MOMENTS OF MY LIFE

Lou Salomé Turun Kaupunginteatterissa


Linda Hämäläinen, minkä teitkään? Teit hienon ja unohtumattoman roolin Lou Saloména. Jo heti näytelmän alussa nappasit katsojat mukaan tarinaan: sanojesi sanoma, äänenpaino, sanojen rytmi ja tauot - todellista osaamista. Lou Salomén riemu tarttui. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ja kuka onkaan Lou Salomé (1861-1937), tuo venäläis-saksalainen nainen? Nykyihmisistä vain harvalle nimi Lou Salomé kertoo jotakin. Hän on jäänyt unohduksiin, vaikka oli omana aikanaan arvostettu ajattelija, kirjailija ja psykoanalyytikko. Hänen elinaikanaan naiselta odotettiin enemmän avioliittoa kuin esseeteoksia. Naisen oli vaikea päästä opiskelemaan yliopistoon,  ja vielä vaikeampaa oli jättää jälkensä historiaan.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Oliko Lou Salomén sukupuoli väärä? Maailma oli miesten. Turun Kaupunginteatteri nostaa esiin naisen filosofi Friedrich Nietzschen (Tomi Alatalo), runoilija Rainer Maria Rilken (Toni Harjajärvi) ja psykoanalyytikko Sigmund Freudin (Stefan Karlsson) takana. Nämä kaikki kolme ajattelijaa myös hullaantuivat rohkeasta ja älykkäästä Lou Andreas Salomésta. Olipa hienot ja karikatyyriset roolit heiltä kaikilta.  
Valitettavasti en saa näitä kolmea kuvaa isommaksi, mutta näin mennään...

Näytelmän naiset Riitta Salminen ja Ulla Reinikainen tekevät myös useita rooleja ja onnistuvat  erinomaisesti. 

Lou Saloméa varoiteltiin skandaaleista, mutta hän ei niistä piitannut, hän muun muassa eli  symbioosissa Nietzchen ja filosofi Paul Réen (Stefan Karlsson) kanssa. Lou ei halunnut  lokeroitua muutenkaan normimalleihin. Ja ajatelkaa mitä aikaa elettiin. 

Lou kieltäytyi perinteisestä vaimon ja äidin roolista, sillä hän halusi keskittyä opiskeluun ja ajattelunsa kehittämiseen. Tiettävästi hän torjui kolme kosintaa. Orientalisti Friedrich Carl Andreas (Tomi Alatalo) rakastui Louhun ja sai tämän vaimokseen ja kirjoittajaparikseen, mutta ehtona oli, että lapsia ei hankittaisi. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Voitteko kuvitella, että tutkijat ovat pohtineet, kenelle Lou Salomé menetti neitsyytensä. Ovatko miehet koskaan joutuneet moisen pohdinnan kohteeksi? Jonkinlaisena ongelmana pidettiin myös sitä, että nainen halusi lukea ja opiskella niin paljon. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Lou Salomésta tuli uraauurtava psykoanalyytikko ja hän toimi siinä työssään vanhuuteensa asti. 

Tässä kohtaa haluan kiittää myös oivaltavasta lavastuksesta Jani Uljasta ja valosuunnittelusta Jarmo Eskoa sekä videosuunnittelusta Sanna Malkavaaraa. Vaikka Pienellä näyttämöllä näyteltiin, niin käytiin muun muassa Itävallan vuorilla, Roomassa ja Ruotsin kallioisissa merimaisemissa... Se oli melkein taikuutta. Äänisuunnitelu: Tuomas Rissanen. Puvustus Tuomas Lampinen ja naamiointi Jasmin Ora. 


Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Vaikka Lou Salomé on pääroolissa, niin näytelmä ei ole pelkästään hänen tarinansa. Se on ylistys opille ja ajattelulle. Naisten koulutus on monin tavoin hyvinvointimme perusta. Kiitos kuuluu Lou Salomélle ja hänen kaltaisilleen rohkeille naisille. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Göttingenissä, Saksassa sijaitsee Psykoterapiainstituutti Lou Andreas Salomé Institut sekä hänen mukaansa nimetty katu.

Nähty medialipulla. Kiitokseni. 

/ Tuula


Uskomaton elämäntarina. Meillä on Minnan kanssa riittänyt juttua Lou Salomésta.


2 kommenttia

  1. Olipa mielenkiintoiselta kuulostava näytelmä,ja en tosiaankaan ollut koskaan kuullut Lou Salomesta,joten kiitos esittelystä Tuula.

    VastaaPoista
  2. Lou Salomé on tuntematon suuruus useimmille meistä. Minäkin häneen tutustuin nyt vasta teatterin kautta. Olipa upea nainen! Ja hienoa, että hänet on ”löydetty”. Kiitos Jael 🧡

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig