MOMENTS OF MY LIFE

PARASTA KULTTUURIA -HAASTE



Nappasin teatterin lippuluukulta käteeni mielenkiintoisen Kulttuurihaitari -lehden. Lehdessä oli kulttuuriantia ympäri Suomen ja luin sen kannesta kanteen. Törmäsin lehdessä mainioon Parasta kulttuuria -haasteeseen, jossa Marzi Nyman kertoi kulttuuritottumuksistaan. Päätin siltä istumalta toteuttaa samaisen haasteen itsekin. 

Ja nyt laitan kulttuurihaasteen kiertämään. Tule sinäkin mukaan. 

Tervetuloa kanssani kulttuurimatkalle :) 



Minkälainen kulttuurin kuluttaja olet? 
Kulttuuri kuuluu osana elämääni. Kulttuuri avaa minulle uusia ja erilaisia maailmoja. Ystäväpiirissä sanovat minua leikillään kulttuurin suurkuluttajaksi... no totta toinen puoli. 



Onko Suomessa jokin kulttuurilaitos, jossa sinuun törmää useamman kerran vuodessa? 
Teatterit ja museot. Niissä käyn ahkerasti. Laskin, että kävin 14 kertaa viime vuonna teatterissa.

Turun Kaupunginteatteri (kuvan otin talvella 2018, kun joki oli jäässä)


Minkälainen musiikki on lähellä sydäntäsi?
Olen musiikin suhteen melkeinpä "kaikkiruokainen". Musiikki on minulle tunnelmantekijä. Elokuvamusiikki on kiehtovaa. Tuossa jokin aikaa sitten Helsingissä käydessäni pysähdyin kuuntelemaan katusoittajia, jotka soittivat ihanaa tangoa elokuvasta "Naisen  tuoksu". Musiikki vei minut elokuvan tunnelmiin ja oli lähellä etten ottanut tanssiaskelia siinä seisoessani.

Kuva netistä

Käytkö oopperassa? 

Liian harvoin. Olen nähnyt Veronan amfiteatterissa Puccinin Turandotin ja Berliinin Oopperatalolla Verdin Aidan (se oli syntyäpäivälahjani). Savonlinna on toivottavasti seuraava kohde.

Millainen kirjallisuus sinua kiinnostaa?
Elämäkerrat kiehtovat minua erityisesti. Toki luen kirjallisuutta laidasta laitaan dekkareista proosaan. Lukeminen on ihanaa luksusta, mutta tuntuu, että siihen jää nykymenossa ihan liian vähän aikaa.



Mitä kirjoja aiot lukea tänä vuonna? Uutuuskirjoja?
Minulla on vielä lukematta Michelle Obaman Minun tarinani, sen luen ensi tilassa. Sekä myös kirjan Naisia, jotka valvovat öisin. Ja sain eilen postista Eija-Riitta Korholan uutuuskirjan "Kuolemaa nopeampi", minua kiinnostaa tutustua Eija-Riitan sielunmaisemaan hänen sairastuttuaan vakavasti. Aihe on minulle läheinen. 

Paljonko käyt teatterissa? Onko sinulla mielessäsi jokin tuleva tai ajankohtainen näytelmä, jota aiot mennä katsomaan?
Käyn teatterissa niin usein kuin voin. Rakastan teatterin tunnelmaa. Musikaali Kinky Boots Helsingin Kaupunginteatterissa on vielä katsomatta, sen haluaisin nähdä ja kuulla. Ja Turun Kaupunginteatteriin on tulossa keväällä kaksikin mielenkiintoista näytelmää - Katoava maa sekä Komisario Palmun erehdys. Ja Linnateatterin Moottoritie on kuuma, houkuttaa myös.

Miten paljon käyt taidenäyttelyissä? 
Aina kun vain ehdin. Minulla on museokortti. Se on ajokortin jälkeen paras korttini. Ateneumissa menee vielä tammikuun 21. päivään asti  upea näyttely "Kohtaamisia kaupungissa". Näyttely kertoo kiehtovan tarinan 1900-luvun Suomesta 1980-luvulle asti. Eri taiteilijoitten teoksia on esillä noin 300.

Henry Ericsson "Fazerin baari" (1931)

Käytkö katsomassa tanssiesityksiä?
Liian vähän. Viimeksi näin Joutsenlammen Turun Logomossa 2014. Baletin esitti St Petersburg Festival Ballet. Tanssin ystävänä kaikenlainen tanssi kiinnostaa minua. Onneksi musikaaleissa näkee hienoja tanssiesityksiä.

Virallinen kuva seurueen näytöksestä. 

Mitä kotimaista elokuvaa olet viimeksi käynyt katsomassa tai aiot mennä katsomaan? Perusteletko tai kuvailetko elokuvaa? 

Kävin viime vuoden lopulla katsomassa JUICE -elokuvan. Elokuvassa on särmää, eikä Juicea käsitellä silkkihansikkain. Riku Nieminen onnistui loistavasti Juicen roolissa.

Kun matkustat, paljonko tutustut matkakohteesi kulttuuritarjontaan? 

Käyn matkoilla museoissa, se on itselleni luonnollinen tapa tutustua maahan ja kaupunkiin. Olen muutenkin enemmän kaupunkilomien ystävä. Myös musiikkia tulee käytyä matkoilla mahdollisuuksien mukaan kuuntelemassa.



Mikä ulkomaan käyntikohde: teatteri, näyttely, museo tms. on jäänyt mieleen kaikkein kiehtovimpana ja miksi?
Niitä on monia. Berliinin monet museot ovat hienoja kuin myös Lontoon museot. Picasson näyttely Lontoon modernin taiteen museossa Tate Modernissa tulee äkkiseltään mieleeni. Näyttelytila oli avattu vuonna 2000 entisen voimalaitoksen tiloihin. Eli jo arkkitehtuuri itsessään oli kiinnostavaa. 




Kulttuuriterveisin, Tuula 


Laitetaan kulttuurihaaste kiertämään.  Tule mukaan kertomaan, mikä on parasta kulttuuria sinulle. 

Ja erityisesti haluan haastaa mukaan: 
Marjon Marjon matkassa -blogista.
Leenan Kanavalla Krunikassa -blogista 
sekä Päivin Kultturelli - matkalaukussa -blogista



Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


46 kommenttia

 1. Mahtava haaste. Tätä oli ilo lukea. Samalla mietin, mitä itse olisin vastannut. Kulttuuri on hieno asia.

  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun luin Marzi Nymanin vastauksia tähän kulttuurihaasteeseen, niin pohdin, että en täällä blogimaailmassa ole yhteenkään kulttuurihaasteeseen törmännyt. Siistä tuumasta tekoihin.
   Tiedän sinun Virpi olevan aikamoinen teatterifani, joten mielelläni lukisin sinunkin vastauksesi tähän haasteeseen. Niinkuin sanot, kulttuuri on hieno asia! Ja kaiken lisäksi pitää sisällään paljon.
   Kiitos Virpi ja ihanaa viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 2. Olipas kiva haaste ja sinulle onkin kertynyt huimasti kulttuurikokemuksia :)
  Minun tulee käytyä aivan liian vähän, siinä voisin vähän skarpata.
  Mukavaa viikonloppua Tuula ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulttuurikokemukset taitavat olla minulle sitä elämän suolaa ja sokeria. Ahmin niitä. Ja olen oppinut, että nälkä kasvaa syödessä :) Museokortti on mainio kortti, ennen käytin taukoajan kaupungin tavarataloissa (turhilla) ostoksilla, nyt menen vaikka pieneksi hetkeksi museoon.
   Kiitos kivasta kommentistasi ja mukavaa viikonloppua myös sinulle Maikku <3

   Poista
 3. Mielenkiintoinen ja erilainen haaste - olipa kiva lukea sitä. Sinä olet kyllä ihailtavan aktiivinen kulttuuri-ihminen.
  Toisin on täällä...
  Tuo Ateneumin näyttely kiinnostaa kovasti ja sinne ehtisi vielä.

  Ihanaa viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun luin nämä samaiset kysymykset teatterilehdestä, niin ajattelin, että kulttuuriaiheisia haasteita en ole nähnytkään blogeissa. Ja nappasin mukaani.
   Teatterimaailma on kiehtovaa ja onneksi olen bloggaajana päässyt katsomaan hienoja esityksiä eri kaupungeissa. Ja museoissa on helppo käydä, kun on museokortti. Minä piipahdan vaikka pienelläkin ajalla tutkailemaan näyttelyitä tai vaikkapa vain yhtä taulua... niinkin olen tehnyt.
   Tuo Ateneumin näyttely on mielenkiintoinen ja hienosti rakennettu. Jos ehdit käydä, niin varaa tarpeeksi aikaa, sillä Helsinki -filmit ovat kiinnostavia ja antavat kivan mausteen näyttelylle.
   Tämä kulttuuri-ihminen kiittää <3 Ihanaa viikonloppua Maarit <3

   Poista
 4. Kiva postaus! Ihanan paljon olet ehtinyt käymään teatterissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rva Kepponen! Innostuin aiheesta, kun luin tuota Kulttuuri -lehteä. Pohdin, että tällaisia haasteita en ole täällä blogimaailmassa nähnyt. Ja tässä tulos :)
   Teatterimaailma kiehtoo minua. Jo lavastuksetkin ovat mielenkiintoisia tutkittavia.
   Ihanaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Sinä olet niin ihanan kulturelli nainen! MInä olen viimeksi käynyt baletissa viime vuonna ja olinhan minä konsertissakin! Tänä vuonna haluaisin päästä edes yhden teatteriesityksen näkemään. Joka vuosi edes jotain :)
  Kaunista viikonloppua sinulle ihana Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kultturelli nainen :) Voi miten kauniisti sanottu.
   Muistankin, kun olit balettia katsomassa Tallinnassa. Se oli varmasti antoisa kokemus. Ja konsertissakin kävit. Tuo on hyvä tavoite - joka vuosi jotakin kulttuurijuttua!
   Kiitos ihana Outi <3 Kaunista viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi <3 Oli pakko napata tämä haaste. Liippaa niin läheltä :)
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Mun pitäs ehdottomasti tsempata tämän suhteen, koska olen armottoman huono kulttuurin käyttäjä ollut viime aikoina - mutta ehkäpä tässä nyt vauvan kanssa muut asiat ovat mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. First things first <3 Kun vauva kasvaa, niin menette yhdessä kulttuuririennoille. Monissa museoissa on mukavaa toimintaa lapsille. Meidän lastenlapset viihtyvät museoissa :)
   Kiitos Mira ja mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 8. Aika hauska haaste ja voisin melkein joskus tehdä itsekin tämän.

  Teatterit, museot, näyttelyt, valotaide....en tiedä osaisiko valita näistä vain yhtä itseäni eniten miellyttävää kun kaikesta pidän :) Olen tässä jo kuumeisesti tutkinut tämän vuoden kulttuuritarjontaa ja paljon kivaa tiedossa. Sitten vielä vuoden varrella tulee kaikkea kiva vielä lisää :D

  Jo ennen Museokorttia kävin ja nykyään vielä enemmän. Luokittelen kyllä itsekin sinne "suurkuluttajiin". Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun mietin, kenet haastan tähän kulttuurihaasteeseen, niin sinä tulit ensimmäisenä mieleeni. Sinä olet kyllä todellinen kulttuurin suurkuluttaja. Minä myös tutkailen tämän vuoden kulttuuritarjontaa. Sillä tarjottimella on tosiaan taas paljon kivaa tiedossa. Ja vuoden varrella tulee lisää, niinkuin sanot.
   Haaste on sinun, vastaa kun ehdit. Ei mitään kiirettä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 9. Michelle Obaman kirjaa luen juuri englanniksi, Annamari Rinteen konserttiin olen menossa maanantaina. Harmikseni en päässyt teamLabin näyttelyyn Tokiossa enkä Helsingissäkään, mutta eiköhän tähänkin vuoteen kulttuuria eri muodoissaan mahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat ja konsertit - siinä ihanaa kulttuuritarjontaa. Ja luet Michelle Obaman kirjaa englanniksi, hyvä kielikylpy. Minä kävin TeamLabin näyttelyssä Helsingissä, siitä piti jotakin kirjoittaakin, mutta oli niin laaja aihe, että en oikein saanut siitä kiinni. Ja sinulla olisi ollut mahdollisuus nähdä samainen näyttely Tokion reissullanne. Tänäkin vuonna kulttuuria tarjoillaan - ihan varmasti :)
   Kiitos Tuuli ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. Kiva haaste , ja vastauksiasi oli mukavaa lukea:) Hyvää viikonloppua Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael <3 Otahan haaste vastaan. Tiedän sinun siellä Tel Avivissa käyvän paljon erilaisissa näyttelyissä. Hyvää viikonloppua sinne!

   Poista
 11. Sinä olet hyvin paljon erilaisista kulttuurimuodoista kiinnostunut. Täytyy sanoa, että oikeastaan ainoa kulttuurimuotoni on laadukkaat kirjat. Mielellään Tammen keltaisesta kirjastosta. Leppoisaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
 12. Niin olen. Kulttuurin suurkuluttaja :) Laadukkaat kirjat ovat hienoa kulttuuria. Ja tiedänkin sinun lukevan paljon. Se näkyy teksteissäsi.
  Kiitos Marja ja leppoisaa sunnuntaita myös sinne!

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoinen haaste tämä! Pitääkin itsekin miettiä, josko lähtisi myös tätä toteuttamaan :) Tulis hyvin pohdittua samalla omia ajatuksia kulttuurista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna! Lähde ihmeessä miettimään niitä omia kulttuuritottumuksia. Kun tämän jutun luin siitä Kulttuurilehdestä, niin pohdin, että en blogimaailmassa ole nähnyt kulttuurihaasteita. Joten olisi kiva kuulla / lukea myös sinun ajatuksiasi kulttuurista.
   Mukavaa talvista viikkoa!

   Poista
 14. Oi, tämä oli kiva! Tähän haasteeseen aion tarttua vaikka en yhtä ahkera olekaan kuin sinä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva, kun tykkäsit tästä haasteesta. Ja on hienoa, kun jossakin vaiheessa tartut tähän haasteeseen. Kulttuuri-ihmiseksi sinut tiedän. Ja on mukavaa, että tämä haaste leviää. Kulttuurijuttuja tarvitaan.
   Kiitos Celia ja mukavaa talvista viikkoa!

   Poista
 15. Kiva ja mielenkiintoinen postaus! Hyviä vinkkejäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne! Ja kiva, kun löysit vinkkejäkin.
   Mukavaa talvista viikkoa sinulle!

   Poista
 16. Kiitos Tuula haasteesta!
  Oli kiinnostavaa lukea omia vastauksiasi, sillä olen aiemminkin saanut postauksistasi monta kiinnostavaa suomalaista kulttuurivinkkiä silloin kun asuin vielä itse ulkomailla. Postauksiesi perusteella tuli nähtyä ainakin Turussa Viimeinen laiva-musikaali, Turun Taidemuseon jokunen näyttely ja nyt ihan viimeksi Helsingissä Pullo Cavaa ja aurinkoa. Varmasti tässä unohdan muitakin, mutta erityisesti juuri nuo jäivät mieleen Sinun vinkkaaminasi.
  Tartun haasteeseen heti, kun vain ehdin!
  Iloisin ajatuksin,
  Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena <3
   Sinulle tulee kyllä valitsemisen vaikeus, sillä olet vieraillut viime vuonna niin monessa maassa ja käynyt monissa erilaisissa tilaisuuksissa. Ja kulttuuria on ollut tarjolla vaikka kuinka.
   Ihanaa kun tartut haasteeseen.
   Ja olen iloinen, että olet napannut noin monta vinkkiä postauksistani. Viimeinen laiva -musikaali oli niin ihana. Ja pullo cavaa ja aurinkoa sai mainiolla huumorillaan nauramaan ja unohtamaan sateisen illan.
   Vaikka kiirettä ei ole tarttua haasteeseen, niin mielenkiinnolla odotan sinun kulttuuritottumuksiasi.
   Kaunista talviviikkoa sinne!

   Poista
  2. Tartuin haasteeseesi ja vastailin kulttuuri-kysymyksiin. Oli kiinnostavaa miettiä omia tottumuksiaan ;-)

   Poista
  3. Kiitos Leena, että tartuit haasteeseen. Kävin jo lukemassa kiehtovan kulttuuripostauksesi. Hienoja elämyksiä on kulttuurimatkaasi tarttunut <3

   Poista
 17. Kiva postaus! Samalla mietin että mitä olisin itse vastannut. Oikein mukavaa viikon alkua sinulle Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina <3
   Jos vain ehdit niin olisi kiva kuulla sinunkin kulttuuritottumuksistasi. Olet moneen ehtivä ja monista asioista innostunut nainen.
   Oikein mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 18. Kun luin vastauksiasi, tunnistin itseni - meillä on kuule rakas kamuni aika pitkälle sama maku! Eija-Riitta Korholan haastattelua seurasin eilen Arto Nybergissä, todellakin kirja ja sen aihe kiinnostavat, samoin kuin Michelle Obamakin! Nytpä jäi tästä hyvän mielen postauksesta soimaan päähän tuo ihanimmista ihanin tango "Naisen tuoksu"! Kaunista uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakas kamuni Heli, olen huomannut sen. Niin usein käyvät ajatukset yksiin.
   Minäkin katsoin eilen Eija-Riitta Korholan haastattelun. Ja ihailin häntä. Kirja on vielä kesken, se antaa paljon pohdittavaa. Ja Michelle Obama, ihailtava nainen todella. Muistan tuon tangon myös meidän erilaiselta Gdanskin vierailulta... Se on jännä tango, tulee mitä erilaisimmssa paikoissa esille.
   Kiitos Heli ja kaunista uutta viikkoa myös sinne!

   Poista
 19. Tämäpä oli kiva. Totta, että elokuvan musiikki on tärkeä ja vaikuttaa koko elokuvan fiiliksiin ja tunnetiloihin. Naiset joita ajattelen öisin kuunneltu ja tuo Michellen kirja jonossa ja sitä on niin paljon kehuttu.

  Ihanaa uutta viikkoa Tuula. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voinut vastustaa näitä kysymyksiä, kun näin ne tuossa lehdessä. Toivottavasti tämä haaste lähtee lentoon :) Musiikki on elokuvissa tärkeää, niinkuin sanot. Musiikki on se joka herättää niitä muistikuvia - joko elokuvasta tai sen hetkisestä tunnelmasta ja paikasta. Kiva kun kuuntelit tuon Naiset joita ajattelen öisin..., minun pitää taas ottaa hyvä tapani esiin ja alkaa kuunnella kirjoja lenkillä. Se on mainio tapa.
   Kiitos Tiia ja ihanaa viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 20. Tämä haaste oli kuin sinua varten tehty ja yleensä luenkin sun postauksista missä rouva on milloinkin viilettänyt :). Teatteri (niin näytelty kuin tanssittu) on lähellä myös omaa sydäntä eikä viimeisestä ole kuin kuukausi aikaa (Riihimäki, Pidot! oli kyllä ihanan erilainen). Ensi kuussa suunnitteilla kamujen kanssa taidemuseo vierailu ja siihen yhdistetty myös toki ravintola :D. Ja toukokuussa Bilbaoon <3, siitä tulee elämys tai ainakin uskon niin.
  Mukavaa tammikuun jatkoa ja ennen kaikkea mielenkiintoisia ja antoisia kulttuurikokemuksia sinulle Tuula <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu ja tuohon on pakko antaa myöntävä vastaus. Ihana kun luet tämän rouvan viiletyksiä :)
   Sinä olet myös teatterifani, sen tiedänkin. Ja museotkin sinua viehättävät.
   Taidan lähteä kanssasi Bilbaoon ja siellä Guggenheimin museoon. Siitä tulee teille elämys, olen varma siitä. Ihanaa kun teillä on Bilbaon matka suunnitteilla. Pieni paussi...
   Kävin tarkistamassa Yle Areenasta Peggy Guggenheimista kertovan dokumentin, mutta harmikseni se oli poistettu. Peggy oli Guggenheim -dynastiasta Benjamin Guggenheimin tytär. Ja erittäin merkittävä taidemesenaatti. Peggy perusti Venetsian Guggenheim -museon. Sinua olisi varmasti kiinnostanut tuo dokumentti, kun vielä olet menossa Bilbaoon. Tulisipa uusintana.
   Kiitos Sari kivasta kommentistasi ja mukavaa tammikuun jatkoa. Ja kulttuurilla mennään :)

   Poista
 21. Tuula, kuvataide, ooppera, elokuvat ja kirjat. Porin aikana näin joka ainoan esityksen, mutta Jyväskylän teatteri ei ole niin minua sytyttänyt. Pori on paljon enemmän kulttuuria kuin tämä Suomen Ateenaksi mainittu kaupunki.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, sinä olet monipuolisesti kulttuuri-ihminen sen tiedän. Onpa mielenkiintoista kuulla arviosi Jyväskylän teatterista, en "tunne" enkä ole seurannut lainkaan Jyväskylän teatteria. Porissakin olen käynyt teatterissa vain kerran, joskus männä vuosina. Ja onhan Porissa jokavuotiset Jazz -juhlat!
   Kiitos Leena ja hyvää viikonloppua! <3

   Poista
 22. Arvaa kuka vastasi haasteeseesi :-D. Terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jippii! Ihanaa, kun tartuit haasteeseen. Juoksen, kiiruhdan blogiisi. Terkkuja <3

   Poista
 23. Supermahtava haaste, joka suorastaan velvoittaa minutkin osallistumaan vielä tässä kuussa mukaan. Olipa mukava lukea kulttuuritottumuksistasi <3. Tällaisia tarinoita kulttuuri tarvitsee.

  Valoa ja iloa talvipäiviin Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, ihana kommentti! Kyllä, tämä haaste velvoittaa Rouva Sanan myös osallistumaan! Odotan innolla kulttuuritottumuksiasi, tai jos olet jo vastannut, niin huomenna tulen paremmalla ajalla blogiasi lukemaan.
   Kiitos ihana Minna ja valoisia talvipäiviä sinne <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig