MOMENTS OF MY LIFE

Kultainen kissa eli Le Chat Doré Amos Rexissä
Amos Rexissä on taiteilija Birger Carlstedtin näyttelyn yhteydessä avattu Kultainen kissa eli Le Chat Doré  -kahvila. Kahvila tunnettiin sekä ranskalaisella että suomalaisella nimellä aikanaan. Museo on tehnyt hienon kunnianosoituksen Le Chat Dorélle. Nämä kuvani ovat Amos Rexin Kultainen kissa / Le Chat Dore -kahvilasta ja tarinan lopussa on alkuperäisen kahvilan guassikuvia.

Vietin hetken Pariisia HelsingissäAmos Rexin Le Chat Doré eli Kultainen kissaHistoriaa: Taiteilija Birger Carlstedt  oli nuori aloitteleva taiteilija, kun hänen äitinsä Amanda Carlstedt avasi vuonna 1929 ultramodernin kahvilaravintola Le Chat Dorén eli Kultaisen kissan Helsingin Unioninkadulle. Poikansa Birger Carlstedt suunnitteli ravintolaan sensaatiomaisen sisustuksen. Äiti Carlstedt oli 1920-luvulla moderni, itsensä elättävä nainen. Äitinsä ansiosta Birger Carlstedt oli jo lapsuudesta asti paljon matkustellut kosmopoliitti. Ja hän näki kahvila Le Chat Dorén esikuvia matkatessaan maailmalla.

Amos Rexin Le Chat Doré 

Unioninkadulla sijainnut Le Chat Dore'n oli värimaailmaltaan vahvaa ja kirkasta funkista. Kahvilaravintola hehkui sinisen, oranssinpunaisen, keltaisen ja mustan sävyissä.  Teräsputkista valmistetut huonekalut vastasivat hygienia- ja käytännöllisyysvaatimuksiin. Lattiaa peitti rohkea ja moderni maalaus.

Silloin elettiin kieltolainaikaa. Kahvilassa tarjottiin mm. lämpimiä voileipiä ja kovaa teetä. Ja kahvilassa soitti oma vakituinen orkesteri. Ja lisää modernia maailmaa... Le Chat Doré mainosti itseään "naisyleisön lempipaikkana". Yleisönä lienee ollut taiteilijoita, kirjailijoita, näyttelijöitä ja opiskelijoita.


Kahvilan sisustus oli alkupiste Birger Carlstedtin uralle sekä taiteilijana että teatterilavastajana. Mutta Le Chat Dorén tarina päättyi jo vuonna 1933. Kieltolain aikana kahvilan taloudellinen menestys jäi ilmeisesti heikoksi. Onneksi Le Chat Doré säilyi jälkimaailmalle guassisuunnitelmissa ja valokuvissa.


Oi, mikä hieno nautinto on museokäynnin yhteydessä käydä tässä upeassa kahvilassa, joka on kuin taideteos sekin. Minä sain eilen nauttia tämän funkiskahvilan tunnelmista. Alkuperäisiä kalusteita tai niiden kopioita ei kahvilassa ole, mutta tuon ajan vahva värimaailma ja lattiamaalaus vievät 1920-1930 lukujen tunnelmaan. Ja taustalla soi jazz! Nautinnolllista. Kahvilassa olisin voinut juoda kupposen kovaa teetäkin, mutta en keskellä päivää tohtinut. 
Istuin yläkerrassa ja siellä seinillä olivat nämä Birger Carlstedtin hauskat julisteet. 


Taitelija Birger Carlstedtia olisi varmasti ilahduttanut kahvilan uusi tuleminen - vaikka vain näin  tilapäisestikin.Arvatkaapa harmittiko minua, kun kuvassani ei funkislamppua näy kokonaan. Kahvilassa on välillä menoa ja meininkiä, joten näin kävi. Mutta alla olevassa guassikuvassa näettte lampun kokonaisena.

Tässä säilyneet guassityöt.

Birger Carlstedtin näyttely ja sen yhteydessä oleva kahvila Le Chat Doré ovat avoinna yleisölle 12.1.2020 asti. Palaan vielä myöhemmin taulujen pariin, kun olen ensin lukenut taiteilijasta näyttelyn yhteydessä julkaistun uuden kirjan: Birger Carlstedt / Modernismin haaste. 


Kivaa viikkoa!
"Jokainen päivä olisi hyvä maustaa kulttuurilla"

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta
24 kommenttia

 1. Onpas ihastuttavan näköistä tuolla, enkä tiennytkään että Birger Carlstedin äidillä oli Helsingissä kahvila. Tuo tapahtuma oli silloin kun en itse ollut Helsingissä, enkä päässyt sinne,mutta kiva nähdä sitä kuviesi kautta.Kaunista viikkoa Tuula:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tarina Kultaisella kissalla. Sinulla oli aikamoinen meno, kun olit Helsingissä. Tapahtumia paljon! Kaikkeen ei ehdi. Kiva kun tulit katsomaan Kultaista kissa blogiini :)
   Hyvää joulunodotusta sinulle Jael Tel Aviviin.

   Poista
 2. Miten mulle tulikaan noista eräistä tauluista mieleen Nikke Knatterton :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska mielleyhtymä. Kultaisessa kissassa on jotain samaa kuin Nikke Knattertonissa.
   Kiitos Mira ja hyvää joulunodotusta!

   Poista
 3. Ihanan oloinen kahvila! :) Hyvä fiilis välittyy tänne saakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain. Jännittävää funkistunnelmaa. Ja hyvä fiilis.
   Kiitos Henna ja hyvää joulunodotusta!

   Poista
 4. Sinäkin piipahdit tuolla kahvilassa! Eikös vaan ollutkin hieno. Kun itse vierailin näyttelyssä, kahvila oli hieman liian täysi ja siksi tunnelmaa oli hivenen vaikea aistia. Siellä olisi pitänyt käydä hieman rauhallisempana hetkenä.
  Minä ihastuin valtavaan Aamusta iltaan-Kauttuan seinämaalaukseen ja istuin sen edessä tosi pitkään pelkästään ihmettelemässä taitavaa viivan käyttöä ja pintojen jakamista. En muistakaan milloin olisin viimeksi ollut yhtä vaikuttunut tuollaisen teoksen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonne oli pakko piipahtaa Amos Rexiin vierailun yhteydessä. Sinä olet varmaankin käynyt näyttelyssä jo sen alussa, silloin oli ihmisiä paljon paikalla. Kun näyttely on jo ollut jonkin aikaa, niin tilaakin on enemmän. Ihana kahvila. Hienoa, että pääsee aistimaan funkiskahvilan tunnelmia.
   Tuo valtava Aamusta iltaan muraali oli upea. Minusta oli hienoa, kun vastapäiselle seinälle oli laitettu penkki taulun katsomista varten. Sillä penkillä istui paljon ihmisiä. Uskomaton taulu! Carlstedtilla oli taito jakaa pintoja, se tuli niissä abstrakteissakin maalauksissa esiin. Antoisa ja mielenkiintoinen näyttely.
   Kiitos Leena hyvästä kommentistasi ja mukavaa joulunodotusta!

   Poista
 5. Hauska taidekahvio! Tykkään tuosta tyylistä. Pitäisi käydä enemmän museoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidekahvio on hyvä sana. Funkiskahvila kirkkaine väreineen, minä myös tyyliä ihastelin. Museoissa kannattaa käydä, sieltä saa niin paljon energiaa. Ainakin minä koen museot niin.
   Kiitos Teresa ja hyvää joulunodotusta <3

   Poista
 6. Vitsit miten mageen näköinen paikka. Jotenkin tulee vanhan ajan glamour mieleen, se aika kun miehillä oli puvut, liivit ja lakerikengät ja naisilla upeat puvut, hatut ja savukkeissa oli holkit :)
  Ihanaa iltaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä 20-30 luvun glamour tulee mieleen! Ja tuolla soi taustalla hiljaa jazz. Samoilla tunnelmilla istuin minä kahvilassa. Ihastuttavasti kopioitu kahvila aidosta Kultaisesta kissasta.
   Kiitos Outi ja hyvää joulunodotusta!

   Poista
 7. Kiva näyttely,tykkäsin. Kahvilaidea ja tarjoilijoiden asut mainiot, mutta vielä olisin visiitilläni toivonut pöytiin tarjoilua ja kauniita astioita - se olisi täydentänyt tunnelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultainen kissa lumoaa :) Tarjoilijoiden asut olivat kivasti ajassa. Samaa minä ajattelin kun kahvia join Iittalan mukeista, että tänne olisivat jotkut vanhemmat kahvikupit sopineet paremmin. Mutta olivat suomalaista designia joka tapauksessa. Viihtyisää tuolla oli istua.
   Kiitos FF ja hyvää joulunodotusta <3

   Poista
 8. Sinä olet niin ihanan kulturelli, itse en käy ikinä missään näyttelyissä. Tai no Amos Rexissä kävin silloin kun aukesi! Taide ei jotenkaan aukea minulle. Haluaisin myös olla kulturelli tyyppi! Kivaa loppuviikkoa Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu, kiitos Katja <3 Olen kyllä kulttuurin suurkuluttaja, se on totta. Taide antaa minulle valtavasti. Yleensä ennen näyttelyä jo tutustun taiteilijaan - usien googlen kautta ja sitten peilaan teoksia ko. taiteilijaan. Taide kertoo minulle historiasta, maailman menosta ja ajanhengestä. Maustaisin mielelläni jokaisen päivän kulttuurilla, niinkuin tuossa loppusitaatissa sanon.
   Mutta Katja, sinä elät nyt ruuhkavuosiasi, lapset ovat pieniä ja elämä pyörii niissä ympyröissä. Toki ehdit paljon muutakin, sen olen huomannut. On ollut kiva tavata sinua erilaisissa ympyrösissä. Mutta näin se on - aika aikansa kutakin. Ja nyt on kulttuurin aika minulla.
   Kiitos Katja ja ihanaa joulunodotusta sinne <3

   Poista
 9. Wau mikä paikka - tuolla täytyy ehdottomasti käydä!

  VastaaPoista
 10. Kultainen kissa hurmaa :) Sinä Celia viihtyisit tuolla. Siis seuraavalla Helsingin reissulla kahvittelemaan funkiskahvilaan.
  Kiitos Celia ja hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
 11. Ehtisinköhän vielä "Kultaiseen kissaan" ennen sen sulkeutumista. Uumoilen saavani Museokortin joululahjaksi, joten museoissa tullee käytyä tiuhempaan tahtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että ehdit. Museokortti on ihana joululahja, siitä riittää iloa niin moneen museokäyntiin kuin ehtii käydä.
   Mukavaa joulunodotusta 💚

   Poista
 12. Oi oi mikä ihastuttava kulttuuripläjäys❤Kiitos! Toivotan sinulle ihanaa joulunodotusta🎅🎁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, kun Kultaiseen kissaan :)
   Tätä oli ilo kirjoittaa. Näin Kissa jää omiinkin muistoihini.
   Kiitos Kristiina ja ihanaa joulunodotusta myös sinulle ❤️

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig