MOMENTS OF MY LIFE

JÄI MULTA MATKALAUKKU BERLIINIIN


Kävin jo toistamiseen vierailemassa Berliinin upeassa elokuvamuseossa Potsdamer Platzilla ja museon kuulokkeet korvilla kuuntelin tarinaa Marlene Dietrichistä. Ja yhtäkkiä luureissa alkoi soida Marlenen laulama laulu: "Jäi multa matkalaukku Berliiniin". Enteellinen laulu. 


Laulussa kerrotaan, että joskus vielä palaan hakemaan tuota pientä matkalaukkuani Berliinistä. Marlene lähti 1930 -luvulla Berliinistä Yhdysvaltoihin. Adolf Hitler olisi halunnut tehdä Marlenesta Saksan loistavimman tähden, mutta Marlene oli kansallissosialistien kiihkeä vastustaja ja kieltäytyi kunniasta. Marlene kävi pari kertaa uransa aikana Saksassa, mutta sitä "matkalaukkua" hän ei koskaan hakenut. Hänestä tuli 1937 Yhdysvaltain kansalainen.


Olen käynyt useamman kerran Berliinissä ja tällä kertaa oli tarkoitus esitellä kaupunkia kipparille, jolle Berliini on jäänyt vieraaksi kaupungiksi. Mutta siinä kävi niin, että kipparin kaatoi vatsatauti. "To go" -lista koki pienen muutoksen. Olen itse käynyt monissa Berliinin sota-ajoista, juutalaisten joukkosurmista kuin muurin historiasta kertovissa museoissa, joten otin erilaisen näkökulman Berliiniin. Halusin katsella modernia ja uutta Berliiniä. Toki kun Berliinissä ollaan, niin historia kulkee aina mukana.

Ja haluankin tässä sanoa, että minusta on hienoa se, miten Saksa nykyään tuohon synkkään menneisyytensä suhtautuu. Kunnioittaen ja totuudellisesti. Berliini on täynnä muistomerkkejä ja museoita - asioita ei salata. Ja 1990 -luvun jälkeen on tehty paljon elokuvia ja sarjoja Saksan synkästä historiasta, totuudenmukaisia tarinoita. Ja elokuvamaailmaa sivuan tässäkin jutussani. 


Meidän hotellimme sijaitsi lähellä Potsdamer Platzia, joka on uutta ja modernia Berliiniä. Paikka on lasista ja teräksestä rakennettujen pilvenpiirtäjien ja komeitten talojen täyttämä alue. Toisessa maailmansodassa hieno Potsdamer Platzin alue pommitettiin maan tasalle ja muurin aikana alue ei ollut kenenkään maata, se oli tyhjää rakentamatonta aluetta. 1990-luvulla aukiota alettiin rakentaa, alue oli silloin Euroopan suurin rakennustyömaa. Nykyään paikka on modernin Berliinin keskus.Vinkkejä: Metro U2 ja bussi 200 ajavat tälle upealle aukiolle. Aukiolla on muuten ilmainen wifi 24 h. Alueelta löytyy vaikka mitä, jopa osia Berliinin muurista. Muurin kulkureitti näkyy myös erilaisena laatoituksena kaduissa. Potsdamer Platzin alueella sijaitsee elokuvafriikkien taivas! Valtavassa lasikupolilla katetussa Sony Centerissä on CinemaxX eli 17-salinen elokuvateatterikompleksi. Siellä voi katsella sekä  amerikkalaisia että saksalaisia elokuvia. Ja siellä näytetään myös pienemmän budjetin filmejä eri kielillä.   

Sony Centerissä on myös upea Berliinin elokuvamuseo - peräti neljässä kerroksessa riittää katsottavaa ja tottakai siellä on myös museokauppa. On mukavaa, että kaupungin useimmissa museoissa on käytössä nk. päiväkortti. Välillä voi mennä vaikka syömään ja tulla uudelleen samalla kortilla. Museot ovat isoja ja niissä riittää ihmeteltävää. 


Elokuvamuseon edessä on Boulevard der Stars. Paikka tuo mieleen Hollywoodin Walk of Famen. Ja punainen asfaltti on kuin punainen matto tähdille. Tähtiä on omistettu Saksan viihdetaiteilijoille. Ja löysinhän minä sieltä Marlenenkin tähden. Museosta löytyy niin tarinaa elokuvien kulta-ajoista kuin tästäkin päivästä ja avaruus- ja scifiseikkailut ovat myös hyvin edustettuina museossa - jokaiselle löytyy jotakin. 
Elokuvamuseo on arkkitehtuurisesti hieno. Tämän kuvan nappasin sieltä eräältä pitkältä peilikäytävältä. Päiväkortti tähän museoon maksaa seitsemän euroa. Ja paikka on elokuvafriikeille must! Elokuvamuseossa kuvaaminen on kiellettyä, joten kuvia olen ottanut vain sallituilta alueilta. Kuvattavaa siellä olisi ollut vaikka kuinka. 

Ja mahtuu sinne Sonylle vanhaa historiaakin. Kun tätä hienoa Sony Centeriä alettiin rakentaa, niin Berliinin senaatti päätti, että Grand Hotel Esplanaden aamiaishuone ja keisarisali oli säilytettävä; nämä olivat säästyneet toisen maailmansodan tuhoilta. Ja huoneet säilytettiin. Vuonna 1996 yhden viikon aikana 1300 tonnia rakennusta lastattiin pyörille ja siirrettiin 75 metriä.Ps. Mahdoinkohan jättää sen matkalaukun tahallani Berliiniin :) 

- Tuula 

46 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kiitos paljon rva Kepponen! Olen mielissäni sanoistasi.

   Poista
 2. kiitos, hieno ja kaunis matkaesittely!

  VastaaPoista
 3. No olipa kurja kohtalo kipparilla. Matkalla sairastaminen ei ole kivaa kenellekään.
  Ja kaksin aina kivempi kulkea kumminkin.

  Marlene Dietrichin tarina oli mielenkiintoinen. Oli selvästi periaatteen nainen. Arvostan.

  Ja hieno kuvitettu matkakatsaus muutenkin. Kiitos tästä Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta puhut! Matkalla sairastaminen on rankkaa. Ja jää paljosta paitsi. Ja tuosta kaksinkulkemisesta :)
   Marlene Dietrich oli periaatteen nainen. Ja rohkea sellainen. Luin nyt jälkikäteen, että Marlene on valittu 1900 -luvun kymmenen arvostetuimman näyttelijän joukkoon. Se on aika hyvin, koska listassa on enemmistönä amerikkalaiset näyttelijät.
   Kiitos kivasta kommentista ja mukavista sanoistasi, Annukka <3

   Poista
 4. Hieno postaus matkastanne sairastuminen ei ole kivaa matkalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ritva! Sairastaminen matkalla on tosi harmillista. Se vie ilon koko matkaamisesta. No, minä nyt kuitenkin tein omia reittejäni :)

   Poista
 5. En ole Berliinissä käynyt, joten todella mielenkiintoinen postaus. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kaisa! Olen iloinen sanoistasi. Ja Berliini on mielenkiintoinen kaupunki.

   Poista
 6. Oi oi mitä kuvia olet napannut matkaltasi. Berliini on kyllä ihan huippu paikka, siellä juhlimme siskoni 50-vuotis päiviä. Paljon koimme matkallamme, mutta paljon jäi näkemättäkin, esimerkiksi tuo elokuvamuseo, sinne täytyy mennä seuraavalla käynnillä. Harmitus tuo Kipparin sairastaminen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliini on huippu! Ja todella mielenkiintoinen kaupunki. Tuo elokuvamuseo on aika monelta Berliinin kävijältä jäänyt näkemättä. Berliiniin liittyy niin paljon historiaa, että useimmiten tulee käytyä noissa historiallisissa museoissa. Mutta elokuvamuseo sopii hyvin jo sitten siihen toiseen käyntiin tai kolmanteen. Mutta siellä kannattaa ehdottomasti käydä. Se on kiinnostava ja hieno. Berliini on kiva paikka viettää syntymäpäiviä, niin minäkin olen tehnyt :)
   Kipparin sairastuminen oli harmillinen juttu, mutta ei mahtanut mitään.
   Kiitos Sari kivasta kommentistasi ja kiitos huomaavaisuudestasi <3

   Poista
 7. Ich hab noch enen Koffer in Krakow, in Salzburg, in Amberg, in Lugano, niemals in Berlin.

  Olimme viimeksi 'vahingossa' Berliinissä kolmannen kerran syksyllä 2015 ja totesimme, että 'tämä ei vain ole meidän juttu'. Syksyllä ajamme pientä ohitustietä visusti varoen Berliiniä. Emme ole suurkaupunki-ihmisiä, mutta Wieniin palaamme silti sekä ystävien että taiteen takia.

  Kiva, että matkalaukkusi jäi Berliiniin. Meillä jokaiselle on jossain paikka tai paikkoja, joihin palaamme. Rakas vanha, ihana Eurooppamme tarjoaa jokaiseen makuun!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliini ei kaikkia puhuttele. Vaan onneksi on mahdollisuus mennä vain ohi :)
   Tällä kertaa matkalaukkuni jäi Berliiniin, mutta tuntuu siltä, että se on jäänyt moneen muuhunkin kaupunkiin. Dubliniinkin :) Rakkaassa Euroopassamme on monia ihania kaupunkeja. Kaupunkeja jokaiseen makuun niinkuin sanot.
   Kiitos kommentistasi, Leena ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 8. No eipä voi kurjemmin sattua matkalla kuin että saa vatsataudin! Berliini on minulta vielä käymättä, mutta joskus haluaisin ehdottomasti sinne. Noita käymättömiä paikkoja riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vatsatauti Berliinissä ei kuulosta kivalta, mutta niinkin voi käydä :)
   Berliini on todella mielenkiintoinen kaupunki, ehkä mielenkiintoisin kaupunki Euroopassa. Kaunein se ei ole, mutta se ei olekaan Berliinin pääpointti.
   Kiitos Kristiina kommentistasi ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 9. Hieno ja mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos mukavasta kommentistasi, Marliska.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 10. Kiva postaus. Harmi tuo kipparin sairastuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Mummo! Sairastuminen harmitti, mutta ei sille voinut mitään. Minä kuitenkin yritin ottaa Berliinistä kaiken irti :)
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 11. Oi miten ihanasti kirjoitettu matkakertomus..mä olin "ihan Berliinissä" :) :) mä taidan kans käydä jättämässä matkalaukun sinne...Saksa tuttu muuten monilta matkoilta mutta Berliiniin en ole vielä ehtinyt.Kivaa keskiviikkoa...aurinkoa odotellessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti, paljon kiitoksia Kristiina! Olipa kivasti sanottu, "olin ihan Berliinissä." Lainaan tuota jossakin yhteydessä :) Sinne se jäi, matkalaukku. Toivottavasti sinäkin ehdit joskus vielä Berliiniin.
   Mukavaa viikkoa... ehkä se aurinko sieltä vielä tulee.

   Poista
 12. Marlene on ollut fiksu nainen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen samaa mieltä. Aikamoinen nainen! Ja rohkea!
   Kiitos Jonna <3

   Poista
 13. Tuosta elokuvamuseon kuvasta saisi upean Tuula julisteen!
  Mahtavan näköinen paikka. Toivottavasti kippari on jo kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Outi! Sinä katsot kyllä asioita taiteilijan silmin. Minustakin tuo peilikäytävän kuva on mainio, mutta eipä tullut mieleeni kuvaa ajatella julisteeksi. Paitsi nyt, siitähän tulisi ihan hieno juliste. En vieläkään ymmärrä koko kuvaa... se on yksi kuva, mutta peilin kautta näyn olevan kahdessa paikassa. Elokuvamuseo oli maaginen paikka.
   Kippari voi paremmin. Ja on siirtynyt gluteenittomaan ruokavalioon.
   Kiitos paljon Outi kivasta kommentistasi ja huomaavaisuudestasi.

   Poista
 14. Berliini on kiva kaupunki, paljon mielenkiintoista nähtävää. Sinne saa usein matkojakin edullisesti.

  Meilläkin yhdellä matkalla iski kumpaankin flunssa, joten viimeiset 1½ päivää raahustettin aika puolikuntoisena Berliiniä ympäri. Onneksi seuraavalla reissulla oltiin hyvässä kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä koen myös Berliinin niin kivana kaupunkina. Ja se todella tarjoaa paljon nähtävää. Edullinen matka oli meilläkin ja hotelli oli kiva ja loistopaikalla. Se oli lähellä metroasemaa, josta pääsi joka puolelle Berliiniä.
   Ja tekin olette olleet Berliinissä puolikuntoisina, se on rankkaa. Minä painelin nyt monta päivää yksin Berliiniä, mutta minkäs teit :)
   Kiitos Tuuli ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 15. Hieno postaus Tuula jälleen kerran!
  Itse en ole Berliinissä vielä käynyt vaikka on "must to see" -listalla ollut vuosia.
  Uusiko Kipparin vatsatauti vai oliko tämä uutta sorttia? Ikävää joka tapauksessa ja
  todella kurjaa tulla kipeäksi reissussa. Toivottavasti on jo toipunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo ihana! Arvostan sanojasi.
   Sinulla on vielä Berliini näkemättä vaikka olet Eurooppa kiertänyt ahkerasti. Mutta joskus tuo "must to see" toteutuu.
   Kipparilla on ollut vatsansa kanssa vaikeuksia ja uusimiseksi tätä voisi sanoa. Reissulla sairastelu harmittaa, mutta eipä sille mitään mahda. Toipuu hyvää vauhtia. Huomaavainen olet <3

   Poista
 16. Mielenkiintoista luettavaa. Minäkin olen käynyt Berliinissä, mutta keskityin silloin joulumarkkinoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulumarkkinat ja joulutorit ovat hurmaavia Saksassa ja Berliinissä. Siellä riittää menoa. Ja on kiva katsella niitä markkinamenoja.
   Kiitos paljon Ansu ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 17. Hieno matkaraportti:) En ole käynyt vielä Berliinissä,mutta pitäisi ,etenkin nyt kun veli vaimoineen asuu siellä,ihan keskustassa KaDeWen lähellä. Ovat aivan rakastuneita siellä asumiseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jael!
   Nyt jos koskaan kannattaa sinun mennä Berliiniin, kun veljesi vaimoineen asuu siellä. Ymmärrän hyvin heidän ihastuksensa. Berliini osaa lumota. Tämä oli neljäs kertani siellä ja taas lumouiduin. Veljesi perheineen asuu loistopaikalla Berliinissä. Ja sinä ruuasta nauttivana rakastuisit KaDeWe:n kuudennen kerroksen ruokaosastoon :)
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 18. Hurjan kivoja vinkkejä! Meillä onkin suunnitelmissa kesällä taas mennä Berliiniin, joten näistä oli iso apu! :)
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen mielissäni, että löysit vinkkejä jutustani. Ja kesällä Berliiniin.... se kuulostaa kivalta. Silloin Unter den Lindenin lehmuksetkin taitavat kukkia, nyt lehmuksissa oli pienet lehdet.
   Kiitos pajon Westendin Mum kivasta kommentistasi.

   Poista
 19. Kiitos, Tuula, näistä Berliini -postauksista. Olen näiden lukemista hieman säästellyt, sillä haluan ajan kanssa nämä käydä läpi. En nimittäin ole itse Berliinissä käynyt mutta ensi keväänä sinne olen menossa työmatkalle ja kaikki vinkkisi pistän muistiin.
  Sitä historiaa tottakai haluan nähdä - ja meidän matkallamme se väkisinkin tulee vastaan mutta samalla haluan katsastaa kaupunkia sillä silmällä, mitä sieltä haluan sillä seuraavalla matkalla nähdä - haaveissa kun on myös matka sinne isännän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliinissä jos jossakin pääsee historiaan tutustumaan. Toisen maailmansodan historiaan, juutalaisvainoihin, kaupungin (Euroopan) polittiseen kahtiajakoon... Ja tiedän noitten aiheitten kiinnostavan sinua. Berliinissä historia tulee lähelle.
   Mutta toisaalta Berliini on myös nykyaikainen ja moderni kaupunki. Ja suvaitsevainen kaupunki. Sen varmasti opetti tuo holokausti.
   Kiitos kivasta kommentistasi! Ja mukavia tulevia matkoja Berliiniin!

   Poista
 20. Kivaa luettavaa tämä, kiitos ja paljon terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kuulla, että viihdyit postaukseni parissa. Kiitos ihana ja terveisiä myös sinulle <3

   Poista
 21. Oi, oi, oi, oi: Berliini on ni-in ihana paikka. Sydämeni on jäänyt sinne ihan ,ja tykkään siitä muun muassa juuri mainitsemistasi syistä.

  Suuri kaupunki, jota ei yhden reissun aikana ammenna. Onneksi. On vielä monta hyvää syytä palata takaisin <3.

  Ihanaa vapunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna kivasta kommentistasi.
   Minä olen samaa mieltä, Berliinissä riittää moneksi kerraksi katsottavaa. Ja jokaiselle jotakin. Historiaa ja paljon uutta ja ihanaa.
   Ihanaa ja energistä toukokuuta! <3

   Poista

 22. -eihän kipparilla ollut, kuin
  normaali 'turistiruikku'.
  parani parissa päivssä...sanovat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea sattuu reissatessa. Parani, mutta lomasta oli näin lohkottu iso pala pois.

   Poista
 23. Mitä ihmettä! En ole aiemmin lukenut tätä postausta ja olin oitis ihastunut, kun nyt hoksasin tämän. Berliinissä olen käynyt useasti, mutta esittelemäsi museo on minulle ihan vieras. Minultakin on tainnut äädä matkalaukku Berliiniin. Niin mielelläni sinne palaisin jo ihan historiankin takia. Se on niin mielenkiintoinen kaupunki, että aina löytyy jotain uutta tutkittavaa. Huhtikuussa käväisin parin tunnin visiitillä Berliinissä, kun koneemme lähti sieltä kohti Suomea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistelenkin, että olisin lukenut sinun Berliini-postauksesi.
   Minä aina sanonkin, että Berliini ei ole Euroopan kaunein kaupunki, mutta se on ehdottomasti mielenkiintoisin kaupunki Euroopassa. Toisen maailmansodan historia saa ihan uuden ulottuvuuden Berliinissä. Ja Itä- ja Länsi-Berliinin aika. Siellä Berliinissä taitaa olla useampikin unohtunut matkalaukku :) Ja elokuvamuseo on hieno.
   Olipa kiva kommentti, kiitos Piipe!
   Hyvää ja mielenkiintoista uutta vuotta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig