MOMENTS OF MY LIFE

Eija-Riitta Korhola - oli oltava kuolemaa nopeampi"Olen nähnyt läheltä niin monta hienoa ihmistä, joiden taistelutahto ja rakkaus olisi riittänyt vaikka mihin, mutta silti julma sairaus vei heidät."
Tämä Eija-Riitta Korholan lause kirjasta kosketti minua erityisesti. Menetin rakkaan lapsuudenystäväni viime syksynä. Ja allekirjoitan tuon Eija-Riitan lauseen. Ystäväni Tarjan taistelutahto ja rakkaus olisi myös riittänyt vaikka mihin, mutta lopulta julma sairaus vei hänet.


Halusin lukea tämän Eija-Riitan kirjan peilaten sitä ystäväni Tarjan sielunmaisemaan sairauden aikana. Ja voi, miten paljon yhtäläisyyksiä löysinkään.


Kun Eija-Riitta sai puhelimessa kuulla, että hänessä on nopeasti leviävä aggressiivinen syöpä, se oli kuin isku vyön alle. Samoin tunsi Tarja. Hän ei itse pystynyt soittamaan sukulaisilleen ja ystävilleen asiasta, vaan hänen tyttärensä soitti hänen puolestaan. Muistan vieläkin tuon soiton, Tarjan tytär huolehti, että olen hyvässä paikassa ja istun, kun hän kertoi uutisensa. 
Mutta kirjaan. Heti diagnoosin saatuaan Eija-Riitta alkoi kirjoittaa ajatuksiaan muistiin ja vähitellen niistä syntyi tämä kirja - Kuolemaa nopeampi - lähikuvia elämästä. Tuo kuolemaa nopeampi tulee siitä, että Eija-Riitta kirjoitti kilpaa kuoleman kanssa. Hänen olisi oltava kuolemaa nopeampi. 
Eija-Riitta kertoo, että hänellä oli kova työ totutella syöpäpotilaan rooliin. Hänellä ei ollut syöpään sukurasitusta, ei epäterveellisiä elintapoja, hän oli synnyttänyt ja imettänyt lapsia, harrastanut liikuntaa eikä hänellä ollut ylipainoa. Vihollinen yllätti.


Syöpädiagnoosin saatuaan Eija-Riitta mietti, mitä hän tekee julkisuuden suhteen. Lehdille hän ei halunnut asiaa tilittää. Häntä kylmäsi ajatus julkisuudesta. Hän pohti, että varmasti suurin osa palautteesta olisi myötätuntoista ja kannustavaa, mutta hän halusi säästää itseänsä niiltä parilta prosentilta, joiden sanoista ei koskaan tiennyt. Hän ajatteli, että jos joskus on vielä terve, hän haluaa puhua asiasta omilla sanoillaan. 
Kirjassa Eija-Riitta kertoo rankoista syöpähoidoista ja komplikaatioista hoidon aikana. Vastoinkäymisiä sattui yllättävän paljon. Ja jokaisen vastoinkäymisen jälkeen hän ajatteli, että helpotus, taas tästä selvittiin. Kunnes tuli uusia vastoinkäymisiä. Sairauden hoito ja komplikaatiot riepottelivat. 
Kirja on kiinnostavasti koottu. Eija-Riitta porautuu välillä menneisyyteen ja välillä nykyhetkeen. Eija-Riitta on tehnyt pitkän uran europarlamentikkona, joten kirjassa kerrotaan mielenkiintoisia tarinoita mepin arjesta, elämästä ja politiikasta. Ja E-R myös tarinoi lapsuudestaan, filosofiasta, kirjallisuudesta, rakkaudesta ja uskosta. Ja ystävistään E-R kertoo kauniisti ja hellästi. 
Minua ihastutti Eija-Riitan rakkaus kirjoihin. Eija-Riitta kertoo tilanteesta, jossa hänelle sanottiin, että hän voisi olla ihminen, joka osaa erottaa seitsemän venäläiskirjailijaa tekstinäytteiden perusteella sokkotestissä. E-R pohti, että Dostojevskin suhteen hän olisi vahvimmillaan. E-R kertoo, että hän suoritti Dostojevsk -urakkaansa, kun hänellä oli esikoisvauva. Vauva oli rauhallinen ja kiltti ja eli rintamaidolla ja sylillä. Dostojevsk-projektin päätteeksi vauva oli sangen pulska tyttö ja hänellä oli seitsemän kaksoisleukaa. Vauva sai Dostojevskinsa kirjaimellisesti äidinmaidossa. 
Ja tämä on ihan oma huomioni: Minä olen nähnyt E-R:n esikoistyttären Reeta Vestmanin pariin otteeseen lavalla ja Reeta on hoikka kuin pajunvitsa.


Minä en ole lukenut filosofiaa koulussa. Akilleen kantapäästä tiedän vain sen, että se on se heikko kohta ihmisellä, jokaisella eri. Nyt Eija-Riitan kirjasta selvisi Akilleen tarukin. Akilles oli voittoisa soturi, jonka ainut heikko kohta oli kantapää. Akilles oli kastettu jokeen, jonka uskottiin suojelevan haavoittumiselta. Mutta kantapää, josta häntä oli pidetty kiinni, oli jäänyt suojaamatta. Tämänkin tarinan Eija-Riitta oli hienosti sisällyttänyt omaan elämäänsä. 
Kirja oli mielenkiintoinen ja piti otteessaan. Ja herätti tunteita. Eija-Riitta osaa pukea sanoiksi vaikeat asiat. Niistä huolimatta tai ehkä juuri siksi, kirjassa on lämpöä ja ihmisyyttä eikä huumoriakaan ole unohdettu. 

- Tuula

Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

*Kirja on arvostelukappale

28 kommenttia

 1. Kiitos kirjavinkkauksesta! Pidän tämän mielessä ja luen kun aika on itselleni oikea. Vielä en ole valmis, läheisen mentyksestä on vielä liian vähän aikaa.
  Mutta, tuo syöpä on niin arvaamaton, eikä varoita etukäteen. Voimia sinulle Tuula läheisen mentyksestä sekä meille kaikille vierestä seuraaville ja erityisesti jokaiselle joka kamppailee sairauden kanssa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kirja, joka pitää lukea sitten, kun on oikea aika. Niin minäkin tein.
   Syöpä on katala tauti. Ystävälläni oli vahva halu elää. Ja jotenkin kuolema tuli yllätyksenä, vaikka hän oli pitkään sairastanut ja oli lopussa huonossa kunnossa. Kiitos kauniista sanoistasi Kaisa. Voimia tarvitsevat kaikki syövän kanssa kamppailevat kuin myös heidän läheisensä.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Eija-Riitan kirja on lukulistalla, kunhan hetki on oikea. Olen hänen kanssaan nuoruudessani viettänyt lukuisia hetkiä Lahdessa seurakunnan nuortenilloissa - ja hyvin samoja tuntoja niistä ajoista on itsellenikin jäänyt, mitä olen hänen kuullut niistä ajoista nykyisin kertoneen. Tuntoja - mutta myös yhteisiä ystäviä on meille molemmille jäänyt tähän päivään saakka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on nuoruudenmuistoja Eija-Riitan kanssa. Hän kertoo kirjassaan nuoruudestaan Lahdessa ja sen ilmapiiristä silloin. Minä en ole milloinkaan Eija-Riittaa tavannut, mutta kun tätä kirjaa luin, niin tuntui, että tuntisin Eija-Riitan. Hänessä on niin paljon samaa kuin ystävässäni Tarjassa. Teillä on yhteisiä ystäviä ja yhteisiä tuntoja - kuulostaa hyvältä. Hienoa, että sinulla on tämä kirja lukulistalla, kun oikea aika koittaa.
   Kiitos Arja ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kirjaesittely; kiitos siitä! Olen ajatellut lainata kirjan kirjastosta, sillä joitakin aikoja sitten luin Korholan haastattelun Askel-lehdestä ja kiinnostuin oitis kirjasta.
  Hyvää viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe! Sen perusteella mitä sinua täältä blogimaailmasta tunnen, niin sinä pitäisit tästä kirjasta. Kirja on rehellinen ja avoin ja kauniskin kokonaisuus, vaikka syöpä tähän kirjaan on alkusykäyksen antanut. Suosittelen tarttumaan kirjaan.
   Hyvää viikonloppua myös Sinulle!

   Poista
 4. Kiitos esittelystä, olenkin sisäisen lukutoukkani vasta viime vuonna herättänyt joten laitetaan lukulistalle.Kivaa viikonloppua Tuula ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet sisäisen lukutoukkasi herättänyt! Jippii, olen siitä mielissäni. Jos k-kirjaimella lastaisin laivani, niin silloin lastaisin laivani kirjoilla. Laita lukulistalle ja lue, kun tunnet, että nyt on aika lukea Eija-Riitan kirja. Kiitos Maikku ja hyvää viikonloppua sinulle <3

   Poista
 5. Varmasti todella koskettava kirja itsellekin kun lähipiirissä syöpää ollut - onneksi tästä kylläkin parannuttu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on koskettava. Syöpä on niin yleinen sairaus, että sitä löytyy varmasti jokaisen lähipiiristä. Onneksi lähipiirissäsi on taudista parannuttu. Se on aina hyvä asia.
   Kiitos Mira ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 6. Pidän tämän kirjavinkin ehdottomasti mielessä! Osanotot muuten ystäväsi puolesta <3

  hanna
  http://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä kirjavinkki joskus tarttua, kun on oikea hetki. Kaunis kiitos osanotosta. Ystäväni kulkee mukana sydämessäni.
   Kiitos Hanna ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 7. Kiitos kirja vinkistä. Olen myös itse nähnyt lheisen taistelun ja kokenut menetyksen sairaudelle. Voisi olla siis todella koskettava kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle kirjan polut ovat tuttuja. Eija-Riitta selviytyi syövästä, mutta ystäviään hän on menettänyt tuolle taudille, niinkuin minäkin. Kirja on koskettava. Kun sinulla on oikea hetki, niin lue kirja ajatuksella.
   Kiitos Melissa ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 8. On niin mieleenpainuva tuo teoksesta poimimasi lainaus että se jäänee minullekin ajatuksiin. 🌹

  Sattumoisin olen juuri lueskellut länsimaisen maailman filosofiaa ja päässyt Aristoleteeseen asti. Siinä ei kerrottu tuota tarinaa enkä muistanut sitä kunnolla joten nythän tuli sekin hoidetuksi. 📚

  Kirja kuulostaa aivan mahtavalta. Herkistyn jo ihan sinun esittelyäsi lukiessani. Meistä monella on vaikeiden sairauksien viemiä tuttavia ja läheisiä ja niitä jotka ovat vielä elossa mutta taistelevat. Hienoa että useat ovat saaneet kirjoitetuksi kokemuksistaan ja tuntemuksistaan, sitä parempi jos mukaan mahtuu lämpöä ja huumoria. Lukijoita varmasti riittää. ❤️ Osanottoni sinun ystäväsi poismenon johdosta. 🖤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kirjan lainaus, jolla aloitin tarinani, jäi minulla myös heti ajatuksiin. Se on niin koskettava ja tosi.
   Aika jännä sattuma, että olet juuri lukenut länsimaisen maailman filosofiaa ja minä tässä ojennan sinulle Akilleen kantapään :)
   Tuossa kirjaa lukiessa pohdin, että Eija-Riitta oli juuri oikea henkilö avaamaan tämän sairauden saloja ja eri puolia. Hän on taitava käyttämään sanoja. Ja lisäksi vielä rohkea nainen. Uskon, että Eija-Riitan kirja tavoittaa monet lukijat ja se on hyvä asia.
   Kaunis kiitos osanotosta. Joka päivä tulee mieleen asioita, joissa muistan ystäväni. Olisin halunnut hänen kanssaan jutella tästä Eija-Riitan kirjastakin. Mutta kun se ei enää ollut mahdollista, niin tein sen näin.
   Kiitos Rita ja hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Kiinnostava kirja, täytyypä etsiä käsiini. Syöpä on vienyt monta minunkin tuttavaa ja läheistä. Osa on toki selvinnyt, mutta se on katala tauti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syöpä on salakavala tauti. Se koskettaa varmasti jollakin tavalla meitä jokaista, jokaisen lähipiirissä on tuon tuohon tautiin sairastuneita. Ja erilaisia kohtaloita taudin kanssa.
   Sinua varmasti kiinnostaisi tuo kirja. Eija-Riitta kertoo kirjassaan paljon muustakin kuin taudista, vaikka se siellä punaisena lankana onkin.
   Kiitos Eeviregina ja hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Koskettava kirja. Vakavasti sairaan elämä on täysin erilaista, mitä elokuvista näemme. Tämä voi hyvinkin olla kirja, joka jokaisen kannattaisi lukea ja ajatuksella, kuinka onnekas itde on teeveenä.
  Rakkaan ystävän ja läheisen menetus on pahinta, mitä voi olla. Eikä siihen totu koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanot viisaasti - jokaisen vakavasti sairaan elämä on erilaista kuin elokuvista näkemämme. Tämä kirja antaa rehellisen kuvan, mitä sairaus voi olla ja miten se koettelee. Ja tuo, että jokaisen kannattaisi lukea tämä kirja ajatuksella, siihen yhdyn. On onnekasta olla terve. Ja vielä kun muistaa sen, että se ei ole itsestäänselvyys.
   Sinä osaat sanoa sanasi kauniisti, ystävän / läheisen menetys on pahinta, mitä voi olla. Mutta elämä menee eteenpäin. Ja ystävät ja läheiset ovat sydämessä. Vaikka ystävälle ei voi enää soittaa.
   Kiitos Viltsu Mari ja hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Tuo kirja on lukulistalla, kun aika on sopiva. Varmasti koskettavaa luettavaa.
  Osanotto ystäväsi poimenosta 💜 Meillä jokaisella on aikansa, vaikka sitä on vaikea hyväksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja vaatii minustakin sen oikean ajankohdan. Kirja on kuitenkin hyvin monipuolinen, Eija-Riitta käsittelee siinä lapsuuttaan, lapsiaan, työtään meppinä jne. Hän alkoi kirjoittaa kirjaa, kun sairastui, jotta lapset tietäisivät / tuntisivat hänen ajatuksensa.
   Lämmin kiitos osanotostasi. Meillä jokaisella on aikansa, joskus sitä on vaikea ymmärtää ja hyväksyä. Menen ihan toiseen maailmaan... Kun Konginkankaan suuronnettomuudessa kuoli 23 nuorta ja 14 loukkaantui, niin tuntui mahdottomalta hyväksyä tuota ajatusta. Minun ihana bonusminiäni oli yksi, joka pelastui, vaikka saikin vammoja. Moni hänen ystävistään kuoli. Mutta se on jo toinen tarinansa.
   Kiitos Hanne ja hyvää viikonloppua sinulle <3

   Poista
 12. Todella hyvä postaus ja kirjaesittely Tuula ❤️. Syöpä on paska ja salakavala sairaus, jota en kenellekään soisi.
  Mielenkiintoni heräsi kirjaa kohtaan, mutta ihan vielä ei ole sen aika, sen verran pohjalla kävin itsekin. Onneksi nyt kaikki hyvin ja mikä parasta tekemisen into on palannut takaisin.
  Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sari!
   Sinulla on lähellä nuo taistelut. Ja niinkuin sanot, se on todella salakavala sairaus.
   Lue kirja sitten, kun sinulla on tarpeeksi aikaa kulunut noista omista kokemuksisasi. Ja onneksi sinulla on nyt kaikki hyvin. Olen huomannutkin, että sinulla on tekemisen ilo palannut. Ihania ruokia teet ja mikä hienointa, kirjoitat niistä taas blogiisi. Sieltä on kiva napata hyviä reseptejä.
   Minulla oli tietokone pari päivää huollossa ja vastailen vähän myöhässä.
   Kiitos Sari ja kaikkea hyvää! Ja mukavaa viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 13. Kiitos kirjavinkistä, varmasti on mielenkiintoinen ja koskettava kirja.
  Suuret osanottoni ystäväsi puolesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nuo sanat sopivat kirjaan - mielenkiintoinen ja koskettava. Syöpä on rankka sairaus.
   Kiitos Diina-Maria sanoistasi ja mukavaa viikkoa sinulle <3

   Poista
 14. Pidän tämän kirjavinkin mielessä. Ystävällä oli syöpä, mutta hän parani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä kirjavinkki. Ja on hyvä palauttaa välillä mieleen, miten tärkeä asia terveys on.
   Hienoa ystäväsi puolesta, että hän parani.
   Kiitos Minna ja mukavaa viikkoa sinulle <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig