MOMENTS OF MY LIFE

SYKSYN MERKKEJÄ
Varma syksyn merkki saaristosssa on Venetsialaiset eli toiselta nimeltään Muinaistulien yöt. Ne ovat elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla. Silloin kaikkialla saaristossa palavat kokot, kynttilät ja erilaiset tulet.

Perinne on vanha ja alunperin tulet sytytettin heille, jotka eivät mereltä koskaan palanneet. Nykyään tulilla kunnioitetaan mennyttä kesää.Nämä tulet eivät ole muinaistulia, mutta sopivat kuitenkin hyvin teemaan. Poltimme nimittäin viime viikonloppuna rakennushommista jääneitä puupalikoita tynnyrissä. Puut olisivat olleet mainioita polttaa Muinaistulienkin yönä, mutta me emme olleet silloin saaressa. Joten meillä oli nyt ihan omat muinaistulet :)Ja nyt on taas alkanut kalakin syödä. Syksyn merkkejä sekin. Saaren kalastaja kertoi, että kuhaa liikkuu. Kalastajat työssään.Saariston luonto on vielä kovasti vihreää. Saaristossa muutenkin kaikki vuodenajat tulevat viiveellä mantereeseen nähden. Syksyn merkkejä ovat omenat. Meillä saarella kasvaa jonkin matkan päässä mökistä todella vanhoja villiomenapuita. Omenat niissä ovat tosi happamia, ne eivät kelpaa edes madoille :) Ehkä niistä saisi vielä kunnon omenapuita, mutta silloin pitäisi kutsua saarelle puutarhuri ja se olisi taas oma rumbansa. Nautimme siis vain puiden katselemisesta ainakin toistaiseksi.


Ja päivien kuulaus. Ne tuntuvat ja näkyvät.


Värikylläiset auringonlaskut. Ne ovat upeita saaristossa loppukesästä ja syksyisin. Niissä on jotain maagista. Tämän auringonlaskun olen kuvannut syyskuun ensimmäisen päivän iltana.


Näillä Syksyn merkkejä (saaristossa) -kuvilla osallistun Pieni Lintu -blogin MakroTex -haasteeseen. Lisää muita haastevastauksia löytyy TÄÄLTÄ .

Kaunista syyskuuta kaikille!

- Tuula 

65 kommenttia

 1. Kuin raikas tuulahdus tämä sinun postauksesi 💙

  Nyt selvisi mitä tarkoittaa "venetsialaiset". Kiitos 🙂 Ihmettelin sitä pari päivää sitten jossain yhteydessä enkä tajunnut mihin se viittasi.

  Viimeinen kuva on kuin unelma, niin kaunis 💜

  Terkut täältä mantereelta 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venetsialaisten juhlinta on kovasti viime vuosina levinnyt. Isoilla saariston paikkakunnilla on isoja juhlia ja ilotulituksia. Ja onhan se hienoa kunnioittaa mennyttä kesää.
   Saariston auringonlaskut ovat nyt parhaimmillaan.
   Kaunis kiitos Rita! Ihanaa syyskuuta!

   Poista
 2. Kaunis auringonlasku <3

  Puhuimme elokuun viimeisenä viikonloppuna venetsialaisista, joillekin se oli ihan uusi käsite. Googlailin ja selvisi, että niitä on vietetty jo sata vuotta länsirannikolla. Itse kuulin sanan ensi kertaa parikymmentä vuotta sitten kun ystäväni muutti Vaasaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nimi Muinaistulien yö ja Venetsialaiset varmaankin vaihtelee rannikkopaikkakunnittain. Täällä Lounais-Suomessa iltaa / yötä mielestäni kutsutaan Muinaistulien yöksi, mutta missä raja kulkee, en osaa sanoa. Helsingin ja Hangon seudulla iltaa kutsutaan yleisesti Venetsialaisiksi. Mielenkiintoinen aihe tarkempaankin tutkiskeluun. Vaasassakin
   Venetsialaiset :)
   Kiitos Tuuli mielenkiintoisessta kommentista. Aurinkoista syyskuuta!

   Poista
 3. Upeita rauhoittavia kuvia, tykkään varsinkin kalastajakuvista. Kuvat joissa ihmiset puuhaavat jotain itselleen luontaista ovat aina jotenkin kiinnostavan pysäyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jonna! Niin kiva kommentti! Minä myös pidän kuvista, joissa ihmiset puuhaavat tai tekevät työtä. Niissä on elämän makua. Tuon kalastajapariskunnan työskentelyä on kiva katsoa. Siinä ei sanoja tarvita, kumpikin tietää vuosikymmenien kokemuksella mitä pitää tehdä.
   Kaunista syyskuuta!

   Poista
 4. Kuulaus näkyy kuvissa, kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Kiva kommentti. Yritin tosiaan saada tuon kuulauden kuviin.
   Kaunista syyskuuta!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos paljon Hannele sanoistasi. Tykkään niin kuvata saaristoa.
   Kaunista syyskuuta sinulle!

   Poista
 6. Tää on kyllä mainio blogi, kun aina tarttuu mukaan jotain uutta tietoa. Viimeksi plokit ja nyt venetsialaiset, joiden nimeä olen vähän kummastellut. Että mitä tekemistä Venetsialla ja siellä meren rannoilla vietettävällä juhlalla on, mutta niin vaan taas viisastuin, joten kiitos siitä :).

  Ja sanomattakin selvää, että taas niin kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen mielissäni sanoistasi :) Nyt saan kyllä kiittää saaristo- ja venemaailmaa, sillä se tarjoaa omanlaisia juttujaan. Noista Venetsialaisista vielä, esim. Hangossa on myös ilotulitusta kyseisenä päivänä. Aikamoiset valojuhlat. Saariston pienissä satamissa ollaan maltillisempia.
   Kaunis kiitos Annukka!

   Poista
 7. Kaunista! Jotenkin kivan kuuloisia nuo venetsialaiset, en ole ikinä ollut kun en veneilyä harrasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla rannikolla kuin myös veden, tulen ja valon juhla. Silloin on jo illalla niin pimeää, että valot näkyvät. Hieno juhla nykyään. Näin ne juhlat kehittyvät.
   Kiitos Matkatar ja mukavaa syyskuuta!

   Poista
 8. Aika upea ja suruisakin tarina on Venetsialaisten juhlien takana.
  Upeita kuvia olet ottanut.
  Aurinkoista tiistaita sinulle Tuula ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on nykyään ainakin isommilla rannikkopaikkakunnilla jonkinlainen karnevaalijuhla. Muistuttelen aina itselleni tuota historiaa tulista, jotka sytytettin heille, jotka meri vei. Toisaalta tulien on sanottu myös entisinä aikoina olleen merkkeinä merenkulkijoille löytää kotiin ja rantaan.
   Kaunis kiitos Outi ja hyvää syyskuista viikkoa!

   Poista
 9. Syksyn merkkejä on paljon ilmassa. Ja, luonto yllättää joka päivä, väriloistoa kun on joka päivä enemmän. Nautitaan näistä syksyisistä ja aurinkoisista päivistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn luonto on kaunis. Ja kun keväällä odotetaan kesän puhkeamista kukkaan. Niin syksyllä odotetaan värikylläistä ruskaa. Luonto on kyllä sillon kerrassaan upea.
   Mutta nautitaan kaikista väreistä ja aurinkoisista päivistä.
   Kiitos Kaisa ja kaunista syyskuuta!

   Poista
 10. Kaunista syyskesää sielläkin.
  Ihanat omput! Oletko kokeillut niitä omenapiirakkaan? Leivontaan sopii juuri tuollaiset tosi kirpsakat tapaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskesä vielä viheriöi saarella. Muutenkin vielä on aika vähän ruskan värejä.
   Olen kokeillut omenapiirakoihin noita kirpeitä omenia aikaisempina kesinä ja totta sanot, piirakoihin sopivat. Mutta nyt loppukesänä ovat piiraat jääneet. Pitääkin taas kokeilla leipomistaitoja.
   Kiitos Leena ja kaunista syyskesää myös Amsterdamiin!

   Poista
 11. Varsin syksyisen tunnelman olet onnistut kuviisi taltioimaan! Harmittaa, että olin itse Torniossa ja Oulussa Venetsialaisviikonloppuna, mutta vaiherikkaan ja sattumuksia täynnä olleen moottoripyöräilyperjantain jälkeen niin poikki, että en jaksanut tulia lähteä ihmettelemään :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina! Vaikka mielestäni tuntuu, että syksy ei vielä saaristossa näy. Vaan ehkä se näkyy juuri tuossa kuulaudessa. Pitääpä tulla blogiisi katsomaan, jos olisit vaikka kirjoittanut tuosta vaiherikkaasta perjantaista. Tiedän tuon tunteen, kun joskus on niin poikki, etteivät suunnitellut asiat toteudukaan. Tulia näkee taas ensi vuonna.
   Kaunista syyskuuta sinulle!

   Poista
 12. Ihania syksyisiä hetkiä kuvattuna. Ja nuo kalastuskuvat 💜
  Ihanaa syksynjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainpahan kokoon syksyisiä hetkiä, vaikka ruskanvärit eivät vielä saaristossa näy. Mutta tuon kuulakkuuden taisin saada kuvattua. Tuossa jo Jonnan kanssa keskustelimme, että ihmiset työn ääressä ovat kiinnostavia kuvia. Ja sinäkin tykkäät.
   Kiitos Satu ja ihanaa syksynjatkoa myös sinulle!

   Poista
 13. Nuo ovat molemmat minulle vieraita juttuja, sekä Venetsialaiset että Muinaistulien yö. Olen toki molemmat nimitykset kuullut, mutta en koskaan viettänyt. Mutta tuo nimitys Venetsialaiset jäi vieläkin kaivertamaan. Miksi juuri Venetsialaiset-nimi?
  Tosi hienoja kuvia, erityisesti tuo ensimmäinen kuva kalastajista.
  Mukavaa syyskuun jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt googletin ja sainkin selville että nimitys Venetsialaiset johtuu alkujaan Venetsiassa vietetyistä karnevaalijuhlista joita vietettiin juuri näin loppukesästä iltojen pimennyttyä. Vaikka siellähän kyllä illat ovat pimeähköjä keskikesälläkin :)

   Poista
  2. Ehkä tuo Venetsialaiset on tullut sen myötä, kun iltaa on myös alettu kutsua valon, veden ja tulen juhlaksi. Ja sitä on juhlistettu erilaisin valoin myös ilotulituksin. Kyllä meidänkin Venetsialaisista on alkanut tulla aikamoiset karnevaalijuhlat... No, syksyllä ei niitä karnevaalijuhlia taida liikoja olla Suomessa. Joten hyvä näin :)
   Minä aina mielelläni katselen noita saaren kalastajia. He ovat värikkäissa työasuissaan todella valokuvauksellisia ja kuitenkin he tekevät kovaa työtä. Arvostan.
   Kiitos Kristiina! Mielenkiintoista pohdintaa :) Kauniita syyskuun päiviä Ahvenanmaalle!

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Kiitos paljon Pappilanmummo! Kiva kommentti.
   Mukavaa syyskuuta!

   Poista
 15. Niin ne venetsialaisetkin jo vietettiin, perinteisin menoin täällä länsirannikolla. Tosin keli oli tuolloin niin kolea ja sateinen, että tämän toipilaan teki mieli enimmäkseen vain käpertyä kotopesäsen lämpöön.

  Niin tunnelmallisia ja kauniita kuvasi! Syksyssä on jotakin perin omintakeista taikaa ja syvyyttä, koen vahvasti omakseni. Ruskan ilottelua ja kuulaita syyshetkiä kerallesi. Voi hyvin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venetsialaiset lienee syksyn suurin juhla nykyään. Ja teillä siellä on olleet perinteiset menot. Kolea ja sateinen ilma ei houkuttele tulia ihailemaan, tuttu juttu.
   Minä tunnen myös syksyn omaksi vuodenajakseni. Sellaisen värikylläisen ja kuulaan syksyn. Hienosti sanottu, syksyssä on taikaa ja syvyyttä.
   Lämmin kiitos Hannah kauniista sanoistasi. Väri-iloisia ja kuulaita päiviä myös sinulle <3

   Poista
 16. Kauniita syksyn merkkejä, ja hieno perinne tuo Venetsialaist-tapahtuma.Täällä ei kyllä mitään syksyn merkkejä ole,paitsi että taatelit ja oliivit ovat melkein kypsiä, mutta syyskuu alkoi ihan kamalan kuumana ja hikisenä. Mukavaa viikkoa Tuula:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti mielenkiintoista verrata syksyä Suomessa ja Israelissa. Teillä on siellä todella kuumaa ja meillä lämpöasteet putoavat, vaikka luonto vielä vihreää onkin. Ja saatte syödä taateleita, kuulostaa niin eksoottiselta.
   Venetsialaiset on hieno perinne ja se elää ajassa.
   Kiitos Jael ja mukavaa viikkoa sinne <3

   Poista
 17. Kauniita kuvia!
  Syksyiset auringonnousut ovat kauniita. Tänä aamuna jo lähiseudun töihinlähtijät olibvat joutuneet krapaamaan auton tuulilaseja. Meillä ei onneksi vielä hallaa ole ollut.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marketta! Hyvänen aika - autojen tuulilasien krapaaminen... Onneksi täällä Turun puolessa ei vielä ole tuohon hommaan tarvinnut ryhtyä. Toivottavasti on pitkä, lämmin syksy... vaikka nuo lämpötilat ovatkin jo pudonneet.
   Kauniita syyskelejä <3

   Poista
 18. Upeita maisemia ♥Venetsialaiset on varmasti kiva tapahtuma ja sopii hyvin syksyiseen hämärtyvään iltaan. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Maiccu! Venetsialaiset on kiva tapahtuma ja se on kulkenut ajassa, joten hyvä niin. Juhla valoineen todella sopii syksyn härmärtyvään iltaan.
   Mukavaa tulevaa viikonloppua <3

   Poista
 19. Tuolla teidän saaressa on kyllä upeat maisemat! Itse unohdin koko muinaistulet ja olimme perheen kanssa Sauvon farmilla. Illalla alkoi pimeydessä kuulua kamala pauke ja pelästyin, että missä nyt ammutaan! Poikani muisti, että muinaistulien kunniaksi järjestettiin myös ilotulituksia;)
  Ihania syyspäiviä, Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Arja! Aina sanonkin, että nuo maisemat korvaavat tuon saareen kulkemisen.
   Ja sinne Sauvon farmillekin kuului pauke. Sauvo on myös merenrantakuntia. Isommilla paikkakunnilla tosiaan järjestetään ilotulituksia. Ja taidetaan järjestää nykyään pienemmilläkin paikkakunnilla. Juhlat ovat vuosi vuodelta tulleet suuremmiksi.
   Ihanaa syysviikonloppua, Arja <3

   Poista
 20. Hurjan kauniita kuvia - etenkin tuo viimeinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Miia! Auringonlaskut saaristossa ovat aika maagisia :)
   Mukavaa syksyistä viikonvaihdetta <3

   Poista
 21. The sunset over the lake is a beautiful capture! What are the men fishing?
  You left me a comment a while ago and I was at that time too busy - apologies! Have a lovely week:) Jesh StG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much Jeannette :) The men are fishing pike perch and perch. Hope these fishes are correct in English.
   Have a lovely weekend!

   Poista
 22. Voi Tuula miten kauniita kuvia olet taas taltionut. <3 Ihanaa syyskuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Taru! Tuo saaristo on kyllä sellainen aarreaitta, että kuvat taltioituvat kuin itsestään :)
   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 23. Voi, miten kauniita ja sykähdyttäviä kuvia saaristosta! Tuo tynnyripoltto onkin hyvä idea. Meilläkin on usein tilanne, että jotain jätteitä pitäisi polttaa, mutta ei uskalla kuivuuden tai tuulen vuoksi. Pitääkin loihtia tuollainen tynnyri siihen tarkoitukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Pilvi hienosta kommentistasi. Tuo tynnyrinpoltto kannattaa ottaa käyttöön. Ja tynnyriin kannattaa porata alas sivulle muutama reikä, jotta tuli saa ilmaa alleen eikä tukahdu.
   Ihanaa viikonloppua Villa Iduriin <3

   Poista
 24. Ihanan tunnelmallisia kuvia. Sieltä se syksy tulee, vaikkei niin haluaisikaan. Aamulla sen jo huomasi kun sai ekaa kertaa raaputtaa auton ikkunoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suvituulia!
   Vai on siellä jouduttu jo auton ikkunoita krapaamaan. Sieltä se syksy tulee, vaikka kuinka tässä vastaan haraisi.
   Mukavaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 25. Upeat kuvat!
  Varsinkin tuo viimeinen liilahtava kuva.
  Hyvää syyskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sari!
   Nuo saariston auringonlaskut ovat vaikuttavia. Ne hehkuvat erilaisissa väreissään.
   Hyvää syyskuun jatkoa myös sinulle <3

   Poista
 26. Kuulasta, kirpeää ja kaunista syksyä kuvissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SusuPetal! Olen mielessäni sanoistasi <3
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 27. Kaunista saaristoa!
  Vesistön äärellä luonnon värikkyys voimistuu.
  Ihania tunnelmia! ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Liplatus! Hieno analyysi, noin se on.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 28. Syksy tulee, mutta luonto on kaunis silloinkin, kohtahan saadaan varmaan nauttia ruskastakin. Ihania kuvia olet napsinut teidän kesäpaikasta, melkein uppoudun noihin tunnelmiin sisään. Kaunista syksyä sinulle Tuula <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn luonto on kaunis niinkuin sanot. Nyt vielä vihreän aikaan ja kun ruska koittaa, niin se on upeaa värien ilotulitusta. Kiitos kauniista sanoistasi, ihanainen Sari!
   Kauniita syksyn päiviä myös sinne!

   Poista
 29. Enpä oo tiennyt aikaisemmin mistä venetsialaiset sanonta tulee. :) Kuhasaaliit kuulostaa muuten niin herkulta. Hyvää viikonloppua Tuula. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku muukin sanoi samaa :) Olen iloinen, että tuli kerrottua venetsialaisista. Kuha on herkullista kalaa. Sitä tulee joskus saaren kalastajalta ostettua. On taatusti tuoretta :)
   Kiitos paljon Outi ja mukavaa viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 30. Teillä on mökki upealla paikalla. Venetsialaisista olen kuullut ja sellaisia viettänytkin, mutta tuo historia niistä on ihan vieras. Mukava oppia jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri kyllä antaa mökille hienot puitteet. Olipa kiva kun tartuin tuohon venetsialaisten historiaan. Tällaiselle puolisaaristolaiselle se kun tuntuu niin tutulta aiheelta. Minä olen kanssasi samaa mieltä, aina on mukava oppia uutta.
   Kiitos paljon Noksu ja hyvää alkavaa viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig