MOMENTS OF MY LIFE

Anu Pentik: Alussa oli siemen

 

Pentik juhlii 50-vuotisjuhlavuottaan, joka on samalla Anu Pentikin taiteilijajuhlavuosi. Sen huipentuma on Turussa avattu Alussa oli siemen -näyttely Turun Wäinö Aaltosen museossa eli WAM:issa. Näyttely koostuu sekä suurista installaatioista että pienemmistä keramiikkatöistä. 

Anu Pentikin 50-vuotinen matka on hieno tarina. Se on tarina taiteen palosta, tahdosta, taidosta ja uskomattomasta elämänjanosta. Anu Pentikin menestystarina alkoi 1970-luvun alussa, kun hän teki rujonkauniin möhkäleen, Kaamoskivi -kynttilänjalan. Anu kävi itse markkinoimassa kynttilänjalkoja Helsingin Stockmannille. Siellä hänelle sanottiin, että ei kukaan niitä osta, kun ne ovat niin rumia. Anu sanoi, että ottakaa koemyyntiin. Kynttilänjalka otettiin koemyyntiin ja viikon kuluttua Anulle soitettiin, kynttilänjalat on myyty loppuun! Saadaanko niitä lisää? Kaamoskivessä yhdistyivät ruskan värit, luonnon muodot ja Lapin karu maa. 

Pienestä ponnistanut Pentik on 50 vuodessa kasvanut menestyneeksi designtaloksi, joka työllistää 249 ihmistä Suomessa. Pentikillä on 50 omaa myymälää ympäri Suomea sekä verkkokauppa. 


Anu Pentik on luonut Wäino Aaltosen museon kauniisiin näyttelysaleihin upean kokonaisuuden enimmäkseen voikukista. Laajassa näyttelyssä keramiikka taipuu taidokkaasti voikukan elämänkaaren mukaan. 

Taustatiedoissa kerrotaan seuraavaa: Anu Pentik on käyttänyt näyttelyn esineisiin aikaa 2 vuotta ja tuhansia työtunteja. Yli 400 metriä 200 vuotta vanhaa hirttä. 900 kiloa kivitavarasavea. 800 kiloa valusavea sekä 600 kiloa paperiposliinimassaa. Teosten inspiraation lähteinä ovat olleet Lapin luonto, värit ja muodot sekä Posion eläimet. Mutta ennen kaikkea eletyn elämän eri sävyt vaaleasta tummaan aina mustaan, hiiltyneeseen puuhun. 

Ensimmäisessä tilassa on voikukkapelto, Jokaisen kukan kukinnot ovar eri vaiheissa - nupuista täyteen kukkaan. Takana olevassa seinässä oli valtava keramiikkavoikukka. En osaa edes kuvitella, millainen työ on ollut noitten pienten keramiikkaterälehtien tekeminen. 

Seuraavan tilan nimi on "Lentoon"Sali on täynnä kauniita lentäviä hahtuvia, voikukan siemenet ovat lähteneet lentoon. Kepeitä ja kauniita. Nämä on tehty paperiposliinimassasta. 


Seuraavassa huoneessa on iso puinen teos "Voikukka kuihtuu".  Teokseen on käytetty vanhaa hirttä. 

Syksyä ja elämän synkimpiä sävyjä esitti tämä hiiltyneestä puusta tehty puu. Niitäkin on ollut Pentikin taipaleella. Mutta tummatkin taipaleet on Anu kääntänyt positiivisuudellaan ja rohkeudellaan voitoiksi. 

Seuraavaksi aukeni "Ilon puutarha". 


Ilon puutarha on täynnä värikkäitä ja kauniita kukkapuita. Puiden juurilla ja oksilla on mainioita värikkäitä lintuja. Jokainen lintu erilainen ilmeineen. 


Ja sitten elokuviin: 


Näyttelyssä esitetään hieno elokuva Anu Pentikistä ja hänen työskentelystään, ajatuksistaan ja elämästään. Suosittelen katsomaan elokuvan, se kertoo mielenkiintoista elämäntarinaa.  

Pentikin matka käyttökeramiikan parista taiteilijaksi alkoi omalle keramiikkatehtaalle kutsuttujen mestarien rinnalla erilaisia tekniikoita oppien. Uteliaisuus, luovuus sekä kokeilunhalu ovat tehneet Anu Pentikistä täysin omanlaisensa taiteilijan niin teknisesti kuin muotokielenkin osalta. 


Oli kerrassaan kaunis ja valoisa näyttely. Puhutteli minua. Oma käsitykseni Anu Pentikistä avartui valtavasti. Pentikin tarina on ollut todellinen suomalainen menestystarina. 

Anu Pentikin näyttely on esillä  Wäinö Aaltosen museossa  Turussa 19.9.2021 saakka. 

Lämpimät onnittelut Anu Pentikille! 

- Tuula 

Tätä näyttelyä on ilo suositella! Seuraa blogia myös Instagramissa: tuulaslife


18 kommenttia

 1. Kiitos Tuula kun esittelit näyttelyn,pitäisi kyllä käydä Turussa ja WAM:ssa katsomassa nuo kaikki hienosti tehdyt kukat ja puut.Ja mikä määrä onkaan savea,puuta ja muuta materiaalia kulunut niiden tekemiseen.Myllyssä käydessäni käyn usein myös Pentikin liikkeessä,sieltä löytää niin hienoa lahjatavaraa viemisiksi ja tuliaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuovi <3
   Tämä oli niin inspiroiva näyttely, että mieli teki esitellä. Posion suuri nainen on tehnyt upean kokonaisuuden WAMiin. Tuo materiaalin määrä on suorastaan uskomaton. Minä myös käyn Myllyn liikkeessä. Ja olen aivan ihastunut Pentikin kaitaliinoihin. Niissäkin vuodenajat vaihtelevat. Pentikin tuotteet ovat kyllä ihania lahjaksi ja viemisiksi.
   Kiitos kivasta kommentistasi Tuovi. Ihanaa kesän jatkoa!

   Poista
 2. Anu Pentikin taide on mielenkiintoista, olisi kiva päästä näkemään livenä tuo näyttely. Pentikin sisustustuotteet ja astiat ovat todella kauniita. Mun lempikannu on violetti Pentikin kannu, jonka löysin alennuksestä 8 eurolla. Mahtava löytö oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut yllätti nämä tilateokset. Ja positiivisesti. Pidän kovasti Anu Pentikin sisustustuotteista ja astioista, mutta nämä isot tilataideteokset! Ihan huippua
   Ja sinulla on Anu Pentikin kannu lempikannu. Hieno löytö!

   Poista
 3. Kiitos, onpa upea näyttely! Luulen, että pitää tehdä reissu Turkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, upea ja puhutteleva näyttely. Tervetuloa Turkuun ja samalla Anu Pentikin näyttelyyn. Kiitos Lea <3

   Poista
 4. Kiitos, kun esittelit näyttelyn. Täytyy muistaa tämä, kun tulen elokuussa Turkuun Huoneiden kirjan -ennakkonäytökseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi!
   Tulet Huoneiden kirjan ennakkonäytökseen Turkuun. Kuulostaa mainiolta. Teemaan sopi hyvin Anu Pentikin näyttely WAMissa. Tervetuloa <3

   Poista
 5. Onpa upeita teoksia. Tuo lentoon puhutteli jotenkin nyt eniten, todella kaunis ja jotenkin herkkä.
  Lämpöistä sunnuntaita sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tuo Lentoon puhutteli sinua eniten. Se oli tosiaan hieno ja herkkä teos. Anu Pentikillä on hienoja ideoita.
   Kiitos Outi ja ihanaa kesäviikkoa sinulle <3

   Poista
 6. Hei kiitos vinkistä! Täytyy ehdottomasti mennä käymään, kun asun museon vieressäkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä asut WAMin vieressä. Sinun on helppo tulla tutustumaan Pentikin kauniiseen näyttelyyn. Siellä on ihana tunnelma.
   Kiitos Diina-Maria ja hyvää kesäviikkoa <3

   Poista
 7. Tuolla näyttäisi olevan niin paljon nähtävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Monta salia Anu Pentikin hienoja töitä. Wäinö Aaltosen luo hienot puitteet.
   Kiitos Mia ja kaunista heinäkuuta!

   Poista
 8. Mainio juttu, kiitos!
  Ei ole ihme, että Pentik menestyi yrityksenä. Tämänkin näyttelyn esinneet ovat täydellisiä katseenvangitsijoita.
  Jos käy tuuri, pääsen myös itse käymään paikan päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, Anu Pentikin työt ovat todella täydellisiä katseenvangitsijoita. Anu Pentik on aikamoinen nainen. Taiteilija ja yrittäjä. Ja menestyy molemmilla saroilla.
   Toivotan sinulle onnea, että tuuri käy!
   Kiitos Nadine ja kaunista heinäkuuta!

   Poista
 9. Ihana postaus ja käsitteli ihan mun lempi aihetta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pinja-Sofia! Olipa kiva kuulla, että tykkäsit aiheesta. Anu Pentik ihastuttaa. Uskomaton nainen. Ja Wäinö Aaltosen museo antaa hienot puitteet näyttelylle.
   Kiitos ja ihanaa heinäkuuta <2

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig