MOMENTS OF MY LIFE

PIRKKO MANNOLAN TÄHTIHETKIÄIkinuori Pirkko Mannola täyttää tämän vuoden joulukuussa 80 vuotta. Ja tänä syksynä on ilmestynyt Pirkosta kertova Markku Veijalaisen kirjoittama kirja Elämää! Sain arvostelukappaleen kirjasta ja luin sen melkein yhdellä istumalla. Kirja kertoo taiteilijan uran tähtihetkistä. Tähtihetkiä on ollut Pirkolla monta elämässään. Yksi niistä on varmasti ollut Berliinin elokuvajuhlat vuonna 1960. Minua erityisesti kiinnosti tämä Pirkon Berliinin aika, sillä olen käynyt Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 2002. Siellä minä olin suuren yleisömassan joukossa Potsdamer Platzilla. Pirkko puolestaan oli elokuvatähtenä Berliinissä vuonna 1960. Palaan Pirkon Berliinin aikaan jutussani myöhemmin, Berliini on isossa roolissa Elämää -kirjassa. Pirkosta tuli Miss Suomi helmikuussa vuonna 1958. Pirkon veli oli hänet ilmoittanut kilpailuun. Elettiin aikaa ennen televisiota. Ja niihin aikoihin missikisoista tehtiin uutisfilmi, jota esitettiin elokuvateattereissa ympäri maan ennen varsinaisen elokuvan alkua. 

Ja Pirkon tarina etenee niinkuin nykymisseilläkin. Seura-lehdin toimittaja Olavi Sääksjärvi keksi Pirkon missivuoden lopussa loistavan idean: Miss Suomi Pirkko Mannola saisi kokeilla kykyjään laulajana. Ja niinhän siinä kävi, että koelevytyksen jälkeen Levytukku päätti tehdä Pirkon kanssa levytyssopimuksen. Ja ensimmäiseksi levyksi valittiin Paul Ankan Diana. 


Pirkko on ollut satoja kertoja lehtien kansissa.

Pirkko Mannola kertoo kirjassa, että hänelle tuotiin kuin tarjottimella uusia, jännittäviä mahdollisuuksia. Pirkon elokuvaura alkoi keväällä 1959, kun Suomen Filmiteollisuus -yhtiön toimitusjohtaja T.J. Särkkä soitti hänelle ja pyysi tulemaan toimistoonsa. Särkällä olisi elokuvarooli Pirkolle. Pirkko onnistui vaikuttamaan Särkän ja Särkkä ilmoitti, että asia oli selvä; Pirkko saisi roolin. Yks' tavallinen Virtanen oli Pirkon ensimmäinen elokuva näyttelijänä ja heti pääroolissa. Elokuva nähtiin valkokankaalla elokuussa 1959 ja siitä tuli vuoden katsotuin kotimainen elokuva. 

Kun vuosi 1959 lähestyi loppuaan, Pirkko oli kuvannut vuoden aikana peräti neljä kokoillan elokuvaa. Vuoden 1958 missi oli siis filmitähti ja iskelmätähti! 


Kaks' tavallista Lahtista -elokuva lähti Berliinin filmijuhlille.

Nyt Berliiniin. T.J. Särkkä oli tuonut Berliinin elokuvajuhlille suomalaisia elokuvia vuodesta 1953 lähtien. Vuonna 1960 Suomea edusti Berliinissä Ville Salmisen ohjaama ja T. J. Särkän tuottama iskelmäelokuva Kaks' tavallista Lahtista. Elokuva oli Reino Helismaan käsikirjoittama. Suomessa elokuva oli otettu hyvin vastaan, mutta Berliinissä elokuva sai murska-arvostelut. T. J. Särkälle elokuvan saama vastaanotto oli karmea pettymys. Mutta arvostelut eivät pystyneet pilaamaan Pirkon iloista juhlamieltä. 


Cary Grant ja Pirkko Mannola 

Berliinissä nähtiin niin Cary Grant, Gene Kelly ja Shirley MacLaine kuin myös uuden sukupolven kiinnostavia ohjaajia: François Truffaut, Jean-Luc Godard... jne. Godard toi Berliiniin Jean Sebergin ja Jean-Paul Belmondon - ja heidän tähdittämänsä elokuva Viimeiseen hengenvetoon sai parhaan ohjaajan palkinnon. 


Hotel Am Zoo oli vuonna 1960 filmitähtien asuinpaikka. Ja siellä asusti Pirkkokin. Hotellin pääoven edessä ihailijat odottivat tähtien nimikirjoituksia. 

Maanrakoon haukutusta elokuvasta johtuen Suomi-filmille oli vaikeaa saada medianäkyvyyttä. Mutta Suomen Filmiteollisuuden mainos- ja ulkomaanosaston päällikkö Olavi Linnus osasi ammattinsa ja tunsi temput. Hän onnistui järjestämään Pirkolle esiintymisen Waldbühnen tapahtumassa, jossa kaikki filmijuhlien kirkkaimmat tähdet esiintyivät. Aikamoinen pr-mies on Linnus ollut aikoinaan.

Waldbühnen valtavalla ulkoilmalavalla Pirkko lauloi ja sädehti. Katsomo oli loppuunmyyty. Pirkon ja muut filmitähdet näki yli 22 000 ihmistä. Ja Pirkko tosiaan huomattiin. Hänen luokseen esiintymislavan taakse ilmeistyi herrasmies, nimeltä Hans Roll. Roll ihasteli Pirkon esiitymistä ja kertoi haluavansa esitellä Pirkon Werner Müllerille. Müller oli tullut tunnetuksi Saksassa sodan jälkeen, kun hän perustti RIAS Tanzorchester -nimisen kokoonpanon. Vuonna 1955 Werner Müller levytti Caterina Valenten ja RIAS -orkesterinsa kanssa Malaguena -kappaleen. Tämä levytys nosti kumpaisenkin maailmanmaineeseen. 


Pirko Manola :) teki useamman levyn Saksassa.
Neljä kuukautta myöhemmin Pirkko koe-esiintyi Berliinissä Werner Müllerille. Koe-esiintymisen jälkeen Müller ojensi kätensä Pirkolle: "Neiti Manola, minusta tuntuu, että tästä tulee meille mielenkiintoinen yhteistyö". Pirkko levytti monta levyä Saksassa Pirko Manola -nimellä. Ja esiintyi Werner Müllerin televisio-ohjelmassa sekä teki kiertueen mm. Nana Mouskorin kanssa. Ja aivan uskomatonta, selviytyi Saksan euroviisukarsintojen loppukilpailuun saakka. 

Pirkko oli ensimmäinen suomalainen iskelmätähti, jolle avautuivat ovet kansainvälisille levymarkkinoille, vaikka hän oli tehnyt Suomessa vasta kolme levyä. Samaan aikaan Pirkon kanssa saksalaisten suosiosta kilpailivat ruotsalaiset Anita Lindblom, Siw Malmkvist ja Lill-Babs. 

Apu -lehdessä sanotaan näin: "Jälkeenpäin tuntuu oudolta, että Pirkon Saksan aika jäi Suomessa melko vähälle huomiolle. Meillä ei täällä ymmärretty, että Saksan musiikkimarkkinat olivat varsin suuret ja menestyminen niillä oli iso juttu. Hauskinta on, ettei Pirkko itsekään oikein ymmätänyt sitä aikanaan." 

Tarina Saksasta päättyi vuonna 1963. Ja Pirkko siirtyi sen jälkeen teatteriin. Teatteriura lähti lentoon niin Suomessa kuin Ruotsissakin. 


Pirkko Göteborgissa
Pirkko menestyi loistavasti Ruotsissa. Vuosina 1967-1968 Pirkko näytteli Göteborgin Lisebergsteattern'issa Tyttö sopassa - En flicka i soppan -komediassa.  Pirkko oli pääosassa ja hänen roolinsa oli Marion. Göteborgilaiset ottivat soppatytön omakseen ja komedia esitettiin Göteborgin teatterissa 303 kertaa. Näytelmän näki teatterissa yli 130 000 katsojaa ja se oli siihen mennessä suurin yleisömenestys Lisebergsteatern'issa 


Vastanäyttelijä Gösta Bernhard tarjoilee munakasta Pirkolle. 

"Tyttö sopassa" esitettiin vielä kiertueella Ruotsissa. Eli Pirkko teki näytelmän Marionin roolin kaikkiaan yli 600 kertaa.  Ja se tarkoitti myös yhtä monta munakasta. Pirkko nimittäin söi munakkaan joka esityksessä! Ehkä se oli yksi kiertueen lopettamisen syistä. Mahtaakohan Pirkolle nykyään maistua munakas? 

Pirkko on tehnyt todella mittavan uran eri teattereissa. Tässä luettelo: Lilla Teatern, Helsinki. ABC-teatern, Ruotsi. Tampereen Teatteri. Lisebergsteatern, Göteborg. Riksteatern, Ruotsi. Scala teatern, Tukholma. Åbo Svenska Teater. Intiimiteatteri, Helsinki. Komediateatteri Arena, Helsinki. Helsingin Kaupungin Teatteri. Espoon Kaupungin Teatteri. Turun Kaupungin Teatteri. 

Ja Pirkon lahjakkuudesta kertoo myös hänen osallistumisensa TTK - Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan vuonna 2008. Pirkon esitykset hurmasivat katselijat. Television ääressä ihmeteltiin, miten nuorekas ja notkea seitsemänkymppinen Pirkko olikaan. Pirkko tuli kisassa toiseksi. Pirkko kertoo näin: "Kun Satu Tuomisto voitti kisan, niin minä valitin Heidille (tyttärelleen), että pahus soikoon, jos minulla ei olisi mennyt se viimeinen cha-cha päin seiniä, niin minähän olisin voinut vaikka voittaa! Mutta Heidi sanoi napakasti, että ole nyt mamma vähän realisti. Sinä olen kuitenkin 70-vuotias ja tulit sentään kakkoseksi! Ehti kulua 55 vuotta siitä, kun Pirkko oli edellisen kerran  Berliinissä. Nyt vuoden 2018 kesällä Pirkko lähti Berliiniin kihlattunsa Göran Stubbin ja kirjan kirjoittajan Markku Veijalaisen kanssa tuohon elokuvakaupunkiin. He kävivät samoissa paikoissa kuin 60-luvun alussa. Pirkko otettiin joka puolella innostuneesti ja lämpimästi vastaan ja hän sai moneen kertaan kertoa tarinansa. 

Ja Waldbühnen valtavalla ulkoilmalavalla Pirkko ihmettelee: 
"Wau! Uskomatonta! Olenko minä tosiaan esiintynyt täällä!"
Mukaansa tempaava kirja. Olen mielissäni, että Pirkon elämän huippuhetket on pistetty kirjankansien väliin, ne ansaitsevat tulla kuulluksi. 


*Kuvat ovat Elämää! -kirjasta

- TuulaTuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


30 kommenttia

 1. Pirkolla on ollut rikas ja mielenkiintoinen elämä ja ura.Kirja täytyy ehdottomasti lukea taikka kuunnella :) Kiitos kivasta esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ihan uskomaton ura Pirkolla. Ja elämäkin mielenkiintoinen. Suosittelen ilolla kirjaa.
   Kiitos Maiccu ja mukavaa viikkoa <3

   Poista
 2. Ihania kuvia ja mielenkiintoinen esittely. :) Aika vähän itsellä on tietoa suomalaistähtien vaiheista 60-luvulla, vaikka rakastan aikakauden estetiikkaa. Ehkäpä tämä kirja pitäisi lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkon kautta saa kivan kuvan 60-luvusta. Ja hienosti Pirkko on pysynyt ajassa mukana nämä muutkin vuosikymmenet. Lahjakas nainen. Ja positiivinen!
   Kiitos Krista ja mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 3. Upean valovoimainen ja niin kaunis Pirkko - kiitos mielenkiintoisesta kirjavinkistä ja elämänvaiheiden esittelystä, tuli ihan suomileffafiilis ja mummolan kesät mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upean valovoimainen on juuri oikea sanonta Pirkosta. Hän valloittaa vielä kasikymppisenä! Pirkon kirjasta oli ilo vinkata. Ja Suomileffafiilis on kiva fiilis, tiedän tunteen :)
   Kiitos kivasta kommentistasi Heli ja mukavaa viikkoa <3

   Poista
 4. Monipuolisesti lahjakas on tuo Pirkko ja vaan kaunistuu vuosien myötä. Toivon pitkää elämää hänelle ja onnellisia vuosia uuden elämänkumppanin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuolisesti lahjakas, kyllä! Osaa laulaa, näytellä, tanssia! Tuota minäkin pohdin, Pirkko vain kaunistuu vaikka ikää tulee, harvalla lienee tuollainen taito. Toivotaan yhdessä Pirkolle pitkää elämää uuden kumppaninsa kanssa ilahduttakoon meitä pitkään!
   Kiitos Kristiina kivasta kommentistasi ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 5. Pirkko on edelleen aivan upea nainen. Miten paljon kaikkea hän onkaan kokenut. Ihana oli jo täältä lukea noita missiaikojen jälkeisiä tapahtumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin samaa mieltä - uskomattoman upea kasikymppinen. Hän on saavuttanut paljon. Jotenkin aika vähiin on jäänyt kirjoittelu hänen hienosta urastaan ja saavutuksistaan. Mutta nyt on Pirkko tuotu taas esille ja se on aivan oikein.
   Kiitos Outi kivasta kommentistasi ja kivaa viikkoa <3

   Poista
 6. On upea nainen tuo Pirkko. Ja kiitettävään ikään hän on jo päässyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä täällä jaksan ihmetellä Pirkon upeutta. Ja seitsenkymppisenä teki vielä täydellisen spagaatin. Kiitettävään ikään päässyt notkea nainen.
   Kiitos Aikku ja mukavaa viikkoa sinulle <3

   Poista
 7. Mielenkiintoinen kirja ja upea monitaituri Pirkko <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa mentiin heti missiglamourista siihen maailmaan, johon Pirkko heti hypähti. Ja tuntuu, että Pirkko onnistui kaikessa. Monitaituri niinkuin sanot. Ja uransa jatkuu... Upea Pirkko!
   Kiitos Hillevi ja mukavaa viikkoa <3

   Poista
 8. Pirkko Mannola on kyllä melkoinen legenda! Ihanaa, että hänen tarinansa on ikuistettu kirjojen kansiin! Täytyypä ehkä lukea tuo kirja jossain välissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, legendaksi häntä voitaisiin kutsua. Paljon on nainen saavuttanut urallaan. Ja aikana, jolloin tuo itsensä esilletuonti ei ollut helppoa. Pirkossa oli hehkua ja innostusta ja osaamista, joten hän vain tuli huomatuksi. Suosittelen ilolla kirjaa, se on todella mielenkiintoinen.
   Kiitos MM ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 9. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Tämä kirja lähtee ehdottomasti luettavien listalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkon elämä on ollut mielenkiintoinen. Hän on rohkeasti uskaltanut hypähtää aina uuteen. Tätä on ilo suositella. Kannattaa lukea.
   Kiitos Diina-Maria ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 10. Pirkko on todella ihana ihminen :) Oli täti/kummitätini Uman hautajaisissa ja erittäin sympaattinen nainen. Kirjan haluan ehdottomasti lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki, jotka ovat Pirkon tavanneet, sanovat häntä sympaattiseksi naiseksi. Hän on säilyttänyt iloisuutensa ja välittömyytensä, mikään suosio ei ole niitä vienyt. Kirja vie mennessään, mielenkiintoisen uran on Pirkko tehnyt.
   Kiitos Marjo ja mukavaa loppuviikkoa <3

   Poista
 11. Minulle Pirkko Manola on täysin vieras henkilö, vaikkakin nimi ja kasvot tutut. Kaikista julkkiksista tulee nykyään elämänkerta, ei ehtisi edes lukea kaikkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko on tehnyt aikamoisen elämäntyön niin laulun kuin teatterinkin parissa Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Tämä uusi kirja ei oikeastaan ole elämäkertakirja, vaan kirjassa kerrotaan Pirkon huippuhetkistä Suomessa ja ulkomailla. Ja kyllä Pirkko kirjansa ansaitsee, kunnioitan hänen pitkää uraansa, joka jatkuu yhä.
   Kiitos Nina kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 12. Taatusti mielenkiintoinen kirja monitaiturin elämästä!
  Pirkkoon sopii todellakin tuo valovoimainen -sana, yhä vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valovoimainen monitaituri, sitä Pirkko on. Ja televisiosta alkaa 1.12. "Aikuisen naisen joulukalenteri", jossa taas nähdään Pirkkoa. Ihana, että Pirkko huomioidaan nykyään televisionkin puolella meillä. Hän on valloittanut nuoremmankin katsojakunnan. Valovoimainen on yhä vain!
   Kiitos Marianna ja mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 13. Viehättävät wanhat kuvat ♥️ Pirkko Mannolan muistan telkkarista kun olin lapsi. ❣️
  (Blogilista oli poistanut kaikki suosikeiksi merkkaamani blogit, mutta laitoin takaisin - sinutkin.)
  Kivaa uutta viikkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on paljon wanhoja kuvia. Tarina ja kuvat täydentävät toisiaan. Minullakin ensimmäiset muistikuvat Pirkosta liittyvät televisioon :) Ihanaa, kun palautit minut listalle takaisin.
   Kiitos Rita ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 14. Minun suuri ihailun kohde siitä hetkestä asti kun näin hänen missikruunajaiset. Tykkään hänen äänenväristä, upea nainen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet nähnyt Pirkon missikruunajaiset, wow! Pirkko sanoo itsestään, että hän oli pula-ajan missi, hänen pituutensa oli vain 162 senttiä. Pirkko osaa nauraa itselleen, se on hieno taito. Samaa mieltä, upea nainen!
   Kiitos Sirkkis <3

   Poista
 15. Ai, että Pirkko on super ja ihania kuvia oijoi. Oli mahtavaa päästä Pirkon kanssa tuossa taannoin leipomaan piparkkakkuja ja innolla odotan joulukussa Yleltä alkavaa Aikuisen naisen joulukalenteria.

  Ihanaa sunnuntaita Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko on super! Tuossa Pirkko poseraa Cary Grantin kuin ei mitään! Ja sinä olit Pirkon kanssa leipomassa piparkakkuja. Pirkko oli tyttö sopassa. Mutta Tiia ja Pirkko olivat tytöt taikinassa. No, vähän sovelsin :) Sama juttu... täällä odotelaan myös Aikuisen naisen joulukalenteria.
   Kiitos Tiia ja mukavaa viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig