MOMENTS OF MY LIFE

RIIKA ON MY MIND


Viime viikolla vietimme neljä päivää kipparin kanssa Riiassa Latvian kauniissa pääkaupungissa. Matkan Riikaan ratkaisi helppous ja ketteryys - välillä kun piti saada hengähdystauko mökin, veneen ja laiturin talviteloille laittamisesta. Turun lentokentältä pääsee Riikaan Baltic Airilla runsaassa tunnissa, siispä sinne. 

Kun saavuimme Riikaan varhain maanantaiaamuna, niin vettä satoi ja tuuli tuiversi. Silloin mietimme, että olisikohan pitänyt sittenkin asettaa joku muu kuin ketteryys matkalle kriteeriksi. Mutta nopeasti Riika lumosi, eikä myöhemminkään tullut enää harmiteltua valintaamme. Ja säätkin alkoivat suosia, vesisade loppui.
Ja arvatkaapas, minnekä muualle kuin kirjastoon suuntasi tämä kirjastofriikki heti matkan aluksi. Ensimmäisessä kuvassa näppäilen maisemakuvia Latvian kansalliskirjaston 13:sta kerroksesta; sieltä avautuvat hienot näkymät Riian kaupunkiin. Tältä näyttää Latvian tiedeakatemia kirjaston ikkunasta katsottuna; komea  rakennus tunnetaan myös nimellä Stalinin hammas.  Tätä 29.8.2014 avattua kansalliskirjastoa kutsutaan Valon linnaksi. Se on rakennettu teräksestä ja se edustaa minimalistista sekä skandinaavista tyyliä. Rakennus on valtava, siinä on 40 000 m2 ja 13 kerrosta. Ja tuolla ylimmässä kerroksessa on lasten osasto, jossa olin kuvaamassa maisemia.

Kirjaston on suunnitellut syntyperältään latvialainen arkkitehti Gunnar Birkets, joka nykyään asuu Amerikassa. Latvialaiset ovat ottaneet kirjaston omakseen. Aiemmin kirjaston aineisto oli sijoitettuna kuuteen eri taloon Riiassa. On ollut varmasti hieno näky, kun kirjat siirrettiin ihmisketjussa Daugava-joen toiselta rannalta uuteen kirjastotaloon tammikuussa 2014.


Kansalliskirjaston tilat ovat modernit ja tyylikkäät. Tiloja ei ole tarkoitettu vain tutkijoille vaan aivan kaikille tavallisille ihmisille. Jo 5-vuotiaista alkaen lapsia toivotaan kirjastoon asiakkaiksi. Ja koko tuo ylin 13. kerros on lasten kerros. Siellä oli näyttelyitä lapsille ja siellä järjestetään myös pikkuväelle tapahtumia.

Talossa on muutenkin runsaasti näyttelytiloja, erilaisia vuokrattavia tiloja sekä konferenssi- ja kongressisali. Näitä tiloja käytetään myös konsertteihin. Ja onpa kirjastossa jo ollut koolla Euroopan Unionin itäisen kumppanuuden huippukokouskin.Tuolla kului nopeasti puolet sateisesta päivästä. Ja kun kirjaston tiloissa on vielä oiva ravintola ja kahvio, niin mikäpä tuolla on aikaa viettää. Tämä kirjastofriikki ja kippari viihtyivät. Ja ruoka oli hyvää!  


Ja nyt 1300-luvulle ja Raatitorille Mustapäiden taloa ihmettelemään 
Mustapäiden kilta on oli naimattomien ulkomaisten kauppiaiden järjestö, jolla oli oma talo myös Tallinnassa. Kilta perustettiin palvelemaan naimattomien, varakkaiden kauppiaiden ja heidän kisälliensä henkisiä ja sosiaalisia tarpeita. Riian Mustapäiden talo valmistui vuonna 1334.

Komea talo vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa vuonna 1941 ja sen rauniot raivattiin vuonna 1948. Talon jälleenrakentaminen alkoi niinkin myöhään kuin 1995 ja rakennus valmistui Riian 800-vuotisjuhliin vuonna 2001.

Nykyisin talo toimii Riian kaupunginvaltuuston edustustilana ja siellä sijaitsee kaupungin matkailuneuvonta. Sieltä voi ostaa mm. johdinauto-. bussi- ja raitiovaunulippuja. Riiassa on erittäin toimiva joukkoliikenne. Kolmen päivän tiketillä (10 €) saa ajaa yleisillä kulkuneuvoilla kaupungissa niin paljon kuin haluaa.


Mustapäiden talon vieressä on musta synkännäköinen sementtirakennus. Se on Latvian miehitysmuseo. Museon tärkein tehtävä on saada tietoa Latvian miehitysajoista vuosilta 1940-1941.

Meillä kävi huono tuuri. Museo oli kiinni, siellä tehtiin rakennus- ja korjausöitä. Osa museon dokumenteista ja tavaroista oli siirretty Raina bulevardi 7:ään. Lähdimme siis Raina bulevardille, koska Latvian historia kiinnostaa. Latviahan on ollut historiansa aikana suuren osan ajastaan miehitetty.  Ja meitä kiinnostaa ehkä eniten toisen maailmansodan historia ja juutalaisten kohtalot sekä toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton miehitys Latviassa. Väliaikaisessakin museossa oli hienosti nykyajan tekniikalla esitetty kyseistä aikakautta, mutta kokonaisuus jäi kuitenkin vähän ohuenlaiseksi.

Ja seuraavaksi Riian arkkitehtuuriin. Riiassahan on yli 800 jugendtaloa eli keskustan rakennuksista noin kolmasosa edustaa jugendtyyliä, mikä on enemmän kuin missään muussa maailman kaupungissa.

"Jugend eli yleisnimeltään art nouveau on Euroopassa 1880-luvulta ensimmäisen maailmansodan alkuun vallinnut tyylisuunta. Tyylille ominaista on taiteen tuominen kaikille elämän aloille ja luonnosta ammennettava muotokieli. Erityisesti jugend vaikutti arkkitehtuurissa ja muotoilussa mutta myös maalaustaiteessa."Ja vanhankaupungin tunnelmia:


Tämä on Ruotsinportti, joka on ainoa Riian vanhasta kaupunginmuurista säilynyt portti. Aikoinaan portteja on ollut kahdeksan. 


Ja kauniiseen Vapaudenpatsaaseen lopetan tämän Riika-tarinani. Vapaudenpatsas on kaupungin tärkein muistomerkki. Vapaudenpatsas on rakennettu Riiassa. Se on tehty Uudenkaupungin graniitista, travertiinista ja kuparista. Vapaudenpatsas vihittiin juhlallisesti 18.11.1935 

On hienoa, että jostakin tuntemattomasta syystä Vapaudenpatsas sai säilyä koskemattomana koko neuvostoajan, eikä sitä muutettu ja muotoiltu vaikkapa sosialistisen työnsankarien patsaaksi. Latvia itsenäistyi vuonna 1991 samaan aikaan Viron ja Liettuan kanssa. Vapaudenpatsaalle tuodaan edelleenkin joka päivä kukkia. 

Riiasta olisi vielä paljon kerrottavaa: ystävälliset ihmiset, loistava asiakaspalvelu hotellissa, kauniit puistot...  


Mutta Vapaudenpatsaan kukkasiin on hienoa lopettaa tämä tarina.

Hyvää kuluvaa marraskuuta kaikille! 

- Tuula 

Ps. Jos joku haluaa kuulla Riiasta lisää esim. tuosta loistavasta asiakaspalvelusta hotellissa tai muusta, niin mielelläni kerron, vaikka kakkososassa.   
Käsi pystyyn vain :) 

38 kommenttia

 1. Näyttäviä rakennuksia! Varmasti hieno reissu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika on upea kaupunki! Kuin Tallinnan ja Prahan risteytys. Nuo jugendrakennukset ovat kyllä niin kauniita. Oli hieno reissu, Riika lumosi :)

   Poista
 2. Wau, tuolla kirjastossa en ole käynytkään, onpa upea! Riikaan vaan rakastuu ja kaipuu sinne on ikuinen. <3 Ihanaa oli lukea. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin tuossa jutussa kerroinkin, olen varsinainen kirjastofriikki. Eri kaupungeissa käyn aina tutustumassa kirjastoihin.
   Mutta Riian kirjasto on kyllä upein kirjasto, jossa olen käynyt. Ja se on myös hieno monitoimitalo. Ihastuin siihen niinkuin Riikaankin. Olipa kiva, että löysin sinulle jotain uutta Riiasta.
   Kiitos ihanainen Tiia <3

   Poista
 3. Riikassa olisi kiva taas käydä, pari kertaa aikoinaan pysähdyimme yöksi autolla tehdyillä työmatkoilla paluumatkalla Liettuasta ja kerran yhdellä lomalla paluumatkalla Puolasta. Silloin tosin olin aika sairas, enkä päässyt nauttimaan matkasta täysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo sairastumiset matkoilla ovat harmillisia. Mutta jotakin tuntumaa Riiasta kuitenkin sait. Minulle Riika oli positiivinen yllätys. Se oli kuin Tallinnan ja Prahan risteytys.
   Riiaan on Turustakin niin helppo mennä, että tuskin tämä viimeiseksi reissuksi sinne; lämpimällä säällä seuraavaksi.
   Kiitos Lumo <3

   Poista
 4. Ihana Riika, jossa olimme kaksi vuotta sitten elokuussa. Meillä oli tietoisesti valittu opastettu matka, jossa oli bussikuljetus Hämeenlinnasta, laivalla yli ja edelleen bussilla Riikaan. Halusimme nähdä maaseutua ja ympäristöä.

  Lämpimistä päivistä johtuen olimme paljon ulkona ja ihastelimme kaupunkia. Raatihuoneen tori, jugendrakennukset, Zeppelin-tori sekä kahvilat ja ravintolat. Matkaan kuului kiertoajelu ja se oli hyvä. Toivottavasti joskus uudestaan ja silloin lentäen omatoimisesti.

  Käsi on pystyssä!!! Hyvää viikonloppua sinulle ja kipparille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla opastetuilla matkoilla saa paljon aiheesta irti. Oppaat ovat yleensä niin ammattitaitoisia ja inspiroivia.
   Omatoimimatkat ovat myös antoisia, kun jaksaa etukäteen lukea paikasta, mutta sitä tietoa ei varmasti saa yhtä paljon. Tiedän sinut perusteelliseksi :)
   Riika kyllä yllätti positiivisesti. Kaunis kaupunki ja historiansakin takia niin mielenkiintoinen. Halpalentoyhtiöt vievät Riikaan ennätysmääriä suomalaisia.
   Ja käsi pystyssä :)
   Kiitos Marjatta <3

   Poista
 5. Voi miten ihana matkakertomus! Vanhankaupungin tunnelma
  saa minut huokailemaan. Jos vaan viitsit, olisi kiva kuulla
  lisää esim. Riian ravintoloista ja hotelleista. Myös shoppailu-
  vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita :)

  Mukavaa pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Teija! Tunnelmoin tätä tehdessäni. Teen pienen postauksen noista jutuista varsin vaatimattomasta näkökulmasta, kun tuolla vasta ensimmäistä kertaa käytiin, mutta omat kokemukset laitan "paperille". Voi, teitä odottaa ihana kaupunki. Tsekatkaa säät tarkasti, kun joululomalle lähdette!
   Mukavaa pyhäinpäivää myös teille!

   Poista
 6. Kauniita rakennuksia!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kaisa! Siitä Riika on, kauniiden rakennusten kaupunki.
   Mukavaa viikonloppua myös sinne!

   Poista
 7. Upeita vanhoja rakennuksia ja mikä historia! Riikassa en ole käynyt ja se olisi varmasti kiva paikka viikonlopun viettoon:) Kiitos tästä, pitääkin muistaa tämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika on kiinnostava kaupunki. Ja varsin sopiva viikonlopun viettoon. Siinä ajassa ehtii jo paljon. Vaikka yllättävän paljon Riiassa on katsottavaa.
   Minulla jäi itsellä käymättä mm. Metsäpuiston alue. Se on kuulemma ihastuttava alue ja siellä on 109 jugendtaloa. Sinnekin pääsee ratikalla.
   Helppo kohde niin Helsingistä kuin Turustakin - pääsee nopsaan.
   Kiitos Minna ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Riika on kyllä mukava kaupunki. Ajeltiin autolla Latviaan rakenteilla olevaa via Balticaa (taitaa olla jo reilu 10 v sitten), se oli kyllä kokemus, varmasti tänä päivänä tiekin on jo valmis. Siellä pitää käydä vielä uudestaan, jäi kivat muistot, samalla reissulla käytiin myös Jurvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin uskoa, että via Baltica on ollut aikamoinen kokemus 10 vuotta sitten. Nyt on tie jo valmis ja maailma sielläpäin rauhoittunut. Jurmalaa varmaan tarkoitat, se on merenrantakaupunki lähellä Riiaa. Se on varmasti kiva kaupunki, kuvia olen sieltä katsonut. Jos olisi ollut paremmat ilmat, niin tuonne olisi ollut helppo mennä junalla. Mutta nyt ilmat vähän sanelivat tekemistä. Toki Riiassakin on paljon katsottavaa. Kivat matkamuistot antavat niin paljon.
   Kiitos paljon Sari ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 9. Riika on minulta käymättä, vaikka suunnitelmissa on ollut jo pidemmän aikaa. Tuo kirjasto on varmaan aivan mahtava paikka kahviloineen. Minä joka rakastan kirjastoja saisin varmaan tuolla vietettyä monta tuntia.
  Mukavaa Pyhäinpäivän viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt uskallan ilolla suositella Riikaa. Meillä tosin jäivät nuo zeppeliinihallit katsastamatta, siellä on se toisenlainen Riika, joka vielä tuntuu Neuvostoliitolta. Nekin olisi ollut kiva katsastaa, mutta meillä oli vähän haastavat kelit, joten jotain vain jäi väliin (tai seuraavalle kerralle).
   Mutta tuo kirjasto oli aivan ihana arkkitehtuurisesti ja muutenkin. Kävin monta kerrosta tutkailemassa :) Ja tuo ravintola, siellä tarjotaan hyvää latvialaista perusruokaa kivalla hinnalla. Siellä syövät niin opiskelijat, pukumiehet kuin turistitkin.
   Teen pienen jutun vielä meitä ilahduttaneista asioista kuten hotellista. Kerron siitä jossakin vaiheessa lisää. Loistavalla paikalla, aivan ihana hotelli, jota Tiiakin perheineen on käyttänyt :), vaikka en sitä tiennytkään, kun hotellin varausta teimme.
   Mukavaa Pyhänpäivän viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 10. Onpa upeat näkymät kirjaston ikkunasta. Riikassa näyttää olevan upeita vanhoja rakennuksia ja mahtavia tarinoita niiden seinien sisällä.
  Upeaa viikonloppuna Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta 13:sta kerroksesta oli tosiaan hienot näköalat. Tuon Stalinin hampaan olen kuvannut lähempääkin, mutta tuossa kirjastossa otetussa kuvassa on eniten tunnelmaa. Riian rakennukset ovat kauniita ja niitä on huolella kunnostettu ja kunnostetaan edelleen. Riialla on mielenkiintoinen historia ja se välittyy monenkin rakennuksen kautta.
   Kiitos ihanainen Outi ja mukavaa viikonloppua Espooseen!

   Poista
 11. Riika on kiva paikka ja vanha kaupunki on todella suloinen. Me vierailimme siellä viime kesänä koko perheen voimin ja hyvin löytyi tekemistä vilkkaille pojillekin. Minullehan olisi riittänyt vanhassa kaupungissa ja sen kahviloissa ja ravintoloissa notkuminen :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin oikea sanan Riian vanhalle kaupungille - suloinen! Muistankin lukeneeni teidän perheen seikkailuista Riiassa. Olivatko teidän pojat jossakin tuulitunnelissa?
   Meillä nuo kelit vähän haittasivat kaupunkitunnelmaa, siellä tihkusateessa mietin, että voi, miten ihana tämä olisikaan kesällä. Ehkä joskus vielä minäkin notkun vanhan kaupungin kahviloissa ja ravintoloissa :) Mutta oikealla pukeutumisella pärjättiin ja nautittiin Riian tunnelmista.
   Kiitos paljon rouva Kepponen ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 12. Onpa komee toi kirjasto. Nuo muutkin rakennukset ovat tosi kauniita ja upeita. Riikassa olen käynyt vain ns. ohimennen. Pitäis paremmin tutustua, kun on noin komeeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kirjastoa minäkin päivittelin, että onpa upea! Siellä kyllä viihtyi. Ja Riian muutkin, historiallisemmat rakennukset kyllä olivat varsinaista silmänruokaa. Hyvä ettei niskani venähtänyt, niin paljon katsoin yläilmoihin :) Suosittelen ilolla Riikaan tutustumista.
   Kiitos paljon Tuija ja mukavaa Pyhäinpäivän viikonloppua!

   Poista
 13. Olipa todella kauniita rakennuksia. Riika on kyllä valokuvauksellinen paikka. Sinne pitää ehdottomasti joskus päästä käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä tuli valokuvaajalta myös niin oikea sana Riialle. Valokuvauksellinen kaupunki! Sellainen Riika oli pienessä tihkusateessakin, mitä sitten onkaan kesällä. Ja puistoista ei mahtunut tähän juttuun lainkaan kuvia. Riiassa on paljon kuvattavaa, suosittelen sinulle Katinka!
   Ihanaa viikonloppua ja kiitos Katinka!

   Poista
 14. Kiitos mielenkiintoisesta matkakertomuksesta, mielelläni luen näitä lisääkin. Leppoisia pyhiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon AnniK <3 Vähän tuossa jo lupailin vielä palata pikaisesti Riikaan.
   Leppoisia pyhiä myös sinne!

   Poista
 15. Riika on ollut mielessä jo pidempään. Jurmalassa käytiinmuutama vuosi sitten, muttei käyty Riikassa, vaikka se on ihan naapurissa. Ensi kesänä! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, Riikaa oli mietitty jo pitkään. Kunnes sitten nopsaan yhtenä iltana puukattiin matkat. Olen kuullut Jurmalasta paljon kehuja. Mutta kyllä Riika osasi lumota. Koleasta kelistä huolimatta, matka oli antoisa.
   Kiitos Kati ja mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 16. Riika on tuttu kaupunki työreissuilta, tykkään valtavasti! Lukisin mielelläni kakkososankin, olet mahtava matkatarinoitsija : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riika on viehättävä hansakaupunki, sinutkin lumonnut :) Eiköhän se kakkososakin tule vielä. Ensin Espooseen.
   Ja kiitos ihanista sanoistasi, Heli-Hannele <3
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 17. Kiitos Tuula mainiosta matka-postauksesta. Itse olen parhaillaan reissussa, mutta silti ehdin jalkoja lepuuttaessani tehdä myös blogikierroksen. Ja käsi tietenkin pystyssä täälläkin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena-ihanainen! Tulen kurkkaamaan jossakin vaiheessa missä te olette.
   Täällä ollaan myös pikkureissulla Espoossa. Kirjoittamiin!
   Ps. Espoossa on paljon enemmän lunta kuin Turussa.

   Poista
 18. Upeita rakennuksia...kyllä ovat olleet taitavat tekijät asialla =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Hienosti ajattelit tekijöitä. Taitavia ovat olleet. Kaunis on Riika!
   Mukavaa alkutalvea Sadulle <3

   Poista
 19. Mulla olikin tämä postaus jäänyt lukematta, kun viime aikoina en ole aina ehtinyt lukea seuraamiani blogeja. Sen verran on ollut kaikkea puuhaa ja menoa (vaikkakin ihan mukavissa ja positiivisissa merkeissä).

  Me olimme edelliskesänä perhereissulla Baltiassa ja käytiin myös tuolla. Paljon on tutun näköisiä paikkoja :) On kyllä kaunis kaupunki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdinkin jo tuosta kakkososan kommentista lukea, että Riika on sinulle ja perheellesi tuttu paikka. Minä lähdin sinne oikeastaan mitään odottamatta kaupungilta. Ja paljon sain. Kaupunki yllätti minut täysin. Kaunis ja mielenkiintoinen kaupunki.
   Kiitos Katri! Palaan kohta tuho toiseen postaukseen.
   Mukavaa viikonloppua <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig