"Ken tästä käy, hän saa kaiken toivon heittää." Kauniin Seilin saaren historia on synkkä. Vuonna 1845 Sakari Topelius kirjoitti nuo sanat osuvasti.
Olen käynyt Seilin saarella muutaman kerran ja saari on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen minuun sekä surullisella historiallaan että kauniilla luonnollaan. Kävimme siellä viime viikolla ja päätin vihdoinkin tarttua kynään ja kertoa Seilin tunnelmista.
Seilin kirkko on palvellut saaren asukkaita: niin spitaalisia, mielisairaita kuin henkilökuntaakin. Seilin saaren nykyinen kirkko on rakennettu vuonna 1733. |
Turussa asunut taiteilija Helge Sten on maalannut Seilin kirkon alttaritaulun (vasemmalla) Myrsky Genesaretin järvellä 1948-49. Helge Sten teki pitkiä purjehdusmatkoja saaristoon.
Spitaalisairailla oli Seilin kirkossa oma eristetty alueensa ja myös oma sisäänkäynti. |
Kirkon sisustus on pelkistetty. Kaikki pinnat saarnastuolia lukuunottamatta ovat käsittelemätöntä hirttä. |
Seilin spitaalisairaat
Vuonna 1619 Ruotsin kuningas Kustaa II Adolf kuuli, että Suomessa levisi spitaali synnin seurauksena. Kuninkaan määräyksestä Seilin saarelle Turun saaristoon perustettiin leprahoitola. Saari oli silloin kaukana kaikesta ja saaren maaperä oli hiekkamaata, joten kuolleitten hautaaminen sinne oli helppoa.
Spitaalisairaita hoidettiin paloviinalla, rukouksilla, Kupittaan terveyslähteen vedellä ja talvisin jäilläkin. Saaren nimi Seili juontaakin nimensä siitä, että potilaat olivat siellä "hoitonsa" takia aina pienessä seilissä. Lääkäri kävi vain muutaman kerran vuodessa saaressa. Nykytiedon mukaan lepra ei ole edes kovin tarttuva sairaus. Saaren ruotsalainen nimi on Själö, joka tarkoittaa hyljettä. Saari on ollut kauan sitten hyljesaari.
Googletin lukuja. 150 vuoden aikana saarella hoidettiin 663 spitaalista tai spitaaliseksi epäiltyä. Viimeinen spitaalinen kuoli saarella 1785. Hän oli euralainen Malin Matsdotter, joka vietti saaressa peräti 52 vuotta. Karmea kohtalo. Saari jatkoi kuitenkin toimintaansa...
Seili mielisairaalana
Viimeisen spitaalisairaan kuoltua, Seilissä alettiin hoitaa vain mielisairaita, sekä naisia että miehiä. Kun miespuoliset potilaat siirrettiin vuonna 1889 Käkisalmen uuteen mielisairaalaan. tuli Seilistä naisten mielisairaala. Ajanjaksolla 1889-1944 Seiliin lähetettiin parisataa naista, joita pidettiin mielisairaina. Heillä oli sama kohtalo kuin spitaalisillakin, poispääsyä saarelta ei ollut.
Seilin empiretyyliset sairaalarakennukset on rakennettu 1800-luvun alkupuolella. Ne on suunnitellut ruotsalainen kauppias ja arkkitehti Perhr Johan Gylich. Rakennuksessa oli päivä- ja ruokasalin lisäksi keittiö ja potilashuoneita. Potilaspaikkoja oli 69.
Kuvassa potilashuone sellaisena kuin se aikanaan oli. Sängyllä näkyy pakkopaita. Seiniin maalattujen neliöitten tarkoitus oli pitää ajatukset selvinä. Toki yksivärisiä potilashuoneitakin oli, sain kuulla.
Seilissä oli monenlaisia potilaita: järjeltään säikähtäneitä, työn uuvuttamia, epileptikkoja, kuuroja ja jopa rikollisia. Myös piikoja, jotka olivat alkaneet odottaa talojen isäntien lapsia ja isännät hankkivat heidät mielisairaalaan. Pitää muistaa, että irtolaisuus ja asunnottomuus olivat 1900-luvun vaihteessa Suomessa rikoksia, joista tuomittiin vankilaan ja myös tänne Seiliin. Ja usein mielisairaus liitettiin moraalittomuuteen ja poikkeavaan elämäntapaan. Tyypillinen potilas oli alempaan yhteiskuntaluokkaan kuulunut, nuori naimaton nainen. Kunnilla ei ollut varaa hoitaa heitä köyhäintaloissa. Lause: "Köyhyydestä tehtiin usein sairaus." on jäänyt jostakin Seilistä kertovasta kirjasta mieleeni. Usealla potilaalla ei ollut tarkkaa diagnoosia sairaudestaan.
Nykyään rakennuksen viehättävässä pihapiirissä voi syödä tai juoda kahvia, Seilin ravintola palvelee matkailijoita. Sairaalan aikana potilaat saivat kulkea vartioidusti pihapiirissä, mutta porteista he eivät saaneet mennä yksinään ulos. Rakennuskokonaisuus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja on nykyään Museokeskuksen suojeluksessa.
Seilin mielisairaalassa toimii nykyisin Turun yliopiston Saaristomeren tutkimusasema. Mutta vierailijoilla on vapaa pääsy katsomaan Seilin sairaalaa ja tutkimuskeskuksen ruokalassakin voi syödä ravintolan annoksia.
Matkaajan on helppo kulkea porteista sisään ja ulos. Tästä onkin helppo siirtyä seuraavaan osioon.
Matkaajan Seili
Seilin kirkon takana olevalla hautausmaalla on pieniä nimillä merkittyjä valkoisia puuristejä. Viivyin pitkään hautausmaalla lukien nimiä ja haudattujen syntymä- ja kuolinaikoja. Kuulostaa uskomattomalta, mutta Seili toimi naisten mielisairaalana aina vuoteen 1962 asti, silloin viimeinen potilas kuoli Seilissä. Hautausmaalla on vain pieni osa saarella kuolleitten muistomerkkejä. Surullisia kohtaloita.
Saarella voi myös yöpyä. Siihen tarjoaa hienon mahdollisuuden Fyyri. Kaksikerroksinen Fyyri rakennettiin Carl Ludvig Engelin suunnitelman mukaan. Se oli tarkoitettu hospitaalin taloudenhoitajalle ja päällysmiehelle virka-asunnoiksi. Talo valmistui 1827. Ei joka saaressa / paikassa olekaan Engelin suunnittelemaa majapaikkaa.
Kaksikerroksisen Fyyrin on suunnitellut Carl Ludvig Engel |
Saarella on paljon annettavaa - historiaa, arkkitehtuuria, perinnemaisemaa ja kaunista luontoa.
Me tulimme saareen omalla veneellä. Seilissä on kolme satamaa. Kiinnityimme uuteen Asemalaituriin. Kiinnittyminen oli helppoa aisojen väliin. Vierassatama palvelee kesäkaudella päivittäin. Sekä touko- ja syyskuussa viikonloppuisin. Laiturimaksuun kuuluvat sähkö sekä naisten ja miesten saunavuorot.
Seiliin pääsee myös yhteysaluksilla - tässä aikataulut.
Seili herättää tänä päivänä kovasti kiinnostusta. Seilin saaresta on kirjoitettu useita kirjoja.
Ja Jenni Vartiainen kertoo laulussaan Seili, Sofia ryysyläisen kohtalosta, Mariskan sanoin:
Jos määränpää edessä häämöttää,
Siel' saari on tuomittujen
Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää,
kuolemaan heikot soudetaan.
Ja Jenni Vartiainen kertoo laulussaan Seili, Sofia ryysyläisen kohtalosta, Mariskan sanoin:
Jos määränpää edessä häämöttää,
Siel' saari on tuomittujen
Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää,
kuolemaan heikot soudetaan.
Turun Kaupunginteatteri on tehnyt Seilistä musikaalin, jota esitettiin Turun Logomossa 2014-2015.
Seili-musikaalista on tehty myös elokuvakäsikirjoitus, joka etsii rahoitusta.
Seili-musikaalista on tehty myös elokuvakäsikirjoitus, joka etsii rahoitusta.
Kaunista elokuuta!
- Tuula
Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta
Mietinkin heti liittyykö Jennin laulu Seili, saareen jotenkin ja liittyihän se.
VastaaPoistaAika surullisia kohtaloita mutta kuitenkin mielenkiintoista kuulla näin tarinoita saaren takaa. Kiitos valaisusta Tuula ja ihania kesäpäiviä ♥
Hyvin päätelty. Seili on tehnyt niin Jenni Vartiaiseen kuin Mariskaankin vaikutuksen. Jenni Vartiainen on jopa esiintynyt Seilin kirkossa. Hieno ele häneltä. Näistä saarelle joutuneista naisista on sosiologi Jutta Ahlbäck-Rehn tehnyt myös väitöskirjan. Saari ja sen menneisyys kiinnostavat kovasti.
PoistaKiitos Maikku - olipa kiva kuulla, että tykkäsit Seili - tarinastani.
Ihania kesäpäiviä myös sinulle <3
Vielä en ole Seiliin ennättänyt mutta nyt pitää laittaa vahvasti harkintaan vielä syyskuussa.
VastaaPoistaHieno postaus! Kiitos, kun kirjoitit ja muistutit <3
Vielä ehtii Seiliin. Seili on kaunis saari, siellä on hienoja kävelyteitä ja punaisia jo aikanaan palvelleita mökkejä. Mutta minuun tekee vaikutuksen Seilin historia. Naispoloisten kohtalot tulevat väkisinkin mieleen ja vielä kotonakin.
PoistaKiitos Kati kivasta kommentistasi, tämänkertainen vierailu saarella sai tarttumaan kynään.
Ihanaa elokuuta!
Seilin saaren historia koskettaa aina. Pitääkin lukea lisää aiheesta, joku kirja esimerkiksi. Herää monia kysymyksiä kuten miten helposti saatiin henkilökuntaa saarelle. omaisten vierailut ja monet muut asiat.
VastaaPoistaKiitos Tuula tästä mielenkiintoisesta postaukssta. Kauniit kuvasi ja saaren tilanne nykyään kevensivät kokonaisuutta.
Hyvin sanottu, Seilin saaren historia koskettaa aina. Minäkin tein kirjastoon varauksen Seilistä kirjoitetuista kirjoista. Niitä on mielenkiintoista lukea jälkikäteenkin.
PoistaTuohon henkilökuntaan osaan vähän jo vastatakin, saarella ei ollut sairaanhoitajakoulun käyneitä hoitajia. Siellä oli mm. karjakko hoitamassa potilaita. Katsottiin, että hän oli tarpeeksi maanläheinen näitä naisia hoitamaan.
Ja omaisten vierailut eivät olleet sallittuja. Näitä naisia eivät omaiset käyneet katsomassa. Eivät edes kaikki omaisille kirjoitetut kirjeet lähteneet saaresta. Naiset olivat kaikin tavoin eristyksissä. Olen lukenut osia Jutta Ahlbeck-Rehnin väitöskirjasta. Juuri kukaan ei päässäyt Seilistä pois. Joitain harvoja potilaita saatettiin siirtää muualle sairaalaan tai köyhäintaloon. Eräs nainen pääsi kotiin omaisten luo, kun omaiset olivat antaneet luvan hänen steriloimiseen.
Seilin historia on vertaansa vailla.
Kiitos Marjatta kauniista sanoistasi. Seilin saari on kaiken muun lisäksi myösvalokuvauksellinen saari.
Kaunis, mutta surullisten tarinoiden saari.
VastaaPoistaKyllä, surullisten tarinoiden saari. Siellä kauniissa saaressa kulkiessa mietti, että täällä minä kuljen omasta tahdostani, mutta ne naisparat olivat pakotettuja tälle saarelle.
PoistaKiitos Tuuli <3
Upea postaus!
VastaaPoistaSeilin seutu on nyt ikävästi ajankohtainen :-(
Kiitos paljon Susanna <3
PoistaOlimme saaressa lauantaina, kun tuo onnettomuus Seilin pohjoispuolella tapahtui. Kuulimme ensin helikopterien ääntä ja sitten ne ilmestyivät taivaalle. Ne pyörivät siinä pitkän aikaa ja pohdimme mieheni kanssa, että nyt on varmasti sattunut joku onnettomuus merellä. Onnettomuuspaikkaa ei saarelta näy, paikka on toisen saaren takana väylällä. Myöhemmin luimme veneessä, että kaksi venettä oli törmännyt. Se oli rankka onnettomuus. Ja sen jälkiselvittelyt jatkuvat. Seilin vierailu sai vielä surullisen päätöksen.
Mielenkiintoinen paikka! En varmaan uskaltaisi yöpyä tuolla, pelkäisin, että törmään levottomiin vaeltaviin sieluihin, sellainen historia tuolla paikalla on. Upea tuo kirkko.
VastaaPoistaIhanaa tiistaita sinulle Tuula <3
Seili on mielenkiintoinen paikka. Olisipa pitänyt kysyä kirkon ihanalta oppaalta, että kummitteleeko täällä? Vaeltavatko sielut öisin? Paikalla on kyllä sellainen historia, että tuo voisi olla mahdollista.
PoistaTuo kirkko on kaunis ja yksinkertainen. Sopii tuolle saarelle.
Kiitos Outi ja ihanaa keskiviikkoa sinulle <3
Kiitos Seilin historiaa valaisevasta postauksesta! Olen varmaan "aina" tiennyt Seilin olemassaolosta ja suunnilleen sen historiastakin, mutta enpä olisi edes osannut sen sijaintia kartalta näyttää. Enkä tiennyt että sinne pääsee Turusta yhteysaluksella.
VastaaPoistaJärkyttäviä ihmiskohtaloita ja tuo hämmästytti että vielä omana elinaikananikin siellä on hoidokkeja ollut.
Outin tavoin en ehkä minäkään haluaisi tuolla yöpyä vaikka en kummituksiin uskokaan!
Tässä tarkemmat tiedot sijainnista: Seili on saari Nauvossa, Paraisten kaupungissa. Se sijaitsee Saaristomerellä, Airiston eteläosassa, noin 30 kilometriä Turusta etelään.
PoistaMeiltä mökiltä sinne matkaa 2-3 tunnissa tuulesta riippuen. Ja tosiaan Turusta tai Nauvosta sekä Rymättylän Hangasta sinne pääsee yhteysaluksella.
Minulle jäi jotenkin päälle nuo ihmiskohtalot. Mutta psykiatria oli vuosisadan vaihteessa vielä lastenkengissä. Ja vuonna 1962 on kuollut viimeinen mielisairaalapotilas, se tuntuu hurjalta. Varasin kirjastosta saarta käsitteleviä kirjoja, sillä Seili jäi päälle. Haen ne tänään.
Uudessa venelaiturissa oli hyvä yöpyä. Sinne eivät vaeltavat sielut löytäneet.
Kiitos Kristiina ja mukavaa viikkoa <3
Tää on sellainen kohde, jossa haluaisin päästä käymään :)
VastaaPoistahttps://villananna.vaikuttajamedia.fi
Seili on ainutlaatuinen ja kaunis kohde. Ainutlaatuiseksi sen tekee tuo rankka historia sekä saaren kaunis luonto. Suosittelen Seiliä mielelläni. Se on hieno kohde vierailla.
PoistaKiitos Melissa ja mukavaa viikkoa!
Hieno postaus!
VastaaPoistaHelpoin perustein ihmisä suljettiin yhteiskunnan ulkopuolelle entisaikoina. Nykyään moni nuori ajautuu yhteiskunnan ulkopuolelle somen ansiosta.
Kyllä, yhteiskunta oli noina aikoina raaka ja niin olivat myös ihmisten asenteet. Some vaikuttaa niin hyvässä kuin pahassa. Sen kautta on helppo eksyä väärille poluille. Miten satuinkaan tässä juuri lukemaan nuorista tytöistä, jotka tarjoavat seksipalveluja merkkifarkuista.
PoistaNykypäivänä saa tukipalveluja erilaisissa vaikeissa tilanteissa. Jos joku saaren potilas esim. lukemani Amanda olisi elänyt tätä päivää, niin hänkin olisi saanut tukitoimia eikä joutunut eristyksiin kaukaiselle saarelle.
Maailma on muuttunut.
Kiitos Hannele kivasta kommentistasi <3
Mielenkiintoinen postaus paikasta!
VastaaPoistaSeilin saarella en ole vielä käynyt, mutta ehdottamasti sinne haluan joskus katsomaan.
Myös muutama muu Turun lähistön saarista on vielä käymättä.
Ihanaa elokuuta sinulle! <3
Kiitos Katri!
PoistaTiedän, että saari kiinnostaisi sinua. Saarella on yksi saariston mielenkiintoisimpia historioita. On "jännittävää" kulkea siellä historian havinassa.
Ihanaa elokuuta myös sinulle <3
Hei, ihan mielenkiinnosta kyselen mistä tulee Seilin ruotsinkielisen käännöksen viittaus hylkeisiin. Olen itse aina yhdistänyt Själö nimen "sielujen saareen" joka tavallaan sopisi saareen historiaan.
VastaaPoista
PoistaHei Calle! Hyvä huomio. Tämän googletin, kun selvittelin saaren nimihistoriaa. Paremmin tuo "sielujen saari" sopisi Seilin saarelle nimeksi.
"Saaren suomenkielinen nimi on muunnelma ruotsinkielisestä Själö-nimestä, joka taas tarkoittaa hyljesaarta. Själ on hyljettä tarkoittavan sanan, säl, vanha muoto ruotsin kielessä. Tämä kertoo Seilin olleen hylkeiden asuinpaikka ja siten hylkeenpyytäjien tiedossa jo kauan."
Tosi mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus aiheesta! Kuvatkin ovat upeita
VastaaPoistaSaari on niin kiinnostava, että se jäi mietteisiini moneksi päiväksi. Ja oli ihan pakko hankkia siitä lisää informaatiota. Kiitos paljon Reetta <3
PoistaSiis tämä on ihan uskomattoman mielenkiintoinen! Ei ollut tietoakaan tälläisen olemassaolosta. Sun blogia on kyllä ihana lukea kun löytää aina kaikkea uutta :D
VastaaPoistahanna
https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi
Ihana Hanna Maria, lämmin kiitos kivasta palautteesta. Seili vei ajatukseni ja mietteeni siellä käydessäni. Taitaa olla historialtaan yksi mielenkiintoisimpia saaria Suomessa.
PoistaAurinkoista elokuuta!
Todella mielenkiintoinen kohde ja sen historia.
VastaaPoistaSeilin historia on mielenkiintoinen ja koskettava. Oli mielenkiintoista kulkea siellä ja ajatella paikan menneisyyttä.
PoistaKiitos Sonja ja aurinkoista elokuuta!
Olen käynyt Seinissä ikuisuus sitten. Se on upea ja pelottava samaan aikaan. Historia karmaisee, mutta ajat ovat olleet toiset. Kauniita kuvia kuitenkin vuonna 2019 👍
VastaaPoistaSeiliin on muutama vuosi sitten rakennettu uusi laituri ja palvelut ovat nykyään loistavat - ravintoloineen. Minua ei pelottanut, mutta historia vei mennessään. Parhaillaan luen Seilistä kertovaa kirjaa Yön Kantaja.
PoistaAika on ollut toinen, mutta silti ihmisten kohtalot satuttavat.
Kiitos Titta ja ihanaa elokuuta!
Olen kerran käynyt kun turussa asun, telkkarista joskus tuli ohjelmaa sieltä myös. Kiva katella nuo kaikki kuvasi, vähän on tullut teatterissa käytyä, varmaan hauskoja, kun on huippu näyttelijätkin, kauniita seilin kuvia todellakin.
VastaaPoistaTurku on kiva kaupunki. Ja Turun teattereita en voi olla kehumatta. Kesäteatterit olivat valinneet vallan herkullisia kappaleita kesään.
PoistaJa Seili on saari vailla vertaa. Mielenkiintoinen ja koskettava historia!
Kiitos Pike! Ihanaa elokuuta!
Hienot kuvat! Varmasti ajatuksia herättävä paikka.
VastaaPoistaKiitos Kuvakehrääjä. Seili vei ajatukseni pitkäksi toviksi. Mielenkiintoinen ja surullinen menneisyys on saarella.
PoistaKiitos sinulle ja aurinkoista elokuuta!
Hienot kuvat ja matkakertomus.
VastaaPoistaKyllähän se aina saa ajattelemaan ihmiskohtaloita, kun tällaisissa paikoissa vierailee. Elämä on ollut aikoinaan niin kovaa ja armotonta aika monelle ihmispololle.
Mukavaa elokuun jatkoa.
Ihmispolot on hyvä sana Seilin saarelle joutuneille. Aika oli toisenlainen ja hoitokin varsin toisenlaista kuin nykyään. Jopa köyhyys ja erilaisuus miellettiin sairauksiksi. Ihmisten kohtalot jäävät askarruttamaan Seilin saarella, vaikka se niin kaunis saari onkin.
PoistaKiitos Marianna kivasta kommentistasi ja mukavaa elokuun jatkoa myös sinulle <3