tiistai 18. huhtikuuta 2017

BERLIINI KUTSUU
Hei, ihanat lukijani. Minä olen matkalla Helsingistä Berliiniin. Tämä on ajastettu postaus, istun lentokoneessa, kun tämä juttu tulee "eetteriin". Berliinissä tuskin ehdin paljoa kirjoitella, mutta sitten jälkeenpäin... 

Berliini on minulle tuttu kaupunki. Tämä on neljäs vierailuni tuohon mielenkiintoiseen kaupunkiin, jonka synkän historian melkein kaikki tuntevat. Ja Berliini on myös moderni kaupunki nykyään. Olen tehnyt jonkinmoista suunnitelmaa paikoista, joissa haluan käydä,  ja kippari joutuu "juoksemaan" kanssani. No, Tekniikan museon hän on nimennyt ykköskohteekseen.   

Sain jo jokin aika sitten lahjaksi varsin koukuttavan elämäkertateoksen: "Elämäni ja isänmaani", jonka on kirjoittanut Lenita Airisto, nainen, jonka kaikki tuntevat ja joka ei jätä ketään kylmäksi.

Kirja on vielä kesken minulla, ja se jääkin odottamaan, kunnes olen taas kotosalla. Mutta Lenitan Berliinin opiskeluajan ehdin kirjasta lukea. Mustavalkoiset kuvat ovat kirjasta. 

Tiesittekö, että Lenita on opiskellut muutaman kuukauden vuonna 1959 Berliinissä? Hän opiskeli saksan kieltä Technische Universitet Berlinissä. Hän mainitsee, että opintomatka oli sijoitus hänen tulevaan työuraansa. Lenita opiskeli silloin Svenska handelhögskolanissa ja toimi TES-TV:ssä tv-toimittajana. Hänellä oli myös Berliinissä sopimus tv-työharjoittelusta. Se keskittyi Länsi-Berliinin studioille, mutta hän pääsi tutustumaan myös Itä-Berliinissä toimivaan Deutscher Fernsehfunkiin. Aikamoinen tehopakkaus oli Lenita ja sitä hän on vieläkin.

Lenita kertoo myös, että opintomatkan hulppein osuus oli Berliinin yhdeksännet elokuvajuhlat, jonne hän akkreditoitui pikavauhtia. Paikalla olivat sen ajan suuret tähdet, Sophia Loren ja Carlo Ponti, Rita Hayworth, David Niven...

Omiin Berliinin muistoihini kuuluu myös Berliinin elokuvajuhlat; ne olivat 52. Berlinalet vuonna 2002. Silloin filmiväki tuli Potsdamer Platz -aukiolle, jossa oli elokuvista innostunutta kansaa pilvin pimein. Jos vaikka vilauksenkin näkisi jostakin filmitähdestä... Silloin ei aukiolla ollut vielä screenejä, joten tuo filmitähtien bongaaminen oli tosi hankalaa.  Paikalla olivat silloin mm. Halle Berry, Catherine Deneuve, Russel Crowe... Harmikseni en nähnyt ketään kuuluisaa tähteä. 

Tämän piti olla vain nopea ilmoitus tauosta blogin puolella, mutta innostuin aiheesta... Kiitos, jos jaksoit kahlata ilmoitukseni loppuun asti.  

Auf Wiedersehen, Tuula 

15 kommenttia:

 1. Heippa Tuula ja oikein mukavaa matkaa Berliiniin!! ♥ Uskon että reissu on huikea ja taas on lisää ihania matkakertomuksia taskussa kotiin palatessa!! Toivottavasti siellä aurinko lämmittäisi jo hieman lämpimämmin vaikka ehkä sitä et edes kerkiä miettimään kun on kaikkea ihanaa ympärillä. Jään innokkaana odottelemaan kuulumisia Berliinistä ♥

  VastaaPoista
 2. Tulin taas piipahtamaan ihanassa blogissasi..Kivaa matkaa!

  VastaaPoista
 3. En ole vielä päässyt Berliinissä käymään, mutta toiveissa on vielä sinne joskus päästä. Näitä toiveissa-paikkoja tuntuu kerääntyvän!

  Oikein ihanaa matkaa teille!

  VastaaPoista
 4. Tuula, mukavaa aikaa teille siellä Berliinissä. Olemme olleet Berliinissä neljä kertaa ja kokeneet niin joulutorit kuin Berliinin Filharmonikot sekä lukuisat museot ja nähtävyydet.
  Tämä on hyvä aika matkustaa Berliiniin, siellä kukkivat isot puut ja pensaat ja kaunista on.

  VastaaPoista
 5. Oijoi! Sinne voisin aina palata. Ihania muistoja tärkeistä hetkistä ja todella paljon valokuvia noista kivoista reissuista.
  Teillä on varmasti jo vähän lämpöisempääkin kuin meillä viimeksi juuri elokuvajuhlien aikaan. Sydämestäni toivotan teille ihania lomapäiviä sinne!

  VastaaPoista
 6. Voi, Berliini on ihana! Olen käynyt siellä vasta kerran, mutta palaan satavarmasti vielä monesti. Oikein hyvää matkaa!

  VastaaPoista
 7. Ihanaa reissua kultainen! Berliini on niin ihana, joten jään odottelemaan reissurapoa.

  VastaaPoista
 8. Nautinnollista Berliinin matkaa.MInun pitäisi käydä siellä sillä veljeni asuu siellä,ihan KaDeWen lähellä,siis keskustassa. Muuttivat sinne noin puolitoista vuotta sitten ja ovat täysin rakastuneita kaupunkiin.On kuulemma niin edullinenkin.

  VastaaPoista
 9. Ihanaa matkaa <3 Berliini upea kaupunki ja niin suuri, että
  siihen on hyvä tutustua erissä. Jään innolla odottamaan
  matkapostaustasi.

  VastaaPoista