MOMENTS OF MY LIFE

Helene -elokuvaHelene Schjerfbeckin sanoin: "Kun annat lapselle paperia ja värikynät, annat hänelle samalla koko maailman." 

Olen televisiosta katsonut näyttelijä Laura Birn'in, joka esittää Heleneä kuin myös elokuvan ohjaajan Antti J. Jokisen haastatteluja elokuvan tiimoilta. Antti J. Jokinen kertoi haastattelussa, että yksi hänen suurista unelmistaan on ollut tehdä elokuva Helene Schjerfbeck'istä (1862-1946). Viiden vuoden kehittelyn jälkeen elokuva toteutui ja se sai ensi-iltansa 17.1.2020. Elokuva perustuu Rakel Liehun romaaniin Helene. 

Kuva: Nordisk film

Elokuva ei kerro Helenen koko elämäntarinaa, elokuva on rajattu suunnilleen vuosiin 1915-1923, jolloin Helene oli viisikymppinen nainen. Helene oli tuolloin melkein unohdettu taiteilija, jonka arvostus ja tunnettuus olivat vasta tulossa.

Helene asui noina vuosina Hyvinkäällä äitinsä Olgan (Pirkko Saisio) kanssa ja huolehti äidistään ja heidän yhteisestä taloudestaan. Työtä riitti sen ajan kodinhoidossa.  Helene maalasi lähinnä omaksi ilokseen ja milloin aikaa riitti. Äiti oli vaativa ja ilkeäkin. Hän otti omin lupinensa Helenen tauluja hyötyäkseen niistä taloudellisesti. Helenen veli Magnus (Eero Aho) puolestaan uskotteli, että Helenen tauluista saadut rahat kuuluivat perikunnalle eikä Helenelle. Mutta Helene piti  raha-asioissa puolensa ja osoittautui voimakastahtoiseksi naiseksi.

Kuva: Nordisk film

Helenen elämässä alkaa uusi jakso, kun eräänä päivänä taidekauppias Gösta Stenman (Jarkko Lahti) sekä metsänhoitaja ja itsekin taiteilija Einar Reuter (Johannes Holopainen) tulevat käymään Helenen luona. Stenman on kiinnostunut Helenen tauluista. Helene pyytää tauluista omasta mielestään hyvää hintaa. Stenman lupaa vielä 10 %:n provision myynnistä. Ja Helenen yllätykseksi Stenman haluaa ostaa kaikki Helenen taulut.

Elokuvan keskiössä on Helenen suhde Einar Reuteriin (Johannes Holopainen). Einar on Heleneä yli 20 vuotta nuorempi. Ja Helene on rakastunut Einariin. He maalaavat yhdessä. Einar ihailee Heleneä, mutta ei ole rakastunut häneen.

Einar lähtee Helenen rahoilla Norjaan, rahat ovat ikäänkuin stipendi Einarille. Kun Einar on poissa, Helene ikävöi häntä ja pohtii, miten kertoo rakkautensa Einarille, kun tämä tulee takaisin. "Kun palaat, kerron kaiken ja paljastan itseni".

Helene ei ehdi paljastaa tunteitaan Einarille. Ja kun Einar kirjoittaa Norjasta Helenelle, että on mennyt kihloihin nuoren naisen kanssa, niin Helenen sydän särkyy ja hän joutuu sairaalahoitoon. Toipumisessa auttaa Helenen hyvä ystävätär taidemaalari Helena Westermarck (Krista Kosonen).

Kuva: Nordisk film

Elämä kuitenkin jatkuu ja maalaaminen. Helene ja Einar pysyvät ystävinä Helenen elämän loppuun saakka. 

Olen elämäkertojen ystävä, joten tämä elokuva kolahti. Laura Birn onnistuu hienosti roolissaan. Hän tuo esille niin Helenen herkkyyden, vahvuuden kuin tuskankin. Muutkin näyttelijävalinnat ovat onnistuneita. Pirkko Saisio tekee vahvan roolin Helenen äitinä ja Johannes Holopainen on uskottava Einar, joka ei ymmärrä Helenen tunteita.

Elokuvan upean musiikin on säveltänyt Kirka Sainio. Pidin myös elokuvan kauniista maisemakuvista sekä menneen ajan Helsingistä. Viihdyin todella tämän taide-elokuvan parissa.  

Kiitos Helene! 


Lisää Helene Schjerfbeckistä: Olen kirjoittanut blogipostauksen Helenen näyttelystä Turussa. Näyttely oli Turun taidemuseossa vuonna 2016  ->  Helene Schjerfbeck Turussa 
Tuossa blogipostauksessa on enemmänkin Helenen tauluja.


*****

Ps. Olin viikko sitten Bottalla kirjajulkkareissa ja kuinka ollakaan, siellä filmattiin elokuvaa - toisesta suomalaisesta kuvataiteilijasta, Tove Janssonista. Valokuvia ei saanut ottaa ja se on ymmärrettävää. Elokuvan Tove ensi-ilta on syksyllä 2020.


Tämä elämäkertaintoilija on mielissään. 

- Tuula


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta14 kommenttia

 1. Laura Birn on kyllä todella lahjakas näyttelijä. Kuulostaa hyvältä elokuvalta.
  Ihanaa torstaita sinulle Tuula ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura Birn on ihana. Minulla on muuten tässä vieressä uusi Eeva-lehti, jossa Laura Birn esittää upeita juhla-asuja. Otsikon nimi on "Tähdeksi syntynyt", Ja sitä Laura on, lahjakas ja monipuolinen näyttelijä.
   Tykkäsin kovasti elokuvasta, tänäänkin sitä ajattelin. Tai oikeastaan elokuvan kuvauspaikkoja. Iso osa elokuvaa on kuvattu Virossa.
   Kiitos Outi ja ihanaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 2. Olenkin tästä elokuvasta joskus kuullut, varmasti mielenkiintoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut kovasti esillä, joten ei ollenkaan ihme, että olet tästä kuullut. Elokuva keräilee katsojaennätyksiä, enkä ihmettele. Upea ja mielenkiintoinen elokuva.
   Kiitos ja mukavaa viikonloppua Mira <3

   Poista
 3. Tänään näin mainoksen leffasta ja tykkäisin käydä sen katsomassa.Laura on näyttelijänä ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Elokuva on upea. Minä jäin kiinni mielenkiintoisiin ja upeisiin kuvauspaikkoihin ja tänään vielä selvittelin, että elokuvaa on paljon kuvattu Virossa.
   Laura Birn on syntynyt tähdeksi. Upea näyttelijä.
   Kiitos Aikku ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 4. Laura Birn on lahjakas näyttelijä ja tämä aiheena on todella mielenkiintoinen. Toivottavasti ehdimme katsomaan tämän elokuvan.
  No viimeistään sitten kun se tulee suoratoistopalveluihin!

  Mukavaa viikonloppua sinulle Tuula :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura Birn on todella lahjakas. Tässä elokuvassa hän oli Helene, eikä pelkästään näytellyt häntä. Suosittelen! Ja Antti J. Jokinen on suosikkiohjaajani.
   Parempi myöhään, kuin...
   Kiitos ja mukavaa viikkoa Tuulanneli <3

   Poista
 5. Pitäisi ehtiä näkemään tuokin elokuva. No viimeistään katson sitten, kun se on saatavilla jostain suoratoistopalvelusta.

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän sinua, kaikkeen ei ehdi. Vaikka Helene on sellainen must to see -elokuva. Ja on hyvä, että suoratoistopalvelut tarjoavat näitä mielenkiintoisia elokuvia, Helenen charmi kestää aikaa.
   Kiitos rva Kepponen ja kivaa viikonloppua!

   Poista
 6. Helene elokuva on ehdottomasti "must to see" -listalla. Helene Schjerfbeckin näyttely Ateneumissa sai ajattelemaan taiteilijan huikeaa elämänkaarta, jossa lapsena lonkkaan saatu vamma vaivasi häntä koko elämän ajan. Valtava lahjakkuus ja matka maailmalla teki hänestä Suomen tunnetuimman naistaiteilijan. On sanottu ettei "Helene olisikaan ollut niin haavoittuvainen kuin mitä on annettu ymmärtää eikä uhri" ja Antti Jokisen elokuva toisi esille juuri tätä vahvaa puolta elokuvasta.


  Äitini sisko asui Hyvinkäällä Helenenkadun varrella aikoinaan. Siinä oli myös Helene-ravintola, jossa muistan lapsena syöneeni jätskiä. Minulle kerrottiin, että paikat on nimetty taiteilija Helene Schjerfbeckin mukaan. Hyvinkään taidemuseo on aiemmin järjestänyt taidekävelyitä kaupungissa, jossa on kierretty Schjerfbeckin maisemissa. Hänen kotitalonsa on purettu jo aikoja sitten ja sen tilalla on korkea kivitalo. Hyvinkään taidekierroksella kierretään myös Yrjö Saarisen maisemissa.

  Kiitos hyvästä esittelystä ja mukavaa viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helene oli vahva nainen, sen elokuva opetti.
   Mielenkiintoista tietoa Hyvinkäästä. Helenenkatu, kuulostaa taiteelliselta. Onko katu vielä olemassa? Hyvinkäällä pitäisi uudelleen pystyttää Helene-ravintola! On Helene niin valtava nimi.
   Minulle kävi niin, että aloin etsiä elokuvan nähtyäni lisää tietoa mm. kuvauspaikoista. Osa kuvauspaikoista oli Virossa - sellaisilla paikkakunnilla kuin Paide ja Esna. Ja tuo Helenen kotitalo rakennettiin Paideen uudelleen, vaikka vanhalta ja huonokuntoiselta näyttää elokuvassa. Tositarina ja hienosti tehty elokuva. Antti J. Jokinen osaa tarttua hyviin aiheisiin.
   Hyvinkää on kunnostautunut monessa - taidekierros Yrjö Saarisen maisemissa kuulostaa kutsuvalta.
   Kiitos Marjo sinulle ja mukavaa viikonloppua myös sinne <3

   Poista
 7. Olenkin kuullut tästä, tämä pitää kyllä nähdä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Laura Birn Helenenä on loistava. Ja Antti J. Jokisen ohjaus on kiinnostava. Koko elokuva on kuin maalaus, niin hienosti se on kuvattu.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig