MOMENTS OF MY LIFE

Blinejä ja taidetta Kappelissa


*PR-tilaisuus

Uusi, iloinen 20-luku! Ja blinisesonki on alkanut. Ravintola Kappelin bliniperinteet alkavat jo tsaarinajoilta 150 vuotta sitten. Olin mielissäni, kun sain kutsun blinikauden avajaisiin perinteiseen blinijuhlaan. 

Blinejä ja taidetta Kappelissa




Minua historian ystävänä kiehtoo, että Kappelissa blinipannut ovat sihisseet jo 152 vuotta. Venäläisen ylimystön mukanaan tuoma blinien nauttiminen ajoittuu samaan aikaan kuin suomalaisen taiteen kulta-aika.

Talvi-iltoina taiteilijat Albert Edelfelt, Oscar Kleineh, Hjalmar Munsterhjelm ja monet muut kokoontuivat Kappelin seinien sisälle, aina omaan pöytäänsä. Hekin ehkä nauttivat Kappelin blineistä aikanaan. Kiitokseksi taiteilijat alkoivat maalata teoksia ravintolalle ja sen seinille.




Aikoinaan Albert Edelfeltin ja Hjalmar Munsterhjelmin teokset ovat olleet salissa kannatinpilaarin maalattuna, mutta kun salista tuli keittiö, niin maalaukset jäivät keittiöön, koska pilaria ei voitu purkaa. Mekin pääsimme keittiöön tauluja ihailemaan. Hienot maalaukset ovat suojalasin alla, joten kuvat peilaavat, mutta pakkohan nuo on nyt laittaa näytille.


Vasemmalla on Albert Edelfeltin maalaama oluenkeksijänä tunnettu Pyhä Gambrinus. Hänellekin varmasti blinit olisivat maistuneet oluen kanssa. Ja oikealla on Oskar Kleinehin Rouenin katu.  



Alkuruuaksi nautimme kuohkeaa hummeri-jokirapukeittoa. Se oli maittavaa. Huomaatteko tuon sivellinpurnukan, kerron siitä kattauksen yhteydessä.


Pöytäseurueellamme oli mukavaa. Kuvassa Krista ( Kristallinhohtoa ) ja Maarit ( Sopusointuja )


Sanja ( Sokerivaltakunta) oli saapunut Mikkelistä saakka Kappelin blinejä maistelemaan. Herkullisen syömisen lomassa oli kiva kuulla kuulumisia.


Ja sitten pöytään tuotiin blinit. Yleensä ne tulevat blinipannuissa, mutta pöydässämme oli sen verran ahdasta, että blinejä nautittiin lautasilta. Blinipaletissa on: siianmätiä, punasipulia, smetanaa, poromoussea, katkarapuskagenia, suolakurkkua sekä metsäsienisalaattia. Niin herkullista ja täyttävää. 

Pyhälle Gambrinukselle olisi varmastikin maistunut blinien kanssa ravintolan suositusolut, joka on virolaisen Pohjala Breweryn Uus Maailm IPA -olut. Suurin osa  meistä kuitenkin nautti blinien kanssa Wolfberger Riesling Signaturea, Alsacen alueen viiniä. Se on raikas valinta blinin rasvaisuutta tasoittamaan.




Kattaus oli tehty ajatuksella. Jokaisessa pöydässä oli pieni maalausteline ja telineillä joku Helene Schjerfbeckin maalauksista. Ilokseni pääsin pöytään, jossa oli Helenen tuotannosta yksi suosikkini, "Tanssiaiskengät". Pöydillä oli siveltimiä astioissaan, tottakai.

Kävimme myös Kappelin kellarissa tutustumassa Kappelin taideteoksiin, siellä on hienoja seinämaalauksia.  Ja kuulimme suomalaisen taiteen kulta-ajasta sekä Ateneumin kevättalven näyttelyistä. Taiteesta meille kertoi Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff, joka on myös kuratoinut Helene Schjerfbeckin näyttelyn.


Antoisan ja herkullisen aterian kruunasi jälkiruoka: Pannacotta tummasta suklaasta ja kirsikkaa.


Blinipaletti (L) sisältää muhkean ja rapean blinin herkullisilla lisäkkeillä: siianmätiä, smetanaa, punasipulia, poromoussea, kylmäsavulohitartarta, katkarapuskagenia, metsäsienisalaattia sekä suolakurkkua. annoksen hinta on S-Etukortilla 29,90 (norm. 33,90) Bliniviikkoja vietetään useissa eri ravintoloissa. Täältä lisätietoa:  https://www.raflaamo.fi/fi/blinit


Kappelin bliniviikot ovat 8.1.-28.3.2020 


Taidetta, ystäviä ja blinejä - siitä on muistorikas ilta tehty! Kiitos hienosta illasta! 




Ja niin alkoi kotimatka hymyssä suin ja vatsa täynnä. Lunta ei ollut tammikuun pimeässä illassa,
mutta sitäkin enemmän valoja. 

Oletko sinä blinien ystävä? 

- Tuula


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

26 kommenttia

  1. Blinit ovat ihania! Jotenkin kuuluvat tähän alkuvuoteen, vaikka tuhtia syötävää ovatkin. Kappelin kellariin tutustuminen oli varmasti mielenkiintoista. Olisipa kiva, jos joskus itsekin pääsisi sinne.

    Ihanaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä myös blinifani 😋 Blinit kuuluvat alkutalveen, ne sopivat hyvin kylmään keliin. Kellari oli mielenkiintoinen ja sielläkin on taidetta, lähinnä seinämaalauksia. Tiedän, että olisit tykännyt kellarin tutkimisesta. Tiedä vaikka tulevaisuudessa pääsisikin Kappelin kellaria tutkimaan, se ei ole mikään salainen kellari.
      Kiitos sinulle ja hyvää vuotta 2020!

      Poista
  2. Kappeli on niin upea paikka ja ihanassa seurassa olet päässyt illasta nauttimaan.
    Kaunista alkavaa viikkoa sinulle Tuula <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappeli on niin kiehtova paikka. Ja tuntuu, että se käynti käynnin jälkeen tulee kiehtovammaksi. Sieltä löytyy aina uutta! Ja noita blinejä täytteineen ei voi kyllin kehua, todella maittavia. Ja seurakin oli parasta, meillä oli hauskaa.
      Kiitos ihana Outi ja kaunista uutta viikkoa myös sinulle 💛

      Poista
  3. Tykkään Kappelista tosi paljon. Plinejä en ole siellä syönyt, mutta ehkä nyt olisi jo aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappeli on ihana. Kaunis ja siellä historian havinaa. Ja Kappelin blinit on maankulut, joten suosittelen 👌

      Poista
  4. Kappelin blinit💚

    Reissun takia jäi tämä blinittely väliin, onneksi viikko sitten söin kauden ensimmäiset blinit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappelin blinit 🧡 Tiedän, että teillä oli kiva reissu, joten se korvatkoon Kappelin blinit. Ja olethan sinä jo ekat maistellutkin :)
      Kiitos ja mukavaa viikkoa, Tuuli!

      Poista
  5. Ihania kuvia ja juttua Kappelin historiasta. Tänään menen minäkin maistelemaan blinejä Presidentti hotelliin Bistro Manuun. Saas nähdä millaisen annoksen saan näin allergisena ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappeli on kiehtova ravintola. Se huokuu historiaa.
      Ja blinijuhlat on sielläkin edessä. Sinulla on allergioita. Täytyypä seurata millaisia blinejä saat syötäväksi.
      Hauskaa iltaa! <3

      Poista
  6. Kappeli on aivan ihastuttava ruokapaikka. Itse en ole valitettavasti blinien ystävä ja varsinkin nykyisellä ruokavaliolla ne jäävät muutenkin paitsioon.

    Todella kauniita kuvia. Meillä on todella upea pääkaupunki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappelin tunnelma on vertaansa vailla. Ihastuttava ruokapaikka. Montaa en tiedä, jotka eivät ole blinien ystäviä, mutta sinä olet yksi. Hienosti olet pärjännyt nykyisen ruokavaliosi kanssa, hatunnosto!
      Kiitos kuvakehuista! Helsinki on upea kaupunki
      Hyvää viikkoa sinne <3

      Poista
  7. Onpa teillä ollut herkullinen ja mielenkiintoinen ilta! Blinit kyllä maistuisi! Joskus teimme niitä miehen kanssa. Ehkä tänä vuonna voisi taas pitkästä aikaa tehdä blinejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappelin blini-ilta oli kyllä hienosti tehty kokonaisuus. Saimme paljon tietoa paikan historiasta ja varsinkin näistä nimekkäistä ruokailijoista. Pidän historian havinasta. Ja blinit olivat herkullisia.
      Blinit ovat ihanaa alkutalven ruokaa, joten suosittelen blinien tekoa :)
      Mukavaa viikkoa Minna <3

      Poista
  8. Olipa upea ilta ja voi apua miten hyvää tuo hummerialkusoppa olikaan!
    Blinit kuuluvat kyllä talveen, itse tykkään tehdä kotona samaisesta taikinasta ohuita blinejä ihan lettupannulla, silloin ei tarvitse niin paljon rasvaa ja maku ihan yhtä hyvä - hih, sanokoon kokit mitä tahansa! Upean taide-esittelyn saimme myöskin kokea, ihana oli nähdä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi viivästynyt vastaukseni. On ollut vähän "lentoa". Tuo hummerisoppa oli ihanaa. Ja blinit taattua Kappelin laatua. Blineissäkin on koulukuntansa, minulle kyllä maistuvat kaikki versiot :) Apua!
      Tykkäsin kovasti tuosta taide-esittelyn mukaantuomisesta iltaan. Nautin kaikilla aisteilla.
      Ja oli niin kiva taas nähdä sinut <3

      Poista
  9. Teillä on ollut aivan upea tapahtuma.Meillä on pieniä lättyjä varten valurautapannu.Lättyjä tehdään usein, mutta blinejä pitääkin tehdä hyvien täytteiden kera joku kerta.Hyvää alkavaa vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana tapahtuma, ihanissa puitteissa. Monet tekevät pieniä blinilättyjä. Blineillä on koulukuntansa ja kaikki tavat lienevät oikein. Hyvät täytteet kruunaavat blinit.
      Kiitos Aikku ja hyvää alkavaa vuotta myös sinulle!

      Poista
  10. Kuulostaapa täydelliseltä illalta! En ole koskaan käynyt Kappelissa, eli ehkä jo vihdoin pitäisi.
    Olen kuitenkin ostanut jo tattarijauhot valmiiksi ja samppanjakin odottaa kylmässä. Pyrkimyksenä on tehdä mahdollisimman ohuita ja rapeita blinejä. Venäläistyylisesti olisi hauska kokeilla myös blinien huuhtomista alas jollain luksusvodkalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappelin bini-ilta oli täydellinen! Sinä kulttuurinystävänä viihtyisit Kappelin tunnelmissa. Historian havinaa on paikka täynnä. Ja teillä kotona on blinien ainekset jo valmiina ja samppanjakin. Ohuet ja rapeat blinit ovat loistava vaihtoehto ja vielä luksusvodkalla alas. Blinijuhlat tulevat olemaan kohdillaan.
      Kiitos Esmeralda ja herkullista blini-iltaa <3

      Poista
  11. Kuulostaa todella upealta tapahtumalta! :) Itse en ole koskaan käynyt Kappelissa, ehkä pitäisi pitää mielessä seuraavia työreissuja mielessä pitäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin kovasti tuosta Kappelin illasta. Se oli niin upeasti järjestetty. On kiva suositella Kappelia, ravintolalla on niin hieno ja pitkä tarina takanaan. Kannattaa pitää mielessä, Mira <3

      Poista
  12. Ihana pr- tilaisuus Wau! Blinit on ihania ja miljöö kyllä mahtava
    Oli niin hienoja kuvia että mietin ihan että onko ne täältä. Helsinki on kaunis valoineen. Mukavaa tammikuuta💕⚘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana pr -tilaisuus, niinkun sanot. Kaikki oli kohdillaan, paikka, blinit ja taide! Makuja kaikille aisteille.
      Kiitos kuvakehuista. Minulla oli kerrankin aikaa ennen kotiinlähtöä näppäillä kuvia öisestä Helsingistä. Oli tyyni ilta eikä satanut. Ja Helsinki kylpi valoissaan. Hienoa, että nykyään on ledejä!
      Kiitos Kristiina ja mukavaa tammikuuta myös sinne <3

      Poista
  13. Minä en varsinaisesti ole ollut blinien ystävä ja varsinkin itse tekeminen on osoittautunut yllättävän vaikeaksi - paitsi viime viikolla. Ensin maistelin Bistro Manussa herkullisen blinin ja sitten vielä onnistuin keittiömestarin reseptillä (ilmeisesti Kappelista tuotu :-) kotonakin. Taitaa meillä alkaa bliniaika...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen pari kertaa tehnyt blinejä itse ja jotakuinkin onnistunutkin.
      Bistro Manussa on ollut kiva blinipressi. Kiva paikka ja teitä oli kiva porukka koolla.
      Ja sinä teit myös itse blinejä. Tuo resepti voi olla hyvinkin Kappelista, Kappelin bliniresepti on julkaistu jopa jommassa kummassa iltalehdessä.
      Maukasta bliniaikaa teille ja myös mukavaa viikonloppua <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig