MOMENTS OF MY LIFE

TOC TOC - KOMEDIA NEUROOSEISTA"Meillä kaikilla on omat neuroosimme." Turun Kaupunginteatterissa sai viime viikolla ensi-iltansa ranskalaiskomedia 
Toc Toc, se käsittelee käsittelee ihmisten pakkomielteitä huumorin keinoin. Komedia on Laurent Baffien käsikirjoittama ja Tuomas Parkkisen ohjaama. 
Näytelmän tapahtumat on sijoitettu Pariisiin, kuuluisan ja erittäin suositun erikoislääkäri Sternin odotushuoneeseen. Lääkäri osaa parantaa neurooseja jopa yhdellä istuntokerralla. Näytelmässä tohtori Sternin lento Pariisiin on myöhässä ja turhaan odottelevat asiakkaat häntä odotushuoneessa. Vaan eivätpä kauaa odottele. Asiakkaat päättävät pitää itsenäisesti ryhmäterapiaistunnon.Alkuasetelma on todella mielenkiintoinen. Kuusi erilaista neurootikkoa on samassa huoneessa omine pakkomielteineen. Tampereen Työväen Teatterin aina mainio näyttelijä Esko Roine vierailee ensimmäistä kertaa Turun Kaupunginteatterissa. Hänen roolihahmonsa on Fred. Fred kärsii Touretten oireyhtymästä, joka pakottaa hänet puhumaan rumia ja solvaamaan toisia. 
Ja kestää jonkin aikaa ennenkuin muut neurootikot tottuvat tähän pakkomielteeseen.

Muistaako joku vielä televisiossa esitetyn Neil Hardwickin kirjoittaman ja ohjaaman komediasarjan Sisko ja sen veli? Siinä esiintyi Tuija Ernamo, tuo mahtava komedienne. Nyt Tuija Ernamo esiintyy ensimmäistä kertaa Turun Kaupunginteatterissa ja tekee loistavan roolin Mariana, joka pakonomaisesti tarkistaa asioita; ovatko avaimet mukana, jäiköhän kaasuhana päälle... Mariassa löysin eniten piirteitä itsestäni. Käyn usein vielä tarkistukseksi katsomassa, että onhan silitysrauta pois päältä. Avaimet ja kännykkä laukussa, ovi lukossa... Marian eleitä ja ilmeitä oli hauska seurata. 


Vincent on taksikuski Pariisissa ja hän on numeronero tai elävä taskulaskin, joka laskee koko ajan päässään. Autistinen ehkä, mutta Vincet ei pidä koko sanasta. Hienon roolityön Vincentinä tekee Kimmo Rasila (Jukka Rasilan veli), Kimmo on jo pitkään näytellyt Turussa. 

Blanche on pöpöjä pelkäävä hieno nainen, joka kulkee sumutinpullo kädessään pyyhkimässä paikkoja ja käy jatkuvasti pesemässä käsiään. Riitta Salminen on huikean hauska Blanchena. 


Nuorin neurootikko on Lili eli Pauliina Suominen, joka toistaa kaiken kahdesti. Hän on ihastuttava roolissaan. Minulle tuli mieleen hänen puhetavastaan ja äänensävystään Frozen-prinsessat Anna ja Elsa. "Sä oot outo. Ei, kun mä oon outo". Pauliina sopii hyvin Lilin rooliin, hän tuo "huoneeseen" suloisuutta.


Stefan Karlsson esittää Bob'ia, joka pelkää viivojen päälle astumista. Ja kun lattian viivojen päälle ei voi astua, niin silloin tarvitaan akrobatiataitoja. Ja niitä Bobilla on. Teatterin kuvapankissa ei vain ollut yhtään akrobatiakuvaa :) 


Nyt  uskallan sanoa, että meillä kaikilla on pienet pakkomielteemme. Bakteerikauhuisia löytyy... ja siivousintoilijoita taitaa olla enemmänkin tuttavapiirissäni sekä niitä avaimentarkistajia.

Komediassa on rankkaa huumoria, mutta ammattinäyttelijät osaavat käsitellä aihetta niin, ettei näytelmä loukkaa ketään. Ja ryhmäterapiassa käy toteen yhteisöllisyyden parantava voima. Kun keskittyy toiseen ihmiseen ja tämän tilanteeseen aidosti välittäen, niin yllättäen huomaa, että omatkin ongelmat voivat siinä ratketa. Oma napa on lähinnä, mutta kannattaa välillä nostaa katseensa ja katsella ja kuunnella muita. 


Nauru pidentää ikää! Meillä katselijoilla oli hauskaa! Pimeään syksyyn tarvitaan hymyä ja naurua, joten ilolla suosittelen tätä erilaista komediaa.  


Turun Kaupunginteatteri on blogini yhteistyökumppani.  

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen / Teatterin kuvapankki 

Hymyillen, Tuula 


Turun Kaupunginteatterin ohjelmatarjontaa voit katsoa TÄÄLTÄ.

34 kommenttia

 1. Voi tuo vaikuttaa kyllä tosiaan hauskalta näytelmältä.
  Jos vain ehdin niin olisi tarkoitus mennä tuota katsomaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hauska näytelmä. Korviani kuumotti alussa, kun Esko Roine suolsi rumia suustaan, mutta hyvin ne istuivat tilanteisiin. Ja katsomossa ei oltu noloja, vaan väki nauroi innoissaan. Ja ei kauaa kestänyt, kun itsekin nauroin ja nautin :)
   Näytelmä vei mennessään.
   Jos vain ehdit mennä, niin suosittelen!

   Poista
 2. Kuulostaapa hauskalta ja aihe on todellakin herkullinen! Lukiessa tuli mieleen, että sammutinkohan kahvinkeittimen... ;) Neurooseista puheenollen, hih. Eilen juuri viimeksi selasin kaupungiteatterin ohjelmavihkosta ja tähän osuivat minunkin silmäni. Loistava näyttelijäkaarti on tekemässä Toc tocia. Hymyilevää viikkoa sinullekin! Ja mikäpä tässä auringonpaisteessa on hymyillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin sanot, aihe on herkullinen. No, sammutitko kahvinkeittimen :)?
   Minua hymyilytti tänäänkin, kun lähdin kotoa, tuo avainten tarkistaminen. Ajatukset menivät väkisinkin näytelmään. Se on hyvä merkki, näytelmä on tehnyt tehtävänsä. Se ei unohtunut, kun olin sulkenut teatterin oven.
   Loistavat näyttelijävalinnat tekivät rooleistaan niin inhimilliset ja elävät.
   Kiitos Anu mainiosta kommentista ja hymyillään. Aurinkoa riittää vielä ainakin tämän viikon!

   Poista
 3. Kuulostaa aivan mahtavalta näytelmältä ja upeat näyttelijät on valittu rooleihin.
  Kivaa tiistaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava on hyvä sana. Vaikka kaikki tapahtui samassa huoneessa, niin näytelmä oli niin elävä. Olisi pitänyt vielä tuossa postauksessani puuttua lavastukseen. Huone oli tyylikäs ja ikkunoista näkyi Pariisi tummenevassa illassa. Ja huoneessa loistavat näyttelijät.
   Kaikkea mukavaa keskiviikolle <3

   Poista
 4. Voi voi. Teatteria omalla äidinkielellä. Edellisestä kerrasta taitaa olla pari vuotta! Olemme lähinnä Ylen kotikatsomon tai videoiden varassa. Vähän toista kuin live-esitys.
  Iloa teille kulttuuritarjonnan parissa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Leena. Tuokin kulma ulkosuomalaisuudessa. Teatteriesityksetkin ovat vieraalla kielellä. Osaatko sinä muuten hollanninkieltä?
   Onneksi tänä päivänä on Ylen Kotikatsomot ja muut. Mutta niinkuin sanot, live-esitykset ovat aina live-esityksiä.
   Kiitos paljon Leena ja ihanaa syysviikkoa sinne kanaville, jos sinä matkaaja siellä nyt olet!

   Poista
  2. Tuulalle vastaan kysymykseen, että en osaa hollantia niin hyvin, että kykenisin nopeata teatteriesitystä kunnolla seuraamaan. Täällä oikeastaan kaikki osaavat englantia, joten sillä mennään arjen tilanteet. Kirjoittelen ehkä joskus enemmänkin tuosta kieliasiasta..
   Kivaa torstaita Amsterdamin tukahduttavasta helteestä. Huomenna kuulemma helpottaa.

   Poista
  3. Kiitos Leena! Nuo kieliasiat ovat mielenkiintoisia. Jos vain jaksat kirjoittaa aiheesta, niin kiinnostaa. Ja varmaankin monia muitakin. Tuokin oli kiinnostavaa kuulla, että melkein kaikki osaavat englantia Hollannissa.
   Suomessa on ollut kaunis ja lämmin syyskuu, vaikkakaan ei helteitä. Täälläkin sään pitäisi viilentyä.
   Hyvää viikonloppua Amsterdamiin!

   Poista
 5. Tää vois olla hauska. Tuija Ernamo on ihan huippu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija Ernamo on loistotyyppi! Olen niin samaa mieltä. Ja näytelmä oli hauska.
   Mukavaa syysviikkoa, Satu <3

   Poista
 6. Kuulostaa tosi kivalta näytelmältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin minua hätkähdytti aihe - komedia neurooseista. Näytelmässä ei kuitenkaan pilkattu neurootikkoja, vaan suhtauduttiin heihin lempeästi. Tosi hieno käsikirjoitus. Ja loistavat roolivalinnat.
   Kiitos Sussi ja aurinkoista syysviikkoa!

   Poista
 7. Hauskalta vaikuttaa:) Olet nyt teatteribloggaajakin,onkohan muita sellaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Jael! Saat minut aina hymyilemään. Teatteribloggaaja kuulostaa niin hienolta. Pitkä matka on minulla noin hienoon titteliin ja kun vähän raapustelen sitä sun tätä, niin ihan oikeaa sellaista minusta ei taida tullakaan. Mutta aina välillä yritän. Aika vähän on teatteripostauksia näkynyt joukossamme...
   leffoista kirjoitetaan enemmän. Mutta muuten kyllä löytyy teatteribloggaajia ja kulttuuribloggaajia.
   Ihanaa viikkoa Tel Aviviin!

   Poista
 8. Kuulostaapa hauskalta kappaleelta ja onhan siellä tuttu Tuijakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijahan on Rauman tyttöjä :) Ja vaikka ennakkoon kovasti hehkuteltiin Esko Roineen osaa, niin kyllä Tuija oli yhta tasavahva kuin Roinekin. Loistava komedienne on Tuija.
   Ja kappale on hauska.
   Kiitos Kaisa - terveisiä Raumalle :)
   Ja aurinkoista viikkoa!

   Poista
 9. Varmaan hulvattoman hauska ! Kiitos hyvästä postauksesta.
  Uskon että nauttisin tuosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarina oli hulvattoman hauska. Nyt minulle on selvinnyt, että Toc Tocia on näytelty ja kiitelty paljon ulkomailla muuallakin kuin Ranskassa. Tämä oli Suomen ensi-ilta.
   Nauttisit varmasti, tarina ei ollut ilkeä, mutta tilanteet olivat todella hauskoja.
   Kiitos Rita ja hyvää loppuviikkoa!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Näytelmä kutitti katsojien nauruhermoja. Neurooseille ei naurettu, mutta niille hulluille tilanteille.
   Kiitos Maiccu ja mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 11. Hitsit miten hieno postaus! Nyt iski teatteri-innostus, eikä vähiten Tuija Ernamon ja Esko Roineen ansiosta. Molemmat omia ehdottomia lemppareita :)
  Ja mitä neurooseihin tulee niin......no, onhan niitä, itse kullakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku ihanista sanoistasi, olen iloinen, kun tykkäsit :)
   Minä olen joskus elämässäni ollut teatterifriikki ja olen niin innoissani, kun pääsen nyt bloggaajana teatteriesityksiä katsomaan.
   Esko Roine ja Tuija Ernamo ovat huippuja. Ja Ernamo kyllä loisti nyt näyttämöllä.
   Niitä neurooseja löytyy täältäkin :)
   Hyvää loppuviikkoa, Ansku <3

   Poista
 12. Teatteriin tahdon minäkin, viime kerrasta onkin jo ihan liian kauan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, kun kirjoitus tavoitti sinut. Teatterissa on kiva käydä!
   Kaunista syyskuuta, Elina <3

   Poista
 13. Tuula. Siitä on vuosia, kun olen Turussa teatterissa ollut, mutta nyt Sinun kauttasi istuin hetken jälleen katsomossa. Kerroit ja se vei mukanaan,kiitoksia. Mukavaa syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kun tulit kanssani teatteriin :) Ihana kommentti, kiitos! Olen iloinen, että viihdyit "katsomossa". Toc Toc viihdytti ja olen mielissäni, jos pystyn välittämään sen tunnelmaa.
   Mukavaa syksyä myös Sinulle!

   Poista
 14. Tämä kuulostaa hauskalta. Olisi kiva päästä katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli erilainen komedia. Inhimillinen, vaikka neurooseille naurettiinkin. Tätä oli virkistävä katsoa. Alun jälkeen sitä tempautui itsekin mukaan.
   Kiitos Maiju ja suloista sunnuntaita!

   Poista
 15. Vaikuttaa aivan huippu komedialta :) Tätä olisi kiva tulla katsomaan. Sekä Esko Roine että Tuija Ernamo ovat ovat huippunäyttelijöitä. En onneksi tunnista itsessäni mitään neurooseja mutta tuttapiirissäni on muutamia näitä "jäiköhän levy päälle tai sähköt" tarkistelijoita. Neuroosien kanssa eläminen on varmaan rankkaa ja vaatii myös lähiympäristöltä paljon. Komedian keinon asiaa on helppo käsitellä. Kiitos Tuula kun jaoit tämän huikean teatterielämyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä mainio komedia. Ranskassa sitä on esitetty ympäri maata ja katselijoita on ollut paljon. Roine ja Ernamo ovat mainioita komedienneja, heillä tuo homma sujuu. Tuossa näytelmässä oli jotenkin niin liikuttavaa se, kun kohtalotoverit niin hyvin ymmärsivät toisiaan. Komedia antoi kyllä erilaiset puitteet asian käsittelylle... rohkeat mutta samalla hyväksyvät puitteet.
   Kiitos hienosta kommentista Marjo ja mukavaa sunnuntai-iltaa.

   Poista
 16. Tämähän pitäisi päästä katsomaan! Roine on aivan huippu näyttelijä, samaten Ernamo. Ja aihe vallan tärkeä. Nostan hattua kaikelle kulttuurille ja taiteelle, mikä vain edistää suvaitsevaisuutta ja tuo vertaistukea, ymmärrystä ja sallitummat silmät mielenterveyden ongelmia kohtaan. Huumori on valtaisan arvokas voimauttava elementti. Osata nauraa itselleen, siinäpä taito ja elämän keventäjä. Työssäni pysykiatriassa kohtaan niin rankan maailman ja tiedän miten kipeältä mielenterveyspotilaan leima voikaan tuntua. Olisi myös syytä muistaa, ettei meistä kukaan ole suojassa, etteikö elämä voi heittää itse kutakin potilaaksi mielen suhteen ja millaista kohtaamista silloin itselleen toivoisi.
  Kiitos Tuula tästä postauksesta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osasit kyllä hienosti tiivistää tuon Toc Tocin annin. Siinä meille katsojille tosiaan tarjottiin sallivimpia silmiä katsoa näitä mielen ja käyttäytymisen ongelmia. Ja huumori on siihen mainio opettaja. Tuo itselleen nauraminen on vaikea taito ja ken sen osaa, on kyllä itsensä kanssa sovussa. Sinulla on näkemystä näissä mielenterveysasioissa jo työsi kautta. Kommenttisi on niin syvällinen ja ymmärtävä. Olen iloinen tästä vastauksestasi. Elämä on aikamoista arpapeliä.
   Kiitos Hannah ❤️

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig