se tulee kasvamaan ja kehittymään lähivuosien aikan melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta turiset Annemaria! Olin pitkään täpinöissäni noista uusista, hienoista kokemuksista Tallinnassa ja olen todellakin sulatellut niitä viikon ja ylikin. Noblessner ihastuttaa, uskomattoman kiva alue. Oli kiva matka ja mainiota matkaseuraa. Ja oli mukavaa tutustua sinuun.
   Aurinkoista Fuengirolaa sinulle!

   Poista
 16. Kiehtovaa: olin juuri viime viikonloppuna Tallinnassa ja siitä on tullut nyt jo aika tuttu käyntikohde, lähinnä tietenkin Vanhankaupungin ja Telliskiven kulmilla, ja nyt tuli listalle jotain uutta nähtävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukava kuulla mukava kuulla, että Tallinnan listallesi löysit uutta nähtävää jutustani. Noblessner on kyllä ihastuttava alue historioineen ja upeine uusine kohteineen. Protoa en jaksa olla ihmettelemättä, oli se niin hieno kokemus!
   Kiitos Periaatteen Nainen ja mukavaa tulevaa viikkoa!

   Poista
 17. Juuri kun vasta olen löytänyt Telliskiven, ilmaantuu seuraava tutustumisen arvoinen kohde. :) Tuo tiedekeskus ei ehkä ole mun juttu, mutta kulttuurikeskus kyllä. Se taisi avautua juuri seuraavana päivänä siitä, kun kävin Tallinnassa viimeksi. Kiitti vinkistä siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinnassa tapatuu koko ajan. Tuo Noblessnerin alue on jo itsessään hieno alue nähdä. Ja siellä voi mennä omien mieltymyksien mukaan eri paikkoihin. Minusta Proto oli mainio paikka. Ja uusi Kulttuurikeskus kehittyy koko ajan.
   Kiitos Annika ja kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 18. Voi, tuonne on päästävä, vaikka perheen kanssa. Kivaa loppuviikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä olisikin hauskaa siellä perheen kanssa. Tytöillä olisi jännittävää ja mielenkiintoista olla Protossa. Ja uskon, että miehesikin viihtyisi. Proto on vähän erilainen museo :) Ja koko tuo Noblessnerin alue, se on niin kiva ja viihtyisä. Mietin tässä juuri tänään, että siellä olisi kiva viettää kesäpäivää. Olisi vähän erilainen satama. Kiitos Sari ja terveisiä Torre Viejaan <3

   Poista
 19. On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten kaupunginosa, jossa on vanhoja sukellusvene- ja venelaitureita, voidaan muuttaa uudeksi ja trendikkääksi asuinalueeksi. Kiitos paljon tästä artikkelista Tallinnan matkastasi. Haluan mennä sinne keväällä ja ehdotuksesi jälkeen aion käydä Noblessnerin alueella kävelemässä. Törmäsin tähän sivustoon etsiessäni lisätietoja: https://www.alutrack.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig