MOMENTS OF MY LIFE

MARIA PRYMATŠENKON SATUMAINEN NÄYTTELY


Kun kuulin Maria Prymatšenkon näyttelyn tulevan Turkuun, niin ajattelin, että tämän näyttelyn haluan ehdottomasti nähdä. Olin kuullut Maria Prymantšenkosta aikaisemminkin, mutta palaan siihen tässä jutussani myöhemmin. Maria Prymatšenkon näyttely on esillä Turun Aboa Vetus & Ars Novassa 27.4. - 2.9.2018. Näyttelyn nimenä on Satumainen maailma.

Kuva: Ukrainan kansantieteen museo 

Nyt näyttelyn nähtyäni en lainkaan ihmettele nimivalintaa. Kun astuin Ars Novan tiloihin, niin siellä minua odotti iloinen ja värikäs maailma. Oli kuin satuun olisin astunut. Maria Prymatšenko on maailmalla tunnettu taiteilija, mutta hänen tuotantoaan nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Teokset kuuluvat Ukrainan kansantaiteen museon kokoelmaan Kiovassa. Kiovan museossa on yli 600 Prymatšenkon teosta, joista nämä näyttelyn maalaukset on valittu. 

Kuva: Ukrainan kansantieteen museo. Kuvasin kuvan museon seinältä.

Maria Prymatšenko (1908-1997) syntyi Bolotnian kylässä Ukrainassa. Hän oppi perheeltään käsityötaitoja ja oli itseoppinut taiteilija. Hänen maalauksensa ovat värikkäitä ja hyväntuulisia. Ne ammentavat vaikutteensa ukrainalaisesta kansanperinteestä. Olin heti aamupäivällä museossa, joten siellä oli silloin rauhallista katsella näitä maalauksia tarkasti. Maalauksissa on mielikuvituksellisia ja hauskoja yksityiskohtia. Hymy huulilla näitä katselin.

Kuva: Ukrainan kansantieteen museo 

Teoksissa on värikkäitä eläimiä. Karhuja, ilveksiä, hevosia, rottia...  monet eläimet tunnistin, mutta oli siellä mukana myös fantasiaeläimiä. Yksi asia yhdisti näitä eläimiä, ne olivat kaikki ystävällisen näköisiä. Maalauksissa on myös ihmisiä paimentamassa eläimiä, korjaamassa viljaa, kyläilemässä... aurinkoinen maaseutu elää ja kukoistaa.


Nämä maalaukset eivät olleet valkoisilla seinillä niinkuin yleensä taidenäyttelyissä. Ars Novan näyttelytilat oli maalattu iloisen värisiksi, oli keltaista, vihreää, punaista ja violetin väristä seinää. Seinät vielä lisäsivät tuota sadunomaisuutta. Nautin tuosta tunnelmasta.
Tässä näyttelyssä, jos missä, saa hyväntuulista väriterapiaa. Otin selfienkin muistoksi. Tuo violetin värinen seinä houkutti siihen :)


Aurinkoista maaseutua.

Kuva netistä. 

Tuossa alussa kerroin, että olin kuullut Maria Prymatšenkosta aikaisemminkin. Nimi tuli tutuksi, kun Marimekon suunnittelija plagioi hänen teoksensa. Vasemmalla on Prymatšenkon Rotta matkalla -maalaus ja oikealla Kristina Isolan Metsänväki -kuosi. Tuosta tapauksesta on kulunut jo viisi vuotta. Harmillista oli myös, että Finnairin lentokonekin ehdittiin maalata tuolla Metsänväki -kuosilla. Isola irtisanottiin ja Marimekko pyysi Suomen kansalta anteeksi.

Tuo Rotta matkalla -taulu on esillä myös Turussa, mutta se ikäänkuin häviää värikkäitten teosten joukkoon. Se ei ole niin heleä ja kirkas maalaus kuin muut Prymatšenkon työt. Tässä näyttelyssä MARIMEKKO on näyttelyn näkyvänä yhteistyökumppanina. Marimekon viestintäjohtaja Piia Kumpulainen  on kertonut, että he lähtivät innolla mukaan näyttelyyn: "Olimme iloisia, että tällainen tilaisuus vihdoinkin tarjoutui. Emme yhtään epäröineet asiaa. Menneet ovat menneitä. Otimme tämän mahdollisuutena." Viihdyin tässä satumaisessa näyttelyssä. Kävelin muutaman kerran huoneet läpi ja nautin. Imin itseeni väriterapiaa. 


Elephant Square eli Norsuaukio. Jättikokoinen Hanna Vihriälän graniittiveistos toivottaa vieraat tervetulleeksi Aboa Vetus & Ars Nova -museoon.Satumaista ja aurinkoista viikkoa kaikille!
- Tuula


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 26 kommenttia

 1. On kyllä ollut nähtävää tuolla näyttelyssä! Hienoja töitä ja tosiaan ihanaa väriterapiaa! Aina pitkän syksyn/talven jälkeen kaipaakin kovasti värejä! Aurinkoa ja iloa viikkoosi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä viihdyin tuolla pitkään. Palasin aina uudelleen jonkusen taulun luo. Tuossa ajattelin, että luonto tarjoaa väriterapiaa kuin myös tämä näyttelykin.
   Kiitos Päde kivasta kommentistasi ja aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 2. Upeita mielikuvitusta ruokkivia kuvia. Osa näistä on tuttu jostain jo aiemmin. Itse Prymasenkokin näyttää saduista karanneelta mummolta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ruokkivat mielikuvitusta nämä teokset. Ja virkistävät mieltä. Prymatsenkon näyttely on herättänyt kohua. Sitä on esitelty televisiossa ja lehdissä. Tuo Marimekko -kohu on tuonut siihen ehkä lisää mainosarvoa. Prymatsenko on kuin sadusta karannut mummo - mainiosti nähty :)
   Kiitos Katta! Iloa ja aurinkoa viikkoosi <3

   Poista
 3. Upeita kuvia, itselleni taiteilija onkin täysin vieras :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva tuoda tämä taiteilija esille, sillä taitaa olla monille vieras. Ensimmäinen näyttely Suomessa.
   Kiitos Mira ja aurinkoista viikkoa <3

   Poista
 4. Upeita värikkäitä ja juuri hyvälle mielelle tekeviä teoksia. Mä olin aivan unohtanut tuon plagiointikohun, aivan selvä kopiohan tuo oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, nuo taulut tekevät hyvää mielelle. Ja saavat hymyn huulille. Nyt kun tämän jutun myötä tuohon plagiointijuttuun tutustuin. Niin samaa sanon, selvä kopio. Mutta oli Marimekolta hieno ele tulla mukaan tähän näyttelyyn. Menneet ovat menneitä.
   Kiitos Jonna ja aurinkoa viikkoosi <3

   Poista
 5. Upeita teoksia! Taitelija tosin on itselleni vieras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka Nitta! Taiteilija on Suomessa vieras, vaikka tuo Marimekko -kohu toi taiteilijan Suomessakin esille. Ensimmäistä kertaa näitä upeita teoksia esillä Suomessa.
   Aurinkoista viikkoa sinulle <3

   Poista
 6. Tuo on niin mielenkiitnoinen näyttely, että pitäisi oikeasti löytää aika Turun reissulle ja näyttelylle. Ihania, värikkäitä teoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivaa, kun sinäkin koet tuon näyttelyn noin. Minun oli mentävä heti tilaisuuden tullen sitä katsomaan, se houkutti suuresti. Enkä pettynyt. Hyvänmielen näyttely! Kiitos kivasta kommentistasi Mannilainen ja tervetuloa Turkuun!

   Poista
 7. Aivan satumaisen kauniita teoksia. Luulenpa nähneeni näitä jossakin aiemmin, ehkä lehdessä tai jossain, koska kovasti toivat mieleen lapsuuden.
  Ihanaa viikkoa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä näyttelyä on hehkutettu kovasti. Lehdissä ja televisiossa. Minullakin tuli näyttelyssä mieleen lapsuus. Prymatsenko taitaa tuon lapsen maailman.
   Kiitos Outi ja ihanaa viikkoa myös sinulle ��

   Poista
 8. Heissan Tuula,

  Kertakaikkisen ihana näyttely, joka saa takuu varmasti hymyn huulille. Hienoa, että Marimekko lähti sponsoriksi tähän, hyvä että meidän itsetunto on parantunut eikä enää haudota asioita turhaa, menneet on menneitä.
  Upeaa ja aurinkoista viikkoa sinulle ystäväiseni <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea ja väriloistokas näyttely. Ajattelin samoin, että juuri noin pitää Marimekon tehdä. Menneet ovat menneitä. Ja nyt on uuden aika. Ja tämä oli hieno kunnianosoitus Prymatsenkolle.
   Aurinkoista helluntaita ystäväni <3

   Poista
 9. Ihanan värikäs näyttely! :)
  Kiitos vinkistä, täytyypä jossain vaiheessa mennä katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana näyttely ! Ja vaikka onkin sisätiloissa, sopii kesän heleyteen!
   Ole hyvä ja kivaa näyttelykierrosta <3
   Ihanaa helluntaita!

   Poista
 10. Ihana väripläjäys silmille & mielelle.
  Muistan hyvin tuon plagiointikohun, olimme vielä ostaneet aiemmassa duunissa Marimekon tarjottimia juuri tuolla kuosilla liikelahjoiksi ulkomaan vieraille, jouduttiin sitten vaihtamaan ja taidettiin jakaa henkilökunnalle loput! Kaunista alkanutta kesää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Teki hyvää silmille ja mielelle!
   Mielenkiintoisia muistoja on sinulla tuosta plagiointikohusta. Tuota Isolan Metsänväki kuosia ehdittiin jo moneen valmistaa. Iso juttu Marimekolle.
   Kiitos Heli ja kaunista alkanutta kesää myös sinne <3

   Poista
 11. Ompas todella värikkäitä teoksia! Itse en taiteesta ymmärrä sen kummemmin, mutta jos jokin teos kolahtaa, se kolahtaa :) Aurinkoista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan taiteesta ymmärtämisen ydin :) Jos kolahtaa, niin se kolahtaa. Katson itsekin taidetta juuri noin. Toki taustojen tunteminen auttaa vielä nähdä teoksia toisessa valossa. Mutta omiin silmiin saa ja voi luottaa.
   Kiitos kivasta kommentista ja heleää helluntaita!

   Poista
 12. Muistan tuon Marimekon plagiointi jutun. Aika ikävästi tehty. Maria Prymatsenkon maalaukset on aivan ihania. Minä rakastan värejä, ja nuo maalaukset aivan kuin leiskuvat iloista ja onnellista elämää. Mukavaa torstai päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli Marimekolle kolaus aikoinaan. Ja ikävästi tehty. Minä ihastuin ikihyviksi noihin Prymatsenkon tauluihin. Ne antoivat energiaa. Sitä oikeaa väriterapiaa.
   Kiitos Marja kommentistasi ja heleää helluntaita!

   Poista
 13. Olipa kiva postaus- ihania juttuja siellä. Aurinkoista viikkoa sinulle! <3<3

  VastaaPoista
 14. Kiitos Taru! Näitä Prymatsenkon töitä katseli ilokseen. Tuli hyvälle mielelle. Ja sai värienergiaa!
  Aurinkoista viikkoa sinulle myös <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig