MOMENTS OF MY LIFE

Gato Negro ja makumuistoja 90-luvulta


*Kaupallinen yhteistyö:  Juomavinkki


Makumuistoja 90-luvulta. Italian  Garda-järven matka 90-luvulla toi italialaisen ruuan minunkin keittiööni. Ja viinit. Omassa keittiössäni valmistui niin pizzaa kuin spagettia ja kanaruokia.

Ja 90-luvulla tulivat myös marinoidut kana- ja broilerisuikaleet suomalaisiin kauppoihin. Niistä tuli nopeasti suosittuja. Ja me Suomessa opimme käyttämään yrttejä ja oliiviöljyjä. 


Chileläinen Gato Negro eli Musta Kissa rantautui Suomeen myös 1990-luvulla. Suomalaiset ottivat kissaviinin nopeasti omakseen. Viini oli pehmeää ja tasalaatuista ja taisi tuo mustan kissan etiketti jäädä helposti mieleen. Nykyään Gato Negroa saa myös hana- ja tetrapakkauksissa ja tuoteperheeseen kuuluu yli 25 erilaista tuotetta. Gato Negro on ylivoimaisesti suosituin viini Suomessa. 

Nyt maistellaan italialaisen keittiön ikisuosikkiani eli vihreätä pastaa ja herneitä Gato Negro Cabernet Sauvignonin kera. Vihreässä pastassa on  vihreitä yrttejä ja kasviksia. Olen päivittänyt ruuan tähän päivään. Ennen käytin tässä pastassa kermaa ja sitruunaa, mutta nykyään ruokakerma korvaa nämä aineet. Ja kananpojan fileesuikaleet ovat marinoituja, mutta voi toki käyttää marinoimattomiakin. 

Vihreätä pastaa ja herneitä

  • 400 g spagettia
  • 100 g pekonia kuutioituina
  • 450 g kananpojan (marinoituja) fileesuikaleita 
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipunlinkynttä 
  • 2 dl herneitä (tuoreita tai pakasteherneitä)
  • mustapippuria
  • 2 keltuaista 
  • 2,5 dl ruokakermaa (sitruuna ja pippuri) 
  • 3 kevätsipulin vartta pilkottuna
  • 1 dl parmesania raastettuna
  • 1 ruukku tuoretta basilikaa hienonnettuna 
  • suolaa
Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Ruskista pekonikuutiot oliiviöljyssä. Lisää joukkoon fileesuikaleet ja hienonnettu valkosipuli. Paista miedolla lämmöllä noin 5-8 minuuttia, kunnes liha on kypsää. 

Lisää joukkoon herneet ja valutettu pasta. Sekoita tasaiseksi. Mausta mustapippurilla. 

Sekoita keltuaiset ja ruokakerma. Lisää seos pastan sekaan. Kuumenna miedolla lämmöllä. Viimeistele pasta vihreällä eli kevätsipulilla ja basilikalla. Ripottele pinnalle parmesaania. Lisää tarvittaessa suolaa.  



Chileläisten viinien tuominen oli niin sanottujen uuden maailman viinien esiinmarssia. Meillehän olivat tuttuja vanhoja viinimaita Italia, Ranska ja Espanja. Chilessä Gato Negro oli tavallinen pöytäviini. Viinin tullessa Suomen markkinoille, siihen lisättiin hiukan makeutta, kertoo myyntiedustaja Tom Molin. Lopputulos onkin sitten Suomen historiaa. Gato Negrosta tuli yksi kaikkien aikojen suositummista punaviineistä Suomessa. Eikä ihme, muuallakin näistä viineistä tykätään, näitä chileläisiä viinejä viedään yli 80 maahan ympäri maailman. 


Italialaisen ruuan ja Gato Negron kera maistuvat suomalaiset hölskykurkut. Tämän ohjeen olen aikoinaan perinyt äidiltäni. 


Hölskykurkut

  • yksi kurkku
  • 1 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 3 rkl vettä 
  • 1/2 tl suolaa
  • paljon tuoretta tilliä
  1. Pese ja siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli
  2. Laita kurkku ja mausteet rasiaan, jossa on tiivis kansi. Sulje kansi.
  3. Sekoita ravistamalla astiaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Siirrä astia kylmään.
  4. Sekoita välillä kääntämällä astia ylösalaisin.
  5. Kurkut maistuvat monien ruokien lisäkkeenä.  

Siellä Garda-järven kauniissa maisemissa tuli myös mozzarellasalaatti tutuksi. Se on edelleen yksi suosikkisalaattejani. Ja sopii hyvin omiin 90-luvun makumuistoihin.


Mozzarellasalaatti (neljälle)

  • 5-6 kiinteää tomaattia (keskikokoista)
  • 300 g mozzarellajuustoa
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa
  • 7-10 basilikanlehteä
Viipaloi tomaatti ja juusto. Lado viipaleet vuorotellen laakealla vadille. Jauha päälle mustapippuria ja sirota vähän suolaa. Koristeeksi basilikanlehtiä. 



Ja jos mikä, niin vaniljavanukas sopii jälkiruuaksi tämän herkuttelun jälkeen. 



Vaniljavanukkaat (4 annosta)

  • 2 dl vispikermaa
  • 1dl kevytmaitoa
  • 3/4 dl hyytelösokeria 
  • 1/2 tl vaniljasokeria
Koristele marjoilla ja  mintun lehdillä.
  • Mittaa kattilaan vispikerma, maito ja hyytelösokeri. Sekoita.
  • Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua noin 30 sek. välillä sekoittaen.
  • Nosta kattila levyltä. Lisää vaniljasokeri. Anna hetken jäähtyä.
  • Kaada varoen pieniin maljoihin / laseihin. Peitä.
  • Anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunti. 
 

Gato Negro sopii mainiosti myös juustojen kanssa. Ja vanukkaiden, totean minä. 

Correa Albanon veljesten vuonna 1865 perustama Vinã San Pedro on Chilen suurimpia viinintuottajia. Vinã San Pedro on jo pitkään noudattanut ympäristöystävällisiä käytäntöjä, joiden tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä. "We respect and honor our people and land", kerrotaan yrityksen 360° Sustainable ohjelmassa. 


Olipa mukavaa ja maukasta sukeltaa  90-luvun muistoihin Gato Negro viinin ja ruuan kera. 


Lue Juomavinkin sivulta myös muiden vaikuttajien reseptit eri vuosikymmeniltä!

Kaunista ja maukasta syksyä!


- Tuula 

 

18 kommenttia

  1. Ihanan herkullisia kuvia! Välimeren tuulahdus tuli lukiessa:) Mukavaa perjantaita ja hyvää viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivikki. Kiva kuulla, että lukiessa välittyi Välimeren tuulahdus. Oli kiva palata 90-luvulle ja niihin tunnelmiin.
      Hyvää viikonloppua <3

      Poista
  2. Kuulostaapa herkulliselta! Laitoinkin jo sinulle Instaan kommentin, miten tuttuja nämä antimet ovat, ja nyt bongasin vielä, että teillä on käytössä samat lasikulhot vaniljavanukkaisiin kuin meilläkin oli 😄👌 myös yksi isompi löytyi, siihen tehtiin jouluna luumuriisijälkiruoka.
    Nyt innostuin tästä vaniljavanukkaasta sen verran, että taidan käyttää loput säilönnästä yli jääneet puolukat sen koristeluun tänään. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin jo instagramin kommenttisi. Ja tuttuja makuja tarjosin sieltä kaukaa 90-luvulta. Nuo suloisen Apila -kulhot ovat perintökulhot ja tämä vaniljavanukas on kuin tehty niihin. Tuo vaniljavanukas on helppo tehdä ja maistuu herkulliselta. Kiitos vinkistä, minäkin koristelen seuraavalla kerralla puolukoilla.
      Kiitos Esmeralda ja hyyvää viikonloppua!

      Poista
  3. Gato Negro onkin mieluisa ja tuttu viini. Herkullisia ruokia olet loihtinut , nam:) OIkein ihanaa lokakuun ensimmäistä viikonloppua Tuula.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gato Negro on ihana viini, minusta se oli mielenkiintoista, kun viini tuotiin Suomeen, niin siihen lisättiin vähän sokeria... 90-luvulla me emme olleet vielä viininjuojakansaa :) Nyt taitaa olla toisin. Ja nämä 90-luvun ruuat maistuivat mainioilta.
      Kiitos Jael ja mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  4. Ihania herkkuja ja klassikkoviiniä.
    Oi mitä ruokamuistoja ysäriltä onkaan, aurinkokuivattuja tomaatteja, pestoa, kampasimpukoita ja välillä villitkin fuusiokeittiöt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuuli! Enpä tuota klassikkoviinisanaa huomannut käyttää, sitä Gato Negro on. Aurinkokuivatut tomaatit, ne tulivat ja jäivät lisukkeiksi. Kampasimpukoita olen maistanut vasta myöhemmin... Mutta paljon herkkuja toi tullessaan 90-luku.
      Kiitos Tuuli ja mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  5. Herkullisia herkkuja sulla :)
    Joskus täytyy itsekin kokeilla jotain uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. Tällaisia herkkuja syötiin 90-luvulla.
      Mukavaa viikonloppua Heiduska 💛

      Poista
  6. Aivan ihana nostalgiapostaus ja kiitos herkullisesta reseptistä. Voi liikutus, mummi teki tätä jälkkäriä jo kun olin pieni, oi niitä aikoja. Gato Negro oli meidän hääviini, joten tunnesidos on suuri tähän viiniin.

    Ihanaa sunnuntain jatkoa Tuula. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hienoa, että tämä postaus toi sinullekin muistoja mieleen ja mitä mielenkiintoisempia muistoja! Mummin jälkkärit, ne parhaat. Ja Gato Negro on ollut hääviininne, onpa hieno ja romanttinen muisto tästä viinistä.
      Mukavaa uutta viikkoa ja kiitos Tiia ihanasta kommentistasi <3

      Poista
  7. Todella ihana makumuistopostaus resepteineen & juomavnkkineen! Mitä sitä pyörää aina uuudelleen keksimään kun voi tuoda mieluisia makuja tähänkin päivään. kaikki nuo herkut maistuisivat nyt. Meille tuli kasvimaalle niin paljon kurkkua, että tänään teen taas monta purkkia hölskykurkkuja - kokeilen vähän maustaa uudella tavalla esim. chilihiutaleilla ja korianterilla : ) Herkkuhetkiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Heli-Hannele <3
      Minulla on tapana lisätä resepteihin tämän päivän uusia juttuja, jotka helpottavat tekemistä. Esim. ruokakerma on tämän ajan mainio tuote. ”Pyörään tulee näin uusia ominaisuuksia” :) Hölskykurkut on herkkua, täytyypä minunkin kokeilla siihen chilihiutaleita. Ja Gato Negro on niin sopiva juoma näihin herkkuihin.
      Mukavaa uutta viikkoa ja herkkuhetkiä <3

      Poista
  8. Tämä oli kiva makumatka tehdä. 90-luvun hengessä mentiin. Kiva kun maistuis sullekin :)
    Kiitos ja mukavaa viikkoa Mira <3

    VastaaPoista
  9. Todella hyvännäköisiä herkkuja. Nuo hölskytyskurkut ovat mielenkiintoiset ja niitä olen halunnut kokeilla useasti.

    Mukavaa viikon jatkoa sinulle Tuula :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita herkkuja syötiin 90-luvulla. Nyt ne ovat tähän päivään tuunattuja. Hölskykurkut maistuvat mainioilta. Kannattaa kokeilla.
      Kiitos Tuulanneli ja mukavaa viikonloppua <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig