MOMENTS OF MY LIFE

Rachelin kyyneleet Turun taidemuseossaOlen nähnyt tämän kauniin maalauksen Turun katukuvassa. Ja olen nähnyt tämän samaisen maalauksen eri aikakauslehdissä. Ja instagramissakin olen tähän törmännyt. Taulu on jotenkin lumonnut minut. Nyt vihdoin ehdin Hannaleena Heiskan näyttelyyn Turun taidemuseoon tätä teosta katsomaan. Kyseessä on Hannaleena Heiskan maalaus nimeltä - Rachel vuodelta 2012.


Hannaleena Heiska kertoo Rachelin kyyneleistä näin: "Isäni kuoli vuonna 2011, ja satuin katsomaan Blade Runner -elokuvan niihin aikoihin. Elokuva sekottui sen hetkisiin ajatuksiini olemassaolosta ja sen mysteeristä." Rachel -teos syntyi Hannaleena Heiskan surun keskellä, se oli eräänlainen surutyö. 

Minusta taulu on kaunis, pidän taulun värimaailmasta. Se on melankolinen ja surullinen, mutta ei synkkä. Taulussa on vaikutteita populaarikulttuurista. Kiehtova taulu. 

Ennenkuin jatkan Heiskan töillä, niin tässä pieni esittely rakastamastani Turun taidemuseosta. Museo sijaitsee Puolalanmäellä ja on yksi komeimpia rakennuksia Turussa. Upea graniittilinna on aikoinaan yksityisvaroilla rakennettu, sen rakennuttivat liikemiesveljekset Ernst Dahlström (1846-1924) ja Magnus Dahlström (1859-1917). Taidemuseo valmistui vuonna 1904 ja se lahjoitettiin Turun kaupungille. Taidemuseo oli avautuessaan Suomen toinen taidemuseoksi suunniteltu rakennus Ateneumin jälkeen.
Ja nyt Hannaleena Heiskaan. Heiska on monipuolinen taiteilija. Hän maalaa, piirtää, luo installaatioita ja työstää filmejä. Ja näitä kaikkia osa-alueita on nähtävissä näyttelyssä. Tässä jutussani on vain pieni osa näyttelyn teoksista. Jos menette näyttelyyn, niin suosittelen katsomaan siellä videolta filmin, se avaa Heiskan maailmaa.

Mielenkiintoinen tarina näillä teoksilla: 

Turun taidemuseossa on myös esillä Heiskan vuonna 2018 valmistuneen Camouflage -sarjan hiili- ja pastellitöitä. Näillä töillä on mielenkiintoinen taustatarina. Heiska oli lukenut jutun eräästä Japanilaisesta firmasta, tässä firmassa yhden työntekijän hymyä mitattiin kasvojentunnistusohjelman avulla. Työntekijän hymyn piti olla aito ja jos hän ei hymyillyt tarpeeksi, ohjelma ilmoitti siitä.

Camouflage (2018)

Camouflage (2018) 

Camouflage nimi viittaa suojautumismekanismiin. Teosten lähtökohtana ovat meikit, jotka estävät tunnistamasta ihmisiä kasvojentunnistusohjelmassa.Näitä kasvomaalauksia oli mielenkiintoista katsoa. Tällaistako on tulevaisuutemme? Alamme käyttää sellaisia meikkejä, jotka hämäävät kasvojentunnistusohjelmia. Ken elää, hän näkee...

Hannaleena Heiska kertoo, että erilaiset työskentelytavat ja -muodot ovat aina kiinnostaneet häntä. "En halua kangistua kaavoihin. Koen mielekkäänä vaihdella tekniikoita ja syventää niitä. Mahdollisuuksia on monia."


Jostain syystä otin vain yhden kuvan näistä Shadows and Stardust -sarjan Observatorioista. Observatoriot ovat Hannaleenalle maapallon mekaanisia silmiä, joiden avulla me katselemme avaruuteen. Hän on miettinyt näitä tehdessään, keitä me olemme ja mistä me tulemme. 

Ei ole Hannaleena kangistunut kaavoihin: 

Hannaleena Heiska ja tanssija Minna Tervamäki ovat työskennelleet yhdessä myös monitaiteellisen performanssin parissa vuodesta 2016. Performanssin nimi on Jälki. Jälki on kahden esittämis- ja ilmaisutavan kohtaaminen. Siinä yhdistyvät maalaus ja tanssi, värit ja kehon liike sekä kahden tekijän vuorovaikutus. Performanssia on esitetty mm. Lontoossa, Berliinissä ja Helsingissä ja yhteistyö jatkuu. 

Rachelin kyyneleet kutsuivat minua katsomaan Hannaleena Heiskan näyttelyä. Ja mitä mielenkiintoista löysinkään. Erilainen ja mielenkiintoinen näyttely! 

Hannaleena Heiska (s. 1973, Oulu) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2006.

Turun taidemuseo, alakerta:  Hannaleena Heiska 8.2. - 19.5.2019


On maaliskuu! Ensimmäinen kevätkuukausi.
Mukavaa viikkoa kaikille! 

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


30 kommenttia

 1. Ha-haa Tuula, olen samalla asialla. Tänään iltapäivällä lähtee eetteriin postaus omista museokierroksistani ja tuo sama Rachel löytyy sieltäkin :)
  Upea aurinkoinen päivä ollut sinun vierailullasi - tumma aulakin näyttää niin valoisalta - wau!
  Mukavaa kevättä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha-haa Celia! Minun pitääkin käydä tutkimuskierroksella blogissasi. Museokierroksista, sanot sinä, siis useampi näyttely katsastettavana. Hienoa!
   Sattui kaunis päivä, kun kävin taidemuseossa. Postaus odotti viikonvaihteen yli, sillä viime viikko oli kiireinen... olin hemmottelulomalla - ei ollut tietokonetta matkassa.
   Kiitos Celia ja mukavaa kevättä myös sinulle! Kuljemme samoja reittejä, jossakin kohtaa taas törmäämme.

   Poista
 2. Ovatko työt suurikokoisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Heiskan työt ovat suurikokoisia. En tarkalleen tiedä niitten mittoja. Mutta niitä on kiva ihailla niin kaukaa kuin läheltäkin.
   Hyvä kysymys. Mukavaa viikkoa sinulle Anonyymi.

   Poista
 3. Kasvojentunnistusohjelmien hämääminen on päivän sana. 2018 vuoden nuori suunnittelijakin lähti asuissaan kasvontunnistusohjelmien hämäämisestä ja anonymiteetistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommenttisi innosti minua etsimään vuoden 2018 nuoren suunnittelijan. Hän on Jim Bergstöm ja hänen suunnittelemansa takki ottaa kantaa identiteetin suojaamiseen ja mahdollisuuden pysyä tunnistamattomana.
   Kiitos Tuuli! Ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 4. Onpa tosiaan mielenkiintoisia töitä tällä taiteilijalla. Hitsit koskahan mä kerkeisin Turkuun tai sitten toivon, että näyttely tuli lähemmäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannaleena Heiskalla on hienoja töitä. Niissä on syvyyttä ja tärkeätä sanomaa. Ja älykkäästi toteutettuna. Jos ja kun tulet Turkuun, niin ota ehdottomasti yhteyttä minuun.
   Luulenpa, että näitä Heiskan töitä nähdään muuallakin, mutta sitä ennen, yritä tulla Turkuun <3
   Kiitos Sari ja kivaa viikkoa!

   Poista
 5. Turkuun pitäisi taas tulla katsomaan taidetta ja ihan ajan kanssa. Viimeksi kävin kesällä Aboa Vetus & Ars Novassa ja silloinkin vain pikaisesti kun olin näyttelyn avajaisissa. Hannaleena Heiskan työt on äärimmäisen mielenkiintoisia ja ehdottomasti näkemisen arvoisia. Komppaan Tuulia siinä, että vuoden 2018 nuoren suunnittelijan lisäksi moni muukin miettii miten jatkossa pitää oma identiteettinsä suojassa tässä kameroita/erilaisia tunnusmekanismeja täynnä olevassa maailmassa. Oma puhelimeni vaatii melkein päivittäin minua laittamaan siihen avauksen kasvojen tunnistukselle. En laita nyt enkä tulevaisuudesssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitäisi! Kun jossakin vaiheessa tulet Turkuun, niin ota yhteyttä.
   Samaa totesin tuolla näyttelyssä, Heiskan työt ovat todella kiinnostavia. Heiskan ja Tuulin ja sinun innostamana aloin tutkia vuoden 2018 nuoren suunnittelijan työtä. Jim Bergströmin suunnittelema takki voitti kilpailun. Se tarjosi mahdollisuuden pysyä tunnistamattomana. Kasvottomuus ja halu piiloutua on ollut jo jonkin aikaa tuloillaan. Täytyy sanoa, että Heiskan naamiomaskit ovat todella ajankohtaisia teoksia.
   Ja sinäkään et anna puhelimesi tunnistaa kasvojasi :)
   Kiitos Marjo ja kivaa viikkoa sinne!

   Poista
 6. Turun taidemuseo on minulle tuttu paikka jo lapsuudesta.... Muistan, kun minut ja sisareni "raahattiin! sinne taidenäyttelyihin, mikä silloin lapsena tuntui perin tylsältä, niinpä juoksimme nuo hallit läpi hirveellä kolinalla, että pääsisi nopeammin pois koko paikasta...Onneksi ei kukaan pahemmin häiriintynyt.
  Pitäisi mennä pitkästä aikaa käymään siellä. Puiston puolella on tullut enemmän vietettyä aikaa vielä muutaman vuosi sitten, kun kävelytin vanhaa, sairasta isääni siellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania muistoja ja ihania halleja juosta. Minä puolestani muistan, että taidemuseossa käydessämme haaveilin sen olevan kotimme. Taisin silloin lukea prinsessakirjoja. Taulut eivät ole jääneet mieleeni.
   Sinun pitää mennä verestämään lapsuusmuistojasi. Taidemuseo on niin ihana jo sisustukseltaan.
   Puolalanpuisto on ihastuttava puisto keskellä kaupunkia, se oli varmasti mieluista isällesi, kun kävelytit häntä siellä.
   Kiitos Sari ja mukavaa maaliskuuta!

   Poista
 7. Rachel on todella kaunis taulu. Olet oikeassa, että se ei pelkästään ole surullinen taulu, vaan siinä on jotain paljon enemmän.
  Kasvojentunnistus kännykässä, ei aina tunnista minua, kun vaihtelen lukulaseja :)
  Ihanaa viikkoa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi, tiedän sinun pitävän esittävästä taiteesta. Rachel kertoo kauniisti surusta ja kuitenkin siinä on valoa. Kiehtova taulu.
   Sinulla on valikoiva muisti kännykässäsi, kun tuntee sinut vain joissakin lukulaseissa. Mielenkiintoisia nämä tunnistusasiat.
   Kiitos Outi ja ihanaa viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 8. Kiitos, Tuula - nyt on pakko tarkistaa, miten kauan tuo näyttely tuolla on! Ihan pakko nähdä Rachelin kyyneleet livenä;)
  Ihanaa maaliskuuta sinulle, ystävä hyvä <3

  VastaaPoista
 9. Hei Lady! Rachelin kyyneleet on 19.5. asti Turun taidemuseossa. Kiehtova teos.
  Ja mikä jännittävintä, näyttely pisti minut ajattelelemaan tunnistamattomuutta. Hannaleenan kasvomeikki -kuvat sen tekivät.
  Ihanaa maaliskuuta myös sinulle, ystävä hyvä <3

  VastaaPoista
 10. Olipas mielenkiintoisia tauluja. Varsinkin tuo postauksen ensimmäinen Rachelin kyyneleet on todella vaikuttava.

  Mukavaa ja aurinkoista maaliskuuta sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Hannaleena Heiska on taitava maalaamaan ja pohtimaan tätä maailmaa. Nuo Rachelin kyyneleet minutkin kutsuivat näyttelyä katsomaan.
   Kiitos Tuulanneli ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. En olekaan käynyt taidemuseossa vuosiin, pitääkin ottaa se asiaksi tänä keväänä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ilolla käymään taidemuseoissa. Kulttuurilla on hyvä maustaa elämänsä - aina välillä.
   Kiitos Meikkiholisti ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 12. Tuo ensimmäinen teos on kyllä todella vaikuttava ja pysäyttävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Rachelin kyyneleet pysäyttävät. Seisoin pitkään taulun edessä ja vielä ennen poislähtöäkin kävin uudelleen katsomassa noita Rachelin sinisiä silmiä.
   Kiitos Nina ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Tuo sana sanoo tiivistetysti kaiken - vaikuttavia!
   Kiitos Sussi ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 14. On kyllä tosiaan vaikuttavia nämä Heiskan työt. Ihana olisi päästä katsomaan itsekin!
  Mutta sitten asiasta ihan toiseen. Minulla on nimittäin blogissani sinulle haaste, jos sinulla on aikaa reissu-unelmointiin:
  https://maailmanaarella.com/2019/03/06/kymmenen-reissu-unelmaa-savanneilta-vuorille-ja-takaisin/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että edes pieneltä osalta voin näyttää näitä Hannaleena Heiskan teoksia, nämä ovat mielenkiintoisia.
   Ja kiitos Heidi haasteesta. Otan sen to do -listalleni, mutta en osaa sanoa, milloin sen teen. Nyt tuntuu vähän pakkautuvan erinäisiä hommia.
   Kiitos Heidi ja mukavaa viikonloppua >3

   Poista
 15. Minä olen niin koukuttunut noihin sinisiin silmiin. Minun piti päästä katsomaan ihan liki, kuinka silmät on maalattu. Se vaan oli niin "katseenvangitseva katse". Toki museo on täynnä hienoja töitä, joita itse kiersin katsomassa pariin otteeseen. Niin ja sain pieniä vinkkejä omaan maalaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titta, sinä vielä itsekin maalaat, joten ymmärrän sinua, että sinun oli mentävä liki :)
   Rachelin silmät ja kyyneleet vangitsevat, niin kävi minullekin. Minä myös kiersin pariin otteeseen katsomassa Hannaleena Heiskan työt ja vielä ennen kotiin lähtöä palasin uudelleen Rachelin luo.
   Varmasti sait kivoja vinkkejä omaan harrastukseesi.
   Kiitos Titta ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 16. Kiitos suosituksesta, täytyypä koittaa ehtiä piipahtaa Turussa! :)
  Iloista naistenpäivän iltaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oli ilo suositella. Hannaleena Heiskan työt ovat kiinnostavia. Ja minä vain pienen osan niistä "tallensin" tänne blogilleni. Tervetuloa Turkuun.
   Kiitos Taina ja mukavaa viikonloppua sinulle <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig