MOMENTS OF MY LIFE

Moderni nainen -näyttely Turun taidemuseossa

 

Moderni nainen -näyttely Turussa

Tämä Turun näyttely on päivitetty versio New Yorkissa vuonna 2017 kiertäneestä näyttelystä   Independent Visions: Helene Schjerfbeck and Her Contemporaries. Näyttely oli esillä New Yorkin Scandinavia Housessa. 

Näyttelystä tuli erittäin suosittu New Yorkissa, siksi se  haluttiin myös muualle. Näyttely on kiertänyt Tokiossa, Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Tallinnassa. Ja nyt se nähdään vihdoin myös Turussa. Ateneumin mukaan tämän kiertonäyttelyn on nähnyt ulkomailla ainakin 280 000 katsojaa.  Helsingissä näyttely kasvoi 12 naisen näyttelyksi; Turussa esittäytyvät nämä kiertävän näyttelyn neljä naistaiteilijaa. 


Moderni nainen -taidenäyttely esittelee Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Sigrid Schaumanin ja Elga Sesemannin tauluja. He kaikki ovat tehneet uraauurtavaa roolia suomalaisessa taiteessa. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Ateneumin taidemuseon / Kansallisgallerian kanssa. 

Vaikka Suomessa naisilla on ollut poikkeuksellisen vahva rooli kansakunnan taiteellisen identiteetin rakentamisessa ja mahdollisuudet opiskella ja matkustaa ja ottaa tilaa, niin nais-etuliitteen käyttö tässä yhteydessä on on erittäin perusteltua, elettiin kuitenkin niin erilaista aikaa kuin nykyään. Suurimmalla osalla naisista ei ollut rahallisia mahdollisuuksia matkustella. Nämä naiset olivat modernin naisen edelläkävijöitä. Moderneja naisia ja mielenkiintoisia naisia. 


Helene Schjerfbeck (1862-1946)

Helene Schjerfbeck:  Hänestä olen kertonut blogissani aikaisemminkin, niin hänen näyttelystään vuonna 2017 Turun taidemuseossa kuin myös hänestä kertovasta elokuvasta. Tässä blogikirjoitukseni Helenestä:  Helene Schjerfbeck Turussa
Harvemmin esillä ollut Helene Schjerfbeckin työ: Edytkuhnenin tyttö (1927)

Ellen Thesleff (1869-1954)Toisinaan Ellen mietti, että hän olisi voinut olla jopa Pohjolan Leonardo: hän  suunnitteli laajennuksen Ruoveden Muroleen kanavanhoitajan taloon, jossa Ellenin äiti ja he sisarukset asuivat (isä oli silloin jo kuollut). Talo laajennettiin huvilaksi Ellenin piirustusten mukaan. Arkkitehtuurisia taitojakin Ellen Thesleffillä oli. Ellen Thesleffiä pidetäänkin yhtenä merkittäväimmistä pohjoismaisista kuvataiteilijoista. Ellen ei koskaan perustanut perhettä vaan keskittyi taiteelliseen uraansa.Taiteilijalle tärkeitä paikkoja olivat Italia ja Ruoveden Murolee. Ne olivat hänelle isoja  inspiraation lähteitä. Ja Italiasta tuli Ellenille hänen toinen kotimaansa. 


Ellen Thesleff joutui raitiovaunun töytäisemäksi vuonna 1952. Hänen reisiluunsa murtui. Ellen kuoli 84-vuotiaana 1954. 

Tuleeko teillekin mieleen muita raitiovaunun töytäisemiä tai allejääneitä taiteilijoita?


Sigrid Schauman (1877-1979)Sigrid Schauman oli aikanaan poikkeuksellinen nainen. Hän onnistui yhdistämään taiteilijan ja taidekriitikon ammatit sekä perhe-elämän tyttärensä yksinhuoltajana. 

Sigrid Schauman kiinnostui väreistä ja hänen palettinsa kirkastui yhteisillä ulkomaanmatkoilla Italiaan Ellen Thesleffin kanssa. Sigrid Schauman maalasi usein palettiveitsellä, jonka oli ottanut Thesleffin tavoin käyttöön. 

Sigrid Schauman oli myös poliittisesti valveutunut nainen. Sotien jälkeen hän oli Urho Kekkosen idänpolitiikan kriitikko. Schaumanin kekkosvastaisuus ilmeni myös siinä, että hän palautti vuonna 1953 Pro Finlandia -mitalin Taiteilijaseuralle ja ilmoitti, että hän ei suostu vastaanottamaan mitalia, koska sen myöntäjä oli tuolloinen pääministeri Urho Kekkonen. 

Tiesittekö, että Sigrid Schauman oli Eugen Schaumanin sisko? 
Eugen Schauman oli Suomen sortovuosien aktivisti, joka ampui vuonna 1904 Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin ja välittömästi sen jälkeen itsensä. Tapahtuma lienee Suomen tunnetuin poliittinen murha. 

Sigrid Schauman kuoli 101 vuoden ikäisenä. Hänet on haudattu Näsimäen hautausmaalle Porvooseen. Hauta sijaitseen hänen veljensä Eugenin haudan vieressä. 


Elga Sesemann (1922-2007)Elga Sesemann syntyi 1922 Viipurissa. Sesemann opiskeli Suomen taideakatemian koulussa 1941-1943. Hän teki läpimurtonsa 1945 ja hänet luetaan 1940-luvun merkittäviin ekspressionisteihin. 


Elga Sesemannin maalaus Katu syntyi toisen maailmansodan jälkeen 1945. Sesemannin perhe oli muuttanut sodan vuoksi Viipurista Helsinkiin 1940. Elga tutustui uuteen kotikaupunkiinsa piirtämällä ja maalaamalla. Minua viehättää tämä urbaanin maiseman kuvaus. Maalaus on tehty palettiveitsellä.


Kukkaismyyjä on mielenkiintoinen maalaus. Siinä kukkaismyyjä on kahden ison kivirakennuksen välissä. Kukkaismyyjän voi liittää myös saksalaiseen ekspressionismiin. Mieleeni tulee Emil Nolden näyttely  Turun taidemuseossa. 

Vuonna 2002 Elga Sesemann julkaisi 80-vuotiaana runokokoelman "Sade kirjoitti lyijykynällä". Hän kuoli vuonna 2007 ja hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.Minäkin kirjoitin tämän blogikirjoitukseni sateella saaressa. 

Kaunista ja inspiroivaa kesää kaikille! 

Moderni nainen -näyttely on esillä Turun taidemuseossa koko kesän
10.6.-28.8.2022

/ Tuula 

Minut löytää myös instagramista: tuulaslife17 kommenttia

 1. Oikeaa naisenergiaa koko näyttely täynnä.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Tuula ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta puhut! Naisenergiaa koko näyttely täynnä. Ja inspiroivia naisia. Saivat miettimään monia asioita. Luin nyt vielä viikonloppuna Eugen Schaumanin ja Suomen sortoajan historiaa. Kiinnostava näyttely monella tapaa. Kiitos Outi ja ihanaa viikkoa myös sinulle ❤️

   Poista
 2. Hyvä syy tehdä kesäretki Turun Taidemuseoon,kiitos vinkistä!Muistan kyllä yhden naistaiteilijan,joka myös loukkaantui vakavasti jäädessään raitiovaunun alle,tai oikeammin jokin rautaosa lävisti hänen vatsansa,eikä hän voinut koskaan saada lapsia,mutta hänen nimeään en kyllä millään saa päähäni.
  Mutta tämä esittelysi näistä naisista saa minut tulemaan Turkuun!Oikein hyvää kesää ja aikaa saaressa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hieno syy tulla Turkuun ja Turun taidemuseoon! Hyvin muistat tuon naistaiteilijan. Hän oli meksikolainen Frida Kahlo. Rautatanko lävisti hänen lantionsa. Ja lapsia hän ei pystynyt onnettomuuden takia saamaan. Fridalle tehtiin kymmenittäin leikkauksia. Ymmärtääkseni hän kärsi koko elämänsä onnettomuuden jättämistä kivuista. Hän rakasti maalaamista. Lämmin kiitos kivasta vastauksestasi. Ihanaa kesää ja tervetuloa Turkuun, Tuovi ❤️

   Poista
 3. Onpa hieno näyttely teillä Turussa ❤️ Naistaiteilijoista on aina mielenkiintoista lukea, upeita maalauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Maailmalla menestynyt näyttely suomalaisista naistaiteilijoista. Itsekin tykkään lukea naistaiteilijoista, he ovat poikkeuksellisia ja rohkeita. Ja noita tauluja katselee mielellään. Kiitos Tiina ja mukavaa juhannuksen odotusta <3

   Poista
 4. Onpa mahtava ja niin kiinnostava näyttely teillä Turussa,. Kaikki muut tiedän ,mutta Elga Sesemannista en ollut aiemmin kuullut. Piti mainita Frida, mutta olitkin jo maininnut hänet. Frida Kahlosta on muuten täällä lähelläni nyt monessa paikassa kiertänyt näyttely,joka kertoo hänen elämästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin samaa mieltä kanssasi. Upea näyttely. Elga Sesemann oli myös minulle vieraampi. Mutta taulut ovat hienoja. Fridan Kahlon näyttely on sinua lähellä, pitäisiköhän nyt matkustaa Israeliin. Luin aikoinaan Frida Kahlon näyttelystä Lontoossa, lieneeköhän sama näyttely. Frida Kahlo on uskomaton nainen. Kiitos Jael ja hyvää juhannusviikkoa! <3

   Poista
 5. Todella mielenkiintoisia naisia näistä jokainen 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja kun ajattelee aikaa, jolloin ovat eläneet, niin se tekee heistä vielä mielenkiintoisempia. Meillä on upeita naistaiteilijoita! Kiitos Mira ja hyvää juhannusviikkoa! <3

   Poista
 6. Kiitos vinkinstä, upea näyttely - täytyypä käydä katsastamassa tämä kesän aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilolla toivotan sinut tervetulleeksi Turun taidemuseoon ja Turkuun. Hieno näyttely, kannattaa käydä katsomassa. Hyvää juhannusta Diina-Maria <3

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Jos matka käy kesällä Turkuun, niin tervetuloa Turun taidemuseoon. Kiitos Anna ja hyvää juhannusviikkoa <3

   Poista
 8. En olekaan ollut tuolla vuosiin. Vissiin 80-luvulla viimeksi.

  VastaaPoista
 9. Kiitos näyttelyvinkistä ! Ruotsalaistaiteilija Hilma Af Klint loukkaantui raitiovaunusta ulos astuttuaan ja loukkaantui. Kuoli myöhemmin vuonna 1944.

  VastaaPoista
 10. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Minun olisi pitänyt lukea tämä ennen näyttelyyn menoa. Olisin saanut sopivasti tietoa taiteilijoista ja töistä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig