MOMENTS OF MY LIFE

BOOKBEAT JA ELÄMÄKERTOJA*Yhteistyö BookBeatin kanssa 

Nyt on toukokuu. Valoisat aamut ja valoisat illat kutsuvat lenkille. Ja mikä olisikaan parempi lenkkiseura kuin äänikirja. Minulla on  ollut BookBeat -sovellus käytössä yli vuoden ajan ja tänä aikana olen kyllä totaalisesti tykästynyt ja koukuttunut äänikirjoihin. Vuoden saldo äänikirjojen osalta on yli 50 kuunneltua kirjaa. Toki olen myös BookBeatin e-kirjoja lukenut. Mutta äänikirjojen kuuntelu ei rasita silmiä ja kuunnella voi periaatteessa missä vain. Ja mikä parasta, uusia kirjoja tulee jatkuvasti palveluun.

Olen elämäkertojen ja tositarinoitten innokas lukija ja näitä BookBeatista löytyy todella kiitettävästi. Tässä suosikkejani:  


1. Ulrika Björkstam - Nouse nyt

Ulrika on nuori nainen, joka joutui suuronnettomuuteen 4.8.2008 Mexico Cityn keskustan business-alueella. Piensuihkukone iskeytyi maahan 20 metrin päähän Ulrikasta. Paineaalto lennätti Ulrikan asvalttiin ja lentokoneen osat sinkoilivat ympäriinsä. Tilanne oli kuin kauhuelokuvasta. Tuskanhuudot ja autojen lauenneet varashälyttimet vihloivat korvia. Tuli tarttui autoihin ja monet autoista räjähtivät. Kuolleita oli kaikkiaan kuusitoista ja eriasteisia vammoja saaneita kymmeniä.

Ulrika sai vakavat palovammat. Hänen kasvonsa ja ihonsa paloivat. Onnettomuus mullisti nuoren uranaisen elämän täydellisesti. Ulrika oli silloin 29-vuotias. "Nouse nyt" -kirjassaan  Ulrika kertoo tarinan tuon uskomattoman onnettomuuden kauhuista sekä raastavista hoidoista, joiden läpi hän on käynyt. Jo matka Punaisen Ristin ensiapuasemalle oli, niinkuin Ulrika sanoo, helvetillinen. Häntä ei kiinnitetty mihinkään, hoitajat ehkä unohtivat kiinnityksen kaaoksen keskelllä, ja auto puikkelehti ruuhkassa. Ulrika kieriskeli palovammoissaan kapealla vuoteella autossa. En osaa edes kuvitella, millaisissa tuskissa hän on ollut.

Tarina etenee kuin jännitystarina, vaikka tosikertomus onkin. Ulrikan palovammat olivat syviä, toisen ja kolmannen asteen palovammoja. Ne vaativat leikkaushoitoa. Ulrikan meksikolainen aviomies ei pystynyt lainkaan katsomaan vaimoaan. Ja vammojen seurauksena iho lähti kokonaan. Nahkasaappaat pelastivat jalat, mutta muuten kehosta oli palanut 40 %. Ja kasvot olivat mennyttä.

Ulrikan henki oli hiuskarvan varassa, vaikka Ulrika ei sitä itse ymmärtänyt. Tarina etenee Meksikon sairaalasta Dallasin sairaalaan, jossa Ulrikalle tehtiin neljä leikkausta kehon eri osiin. Loppiaisena 2008 Ulrika tuodaan Helsingin Töölön Sairaalan palovammaosastolle. Töölössä tehdään Monikalle kasvojen leikkaus. Siirteet otetaan päänahasta, koska iho on päänahassa saman värinen kuin kasvoissa.

Töölön sairaalassa Ulrika katsoi ensimmäisen kerran onnettomuuden jälkeen peiliin eikä tunnistanut itseään. Hän ei nähnyt peilikuvassa mitään tuttua. Miten tuosta kaikesta voi selvitä? Kirjassa kerrotaan, että uuden minän hyväksyminen vei Ulrikalta monta vuotta.

Onnettomuus mullisti nuoren uranaisen elämän joka tavalla. Toivo ja epätoivo vaihtelivat Ulrikan mielessä. Ulrika työskenteli Meksikossa Finprossa kansainvälistyvien suomalaisyritysten parissa. Millainen olisi hänen tulevaisuutensa toivuttuaan? Sekin selviää kirjasta. Kannattaa lukea tai kuunnella, ehdottomasti. 

Ulrikan "Nouse ylös" -kirja on tarina siitä, miten kaikki elämässä voi muuttua silmänräpäyksessä. Ja pysäyttävä lukukokemus. Kävelin monta kertaa samaa kilometrin lenkkiä, kun tuota kirjaa kuuntelin. Ei mennyt energiaa reitin miettimiseen, sain keskittyä kokonaan kuunteluun. Kirjan lukee Tuija Kosonen. 2. Alexander Stubb ja Karo Hämäläinen - Alex

Stubb kertoo hauskasti, kuinka vilkas ja koheltava poika löytää uuden vaihteen elämälleen ja alkaa opiskella ahkerasti. Hän yllätti vanhempansakin, kun valmistui Etelä-Carolinan Furmanin yliopistosta parhaaksi palkittuna opiskelijana. Hän löysi yliopistosta oppimisen ilon. Alexin lopputyö Furmanissa käsitteli Suomen integraatiota länteen. Suomi teki 1990-luvun alussa kaksi suurta päätöstä: taloudellinen avautuminen ja toiseksi integroituminen Euroopan unioniin.


Seuraavaksi Alex halusi oppia ranskan kielen ja lähti Pariisin Sorbonnen yliopistoon opiskelemaan. Kielen opittuaan Alex haki Belgian Bruggeen, College of Europeen. Se on eräänlainen diplomaattikoulu, vuoden maisteriohjelma. Ja pääsi sinne. Bruggessa Alex tapasi englantilaisen Suzanne Innesin, josta tuli myöhemmin hänen vaimonsa. Ja kun Stubb teki väitöskirjaansa, niin Alex ja Suzanne asuivat Lontoossa. Stubb kertoo, että monta kertaa teki mieli luovuttaa väitöskirjan tekeminen, sen tekeminen vaati paljon sinnikkyyttä. Väitöskirjasta tuli hyvä. Sitä käytetään edelleen Euroopan integraatiota käsittelevissä tutkimuksissa.


Stubb ei koskaan ajatellut uraa poiitikkona, vaan EU-asioitten tuntijana eli virkamiehenä. Mutta asuessaan vielä Lontoossa Suzannen ja kahden lapsensa kanssa, häntä pyydettiin Kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Hänhän oli EU:n erityisasiantuntija. Ja kuinka ollakaan Stubb sai ääniä yli 115 000. Vain Anneli Jäätteenmäki sai enemmän ääniä. Siitä alkoi Stubbin poliittinen ura. Stubbin uran käänteet ovat jännittävää luettavaa. Ensin on pelkkää aurinkoa ja ylämäkeä. Mutta kotimaan politiikassa sitten myöhemmin tulee paljon mustamaalausta ja unettomia öitä. Aikamoinen on ollut Stubbin kotimaan politiikan polku. Ensin ulkoministeriksi. Sen jälkeen pesti vaihtui Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin tehtävään. Ja poliittinen ura ylti pääministeriksi asti. Stubb toimi pääministerinä 2014-2015.


Pääministerinä Stubb aiheutti mediakohua: pääministeri varvassandaaleissaan ja shortseissaan. Jokaista hänen tekoaan syynättiin suurennuslasin alla. Ja vielä lisäksi twiittaava pääministeri... Nyt hymyilyttää tämä. Mutta Stubbin kotiinkin hyökätään. Raja oli silloin ylitetty, läheisten turvallisuutta Stubb ei voinut hyväksyä.  Onko kaikki tämän arvoista?Kevään 2015 eduskuntavaaleissa Juha Sipilä luotsaa Keskustan voittoon. Ja hänestä tulee pääministeri. Ystävänpäivänä 2016 Alex ja Suzanne tekevät päätöksen, että Alex ei enää asetu ehdolle eduskuntavaaleissa. Kotimaan politiikka ja siihen liittyvä negatiivinen ilmapiiri olivat nakertaneet Stubbin elämäniloa. Eikä hän halunnut sen enää jatkuvan. Ura jatkuu nyt muualla.Stubb itse toimii lukijana. Mielenkiintoinen kirja.  


3. Katariina Souri - Sarana 

Olen aina ihaillut Katariina Sourin rohkeutta ja suorapuheisuutta. Ja tämä kirja jatkaa samaa rohkeaa puhetta. "Marraskuussa 2016 Katariina Sourille lausutaan raju diagnoosi: Sinulla on persoonallisuushäiriö ja kaksisuuntainen mielialahäiriö." Järkyttynyt Souri on epäuskoinen. Hän ei ala syödä lääkkeitä, vaan lähtee tutkimaan terveydenhoitopolitiikkaa ja mielialalääkkeiden runsasta käyttöä Suomessa. Mielenkiintoisia asioita löytyy kirjasta kuin myös paljon henkilöhistoriaa Sourin suoralla tyylillä kerrottuna. Olen vaikuttunut tästä kirjasta.
4. Lasse Lehtinen ja Risto Volanen - 1918 Kuinka vallankumous levisi Suomeen

Tämän suosituslistalla olevan kirjan on lukenut Kippari (avomieheni)
Kippari kertoo, että tämä pieni kirja on erittäin hyvä käsikirja sisällissodan syttymisen syistä. Tässä kirjassa on asiat on tiivistetty selkeään ja jäntevään muotoon. Se on kuin sisällissodan syttymisen lyhyt oppimäärä. Kirja myös ravistelee vakiintuneita käsityksiä vuodesta 1918.
100 vuotta sitten käytiin tuo Suomen sodista rikkovin, sisällissota. Sodan tapahtumat luovat yhä tummia varjojaan suomalaiseen yhteiskuntaan, vaikka aikaa siitä on kulunut jo sata vuotta. Sopii listalle, vaikka ei yhdestä ihmisestä kerrokaan. Tuhansien ihmisten elämäntarina on tässä kirjassa.

Iso suositus Suomen historiasta kiinnostuneille.

Book Beat'ista löytyy elämäkerta- tai tositarinoita joka makuun. Myös nämä kirjat olen lukenut tai kuunnellut ja jokainen niistä olisi kommentoinnin arvoinen. Erilaisia ja kiinnostavia tarinoita. Suosittelen. 
Tuula Nieminen - Tuhma prinsessa, selviytymistarina (Virpi Miettisen tarina) 
Pirkko Soininen - Ellen (Ellen Thesleff'in Firenzen aikaa) 
Sauli Miettinen - Uskomaton Aira Samulin
Mikko Aaltonen -  JHT Musta Lammas (Tarina Cheekistä)

Ja omalla listalla seuraavana odottaa Maria Veitolan kirja: Veitola. 

Oletko sinä jo löytänyt äänikirjojen tai e-kirjojen pariin?

Jos et, niin nyt kannattaa tutustua. BookBeat ei ole määräaikaan sidottu, vaan sitä voi käyttää kuukausimaksulla rajattomasti ja tilauksen voi lopettaa milloin vain haluaa. Käy rekisteröitymässä palveluun TÄÄLLÄ.  Saat lukijanani peräti kuukauden mittaisen ilmaisen kokeilujakson (koskee uusia tilaajia). Jakson jälkeen voit päättää haluatko jatkaa sovellusta normaaliin 16,90 €:n kuukausihintaan. 

Hyviä luku- ja kuunteluhetkiä!


- Tuula 

30 kommenttia

 1. Veitolan kirjaa olen kuullut kehuttavan kovasti. On kuulemma aito ja konstailematon.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi! Vielä kirja korkkaamatta, mutta innolla odotan. Veitola on itsekin aito ja konstailematon, joskus hätkähdyttäväkin. Kirjalta tosiaan odotan samaa.
   Ihanaa viikonloppua myös sinulle Outi <3

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoisia uutuuksia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät ja uudet kirjat. Ja tänä keväänä on kyllä mistä valita.
   Kiitos Marjatta! Kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. Minä en ole vielä tutustunut äänikirjoihin, ehkä kuitenkin luen mieluummin, mutta olisihan se kiva kokeilla kerran. Kiitos kirjojen esittelystä Tuula, ja mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan. Äänikirjoja kuunnellessa pystyy tekemään kaikkea muutakin (mikä ei vaadi ajattelua :))
   Kiitos Jael ja mukavaa viikonloppua Tel Aviviin!

   Poista
 4. Minä olen yhä innokkaana kuuntelijana mukana. Sinä innostit aikoinaan kokeilemaan ja sille tielle jäin. Etenkin matkustaessa, lenkillä ja siivotessa ihan pistämätön juttu.
  Kivaa viikkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Leena! Siellä toinen äänikirjoihin hurahtanut :) Ne ovat, niinkuin kivasti sanot, pistämätön juttu. Laukussa minulla on aina mukana luurit.
   Kivaa viikonloppua Amsterdamiin!

   Poista
 5. Itse vielä sinnittelen perinteisten kirjoen parissa. Veitolan kirja on varauksessa kirjastosta. Tuota Ulrikan kirjaa katsoin juuri viikolla, mutta vielä jäi lainaamatta. JHT:n olen lukenut, tykkäsin. Aira Samulin menee ehdottomasti lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteiset kirjat ovat aina ok. Tuo kuunteleminen vaan on niin hieno juttu, minusta on tullut perheen nurmikonleikkaaja äänikirjojen myötä. Huomaamatta sujuu nurmikonleikkuu luurit korvissa. Ja minulla on ollut samalla kuuntelutuokio. Veitola taitaa lähteä täällä kuunteluun ensi vkolla. Ja Aira Samulin on kyllä loistotyyppi, ihan ihmenainen!
   Mukavaa viikonloppua Tuija!

   Poista
 6. Äänikirjat ovat käteviä,jos ei voi kirjaa konkreettisesti pitää kädessä "lukiessa".Podcasteja tulee myös kuunneltua ja youtuben videoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tuota Leenaa vielä lainaan. Äänikirjat ovat pistämätön juttu!
   Kuuntelin pitkin kevättä Jari Sarasvuon "Aamukävelyllä" -podcastia ja tykkäsin kovasti. Mutta Jari pitää nyt taukoa. Muut podcastit eivät ole vieneet mennessään :)
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 7. Luen todella paljon. Äänikirjojen pariin en ole vielä tietäni löytänyt. Tietokirjoja olen juuri ajatellut alkavani kuunnella. Idiootit ympärilläni kiinnostaa eniten tällä hetkellä. Veitola alkoi myös kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joitakin tietokirjoja kuunnellut. Murtuneet mielet jäi pitkäksi aikaa mieleeni. Tietokirjat sopivat mainiosti kuunteluun. Idiootit ympärilläni, kiva kun muistutit tuosta. Olen kirjasta jossakin vaiheessa lukenut, mutta unohtanut. Kiinnostaa myös. BookBeatin listoilta sekin löytyy.
   Kiitos Katta ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Tätä pitäisi ehkä kokeilla. En juuri ehdi lukea vaikka mieli tekisi kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjojen lukeminen on aikaa vievää puuhaa. Äänikirjat tarjoavat mainion vaihtoehdon lukemiselle, silloin ehtii tehdä muutakin. Imuroiminenkin sujuu hyvin äänikirjaa kuunnellessa :)
   Kiitos Melissa ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 9. En ole vielä kokeillut äänikirjoja. Ne sopisivat tosi hyvin puutarhahommien yhteyteen. Onko Veitola kirjoittanut jo kirjankin. Se olisi varmasti mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ruohonleikkuussa ja luurit korvilla on tuttu kesäinen näky. Kuunteleminen on mainio tapa lukea kirjoja. Suosittelen. Veitola on mielenkiintoinen persoona, lukemisen arvoinen varmasti.
   Kiitos Ansu ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. Vastoittain taisinkin nähdä ohjelmaa tuosta lento-onnettomuudesta, varmasti koskettava kertomus kokonaisuudessaan tuo selviytymistarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Ursulan kirja jäi mieleen ja huomaan, että se välillä nousee tuolta mielen syvyyksistä. Sen yksi opetus oli, että pienistä ei pidä valittaa. Uskomaton selviytymistarina.
   Kiitos Mira ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. Minä tykkään kuunnella äänikirjoja kun kudon :) Bookbeat käytössä ja tällä hetkellä menossa Eckhart Tolle Läsnäolon voima :)
  Ihanaa lauantaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutoessa kirjojen kuuntelu sujuukin mainiosti. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ja Bookbeatin kuuntelija sinäkin -ja mielenkiintoinen kirja menossa. Bookbeatin kirjavalikoimat ovat mahtavat!
   Kiitos Nina ja aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 12. Veitolan kirja haluaisin lukea, koska hän on siinä avoin elämänkamppailuistaan. Itse rakastan paperikirjoja. Tuntumaa käsissä, tuoksua. Paperikirjassa voi plarata taakse jäänyttä tekstiä. Miettiä. Pohdiskella. Mutta kukin tavallaan. Kiva kun olet löytänyt sinulle sopivan harrastuksen. Leppoisaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ole ehtinyt Veitolaa aloittaa. Mökkikiireet painavat. Mutta senkin aika tulee.
   Minäkin rakastan edelleen paperikirjoa, mutta kyllä enemmän nykyään luen e-kirjoja tai kuuntelen äänikirjoja, joihin olen myös rakastunut :) Tuon BookBeatin kautta kun saa melkein kaikki uudet kirjat. Ja pääsee heti aloittamaan eikä tarvitse odottaa kuukausia kirjastosta.
   Kiitos Marja! Iloinen viikonloppu merellä on takana, joten toivotan sinulle aurinkoista viikkoa!

   Poista
 13. En ole kokeillut vielä äänikirjoja ja luen suurimmaksi osaksi englanniksi, mutta tämä olisikin mahtava tapa lukea, tai siis kuunnella suomalaista kirjallisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen äänikirjoja! Ne ovat helppoja lukea / kuunnella. Ja kirja kulkee näppärästi kännykässä aina mukana. BookBeatissa on kirjoja niin suomeksi, englanniksi kuin ruotsiksikin ja isot valikoimat.
   Kiitos Karoliina ja aurinkoista viikkoa!

   Poista
 14. Kiitos esittelyistä! Oikein mielenkiintoisia teoksia! Äänikirjoja ei ole tullut kuunneltua, pitäisikin sopivan hetken tullen kokeilla:) Aurinkoista alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ilolla kokeilemaan äänikirjoja. Ne ovat näppärät vaikkapa lenkillä. Minulle itselle tulee hyvä mieli, kun tulee lenkkeiltyä ja kirjakin etenee. Ne kuuluisat kaksi kärpästä yhdellä iskulla :)
   Kiitos Päde ja aurinkoista viikkoa myös sinne <3

   Poista
 15. Minullakin on Bookbeat, sainkin tästä hyviä vinkkejä lisää, kiitti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bookbeat -fani sielläkin. Siellä niitä on hyviä kirjoja. Ihana kirjasto. Kiva kun löysit vinkkejä kirjoituksestani.
   Kiitos Matkatar ja aurinkoista viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig