MOMENTS OF MY LIFE

Onko istuminen uusi tupakointi?Asia, josta olen onnellinen, me suomalaiset voimme ulkoilla näinä outoina aikoina.  Näillä sanoilla päätin yhden postaukseni. Ja jos olisin ollut fiksu, niin olisin lähtenyt ulkoilemaan, kun sain jutun valmiiksi. Mutta minä jäin kotiin istumaan.

Jokunen päivä sitten silmiini osui New York Timesin artikkeli vuodelta 2014. Siinä käsiteltiin tohtori Dr. Levinen tutkimusta. Ja vaikka näistä asioista paljon puhutaankin, niin tämä otsikko pysäytti. 

Onko istuminen uusi tupakointi / Is sitting the new smoking?  


Tunsin pistoksen sydämessäni. Minä istun ahkerasti, valitettavasti. Artikkelissa kerrottiin, että istumisella on monia samoja terveysvaikutuksia kuin tupakoinnilla. Näin kertoi tutkimus: Pitkien ajanjaksojen istuminen (8+ tuntia päivässä) on liitetty metaboliseen oireyhtymään, johon kuuluu mm. kohonnut verenpaine, korkea verensokeri, liiallinen vatsan rasva ja epänormaali kolesterolitaso. Pitkittyneet istumisajat näyttävät myös lisäävän sydän- ja verisuonisairauksia. Artikkelissa oli kirjoitettu näinkin rankasti: "Jotkut tutkimukset rinnastavat pitkään istumisen jopa lihavuuden ja tupakoinnin aiheuttamaan kuoleman riskiin." 

Tämä avasi silmäni: "Kahdesti viikossa tehdyt aerobiset harjoitustunnit eivät poista istumisen haittoja, niin paljon kuin me kaikki haluaisimme uskoa." 

Jos istut 8-9 tuntia päivässä ja liikut vähän, niin tämä on huono asia sekä lihaville tai laihoille. Tutkimuksessa on havaittu, että lihaksen sähköinen aktiivisuus vähenee, kun istuu pitkään ja se aiheuttaa haitallisia metabolisia vaikutuksia. Näihin kuuluvat mm. insuliinin tehon lasku sekä laskeneet HDL-tasot (hyvä kolesteroli).

Tutkimuksessa oli mukana myös nuoria, hoikkia henkilöitä ja havaittiin, että heillä insuliinin imeytyminen väheni 40 % vain 24 tunnin istumisen jälkeen. 

Aineenvaihdunta muuttuu ihmisen pitkäaikaisen istuvan käyttäytymisen kautta ja terveys alkaa heiketä. 

Artikkelissa kerrottiin myös, että kun ihminen vielä asui luolissa, niin istuminen oli merkki siitä, että jotain vakavaa oli tapahtunut - loukkaantuminen tai sairaus. 

*****

Mitä tästä opin? Tein sopimuksen itseni kanssa. Nousen 30-60 minuutin välein. Liikun ja teen jumppaliikkeitä. Siivotessa voi myös jumpata. Nousen keittiönportaita. Seison, kun puhun puhelimessa tai luen jotain asiakirjaa. Televisiota katsellessa nousen ylös mainosten aikana, venyttelen, tanssin ja teen vatsoja. Ja niitä kävelyreissuja / pyöräilyreissuja yritän tehdä jatkossa ainakin tunnin päivässä. 

Tuossa kun muutama päivä sitten soitin ystävälleni ja kysyin, mitä hänelle kuuluu. Hän vastasi: "Kävelyä. Olin eilen kävelyllä, menen tänään kävelylle ja myös huomenna kävelen."

Kuinka monta tuntia päivässä sinä istut?

Lenkkimaastot ovat lähellä. Tämän kuvan ottamisen jälkeen tuli kova raekuuro. 

Ylös, ulos ja lenkille! 

Hyvää viikonloppua kaikille! 

- Tuula 


22 kommenttia

 1. Niin totta, ikävä kyllä. Nyt korona-aikana istuminen on ollut paljon pidempää kuin normaalisti, ja yksi syy siihen on se että täällä oli pitkä ulkonaliikkumiskielto.Nyt on vähän höllennetty rajoituksia ,mutta ei vielä niin että pääsisi vaikka isoon puistoon lenkkeilemään. Mukavaa viikonloppua Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, olen useasti miettinyt sinua. Siellä Tel Avivissa on ollut tiukka kuri ulkonaliikkumiseen. Ulkonaliikkumiskielto! Kaupassa olette saaneet sentään käydä. Ja vieläkin jatkuvat nuo kiellot. Puistoon olisi varmasi ihana päästä jossakin vaiheessa lenkkeilemään.
   Me olemme päässeet helpolla liikkumisen suhteen. Se ei ole kiellettyä. Liikkumiseen kehoitetaan, että kunto säilyisi hyvänä kaiken ikäisillä.
   Kiitos Jael kommentistasi. On mielenkiintoista kuulla muitten maiden tilanteista.
   Hyvää uutta viikkoa!

   Poista
 2. Aika paljon kyllä tulee touhuttua, mutta sellaista tehokasta istumista on päivissäni varmasti n.3h, kun luen blogeja ja kirjoittelen omaani tai katselen leffoja. Nyt ollaan miehen kanssa käyty pitkillä kävelylenkeillä, töissä tulee lasten kanssa liikuttua ja poljen vielä työmatkat pyörällä. Pitäisi vaan nyt päästä tuosta herkuttelusta, kun muuten tuntuu, että liikuntaa on jo aika hyvin minun päivissäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on aktiivista menoa paljon näin korona-aikanakin. Työsi lasten kanssa vaatii liikkumista ja kuljet vielä pyörällä työmatkat. Ja pisteenä i:n päällä käyt vielä pitkillä kävelylenkeillä miehesi kanssa, hienoa! Sinä olet tehokas nainen, ehdit paljon kolmessa tunnissakin. Minulla menee blogijuttuihin helposti tupla-aika tuosta.
   Kiitos Outi ja hyvää viikkoa sinne <3

   Poista
 3. Liikaa.

  Nyt koronaeristyksen aikana olen iloinnut, kun saamme ulkoila. Onhan pimeän talven jälkeen olkug ihana, aurinkoinen kevätkin. Blogiinkin olen juuri kirjoittqmassa ettei sosiaalinen etäisyys tarkoita, että pysyy neljän seinän sisällä. Ulkoilu on nyt tärkeää paitsi psyykelle, myös fysiikalle. Vaikka tästä ollaan montaa mieltä, nähtyäni läheisen yli seitsemänkymppisen kunnon nopean romahtamisen sairaalakuntoon hänen pysyttyään kotona koronan aikana, suorastaan kehotan myös kaikkia kynnelle kykeneviä ikääntyneitäkin ulos liikkumaan. Järki päässä toki, liioitellutkin turvaetäisyydet pitäen, vilkkaimpia reittejä välttäen ulkoilu on turvallista ja ylläpitää kuntoa ja toimintakykyä. 

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin sanot, että istut liikaa. Ulkoilu ja liikkuminen on nyt ja aina todella tärkeää!
   Onpa surullista kuulla, että läheisesi joutui sairaalakuntoon liikkumattomuuden takia.
   Järki päässä liikuttava! Viisaita sanoja.
   Kiitos Tuuli ja hyvää viikkoa!

   Poista
 4. Täytyy tunnustaa että istun aivan liikaa ja joudun ihan patistelemaan itseäni liikkeelle. Mitään puolustusta minulla ei tuolle istumiselleni ole. Tällaiset muistutukset istumisen vaarallisuudesta ovat ihan paikallaan, niin minäkin muistan ainakin hetken istua hiukan vähemmän.
  Mukavaa toukokuuta sinulle Tuula<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo sopisivat minunkin suuhuni - "joudun ihan patistelemaan itseäni liikkeelle."
   Sopivat muistutukset ovat hyviä vähän väliä. Nyt ylös,ulos ja lenkille niin sinä kuin minäkin.Kiitos Kristiina <3 Ja mukavaa toukokuuta myös sinulle!

   Poista
 5. Istuminen on tullut itselle kovin yleiseksi muodoksi tehdä töitä, kun nyt olen etätöissä.Raskasta on ja huomaa, että on kroppa kipeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liika istuminen ei ole hyväksi, päivastoin, niinkuin New Yorkin Timesin artikkelista poimin. Ja sinullakin on kroppa kipeä liiasta istumisesta. Liikkuminen on tärkeää!
   Kiitos Aikku <3

   Poista
 6. Tämä on kyllä todella tärkeä aihe. Istun töiden takia sen 8-10h arkena, viikonloppunakin tulee konaalla istuttua. Koetan kuitenkin puuhatamyös muuta, nousta jaloittelemaan tasaisesti. Samaa vastaan kun ystäväsi kysymykseen mitä kuuluu. Minulle kun kuuluu kävelyä, kävelen joka päivä paljon ja toivon sen auttavan myös tuohon istumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuun tuo aihe todella kolahti ja päätin sen jakaa blogissakin. Sinä teet pitkää työpäivää istuen, mutta fiksusti nouset aina välillä jaloittelemaan, se on tärkeää istumisen lomassa. Ja sinulle kuuluu myös kävelemistä :) Hienoa. Päivittäinen kävely on mainio liikkumisen muoto. Ajattelisin, että se auttaa istumiseen!
   Kiitos Satu kivasta kommentistasi ja kaunista toukokuuta!

   Poista
 7. Hyvä ja herättelevä kirjoitus, kiitos! Istuminen on salakavalaa. Usein kankeuden huomaa vasta sitten, kun nousee ylös. Onneksi minulla ei ole istumatyö ja kuljen vielä työmatkatkin pyörällä. Sen takia minulle tulee paikallaanolosta usein fyysisesti huono olo jo aika pian. Aina ei ole ollut näin - olenkin nyt kiitollinen, että minun ei tarvitse istua.

  Hyvä, kun otit puheeksi tuon verenpaineen. Sen nouseminen on usein ensimmäinen varoitusmerkki. Vaan kuinka monella on kotona mittari? Se voisi olla korona-arjen loistohankinta. Verenpaineen mittauksella voi ennaltaehkäistä monia vakavia sairauksia ajoissa.

  Toivotan sinulle terveitä ja kävelypitoisia kevätpäiviä - toivotaan, että kulttuuririentojenkin aika tulee pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu - istuminen on salakavalaa. Sinä taidat liikkua päivässä paljon. Se kuulostaa hyvältä. Samaa sanoo yksi ystäväni, että hänellä tulee paikallaanolosta nopsaan huono olo. Minulla ei ole niin ja siksi minulla onkin syytä patistaa itseäni liikkumaan. Se on hyvä tapa pitää itsestään huolta.
   Minulla mies mittailee verenpainettaan säännöllisesti ja minä aina välillä sanon, että annahan kun minäkin. Vaikka paljon istunkin, niin verenpaineeni on pysynyt normaalina. Liekö sitten sukuperua, en tiedä. Mutta jatkossa täytyy enemmänkin mittailla sillä. Sanot tuossa, että se voisi olla korona-arjen loistohankinta. Olen kanssasi samaa mieltä.
   Kiitos Esmeralda, oli ilo kommenttiasi.
   Kaunista toukokuuta ja reippaita päiviä sinulle. Ja kulttuuririentojenkin aika lähestyy.

   Poista
 8. Kieltämättä kyllä päivästä aivan liian iso osa tulee istuttua, nyt töissäkään ei poikkeuksellisesti ole mahdollisuutta seisoalteen töitä tehdä.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin päivästä iso osa menee istumiseen. Niinkuin blogissanikin kehotan, että ylös, ulos ja lenkille vapaa-aikana. Tai ehkä sinä teetkin niin :)
   Kiitos Mira ja kaunista kevättä!

   Poista
 9. Istuminen ja siihen liittyvä työergonomia ovat tärkeitä juttuja. Näin korona-aikana meistä monet tekevät töitä kotoa käsin ja
  silloin työpiste ei välttämättä ole yhtä ergonominen kuin toimistolla. Saatamme istua keittiötuolilla ruokapöydän ääressä (kuten juuri minä nyt teen) ja tehdä töitä koko päivä.

  Työpaikalla on lähes kymmenen vuoden ajan korostettu sitä, että välillä on hyvä nousta seisomaan. Seisomatyöpisteet eli sähkösäätöiset työtasot ovat jo ihan yleisiä työpaikoilla mutta eivät hintansa takia vielä kotioloissa.

  Olin itse aikoinaan mukana tutkimuksessa, jossa Työterveyslaitos kiinnitti meihin testihenkilöihin erilaisia antureita ja teimme samoja työtehtäviä tietokoneella ensin istuen ja sitten seisten. Tuloksissa on selkeitä eroja ja asentojen vaihtaminen on äärimmäisen tärkeää eli pelkkä istuminen on pahasti. Kuten kirjotit on hyvä nousta välillä ylös ja liikkua. Istuminen saa lannerangan painumaan liikaa eteenpäin ja en tunnistaa jo monen kävelijän ryhdistä ulkona onko istuttu liikaa.

  Tuo tutkimus, johon viittaa "istuminen on yhtä vaarallista kuin tupakointi" on kyllä kumottu. Pelkkä istuminen
  aiheuttaa meille paljon terveydellisiä ongelmia mutta tupakointi on silti huomattavasti vaarallisempaa.
  "Tutkijat korostavat, että tupakoinnin aiheuttamat terveysriskit ovat aivan eri mittasuhteissa. Tupakointi kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä noin 180 prosentilla."

  Linkkaan tähän alle tuohon kumoavaan uutiseen. Ja kuten korostit istumisen lomassa pitää aina liikkua työpäivän aikana.
  Kivaa tiistai Tuula :)


  https://tekniikanmaailma.fi/ei-istuminen-ei-ole-uusi-tupakointi-tutkimus-kumoaa-myytin-siita-etta-istuminen-on-yhta-vaarallista-kuin-tupakointi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja työergonomiasta.
   Tuo otsikkoni on "Onko istuminen uusi tupakointi?" / Jutussani ei sanota, että istuminen on yhtä vaarallista kuin tupakointi. Siinä verrataan toki istumista tupakointiin, ja siihen, että istumiselle on löydetty samoja haittavaikutuksia kuin tupakoinnille. Ja tiedän, että tupakointi on huomattavasti vaarallisempaa ja terveysriskit ovat todella suuret.
   Halusin tämän jutun kautta "herätellä" paljon istuvia ihmisiä ja varsinkin patistaa itseni liikkumiseen. Sillä istuminen ja liikkumattomuus on myös vaarallista, se on todettu nyt korona-aikana varsin selkeästi, varsinkin vanhemmilla ihmisillä.
   Kiitos Marjo hyvästä kommentistasi. Ja kivaa viikkoa myös sinne.

   Poista
 10. Mielenkiintoinen postaus! Mun kohdalla korona on vaikuttanut niin, että tulee liikuttua enemmän kuin ennen, kun päivittäin käydään nyt pidemmillä lenkeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Korona-aika on vaikuttanut eri tavalla. Toisilla liikkuminen on jäänyt vähiin ja toisilla liikkuminen lisääntynyt. Hyvä te!

   Poista
 11. Huhtikuussa ollessani kotona tuli kyllä istuttua aivan liikaa ja ruutuaika oli aivan järkyttävä. Nyt töiden alettua, tulee liikuttua edes vähän enemmän vaikka teenkin suurimman osan työstäni istuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen seurannut ruutuaikaani ja voin sanoa samoin, huhtikuussa minunkin ruutuaikani oli järkyttävä. Mutta nyt yritän muuttaa tapojani paremmaksi, katsotaan miten onnistuu. Tosin mökkikausi on nyt alkanut ja se lisää liikuntaa.
   Kiitos Tuulanneli ja ihanaa äitienpäivää <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig