MOMENTS OF MY LIFE

Fotografiska ja Kirsty Mitchellin koskettava näyttely Tallinnassa

Minä liikutuin upeassa Fotografiskan Kirsty Mitchellin valokuvanäyttelyssä Tallinnassa. Mutta ennen Mitchellin koskettavaa tarinaa kerron, miten valovoimainen Fotografiska saatiin Tallinnaan.

Tallinnan Fotografiska Minulla oli ilo viime viikon pressimatkalla käydä Tallinnan uudessa valokuvamuseossa Fotografiskassa. Ensimmäinen Fotografiska avattiin Tukholmassa vuonna 2010 ja Tallinnan Fotografiska avattiin tämän vuoden kesäkuussa. Tallinnan jälkeen seuraavat valokuvamuseon rantautumispaikat ovat Lontoo ja New York. 

On mielenkiintoista, että Tallinnaan avattiin Fotografiska ennen Lontoota ja New Yorkia. Hankkeen äiti Maarja Loorents innostui Tukholman Fotografiskasta vieraillessaan siellä vuonna 2012. Loorents on suuri taiteenystävä ja rakastui Fotofrafiskaan samantien.

Loorents otti yhteyttä Fotografiskan perustajaveljeksiin Jan ja Per Bromanin. Veljekset suunnittelivat vievänsä Fotografiskan ihan muihin maihin ja Tallinna ei ollut käynyt edes heidän mielessään. Mutta Maarja Loorents oli vakuuttava ja Jan Broman totesikin, että ensimmäinen askel olisi löytää oikea rakennus.Fotografiskan punainen talo Tallinnassa. Kuva: Eero Havia:  Matkaviikko 

Ja oikea rakennus löytyikin Telliskiven värikkäältä ja luovalta alueelta. Punaisen talon alin kerros on tsaarinajoilta ja kaksi seuraavaa kerrosta rakennettiin neuvostoaikana 1980-luvulla. Talon historialliset kerrokset ovat näkyvissä. Ihailen aina tätä taitoa Virossa, aikojen kerroksellisuus ja historia saavat näkyä. 

Fotografiskan idea on olla enemmän kuin taidemuseo. Oikeastaan Fotografiska ei ole museo lainkaan, museossa ei ole pysyvää näyttelyä. Kaikki näyttelyt ovat kiertäviä näyttelyitä.

Kirsty Mitchell

Kirsty Mitchell on brittiläinen muotisuunnittelija. Kirstyllä oli erittäin läheiset suhteet äitiinsä, joka opetti hänet rakastamaan kirjoja ja luontoa. Kun Kirstyn äiti kuoli vuonna 2008 syöpään,  niin surutyönään Mitchell alkoi tehdä tätä upeaa Wonderland -valokuvasarjaa. Mitchell on koristeellisen tyylin todellinen mestari. Näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä kaikki hänen 74 hänen Wonderland -työtään. Kuvat koskettivat minua. Näillä taidokkaasti rakennetuilla fantasiakuvilla on vahva, tunteisiin vetoava tarina. Kirsty Mitchell rakentaa kuvissaan uudelleen maailman, jossa hän seikkaili lapsena, kun hänen edesmennyt äitinsä luki H.C. Andersenin satuja ja muita lastenkirjoja hänelle. Uskomattomia kuvia. Valokuvat etenevät vuodenaikojen mukaan. 


Sarja keskittyy Katieen, joka on taianomainen olento. Valokuvasarjan edetessä Kirsty Mitchell alkoi tajuta, että hänen todellinen maailmansa projisoitui näihin kuviin. Kuvien kautta Mitchell käsitteli menetystään ja suruaan sekä kaikkia tunteitaan. Minua nämä valokuvat koskettivat ja saivat liikuttumaan.

Menetin rakkaan lapsuudenystäväni Tarjan neljä vuodenaikaa sitten, hän kuoli myös syöpään niinkuin Kirstyn äitikin. Meillä oli pitkä ystävyys, olimme kymmenvuotiaista asti Tarjan kanssa ystäviä. Kävin ystävyyttämme läpi Kirstyn neljän  vuodenajan kuvia katsellessani. Kirsty on sanonut:  "Jos olet kokenut menetyksen, niin tiedät, että surulle ei ole minkäänlaista suoraa polkua." Viisaasti sanottu.


Näitten taianomaisten taidekuvien puvut, peruukit, kulissit on kaikki tehty käsityönä. Vaikka kuvat käsittelevät neljä vuodenaikaa, niin näihin kuviin on Kirsty Mitchellillä mennyt aikaa viisi vuotta. Fotografiskassa on video, joka näyttää, miten yhtä kuvaa rakennetaan. Jo yksi kuva on ollut valtava työmaa.Kirjat ja sadut ovat Kirstylle rakkaita.

Prinsessa Armada 
Matka päättyy valokuvaan, jonka aiheena on "Koti". Kuvassa hahmo kävelee kohti taloa, katse käännettynä pois kamerasta. Kirsty Mitchellille oli tärkeää ajatella taloa kotina, sillä hänen ätinsä oli kuollut Ranskassa kaukana poissa omasta kodistaan Maidstonesta, Kaakkois-Englannista.   Olen kulttuurin- ja taiteenystävä. Ja rakastuin Fotografiskaan heti ensi käynnillä. Haluan esitellä teille lukijani vielä Alison Jacksonin humoristisia ja uskaliaita valokuvia. Ja kertoa Fotografiskan ravintolakerroksesta, 360 asteen terassista ja museokaupasta. Mutta tämän tarinani haluan omistaa Kirsty Mitchellille ja ystävälleni Tarjalle. 


Huom!  Kirsty Mitchellin näyttely on Tallinnan Fotografiskassa 24.11.2019  asti. 

Fotografiskan osoite on Telliskivi 60 a-8

Tätä on taide parhaimmillaan, se koskettaa. 

- Tuula 

Tule käymään kanssani myös Noblessnerin uudella alueella ja huikeassa Proton Keksintötehtaassa:24 kommenttia

 1. Mahtavia nuo Mitchellin kuvat!

  Olen joskus lukenut jutun, ehkä toisenkin tästä valokuvaajasta ja hänen kuvistaan. Monet noista kuvista olivatkin tuttuja entuudestaan. Silti yhä upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun poikkesit vielä tänne kommentoimaan. Kirsty Mitchellin kuvat ovat kyllä niin upeita, että ne kestävät useammankin katselun. Olisin mielelläni tutkinutkin niitä kauan ja hartaasti, sillä niissä on paljon yksityiskohtia.
   Kiitos Susanna ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Mielettömän upeita kuvateoksia, ja myös tarina noiden kuvien takana.Muistan miten kerroit kun menetit rakkaan ystäväsi, ja voin kuvitella että hän tuli mieleen näiden kuvien kautta. Mukavaa tiista-iltaa sinulle Tuula.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvat ja tarina kuvien takana, ne tekevät tästä näyttelystä elämää suuremman näyttelyn. Voi, Jael sinä muistat vielä, kun kerroin ystäväni poislähdöstä. Oli uskomatonta, miten siellä näyttelyssä nousi pinnalle oma menetykseni. Kristyn Wonderland -valokuvat kertoivat neljästä vuodenajasta ja ystäväni Tarjan poismenosta on kulunut tuo neljä vuodenaikaa. Se oli koskettavaa.
   Tällaista on puhutteleva taide. Kiitos Kirstyn hienojen valokuvien.
   Ja kiitos sinulle Jael kauniista kommentistasi <3 Hyvää viikkoa!

   Poista
 3. Hyvä tarina on se, joka tuo mieleen ja huulille omat tarinansa. Juttusi oli yhtä koskettava kuin Kirty Mitchellin näyttely.Voi hyvin rakas Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Kirsty Mitchellin näyttely tarinoineen teki minuun valtavan vaikutuksen. En tainnut puhua siellä näyttelyssä kenenkään kanssa, vaan katselin vain omissa tunnelmissani ja muistoissani noita upeita valokuvia. Sanot tuon niin hienosti: "Hyvä tarina on se, joka tuo mieleen ja huulille omat tarinansa." Koskettava näyttely ja kosketti minua syvemmältä kuin olisin osannut ajatellakaan.
   Lämmin kiitos kauniista sanoistasi. Voi hyvin rakas Mall.

   Poista
 4. Ihan satumaisia kuvia, tuolla täytyy kyllä käydä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikku, nämä kuvat ovat kuin sinulle luotuja, sinä ihana esteetikko. Sinun jos kenen pitäisi nämä nähdä. Kiitos ja mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Voi miten hienosti Tuula olet pystynyt kuvaamaan tuota upeaa näyttelyä ja sen kaarta. Eräänlainen surun siivittämä kasvutarinahan tässä on kyse. Ja olet myös saanut kuvista otettua upeita otoksia! Tuon näyttelyn yksi hienouksista on, että se tarjoaa kosketuspinnan kaikille meille, jotka olemme menettäneet rakkaan läheltämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annemaria kauniista sanoistasi. Surun siivittämä kasvutarina, hienosti kiteytetty lause. Otin kuvia kameralla, minun kännykälleni näyttelytila oli liian hämärä. Ajattelet kauniisti sanoessasi, että näyttely tarjoaa kosketuspinnan kaikille rakkaansa menettäneille. Se on niin totta. Kirsty on osannut pukea hienosti surutyönsä kuviksi. Vaikea polku, mutta jokaisen on joskus se kuljettava.
   Kiitos vielä ja mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 6. Sanaton näiden kuvien kauneudesta. Hurja määrä työtä ja lopputulos on huikea, siis aivan kuin satua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän Outi sanattomuutesi. Näyttelyssä en puhunut kenenkään kanssa. Lumoutuneena ja omissa maailmoissani ihailin Kirstyn töitä. Tuo työmäärä jokaisen kuvan kanssa on ollut todella valtava. Ja nyt me saamme ihailla näitä sadunomaisia kuvia, jotka kertovat koskettavaa tarinaa.
   Kiitos Outi ja mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

   Poista
 7. Upeita kuvia :) Ehkä itsekkin vielä tuonne joskus menen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa! Suosittelen. Fotografiska on ollut menestys Tukholmassa ja se on uskomattoman hienostii lähtenyt liikkeelle myös Tallinnassa. Ja Kirsty Mitchellin näyttely on huippu valinta.
   Mukavaa marraskuuta!

   Poista
 8. Oi kuinka upeita taideteoksia jokainen kuva! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen kuva on kuin taideteos, totta. Ja niitä taideteoksia oli 74 kappaletta. Ihan huikea näyttely.
   Kiitos Mira ja mukavaa marraskuuta!

   Poista
 9. Tuo Tallinnan Fotografiska on kyllä sellainen kohde, joka saattaa saada laiskemmankin Tallinan kävijän käymään siellä useamminkin kuin kerran vuodessa (vai oliko se vuosikymmenessä :-) ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Tallinnan Fotografiska on upea kohde. Siellä kokee ainutlaatuisia näyttelyitä, sen olen jo huomannut. Taiteenystäville helposti saatavilla. Ja kaikille muillekin. Laiskemmillekin Tallinnan kävijöile.
   Kiitos Pirkko ja mukavaa reissun valmistelua siellä!

   Poista
 10. Tämä näyttely oli huikea! <3 Siitä sai myös todella paljon inspiraatiota omiin töihin, joita on suunnitteilla ensi vuodelle.

  VastaaPoista
 11. Sinä olet nähnyt Kirsty Mittchellin näyttelyn! Siksi varmaankin ymmärrät innostukseni. Huikea näyttely!
  Ja sinulle varmasti oikea runsauden sarvi omissa töissäsi.
  Kiitos Marina ja mukavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
 12. Aivan mahtavia kuvia! Minun on pitänyt käydä Tallinnan Fotografiskassa sen avautumisesta lähtien. Vielä en ole päässyt käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsty Mitchellin kuvat ihastuttavat. Ovat upeita ja erilaisia. Kiire tulee, jos aiot vielä nähdä nämä Mitchellin, mutta uskon ja tiedän, että Fotografiska yllättää taas uusilla ja upeilla näyttelyillä.
   Kiitos Minna ja varmasti Tallinna kutsuu <3

   Poista
 13. Tämä vaikutti ihan loistavalta reissulta, ensi viikolla aika samalla kombolla, nähdäänkö? Minä olin kerran ystävän polttareissa tuossa hotellissa ja oli varattu oma saunatila, josta näki alas kylpylään - oli tosi kiva ja aamupala hyvä! Ihanaa uutta viikkoa Tuula! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna uusine kohteineen oli loistava reissu. Tallinna on ihastuttaa aina vaan.
   Sinä olet ensi viikolla lähdössä Tallinnaan - jippii! Nyt ei ole kutsu kumahtanut sähköpostiin, mutta iloitsen teidän lähtijöiden puolesta. Ja tuo hotelli, se on kerrassaan ihana ja paikka sataman ja vanhankaupungin välissä paras mahdollinen.
   Ihanaa uutta viikkoa myös sinne! <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig