MOMENTS OF MY LIFE

Hanna Varis Linnan puutarhassaGalleria Joellan näyttelykauden 2019 päättää kuvataitelija ja taidegraafikko Hanna Variksen juhlavuosinäyttely. Näyttely on kiertänyt ennen Turkua Hämeenlinnan, Oulun, Jyväskylän ja Helsingin gallerioita.  Hanna Varis juhlii tänä vuonna 35-vuotista taiteilijanuraansa ja päättää näyttelykierroksen kotikaupunkiinsa. Galleria Joellassa Turussa on nähtävänä Hanna Variksen ihastuttava näyttely Linnan puutarhassa.

Kun galleriaan astuu pimeästä ja synkästä joulukuun maisemasta, niin tuntuu kuin toiseen maailmaan astuisi. Aurinkoon ja kirkkaitten värien maailmaan. Ja näyttelyn tarinakin on aurinkoinen ja leikkisä. Tervetuloa jännittävälle ja erilaiselle tutkimusmatkalle!

Vallaton vapaus (2019)Hanna Varis kertoi näyttelyssä seuraavaa: "Lumouduin 5-vuotiaana kirjojen kuvista niin, että päätin ruveta isona taiteilijaksi." Hannan hiukset ulottuivat silloin takapuoleen asti, mutta tätinsä parturoi hiuksista 2 cm sängen (täti oli koirien trimmaaja). Kun viisivuotias Hanna katsoi itseään peilistä, niin hän itki ja järkyttyi ja ajatteli, että ei voi leikkiä prinsessaa moneen vuoteen, sillä prinsessoillahan on aina pitkät hiukset.

Nyt Hannan ikään on tullut nolla lisää ja niinpä hän päätti toteuttaa unelmansa ja tehdä hauskoja prinsessateemaisia teoksia. Tuossa ylimpänä on taulu nimeltään "Vallaton vapaus". Prinsessa tekee Venetsian kauniissa maisemissa kärrynpyörän. 


"Kreivitär Kristina Katarina Stenbock ja äveriäs rouva Ingeborg Gerdner verbaali-ilotulittavat niin, että Turun kuulumisista kasvaa prinsessakakku" (2019)

Prinsessakakusta löytyvät niin Turun tuomiokirkko kuin linnakin. Ja Aurajoki. Tulipahan Hannalle prinsessakruunu päähän tässä kuvassa. Hannan väririkkäissä töissä vilahtelee kruunuja ja puistomaisemia. Ja tuttuja turkulaisia elementtejä. Hanna ei ole syntynyt Turussa, mutta on muuttanut Turkuun parikymmentä vuotta sitten. Hän kertoo matkustavansa paljon maailmalla ja tullessaan kotiin, hän huomaa kotikaupunkinsa kauneuden ja hienouden, Turku inspiroi häntä. Syynä lienee sekin, että kun ei ole alkuperäinen turkulainen, niin sitä tarkkailee kotoista miljöötä erilaisin silmin. 


Hannan juhlanäyttelyn nimi on "Linnan puutarhassa". Näyttely kutsuu eläytymään kauniin, värikkään ja leikkisän äärelle. Siellä Linnan puistossa taisi herttuatar Katariina Jagellonicakin ratsastaa 1500-luvulla. Hanna on tuonut galleriaaan Katariina Jagellonicankin hevosineen  ja tietysti mukana on tuo kuuluisa haarukka. Puolalainen prinsessahan toi aikoinaan Turun renesanssihoviin haarukan. Nyt kuulin, että Katariina Jagellonica kuninkaallisen tittelinsä ohella oli myös tutkimuksretkeilijä (2019).

Hannan teoksissa kohtaavat Turku ja italialaisuus. Hannakin on Katariina Jagellonican ohella tutkimusmatkailija. Häntä kiehtoo niin Turku tarinoineen ja maisemimineen kuin Italian maaseutukin. Turku ja Firenze ovat ystävyyskaupunkeja, Hanna peilaa niissä kokemiaan asioita usein toisiinsa.


Joella on kaunis ja valoisa galleria ja antaa upeat puitteet Hannan värikylläisille töille. Hanna sanoo, että puutarhat ovat olleet perinteisesti muutakin kuin käyskentelyä varten. Näyttelyssä on myös tämä viehättävä tilateos: "Mitä peliä puutarhassani?" Pelistä en tiedä, mutta puutarhassa on  korillinen "Onnenhedelmiä".
Tähän sopinee Hannan toinenkin pohdinta - hän tutkii myös prinsessan olemusta, saako tyttö olla prinsessa ja minkä ikäisenä. Tämän prinsessan kruunu kätkee sisäänsä Turun jalokiviä. Vaakunan, linnan ja tuomiokirkon sekä sähkölaitoksen Fiboraccin lukujonon.

Tuossa ensimmäisessä kuvassa prinsessa, ei niin nuori, tekee hienon kärrynpyörän. Kaikenikäisenä saa tehdä kärrynpyöriä muiden mielipiteistä välittämättä, sanoo Hanna. Upeaan "Tuolla kuljimme kerran" -teokseen päätän kierrokseni Galleria Joellassa. Galleria sijaitsee Turussa Aurajoen rannalla osoitteessa Läntinen Rantakatu 21 ja sinne on vapaa pääsy.


Hanna Variksen näyttely Linnan puutarhassa on Galleria Joellassa 5.1.2020 asti. 

Galleria Joella on avoinna ti-pe klo 12-18 / la-su 12-16
Suljettu 24. 25. ja 26.12. sekä 31.12.2019 ja 1.1.2020

Hyvää joulunodotusta!

Mottoni: Jokainen päivä olisi hyvä maustaa kulttuurilla.

- Tuula


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


16 kommenttia

 1. Ihania, ihania kuvia! Kiitos Tuula, nämä ilahduttivat erityisesti juuri tänään.
  Suloisen lumoavaa joulun taikaa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanainen Leena! Nämä Hannan kuvat tuovat hymyn huulille.
   Suloisen lumoavaa joulun taikaa myös Sinulle <3

   Poista
 2. On kyllä toinen toistaan ihanampia kuvia! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Ilokseni tuolla galleriassa kiertelin. Hymy huulillani. Ihania ja aurinkoisia kuvia.
   Kiitos Henna ja ihanaa joulunodotusta <3

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Niin ovat! Minä olin aikaisemmin kuullut Hanna Variksen kauniista tauluista, mutta nyt pääsin niitä ensimmäistä kertaa katsomaan. Ihastuin.
   Kiitos Sussi ja ihanaa joulunodotusta sinne <3

   Poista
 4. Upeaa taidetta, tämä taiteilija onkin itselleni entuudestaan vieras :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva esittää Hanna Variksen taidetta. Minä olin kuullut aikaisemmin Hannasta, mutta ensimmäistä kertaa näin hänen taulujaan livenä. Toki pitkän taidematkan on Hanna tehnyt 35 vuotta.
   Kiitos Mira ja ihanaa joulunodotusta sinne <3

   Poista
 5. Voi Hanna-parkaa kun täti leikkasi kauniin tukan noin lyhyeksi. Miksi? Tuo kärrynpyöräkuva tuo mieleeni 9-vuotiaan lapsenlapseni joka tekee kärrynpyöriä mitä yllättävimmissä paikoissa, tuosta noin vaan. Tosi kivoja tauluja!
  Oikein kivaa ja tunnelmallista joulun aikaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tuli Hannaa sääli, kun kuulin, miten hänen hiuksilleen viisivuotiaana kävi. Täti oli koirien trimmaaja, joten varmasti ajatteli, että tehdään helppo tästä Hannankin tukasta :)
   Sinulla on kärrynpyöriä tekevä lapsenlapsi. Kuulostaa niin hauskalta. Helppoa se ei kuitenkaan ole, muistan omasta lapsuudestani :)
   Kiitos <3 Ja Sinulle Kristiina myös tunnelmallista joulun aikaa <3

   Poista
 6. Onpa kaunis näyttely. Jotain sadunomaista noissa tauluissa tosiaan on <3
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satumainen näyttely niinkuin sanot.
   Kiitos Outi ja ihanaa joulunodotusta sinulle <3

   Poista
 7. Todella kaunis näyttely ja upeita kuvia. Kiitos esittelystä Tuula :)

  Mukavaa joulun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilainen näyttely! Upeita kuvia niinkuin sanot. Ja kuvia katsellessa tuli hyvä mieli.
   Kiitos Tuulanneli ja tunnelmallista joulua sinne ❤️

   Poista
 8. Kiitos hei tästä esittelystä -upea näyttely ja kuvat! :) Ja rauhaisaa joulunaikaa sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira! Tämä oli viehättävä ja erilainen näyttely. Tuli hyvälle tuulelle.
   Hyvää uutta vuotta 2020! 🌟

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig