MOMENTS OF MY LIFE

Terveisiä saarimökiltä

 

Terveisiä saarimökiltä. Saaristokausi on alkanut. Meri välkehtii ja luonto herää kukoistukseensa. Osa saariston linnuista on  saapunut. Kovasti ovat arkoja. Ja pesimäpuuhat ovat alkaneet. 

Ja me kesäsaaristolaisetkin olemme saapuneet ihmettelemään saariston luonnon heräämistä. Vaikka kevätaika on yhtä juhlaa, niin samalla se on myös aikamoista puuhastelua. Ensimmäisenä hommana on laiturin rampin paikalleen asettaminen. Se helpottaa saareen tulemista. 

Saarimökkimme sijaitsee pienellä saarella Rymättylässä. Mökki on niemen kärjessä ja pieni kannas erottaa sen pääsaaresta; kolmella suunnalla on meri. Mökistä katsottuna vasemmalla puolella on suojaisa lahti, ja lahdessa on laiturimme ja aallonmurtaja. Oikealla puolella aukeaa Ruotsalaisten aukko ja väylä, sieltä pääsee matkaamaan eri suuntiin saaristoa. 

Rymättylän saaristoon kuuluu kaikkiaan 400 saarta. Nykyään Rymättylä on osa Naantalia. Kunnioitan suuresti ankarissa saaristo-olosuhteissa eläneitä ihmisiä,  he ovat olleet sinnikkäitä ja uutteria. Heille meri on ollut kulkuväylä - ei este. Rymättyläläiset ovat myyneet mm. kalaa, perunoita ja voita Turussa ja jopa Tukholmassa asti. Siinä on kasvanut hyvä merenkulkutaito. Tämä on ollut osaltaa luomassa veneenrakennusperinnettä Rymättylässä. Se jatkuu ja nykyään täällä tehdään lujitemuovivenettä, Terhiä. 

Kun nyt innostuin kertomaan pienesti Rymättylän tarinaa, niin samalla voin kertoa tämän mökkisaaremme Ampuminmaan tarinaa. Sanotaan, että salama ei iske kahta kertaa samaan paikkaan. Se ei pidä paikkaansa. Tähän saareen on salama iskenyt kaksi kertaa ja kohtalokkain seurauksin. Kaksi ihmistä on kuollut näistä iskuista. Ensimmäinen tapahtuma oli 1930- ja toinen 1980-luvulla. Tällä pikkusaarella on aikoinaan asunut vakituisesti useampi perhe. Nykyään saarella asuu vain kalastaja vaimoineen vakituisesti. Me muut saaren asukkaat olemme kuin muuttolintuja, jotka kevät tuo tänne saarelle. 

Haahkakin on jo saapunut Rymättylään. Haahkakoiras on upea lintu. Sen väritys on mustavalkoinen ja niskassa on hieman vihreää. Naaras on väriltään ruskea ja niinkuin yleensä lintumaailmassa, se on paljon vaatimattomamman näköinen kuin koiras. Haahka on suolaisen veden lintu. Mutta kesäisin haahkoja voi bongata jopa Aurajoesta - siellä ne uivat Reima Nurmikon veistämät komeat linnut joessa. Mutta näitä oikeita haahkoja voi bongata täällä vaikkapa omalta laiturilta. Näitä lintuja esittelen lisääkin jossakin vaiheessa, kunhan ehdin kuvaamaan. 


Mutta nyt pitää lähteä haravoimaan. Aurinkoisia huhtikuun päiviä kaikille! 

- Tuula


Ps. Oletko sinä luonto- tai kaupunki-ihminen?  

Saaristo ja sen luonto puhuttelevat minua kauneudellaan. 

Toisaalta viihdyn hyvin myös kaupungeissa - Lontoo, Dublin, Lissabon, Wien...  ja Turku.

Fifty / fifty sanoisin itsestäni. 


Tuula's life blogia voi seurata 


23 kommenttia

 1. Ihanaa saaristokautta☀️

  Nautin kaupungeista, mutta on ihanaa asua merellisessä ympäristössä avan keskustan kupeessa. Rantapolut ovat ihan kodin lähellä, tänäänkin mennään kiipeilemään rantakallioilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset


  1. Merellinen miljöö keskustan kupeessa on ihanteellinen paikka asua. Rantapolut ja kalliot ovat lähellä. Kaupunki ja luonto ovat lähellä.
   Kiitos Tuuli ja aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 2. Kevätpäivät ovat touhua täynnä, mutta välillä on hyvä levähtää vaikkapa kahvikupposen äärelle seuraamaan mitä ympäröivässä luonnossa tapahtuu. Täällä linnut rakentavat jo kovalla tohinalla pesiä, ja koiran pohjavillatupot, joita jätän puiden oksanhaaroihin, tekevät hyvin kauppansa :D
  Upeita, sinisävyisiä kuvia ❤︎ Ja olipa kiva lukea Rymättylän tarinaa, sekä mökkisaarestanne ja sen asukkaista. Huomenna mekin hyppäämme taas paattimme kyytiin ja suuntaamme keulan kohti kaunista saaristoa.
  Suurissa kaupungeissa on kiva käydä, mutta hyvin pian huomaan kaipaavani luonnonrauhaa ja merellisiä maisemia :)
  Ihanaa saaristokautta teille sinne saarimökille ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätpäivät ovat tosiaan täynnä touhua. Miten ne ikkunatkin voivat olla niin likaiset?, tässä ihmettelen.
   Sinä ajattelet lintuja harjatessasi koiraa, se kuulostaa hyvältä.
   Tähän saaristoaloitukseen oli kiva liittää vähän Rymättylän ja saaaren tarinaa.
   Te olette olleet viikonloppuna saaristossa, sieltä saa energiaa ja hyvää mieltä taas viikkoon.
   Tiedän sinun olevan suuri saaristonihailija, joten se on sinun sielunmaisemaasi.
   Kiitos Ansku kivasta kommentistasi ja ihanaa saaristokautta myös teille <3

   Poista
 3. Niin luonto-ihminen kuin ihminen vain voi olla. Tykkään kyllä piipahtaa isossa kaupungissa ja nauttia sen palveluista, mutta sydän on muualla.

  Ihanaa mökkikautta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun sydämesi ja sielusi on luonnossa. Se on luontevaa sinulle. Kiitos Jonna <3 Ihanaa kevättä sinulle!

   Poista
 4. Ihana postaus, pääsin niin tunnelmaan! Onpa hienoa, että saarellanne asuu vieläkin ihka oikea kalastaja. Se on käynyt varsin harvinaiseksi elinkeinoksi. Toivotaan, että ukkoset kiertävät saarenne kaukaa tulevana kesänä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten kivasti sanottu. Kyllä, saarella asuu ihka oikea kalastaja perheineen. Saa nähdä, jatkaako jälkipolvi samalla uralla. Se on harvinainen ja rankka elinkeino. Tällä saarella on korkea kallio, en tiedä, miten se on vaikuttanut noihin aiempiin onnettomuuksiin. Ja luulen, että ihmiset ovat nykyään paremmin varustautuneet ukkosiin erilaisine laitteineen. Mutta kiertäkööt silti se kaukaa tämän saaren tulevana kesänä.
   Kiitos Pilvi ja hyvää kesää sinne teidän kalastajataloonne!

   Poista
 5. Jos pitäisi valita kaupungin ja luonnon väliltä, niin valintani olisi aina luonto.
  Niin kuin olen aiemminkin sanonut, niin teidän mökki on ihan mahtavalla paikalla.
  Kaunista sunnuntaita sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä valinta. Luonto antaa paljon. Ja se inspiroi moneen.
   Tämän mökin ykkösjuttu on kyllä tämä sijainti niemen kärjessä. Tässä pääsee aina tuulta pakoonkin, joka on usein ongelmana saarimökeille. Meillä on istumapaikat niin idässä, etelässä kuin lännessäkin :)
   Kiitos Outi ja kaunista keväistä viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 6. Olipa kauniit kuvat Rymättylästä!
  Ehdottomasti luonto sopii itselleni.Asun kallionpäällä ja aivan joen rannassa,joten kaikki kevätmuuttajat tulee myös nähtyä ja aamulla linnunlauluun herättyä.Mukavia kevätpäiviä Rymättylään ja Turkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet luonnonystävä. Voin hyvin kuvitella sen. Tuo asuinpaikkanne kuulostaa ihastuttavalta. Ja linnunlaulu on paras herätyskello, näin olen joskus sanonut. Jopa lokkien kirkuminen.
   Kaunis kiitos Tuovi ja mukavia kevätpäiviä myös sinne joenrantaan <3

   Poista
 7. Oi! Taas on kevät kunnolla alkanut, kun Tuulan saaristokuvat ja -tarinat ilmestyvät näkyviin. Ihanaa timanttien loistetta veden pinnalla ja merituulenkin voi melkein haistaa.
  Tykkään vanhoista historiaa huokuvista kaupungeista, kahviloista, oopperasta, teatterista, puistoista, kivijalkakupoista ja museoista. Oli myös ihanaa asua Krunikassa vanhassa talossa ja ihailla ikkunoista Finlandiataloa, Oopperaa, Kansallismuseon tornia ja merta. Mutta aikansa kutakin. Mieli alkoi kaivata luontoa, omaa pihaa, puhtaampaa ilmaa ja väljempiä kävelymaastoja. Ja täällä sitä ollaan, vähän sivummalla ja olo on onnellinen.
  Ihanaa saaristokevättä sinulle Tuulaseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauskasti sanottu. Se on niin totta, saaristo inspiroi kuvaamaan ja kirjoittamaan. Lumoudun näistä saaristotunnelmista aina keväisin pitkän talven jälkeen.
   Tuo, miten kuvailet kaupungit, se on juuri sitä, mistä minä myös kaupungeissa pidän. Se on juuri se kolikon toinen puoli. Ja te asuitte aivan ihanassa paikassa Krunikassa. Mutta niin se elämä muuttuu, että luonnon vetovoima kutsuu puoleensa, teille jopa niin, että muutitte sivummalle. Ja olo on onnellinen, niinkuin sanot. Olen iloinen puolestasi. Olipa kiva kuulla sinusta Leenaseni <3
   Ihanaa kevättä täältä myös toivottelen.

   Poista
 8. Mukavaa oli lukea kuulumisia saarimökiltänne samoilla hoodeilla kun veneillään mekin. Hurjalta kuulostaa nuo salamasurmat! Luonnonvoimien edessä ihminen jää helposti kakkoseksi. Salama poltti appivanhempieni vajan muutama vuosi sitten Karunassa. Jäljelle jäi vain kasa tuhkaa.
  Kaunista kevään jatkoa, Tuulaseni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on onneksi se aika, kun meillä maisemat vaihtuvat... Saarimökki kutsuu. Tuttuja vesiä teillekin. Merta ja luonnonvoimia pitää kunnioittaa. Teilläkin on omakohtainen kokemus salamaniskusta, kun vajasta jäi vain kasa tuhkaa.
   Kiitos kivasta viestistäsi Teija! Ihanaa kevättä teille!

   Poista
 9. Ihana paikka teillä meren äärellä. Ja kyllä minäkin viihdyn kaupungeissa, odotan koska saa laukun pakata ja lähteä. Tytär muutti Espooseen, niin nyt siellä on voinut käydä, kun muutoin lentokoneeseen ei ole tarvinnut nousta ja lentää kauemmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyn tosi hyvin meren äärellä, mutta huomaan kovasti kaipaavani teatteria ja museoita. Olen kuitenkin kaupungin kasvatti. Kiva kun on edes vähäinen liikkuminenkin mahdollista. Ja niin totta, lentokoneisiin ei ole tullut noustua... ja koronan takia jäi Krakovan matkakin tekemättä.

   Poista
 10. Haahkoja näkyy täälläkin vaikka kuinka. Olen sekä kaupunki-että maalaisihminen. Molemmissa olen asunut ja aina viihtynyt.
  Ihanaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että haahkat ovat lisääntyneet. Tämä on vain silmätuntumaa, kun niitä parveilee nyt niin valtavasti tuossa lahdella. Pitää oikein tutkia. Sinäkin viihdyt sekä maalla että kaupungissa, molemmissa on hyvät puolensa. Mutta nyt olen huomannut, että kaipaan valtavasti kulttuurin pariin.
   Kiitos Kristiina ja ihanaa viikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 11. Ihanaa, että kevät alkaa vihdoin pilkistellä. Meilläkin on saarimökki Turun saaristossa. Vielä ei olla tänä vuonna sinne keretty, mutta jos sitä äitienpäiväksi. Olisi kiva myös päästä jo kalaan, mutta Honda moottoriveneemme perämoottori on hieman kiukutellut niin pitää se ensin huoltaa. Kiitos kun avasit tuota Ampuminmaan tarinaa, mielenkiintoista luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdimme olla mökillä jo muutaman päivän, mutta sitten kevät otti takapakkia ja kaupunkielämä kutsui.
   Teilläkin on saarimökki Turun kauniissa saaristossa. Äitienpäiväksi mökille on hyvä tavoite. Tiedän nuo perämoottorien kiukuttelut, nyt meillä onneksi aika uusi moottori, joten toistaiseksi isommilta huoltohommilta on välttytty. Ampuminmaa on mielenkiintoinen saari, siellä on ollut aikoinaan enemmänkin vakituisia asukkaita ja minua kiinnostaa suuresti saarelaisten elämä silloin. Voin vain kuvitella, miten pitkiä ja hankalia ovat talvet olleet.
   Lämmin kiitos kivasta kommentistasi, Sari <3 Ja hyvää kevättä ja kesää saaristomaisemiin!

   Poista
 12. I just have to introduce this hacker that I have been working with him on getting my credit score been boosted across the Equifax, TransUnion and Experian report. He made a lot of good changes on my credit report by erasing all the past eviction, bad collections and DUI off my credit report history and also increased my FICO score above 876 across my three credit bureaus report. Email him here via Email him here via hackintechnology@cyberservices.com or whatsapp Number: +!213 295 1376.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig