Tuuli tuiversi ja lunta tuiskutti, kun viikolla kiirehdin Turun Tuomiokirkon kupeeseen keltaiseen taloon, Maaherran Makasiiniin. Olin saanut kiinnostavan kutsun saapua työmaakokoukseen ja menun maistiaisiin ravintola Rosteriin. Maaherran Makasiini sijaitsee hienolla paikalla Tuomiokirkon vieressä ja se on rakennettu vuonna 1832. Ja nyt tässä vanhassa ja historiallisesti arvokkaassa rakennuksessa avataan ravintola tulevana vappuna. Ravintola Roster on suunniteltu vanhan rakennuksen ehdoilla ja perinteitä kunnioittaen, sen suunnittelusta vastaa Arttu Salovaaran luotsaama kansainvälisestikin palkittu suunnittelutoimisto Bond.
Rakennus on minulle tuttu jo lapsuudesta asti, sillä siinä on sijainnut posti, jossa minä olen käynyt pikkutyttönä vanhempieni kanssa.
Rakennus on minulle tuttu jo lapsuudesta asti, sillä siinä on sijainnut posti, jossa minä olen käynyt pikkutyttönä vanhempieni kanssa.
Olen mielissäni, että pitkään tyhjänä ollut historiallinen talo saadaan käyttöön. Sen toisessa päässä toimii jo nyt Frej Forsblomin galleria Makasiini Contemporary, joka avautui viime vuoden marraskuussa. Ja rakennuksen toiseen päähän avautuu Ravintola Roster vappuviikolla. Kari Aihinen tuo tähän keltaiseen taloon Rosterin. Helsingissä Roster jo onkin Pohjoisesplanadilla. Monet tietävätkin turkulaisen huippukokki Kari Aihisen eli Kapen. Hän on tuttu television monista ruokaohjelmista.
Kape ja tiimi |
Aihinen kertoi, että Roster on kansainvälisen tyylin ravintola. Se ei tule sitoutumaan vain yhteen tyyliin tai maahan. Ja ravintolan tunnelmasta luodaan rento. "Meillä muodollisuudet jäävät narikkaan, mutta ruuasta ei tingitä." Tavoitteena on tehdä annoksia, joita ihmiset haluavat tulla syömään uudelleen ja uudelleen."
Rosterin erikoisuuksia tulevat olemaan mm. Chef Table -pöydät. Ne sijoitetaan ravintolan avokeittiön tuntumaan ja niistä voi seurata keittiötiimin työskentelyä. Sitä tulee mielenkiintoinen osa illalliskokemusta. Ravintola tullaan pitämään avoinna viikon jokaisena päivänä. Sunnuntaisin ravintolassa on Sunday Roast eli siellä voi viettää rentoa iltapäivää perheen ja ystävien ja hyvän ruuan parissa.
Tältä näytti ravintolassa vielä viikolla:
Tekemistä riittää. Ravintolaan tulee kaikkiaan sata asiakaspaikkaa kahteen kerrokseen ja kesälla avataan kaksi terassia. Toinen niistä sijoittuu Tuomiokirkon puolelle ja toinen makasiinin sisäpihalle.
Tähän kohtaan sopiikin mainita, että seitsemän metriä korkea viinikaappi tulee halkomaan ravintolan molempia kerroksia. Ja huippuviinejäkin saa tilata laseittain.
Ja nyt näitä makuelämyksiä. Harvemmin sitä on tällaisia herkkuja saanut syödä puolivalmiissa rakennuksessa.
Rangers Valley härkätartar, mustajuurta ja unagikreemiä Olipahan parasta maistamaani tartaria ikinä. |
Kokonda: Limemarinoitua siikaa ja kookosta Siika maistui tälle kalanystävälle. |
Jälkiruuaksi Yuzu Yuzu Yuzumoussea, persikkaa ja vadelmaa. Tämä suli suussa. |
Jos tulee ruoka olemaan erinomaista Aihisen tiimissä niin sitä tulee olemaan palvelukin. Palvelusta vastaa arvostetussa Pro-galaalassa vuonna 2016 palkittu Paul Hickman.
Ja vielä muutama sananen sisustuksesta. Kari Aihinen kertoi, että sisustus on jossain modernin ja klassisen välillä. "Roster Helsingin paljon kiitosta saanut linja jatkuu Turussakin. Palisanteria, messinkiä ja tummaa samettia, jotka on yhdistetty moderniin muotoon. Kalusteissa tulevat näkymään käsityö ja laatu. Peileillä ja epäsuoralla valaistuksella tullaan luomaan tiloihin dramaattista tunnelmaa."
Olipa mielenkiintoinen ja maittava tutustumiskierros ravintolaan!
Kiitos Kape ja Rostertiimi!
Tervetuloa Turkuun! Vappuna tavataan!
- Tuula
Tosi hienoa, että vanhaan rakennukseen saadaan taas elämää ja vielä noin tasokas ravintola. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen!
VastaaPoistaMinä olen myös mielissäni tästä rakennuksen "uudesta tulemisesta". Tyhjillään noista arvorakennuksista ei ole kenellekään mitään hyötyä, menevät vain huonoon kuntoon. Jo nyt on jouduttu tekemään mittavia peruskorjauksia. Tulee olemaan mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen paikka!
PoistaKiitos Ansu kivasta kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!
Voi Tuula, kun hienoa, että sinä pääsit tuohon työmaakokoukseen! Itseä harmitti, kun työpäivä ei sitä sallinut.
VastaaPoistaHyvän postauksen teit, joten tätä kautta pääsi hyvin kärryille, mitä tulossa on :) Melkein maistoikin kuvien herkut ;)
Älyttömän hienoon miljööseen ravintola tulee - minä ainakin voin kuvitella itseni tuonne, edellyttäen, että sieltä löytyy hyvin gluteenittomia vaihtoehtoja myös!
Voi Celia, olisipa ollut kiva tavata sinut Rosterissa. Mutta ei aina pääse, ymmärrän hyvin. Tilaisuus oli mukava ja rento. Kape kertoi mielenkiintoisesti heijastamillaan kuvilla ravintolasta. Ja nähtiin myös kuvia RosterHelsinki -ravintolasta. Tyylillisesti nämä tulevat olemaan samanlaisia.
VastaaPoistaJa nuo herkut. Taitavia kokkeja tuossa ravintolassa. En huomannut kysyä gluteenittomista vaihtoehdoista, mutta minulle jäi mielikuva, että ravintolassa otetaan tarkasti asiakkaitten mielipiteet huomioon, joten löytynee varmasti jatkossa.
Kiitos paljon Celia kivasta kommentistasi! Ja aurinkoista viikonloppua!
Harvoin sitä pääsee tutustumaan noin alkuvaiheessa olevan ravintolan tiloihin. Hieno tilaisuus oli sinulla. On tuossa tekemistä, tulee mieleen se Henkan paikka Helsingissä, siitähän saatiin pikkupaloja television kautta. Onnea vaan tulevalle ravintolalle, varmasti takuu menestys, kun takana niin huippu alansa osaajat. Pitää pitää mielessä kun Turussa päin reissaa :)
VastaaPoistaTämä oli kyllä aivan harvinaislaatuinen tapaus. Oli hienoa olla mukana. Siinä erään rakennuksen historiaa tuntevan henkilön kanssa jutustelin pitkään. Oli kiva kuulla tarinoita erikoisesta talosta. Minulla on mennyt ohi tuo Henkan paikka, mutta mielenkiintoinen konsepti on siinäkin ollut.
PoistaNäin ensimmäisen kerran Turun Rosterissa käyneenä, voin kuvitella että siitä tulee suuri menestys.
Kannattaa pitää paikka mielessä, sinne on helppo löytääkin.
Kiitos Sari kivasta kommentistasi ja aurinkoista sunnuntaita!
Kuvat antavat jo vähän osviittaa. Voin vain kuvitella että kaunista jälkeä syntyy. Ihania herkkuja oli tarjolla.
VastaaPoistaKiva kuulla, että kuvat kertovat hyvää tarinaa. Kaunista ja viihtyisää tuolla tulee olemaan. Ja ruokapuoleen panostavat kovasti. Jo pikkuherkut sen kertoivat!
PoistaKiitos Tuija ja aurinkoista sunnuntaita!
Oi miten ihana uutuus Turun tarjontaan! Olemmekin taas tulossa kesällä sinne pitkäksi viikonlopuksi, joten pöytä pitää ehdottomasti varata :)
VastaaPoistaKiitos Tuula kun postasit näin herkullisesti :)
Tuo on todella ihana uutuus ravintolatarjontaan Turussa. Olin innoissani paikasta jo työmaakokouksenkin perusteella. Tuo on loistava paikka mennä kesäviikonloppuna. Koko Turun hieno historia on siinä ravintolan ympärillä.
PoistaKiitos Pia kivasta kommentistasi ja aurinkoista viikonloppua!
Upean näköiset puitteet on ainakin ravintolalla. Ihanan näköistä ruokaakin. En ole koskaan maistanut tartaria, mutta tuota kyllä voisin maistellakin.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua Tuula <3
Upean näköiset puitteet tulevat olemaan ravintolalla niin ulkona kuin sisälläkin. Jo nuo työmaamaistiaiset kertoivat, että ruoka tulee olemaan ensiluokkaista.
PoistaTartar on ihanaa, kun se on tehty hyvistä raaka-aineista. Minä en moneen vuoteen ole sitä syönyt, mutta nyt tartar-into palasi. Tartaria menen kyllä syömään Rosteriin, kun paikka aukeaa.
Kiitos paljon Outia ja aurinkoista sunnuntaita <3
Tulee varmaankin tyylikäs paikka ja ruoka tietysti on ihan viimeisen päälle hyvää!
VastaaPoistaTuo rakennus on minulle ihan vieras, niin kuin Tuomiokirkon ympäristö muutenkin. En tiedä miksi en ole juurikaan siellä päin liikkunut, vaikka turkulainen olenkin, vieläkin.
Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle!
Minä olin edellisenä päivänä juuri Helsingissä ja kuljin siellä pitkin Eteläesplanadia. HelsinkiRoster on Pohjoisesplanadilla. Olin niin hölmö, etten poikennut paikkaa katsomaan. Olisi nähnyt vähän, miltä tämä Turunkin paikka tulee näyttämään. Sisustus tulee noudattamaan samaa tyyliä.
PoistaNiin sitä voi jäädä tällaisia aika keskeisiäkin paikkoja vieraaksi, jos asuu ihan eri suunnassa Turussa. Ja nyt sinun on vähän hankalampi tulla tarkistamaan paikkoja sieltä Maarianhaminasta. Mutta kun Turkuun tulet, niin suosittelen kirkon ympäristöä ja Rosteria.
Aurinkoista sunnuntaita sinne isolle saarelle <3
Upea, vanha rakennus tarjoaa ihan mielettömät puitteet ravintolalle.
VastaaPoistaTuonne on ehdottomasti päästävä käymään kesällä viimeistään.
Nuo tarjoilut näyttivät todella herkullisilta :)
Tuo on todella upea ja erilainen rakennus ja sopii kirkon ympäristöön hyvin. On hienoa, että rakennus herää "uuteen elämäään". Varastoksi tuo on ollut ihan liian arvokas talo.
PoistaSuosittelen käymään Rosterissa, maistiaisten arvioinnilla jo, ruoka on ensiluokkaista ja herkullista. Ja tuo paikka, missä ravintola on. On sitä komeinta Turkua.
Kiitos Marjo ja aurinkoista viikonloppua <3
Muistan hämärästi tuon kauniin vanhan keltaisen talon kirkon kupeessa. Hienoa, että on rohkeita ihmisiä, jotka jaksavat uskoa yrittämiseen:) Kari Aihinen on upea ihminen ja loistava kokki. Tuosta paikasta tulee taatusti menestys.
VastaaPoistaHienossa tapahtumassa olet ollut ja nuo kuvasi saavat veden kielelle :)
Nyt tuo kaunis vanha keltainen talo on ulkopuoleltakin saatettu sille kuuluvaan kuntoon väreineen päivineen. Kari Aihista ihailen. Hän on tehnyt paljon työtä asemansa saavuttamiseen. Turkulaiset mielellään ottavat Kapen takaisin Turkuun. Kapehan on syntynyt naapurikunnassa Nousiaisissa. Loistava kokki ja miellyttävä, ihailtava persoona. Minä uskon myös Rosterin menestykseen Turussa.
PoistaOli mielenkiintoinen tapahtuma, harvoin sitä pääsee ravintolan työmaakokoukseen :)
Kiitos kivasta kommentista ja mukavaa alkavaa viikkoa!
Sain kutsun, mutta Turkuun ei niin vain piipahdeta kesken työpäivän...
VastaaPoistaHelsingin Rosterissa olen ollut kerran syömässä ja pari kertaa cocktaileilla, aina olut todella ystävällinen palvelu sekä maukas ruoka ja juomat. Ensimmäisellä keŕralla ohikulkiessa menimme ihan vain vilkaisemaan ovelta miltä uusi ravontola näyttää. Meidät pyydettiin sisään ja esiteltiin ravintolaa, vaikka heti sanoimme etteme sillä kertaa ole tulossa syömään. Tekikin mieli tulla uudestaan.
Ymmärrän, että sieltä pääkaupungista on hankala piipahtaa Turkuun kesken työpäivän, vaikka olisin mielelläni sinut Rosterissa tavannutkin :)
PoistaKiva kuulla Helsingin Rosterin tunnelmia. Rosterissa halutaan panostaa asiakaspalveluun ja hyvään ruokaan. Tuo on sitä parasta asiakaspalvelua, kun teitä pyydettiin sisään katsomaan ravintolaa siellä piipahtaessanne. Tuosta asenteesta tykkään. Se veikin teidät sitten uudestaan sinne.
Kiitos Lumo, oli kiva kuulla kommenttisi.
Toivottelen mukavaa alkavaa viikkoa!
Hienoa! herkullisen näköisiä ruokia
VastaaPoistaEikö vain! Kiva ravintola tulossa Turkuun ja mille paikalle.
PoistaNuo maistelut jo olivat kerrassaan herkullisia.
Kiitos Sussi ja mukavaa viikkoa!