MOMENTS OF MY LIFE

TV-suositus: Ulrika Björkstam Maarit Tastulan haastateltavanaTänään 21.9. TV1:llä klo 17.10: Ulrika Björkstam Flinkkilä & Tastula -ohjelmassa. Ulrika kertoo Maarit Tastulalle ajatuksia elämästään vakavan onnettomuuden jälkeen. 

Marraskuussa 2008 putoava piensuihkukone syöksyi suomalaisen Ulrika Björkstamin päälle. Kuin ihmeen kaupalla hän selvisi onnettomuudesta. Ulrikan kehosta paloi 40 prosenttia, pahiten kasvot ja kädet. 

Ulrika Björkstam:  "Nouse nyt" / Tämän kirja-arvostelun olen kirjoittanut 4.5.2018. Postauksessani oli useampi kirja arvosteltavana, joten pieneen sanamäärään olen yrittänyt saada mahtumaan tämän uskomattoman tarinan.

1. ULRIKA BJÖRKSTAM - NOUSE NYT

Ulrika on nuori nainen, joka joutui suuronnettomuuteen 4.8.2008 Mexico Cityn keskustan business-alueella. Piensuihkukone iskeytyi maahan 20 metrin päähän Ulrikasta. Paineaalto lennätti Ulrikan asvalttiin ja lentokoneen osat sinkoilivat ympäriinsä. Tilanne oli kuin kauhuelokuvasta. Tuskanhuudot ja autojen lauenneet varashälyttimet vihloivat korvia. Tuli tarttui autoihin ja monet autoista räjähtivät. Kuolleita oli kaikkiaan kuusitoista ja eriasteisia vammoja saaneita kymmeniä.

Ulrika sai vakavat palovammat. Hänen kasvonsa ja ihonsa paloivat. Onnettomuus mullisti nuoren uranaisen elämän täydellisesti. Ulrika oli silloin 29-vuotias. "Nouse nyt" -kirjassaan  Ulrika kertoo tarinan tuon uskomattoman onnettomuuden kauhuista sekä raastavista hoidoista, joiden läpi hän on käynyt. Jo matka Punaisen Ristin ensiapuasemalle oli, niinkuin Ulrika sanoo, helvetillinen. Häntä ei kiinnitetty mihinkään, hoitajat ehkä unohtivat kiinnityksen kaaoksen keskelllä, ja auto puikkelehti ruuhkassa. Ulrika kieriskeli palovammoissaan kapealla vuoteella autossa. En osaa edes kuvitella, millaisissa tuskissa hän on ollut.

Tarina etenee kuin jännitystarina, vaikka tosikertomus onkin. Ulrikan palovammat olivat syviä, toisen ja kolmannen asteen palovammoja. Ne vaativat leikkaushoitoa. Ulrikan meksikolainen aviomies ei pystynyt lainkaan katsomaan vaimoaan. Ja vammojen seurauksena iho lähti kokonaan. Nahkasaappaat pelastivat jalat, mutta muuten kehosta oli palanut 40 %. Ja kasvot olivat mennyttä.

Ulrikan henki oli hiuskarvan varassa, vaikka Ulrika ei sitä itse ymmärtänyt. Tarina etenee Meksikon sairaalasta Dallasin sairaalaan, jossa Ulrikalle tehtiin neljä leikkausta kehon eri osiin. Loppiaisena 2008 Ulrika tuodaan Helsingin Töölön Sairaalan palovammaosastolle. Töölössä tehdään Monikalle kasvojen leikkaus. Siirteet otetaan päänahasta, koska iho on päänahassa saman värinen kuin kasvoissa.

Töölön sairaalassa Ulrika katsoi ensimmäisen kerran onnettomuuden jälkeen peiliin eikä tunnistanut itseään. Hän ei nähnyt peilikuvassa mitään tuttua. Miten tuosta kaikesta voi selvitä? Kirjassa kerrotaan, että uuden minän hyväksyminen vei Ulrikalta monta vuotta.

Onnettomuus mullisti nuoren uranaisen elämän joka tavalla. Toivo ja epätoivo vaihtelivat Ulrikan mielessä. Ulrika työskenteli Meksikossa Finprossa kansainvälistyvien suomalaisyritysten parissa. Millainen olisi hänen tulevaisuutensa toivuttuaan? Sekin selviää kirjasta. Kannattaa lukea tai kuunnella, ehdottomasti. 

Ulrikan "Nouse ylös" -kirja on tarina siitä, miten kaikki elämässä voi muuttua silmänräpäyksessä. Ja pysäyttävä lukukokemus. Kävelin monta kertaa samaa kilometrin lenkkiä, kun tuota kirjaa kuuntelin. Ei mennyt energiaa reitin miettimiseen, sain keskittyä kokonaan kuunteluun. Kirjan lukee Tuija Kosonen.

Ulrika Björkstamin sanoin: " Toivo ei ole tunne, se on tapa ajatella."
Hyvää sunnuntaita! 

Ps. Nyt ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa. 

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

12 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Vaikka tunnen tarinan hyvin, niin kyyneleet olivat silmissäni, kun katselin Ulrikaa televisiosta.
   Hän ei mitenkään säälitellyt itseään, mutta silti tuo ohjelma kosketti. Upea ja urhea nainen!
   Kiitos Hanne! Ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ihanaa, kun otit vinkin vastaan. Ulrika on nuori ja urhea nainen, jota kovasti ihailen.
   Hyvää viikonloppua Jael!

   Poista
 3. Kiitos kovasti vinkistä Tuula. Todella koskettava haastattelu. Ulrikan urheutta, tahdonvoimaa ja viisautta ei voi muuta kuin ihailla ❤
  Hyvää viikonvaihteen jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo sanat ovat kuin omasta suustani. Todella ihailtava nuori nainen. On käynyt hurjan tapahtumasarjan läpi. Ja säilyttänyt mielenterveytensä ja positiivisen asenteensa. Harvinainen nainen.
   Hyvää viikonvaihdetta myös sinulle <3

   Poista
 4. Todella mielenkiintoista - kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Ulrikan erikoinen kohtalo koskettaa minua. Ja ihmisenä ihailen häntä. Kun huomasin tämän tv-ohjelman, niin minunhan oli ihan pakko kertoa tästä.
   Mukavaa syysviikkoa!

   Poista
 5. Kiitos vinkistä. Yritän ehtiä katsomaan Areenasta.
  Aurinkoista syysviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen katsomaan. Ihanaa kuin huomioit tämän. Ulrikan kohtalo on koskettava.
   Aurinkoista syysviikkoa myös sinulle Kaisa <3

   Poista
 6. Olen lukenut hänen haastattelunsa joskus lehdestä ja täytyy ehdottomasti katsoa pikimmiten tuo ohjelmakin. Kiitos kovasti vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsoa tuo Tastulan ohjelmakin. Tastula hallitsee kysymykset ja Ulrika on hyvä haastateltava, joka osaa kertoa tunteistaan ja tuntemuksistaan vuosien aikana.
   Kiitos sinulle Nelina ja mukavaa viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig