MOMENTS OF MY LIFE

EDUSKUNTATALON PATSAAT - WÄINÖ AALTOSEN MUSEOSSA


Olen käynyt pienenä koulutyttönä Helsingin Eduskuntatalossa luokkaretkellä. Silloin siellä täysistuntosalissa ihmettelin ja ihailin komeita pronssipatsaita, jotka olivat salin etuosassa. Niiden nimiäkin muistan ihmetelleeni. Nyt kävin katsomassa näitä hienoja patsaita Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Ja sain tutustua mielenkiintoiseen tarinaan näitten patsaitten myötä. 


Nämä kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen veistokset kuuluvat Työ ja tulevaisuus -sarjaan. Aaltonen teki nämä veistokset vuosina 1930-1932 uuteen Eduskuntataloon asetettaviksi.  Suomi oli tuolloin vielä nuori valtio ja veistokset kuvaavat nuoren valtion ihanteita. Patsaitten nimet ovat: Usko, Sadonkorjuu, Raivaaja, Henkinen työ ja Tulevaisuus.


Usko 
SadonkorjuuKullatut kipsiveistokset asetettiin paikoilleen Eduskuntatalon täysistuntosaliin vuonna 1932. Eduskuntatalo oli valmistunut vuotta aikaisemmin 1931. Eipä ollut ihme, että teokset aiheuttivat aluksi närkästystä ja siveettömyyssyytöksiä. Osa kansanedustajista halusi patsaat pois komeasta salista. 17 kansanedustajaa allekirjoitti aloitteen teosten poistamisesta: "Patsaat alentavat eduskunnan arvoa ja loukkaavat siveyskäsityksiä." Teokset kuitenkin saivat jäädä paikalleen. 

Wäinö Aaltonen käytti useissa teoksissaan kultausta, hänen mukaansa kultaus korosti henkisyyttä. Kultauksessakin on oma tarinansa näissä patsaissa. 


Raivaaja
Henkinen työ 
Veistosten materiaalista seuraavaa: Alunperin veistosten piti olla kullattua pronssia, mutta koska rahaa ei ollut, niin materiaaliksi valikoitui kullattu kipsi. Ja kullatut kipsipatsaat olivatkin istuntosalissa yli kolmekymmentä vuotta. Vuonna 1968 veistokset viimein valettiin pronssiin. Mutta silloin oli poliittisen ajan henki muuttunut, eikä kullattuja veistoksia enää haluttu istuntosaliin. Pronssiset veistokset koettiin enemmän demokraattisiksi ja ne sijoitettiin istuntosalin. Mielenkiintoista poliittista ajankuvaa on patsaittenkin takana.

Tulevaisuus 

Arvatkaapa, mitä tapahtui alkuperäisille kullatuille kipsiveistoksille, kun pronssiset patsaat valtasivat niiden paikat istuntosalissa?  

Ne talletettiin Turkuun Wäinö Aaltosen museoon 1970 -luvulla. Ja siellä ne ovatkin olleet 40 vuotta.

Tarina jatkuu näin: Kultaiset kipsipatsaat palaavat takaisin Eduskuntataloon, kun talon peruskorjaus valmistuu ja komea talo palaa taasen alkuperäiseen loistoonsa - 100-vuotisjuhlien kunniaksi syksyllä.


Ja pronssiset patsaat saavat paikkansa Wäinö Aaltosen museossa. 

Tämä oli pieni tarina Wäinö Aaltosen hienosta tuotannosta. 
  
"Allekirjoitukseksi" tähän tekstiin sopii Aaltosen oma kuva vuodelta 1926    

Iloa uuteen viikkoon! 

-Tuula 

30 kommenttia

 1. Upeita patsaita ei ole tullut käytyä. Aurinkoista viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Upeita ovat todella. Ja jatkossa kultaisia :)
   Iloa ja aurinkoa myös sinulle <3

   Poista
 2. Upeita ovat patsaat! Hyvää uutta viikkoa, myös sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita! Ja kultaisina lähtevät syksyllä Eduskuntataloon :)
   Kiitos Hannele! Iloa ja aurinkoa viikkoosi!

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoista tietoa. Vaikka asun täällä lähellä, ei ole tullut koskaan käytyä Eduskuntatalossa =D. Mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattui museokierroksella olemaan kiva vahtimestari, jolla oli paljon tietoa ja jonka kanssa jäimme jutustelemaan. Oli niin mielenkiintoinen museokierros.
   Kiitos paljon Katinka, mukava että tarina tavoitti sinut. Syksyllä Eduskuntatalossa voikin sitten ihastella noita kultaisia patsaita :)
   Aurinkoa ja iloa viikkoosi!

   Poista
 4. Aivan upeita patsaita. Tulevaisuus jotenkin äitinä on puhuttelevin.
  Mukavaa viikkoa Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wäinö Aaltonen oli nero kuvanveistoksen alalla ja maalatakin hän osasi.
   Hienot patsaat todella Eduskuntataloon. Äiti ja lapsi - patsaassa on tulevaisuus. Puhutteleva patsas. Sekin sopii meidän valtaapitäville katseltavaksi :)
   Kiitos Outi-ihana ja mukavaa viikkoa <3

   Poista
 5. Hyvä kun muistutit tuosta näyttelystä. Olen iloinen, että siellä on Wäinön teoksia nyt enemmän esillä - olen patsashullu :)
  Aurinkoa päivääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti sanottu - patsashullu. Minäkin taidan olla :) Nyt on kyllä niin hieno Wäinö Aaltosen näyttely, että ilolla suosittelen. Näyttelyssä on hienosti esillä hänen elämänsä ja taiteensa kaari.
   Kiitos paljon Celia kivasta kommentistasi ja aurinkoa ja iloa myös sinulle <3

   Poista
 6. Hienot patsaat ja mielenkiintoinen postaus. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Ja kertovat paljon. Kulttuuri ja historia nivoutuvat hienosti yhteen.
   Kiitos Satu ja mukavaa viikkoa <3

   Poista
 7. Mielenkiintoista tietoa.Olen ollut koululaisena Eduskunnassa mutta en muista kullattuja patsaita,ehkä ei ollut soveliasta pienten koululaisten silmille;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historian ja kulttuurin "liitto" kiehtoo minua. Olen iloinen, kun tykkäsit.
   Ovathan nuo patsaat rohkeita, ehkä oli ihan viisasta jättää ne pikkuväen katseilta näkemättä :D
   Kivaa päivää Jael :)

   Poista
 8. Olipa mielenkiintoinen kuulla taustaa patsaiden takaa. Kiitos!
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taide antaa enemmän kun tietää tarinat niiden takana. Historia ja taide nivoutuvat hienosti yhteen. Sekin tekee osaltaan taiteesta kiehtovan. Kiitos kivasta kommentistasi, Kaisa ja mukavaa päivää!

   Poista
 9. Vanhana turkulaisena ja hirvensalolaisena sydämeni tietty läpättää näille Wäinö Aaltosen patsaille ja näkyväthän ne hienosti siellä istuntosalissa aina telkkarissa. Ja taisin minäkin nähdä ne livenä kun kävimme luokkaretkellä niitä katsomassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Wäinö Aaltonen on Hirvensalon suurmies, vaikka Kyrössä kävi syntymässä. Koulunsa aloitti kuitenkin Hirvensalossa. Jotenkin on sääli, että kun vanha Wäinö Aaltosen koulu hajotettiin, niin uusi koulu ei kanna hänen nimeään.
   Siellä ne patsaat kurkkivat puhemiehen ja ministerien takana, kun taas joskus päästään istuntoja eduskuntatalosta kuulemaan.
   Kiitos Kati ja kivaa päivää <3

   Poista
 10. Mielenkiintoista ja tietenkin tunteikasta hirvensalolaiselle <3
  Patsaat ovat sekä kasvoiltaan että ruumiinrakenteeltaan erittäin suomalaisen näköisiä (huomaa muualla asuva) ja se luo niihin erittäin kotoisan ja oman leimansa.
  Tulevaisuus on minunkin suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota ajattelua. Näin sitä ulkosuomalainen katselee näitä Wäinö Aaltosen patsaita.
   Wäinö Aaltosella on oma erottuva tyylinsä. Itse ihastuin tuossa näyttelyssä hänen kubistisiin patsaihin, mutta päätin rajata aihetta näihin eduskuntatalon patsaisiin. Hienoja ovat nekin ja Tulevaisuus katselee eteenpäin.
   Kiitos Marianna ja hyvää viikkoa vuonoille!

   Poista
 11. Olipa mielenkiintoinen postaus ja minulle ihan uutta tietoa. Täytyypä poketa museoon!
  Hyvää uutta viikkoa, Tuula ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Arja! Olipa kiva, kun löytyi tästä tarinasta uutta ammennettavaa. Kulttuuri ja historia ovat kyllä kaksi niin mielenkiintoista yhdistelmää :)
   Kannattaa poiketa museossa.
   Mukavaa viikkoa, Arja <3

   Poista
 12. Mietin kovasti, että olenko mä koskaan käynyt Eduskuntatalossa. Pitkän harkinnan jälkeen pitää vastata, että olen mä kerran käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Sinäkin olet sitten ihmetellyt ja ihastellut Eduskuntatalon loistoa. Mietin jo tuossa, että sinne pitää joskus mennä uudelleen, jos ja kun siellä vielä tulee olemaan yleisökierroksia.
   Mukavaa viikkoa, Maiju <3

   Poista
 13. Jälleen kerran kiva postaus mielenkiintoisesta aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ansu kannustavista sanoistasi! Näitä "kulttuuritarinoita" on kiva rakennella. Ja vielä mukavampaa on, kun näitä luetaan.
   Olen mielissäni. Kiitos Ansu ja hyvää viikkoa <3

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Kiitos pajon Sussi! On niin mukavaa, kun näitä "kulttuurijuttujani" luetaan.
   Mukavaa viikkoa <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig