MOMENTS OF MY LIFE

Amélie teki Turusta PariisinMuistatko vuodelta 2001 Amélie -elokuvan, jossa pääosassa oli Pariisi ja valloittava Audrey Tautou. Vuonna 2015 tehtiin aiheesta myös Broadway-musikaali.  Viime syksynä Turun kaupunginteatteri teki valtavan työn ja toi näyttämölle Amélie -musikaalin pohjoismaisena kantaesityksenä.  Musikaali  keräsi katsomon täyteen joka näytöksessä syksyn aikana. Vuosi on vaihtunut ja mikä parasta, Amélie jatkaa nyt keväällä Turun kaupunginteatterissa. Turku on siis Pariisi tänäkin keväänä.  Améliena valloittaa ihastuttava Marketta Tikkanen. 


Legendaarinen Pariisi Eiffel-torneineen, patonkeineen, metroasemineen, punaisine myllyineen ja kahviloineen on tuotu onnistuneesti Turun kaupunginteatterin näyttämölle.  Jani Uljas on tehnyt hienon lavastuksen. Huokaisin ihastuksesta kun näin näyttämön. Näyttämöllä kuuluu Jussi Vahvaselän sovittama musiikki haitareineen. Olin pitkästä aikaa Pariisissa! Alkuperäisessä musikaalissa ei haitari soinut, joten iso kiitos Jussille tästä lisäyksestä, haitari ja chanson -musiikki kuuluvat yhteen. Kahdeksanhenkinen bändi johdattelee Seinen rannalle ja kapellimestari Markus Länne johtaa orkesteria.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Amèlien lapsuudenkoti oli erikoinen. Äitiä (Kirsi Tarvainen) vaivasi elohiiri ja isä (Mika Kujala) oli kosketusta kaihtava lääkäri. Amélie varttui yksinäisenä lapsena ja hänestä tuntui, ettei hän kuulunut minnekään. Vanhemmiltaan Amélie sai kuitenkin lahjaksi akvaariokalan Pörrin, jonka seurassa maailma oli parempi ja mukavampi paikka. (Pörri: ääni Aaro Wichmann ja liike Jere Jääskeläinen).
Näytöksessä, jossa minä olin lapsi-Amélieta esitti Tilda Mäkimattila, lahjakas nuori esiintyjä. Kaikkiaan nuoria Amélieitä on kolme. Kaikki ovat koululaisia.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen
Nuorena aikuisena Amélie lähtee Pariisin ja hän saa työpaikan pariisilaisesta kahvilasta. Kahvilassa Amélie tapaa erilaisia ja erikoisia ihmisiä ja hän ajattelee, että maailma muuttuu paremmaksi, kun tekee hyviä tekoja. Marketta on Amélien on roolissa loistava, hän tekee kerrassaan hienon roolityön.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Kahvilassa riittää menoa ja meininkiä. Vakioasiakkaat tulevat ja menevät ja välillä pistävät lauluksi ja tanssiksi. Ja tanssikuviot ovat hienoja! Välillä Amélie matkustaa metrollakin, kunnes yhtenä päivänä törmää komeaan Ninoon (Mikael Saari). Ilmassa on ihastusta. Ja monien kommellusten ja kuvioitten kautta musikaalille saadaan onnellinen loppu.

Ohjaaja Reija Wäre saa kyllä näyttelijöistä parhaimmat taidot irti. On vapauttavaa katsoa valovoimaista ja teknisesti taitavaa joukkoa. Ja Mikko Koivusalon suomentamat kappaleet ovat onnistuneita.

Laulullisesti musikaali antaa eniten tilaa Amélielle (Marketta Tikkanen) ja Ninolle (Mikael Saari). Nautin kovasti heidän hurmaavista tulkinnoistaan. Muutenkin he ovat sopusuhtainen ja suloinen pari näyttämöllä. Marketta Tikkanen oli minulle uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus. Mikael Saaren musiikillista uraa olen seurannut jo Rock of Ages - musikaalista alkaen, näin tuon musikaalin vuonna 2016 Turun kaupunginteatterin esityksenä. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Välähdyksiä Améliesta:

Elton John'kin lauloi musikaalissa. Onpa Mikael Saarelta uskomaton ja mieleenpainuva roolisuoritus. Mikä ilmestys ja mikä ÄÄNI! En yhtään ihmettele, että Mikael Saari tullaan seuraavaksi näkemaan Freddy Mercuryna Queenista kertovassa Show must go on -musikaalissa.

Eikä naapurin luustosairautta potevaa taitelija Dufayelia (Jouni Innilä) voi sivuuttaa. Sympaattinen hahmo, jolle Renoirin Soutajien aamianen on tärkeä maalaus.

Kuva. Otto-Ville Väätäinen

Kaikki musikaalissa on visuaalista, värikästä ja eloisaa, ranskalainen tunnelma välittyy. Kalle Ropposen mahtava valosuunnittelutaito näkyy näyttämöllä. Kun Amélie ja Nino lopussa tanssivat, niin lumouduin jopa heidän varjoistaan. Ropposen taitavuutta tai taituruutta.

"On huonot ajat haaveilulle. Maailma tuntuu kovalta, kyyniseltä, epäreilulta ja joskus toivottomaltakin", kuuluu väitelause.

Amélie vie haavemaailmoihin. Se tekee musikaalista juuri nyt tärkeän teoksen!
Turun reissulla kannattaa katsastaa Teatterisilta kaupunginteatterin edessä. Sillasta on tehty Amélien teemasilta. Teeman ovat suunnitelleet valosuunnittelija Kalle Ropponen ja lavastaja Jani Uljas. Ja sillallakin kuuluu musiikkia Améliesta.


Amélien kera toivotan kaikille hyvää ja kaunista uutta vuotta. Ja haaveilla saa! 


- Tuula

Turun Kaupunginteatterin ohjelmisto löytyy TÄÄLTÄ


Olen nähnyt esityksen kutsuvieraslipulla. 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta18 kommenttia

 1. Oi tämä olisi ihana, leffa oli jotain mieletöntä. 😍Kiitos vinkistä ja sydämellistä uutta vuotta 2020 Tuula. 💖🤗💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffa oli ihana ja jo sen takia oli pakko nähdä tämä Turun Amélie, enkä pettynyt. Turussa on tehty visuaalisesti näyttävä ja teknisesti taitava musikaali. Marketta Tikkanen Amélien roolissa on niin suloinen. Ja minähän olen ihastunut Mikael Saaren taitoihin jo aikoja sitten, hän oli uskottava Nino . Ja hänen Elton John suorituksensa oli ihan huippua.
   Kiitos Tiia ja sinulle myös sydämellistä vuotta 2020! <3

   Poista
 2. Wau, olisipa ihana nähdä tämä!
  Onnellista alkanutta vuotta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amélie on ihana! Ja teki Turusta Pariisin. Valtava produktio, mutta siinä onnistuttiin erinomaisesti.
   Toivon, että pääset Turun Amélien seuraan jossakin vaiheessa.
   Kiitos Piipe ja onnellista vuotta 2020 myös sinne!

   Poista
 3. Nyt täytyy tunnustaa etten ole koskaan tainnut leffaakaan katsoa vaikka nimenä onkin erittäin tuttu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amélie on noussut kulttileffan maineeseen aikojen kuluessa. Ja ymmärrän hyvin, että siitä tehtiin myös musikaali. Tervetuloa Pariisiin eli Turkuun katsomaan Amélien taikaa.
   Kiitos Mira ja hyvää uutta vuotta!

   Poista
 4. Tykkäsin kovasti leffasta ja tämä esitys kuulostaa myös todella hyvältä. Kovasti tykkään musikaaleista. Ihana tuo silta, wau <3
  Kaunista sunnuntaita Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös musikaalien suuri ystävä. Tanssi ja musiikki yhdessä on niin hienoa. Tämä musikaali olisi niin sinun juttusi. Amelie sopii hyvin musikaaliksi.
   Kiitos Outi! Hyvää loppiaista <3

   Poista
 5. Tämä voisi olla todella mielenkiintoinen nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Amelie on valloittava musikaali.
   Hyvää loppiaista, Satu <3

   Poista
 6. Muistan elokuvan ja olen sen katsonutksin. Pitäisi ehkä katsoa uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amelien ( musikaalin ja elokuvan) viesti on, että pitää olla haaveita tässä kovassa maailmassa.
   Kannattaa katsoa uudelleen. Hyvää loppiaista!

   Poista
 7. Ihana Amelie❤️ Sillan koristelu on hauska ja fiksu markkinointi-idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amelie valloittaa! Minä olen vaikuttunut tuon sillan koristelusta Amelie - teemalla. Kaunista kävelysiltaa koristellaan vuodenaikojen mukaan, mutta tämä Amelie -juttu oli kerrassaan loistava ja niinkuin sanot fiksu markkinointi-idea.
   Kiitos Tuuli ❤️ Ja ihanaa loppiaista!

   Poista
 8. Olen katsonut Amelien joskus monta vuotta sitten! Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä!

  Mukavaa uutta vuotta sinulle Tuula :)

  VastaaPoista
 9. Ameliesta tuli klassikkoelokuva. Ja se sai jatkoksi musikaalin. Turun kaupunginteatteri teki ison produktion.
  Kiitos Tuulanneli ja mukavaa uutta vuotta! 🧡

  VastaaPoista
 10. Olen mennyt tuon sillan ohi, mutta en ois ikinä uskonut että siitä saa noin hienon kuvan, ja se koristelu näyttää upealta.tarttis kuvata samoin.Mäkimattilan tyttö on kait kyösti mäkimattilan tytär.En ole käynyt teatterissa aikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatterisilta on lempisiltani Turussa. Se pysäyttää minut aina. Ihailen jokimaisemia. Ja nyt Amélie on antanut sillalle uudet "kasvot" - upea toteutus Kaupunginteatterilta.
   Kyllä vain, Tilda Mäkimattila on yksi kolmesta pikku-Améliesta ja hän oli näyttämöllä, kun kävimme Amélieta katsomassa. Valovoimainen koulutyttö. Osaa laulaa ja näytellä. Suvussa kulkee laulun lahja.
   Kannattaa vuonna 2020 mennä teatteriin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig