MOMENTS OF MY LIFE

ATENEUM JA FRANTIŠEK KUPKAN SUURNÄYTTELYKun aamu alkaa aamiaisella Ateneumissa, niin odotettavissa on hyvä päivä!


Tiistai -aamuna lähdin aikaisella bussilla Ateneumin taideaamuun Turusta Helsinkiin. Tästä alkaa tulla jo perinne, josta olen mielissäni. Näillä taideaamiaisilla kerrotaan tulevista näyttelyistä Ateneumissa. Nyt syvennyimme helmikuussa 2019 avattavaan näyttelyyn. Silloin Ateneumissa esitellään abstraktin taiteen pioneerin, tsekkiläisen František Kupkan (1871-1957) suurnäyttely.

Median ja lehdistön toivotti tervetulleiksi taideaamuun joulukuussa aloittava Ateneumin uusi johtaja Marja Sakari. Sakari on tehnyt pitkän uran nykytaiteen museo Kiasmassa.Ja erinomaisen esittelyn František Kupkasta meille piti intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Nämä Kupkan teoksien kuvat ovat Ateneumin kuvapankista. Teokset tulevat helmikuussa Ateneumiin taidemuseoon. Näyttely nähdään Helsingissä 22.2.-19.5.2019 


Nämä ylläolevat František Kupkan työt on kuvattu Grand Palais'issa Pariisissa.

František Kupka on tehnyt pitkän uran Pariisissa. Ja hänen töittensä kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan: Perinteisistä muotokuvista kohti ei-esittävää ilmaisua. Tämä tuleva suurnäyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle.


František Kupkan omakuva. Taiteilija oli kiinnostunut maailmasta, tieteestä ja ihmisestä. Toisin kuin monet muut boheemit taiteilijat, joiden elämä oli tuskaa ja päihderiippuvuutta, niin Kupka noudatti terveitä elämäntapoja. Hän eli 85-vuotiaaksi.

Pintoja väreillä (1910-1911). Ihanat, aurinkoiset värit tässä työssä.


Pianon koskettimet, Järvi 1909 / Kupka sovelsi voimakkaissa teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa. Kuuletteko jazzin sykettä tässä työssä vai klassista musiikkia?


František Kupka: Teräs juo II (1927-1928). Näissä töissä on koneromantiikkaa. Pidän näitten töitten energiasta.


Tämän taulun nimi on Pisteen ympäri (1920-1930). Ateneumin museokauppaan on tulossa myyntiin Pisteen ympäri -tyynyjä ja muitakin uutuustuotteita Kupkan taiteeseen perustuen. Tämä tyyny kiinnostaa minua.

Ja tässä minun pieni "siveltimen vetoni" näistä hienoista Kupkan töistä. Tulevassa näyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Pariisin Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Tsekin kansallisgalleriasta Prahasta.


Tässä vielä pieni katsaus nyt menossa olevaan näyttelyyn:

Kohtaamisia kaupungissa - suomalaista taidetta 1900 -luvulta 

Näyttely on mielenkiintoinen katsaus suomalaisen yhteiskunnan muutoksista 1910 -luvulta 1980 -luvulle. Noin 300 teoksen kokonaisuus kertoo kiehtovan tarinan kuinka kaupungistuminen vaikutti suomalaisten elämäntapoihin. Miten arki muuttui, kun vapaa-aika lisääntyi ja kun sukupuoliroolit vapautuivat.


Ja ihan ensimmäisenä kuvasin tämän Henry Ericssonin työn "Fazerin baari" (1931). Tuttu kahvila Helsingissä, vaikka näitä ihania funkkishuonekaluja siellä ei enää olekaan. Kiehtova maalaus.


Väinö Kunnas: Kaupunkikuva (1926) / Kuva: Kansallisgalleria - Jenni Nurminen


Harry Henriksson: Keskuskatu (1945) / Kuva: Kansallisgalleria - Hannu Aaltonen


Ateneum / Kohtaamisia kaupungissa - suomalaista taidetta 1900 -luvulta. 
Kuva Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen 


Kun tämä saariston tyttö kohtasi Schjerfbeckin Saariston tytön näyttelyssä, niin tähän kohtaamiseen on mukava lopettaa tämä taideaamun katsaus. Olipa mielenkiintoinen ja innostava aamupäivä. 


Kohtaamisia kaupungissa -näyttely jatkuu 20.1.2019 asti. 

Kaunista marraskuun viikkoa kaikille! 

- Tuula 

Ps. Joko sinulla on museokortti? Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


18 kommenttia

 1. Pianon koskettimet vetää puoleensa. Upeaa taidetta olet päässyt ihailemaan. Välillä käynti täällä suunnilla kannattaa :)
  Ihanaa iltaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pianon koskettimet vetävät puoleensa :) Tulevassa näyttelyssä - Ateneumin kolmessa näyttelysalissa teoksia esitetään jazzin ja klassisen musiikin soidessa. Huikeata!
   Olen niin iloinen, kun olen Ateneumin medialistalla. Nämä ovat niin antoisia tilaisuuksia.
   Käynti Helsingin suunnilla kannattaa aina. Siellä päin on niin paljon tapahtumia.
   Kiitos Outi-ihana ja mukavaa iltaa myös sinne <3

   Poista
 2. Helppo uskoa että oli mukava aamupäivä! Häpeä tunnustaa etten ole koskaan Ateneumissa käynyt :(
  Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ilo suositella sinulle Ateneumia. Rakennuskin on niin hieno arkkitehtuuriltaan ja sisustukseltaan. Kokonaisuudessaan museo on hengästyttävän upea. Siellä muuten kävi viime vuonna 440 000 vierailijaa. Ja näyttelyt siellä ovat puhuttelevia. Tykkään tuollaisista teema -näyttelyistä niinkuin tuo Kohtaamisia kaupungissa. Ja se mitä kuulin ja näin esittelyssä Kupkan töistä, niin tulossa on taidetta, joka valloittaa kaikkialla maailmassa.
   Kiitos Kristiina (ja kiitos myös rehellisyydestäsi :)) Ja mukavaa loppuviikkoa myös sinulle <3

   Poista
 3. Ateneum on paikka, jossa mielellään vierailee aina Helsingissä käydessä. Viimeksi olen käynyt Ateneumissa vuosi sitten, silloin siellä oli hauska näyttely Ankkalinnan asukkaista. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet Ateneum -fani!
   Minäkin kävin tuon mainion Ankkalinnan asukkaitten näyttelyn katsomassa. Olipa hienosti sijoitettu Ankkataulut vanhojen taulujen joukkoon. Niitä oli hauska etsiä.
   Kiitos Päivi ja mukavaa viikonloppua myös sinne <3

   Poista
 4. Ihana tapa startata päivä käyntiin :) Itse en muuten Ateneumissa ole tainnut koskaan käydä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli tosiaan aikainen herätys ja lähdin kotoa jo kello viisi. Mutta kiva taideaamu kyllä karisti unenrippeet silmistä. Ilolla suosittelen käymään Ateneumissa. Jo rakennus on upea ja näyttelyt mielenkiintoisia.
   Kiitos Mira ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus ja Ateneumissa joskus alakoulussa vissiin käyny, museot ei niinkään oo mun juttu.. Tunnelmallista marraskuuta sulle! ♥

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasu! Minä jo pikkutyttönä opin käymään museoissa. Ja nykyään näyttelyt ovat hienosti järjestettyjä ja yleisöystävällisiä. On se pysyvä näyttely ja sitten uusia, mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Museot elävät aikamoista nousukautta nykyään.
   Mukavaa marraskuuta sinulle <3

   Poista
 6. Hei Tuula,

  eipä sinun kaimasi omista museokorttia ;)

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Käyn niin vähän museoissa, että näitä on aina kiva lukea.
  Joka kerran opin jotain uutta!

  Kivaa viikonloppua ihanuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuula,

   vai ei kaimani omista museokorttia :) Tiedän, että olet ollut viime vuodet tosi kiireinen. Eivät ne opinnot valmistu, jos ei niitten kanssa tee ahkerasti töitä. Mutta jossakin vaiheessa, kun hellittää, niin suosittelen, museokortti on mainio kortti. Ajokortin jälkeen se tulee minulla heti kakkosena.
   Tuo tuleva Kupkan näyttely on energinen ja moderni näyttely, luulisin, että sinäkin pitäisit siitä, sinä moderni nainen.
   Kiitos ihanuus sinulle ja toivottelen myös kivaa viikonloppua!

   Poista
 7. Heissan Tuula, Kupka on varsin tuttu taiteilija ja hienoa, että näyttely tulee suomeen.
  museokorttia en omista, mutta eiköhän ole jo aika sellainen hankkia, niin paljon on kivoja näyttelyitä ja kulttuuriaarteita tarjolla.
  Hyviä Pyhiä sinulle <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Sari,

   jotenkin arvasin, että sinulle on Kupka tuttu taiteilija. Uskomaton modernin taiteen uranuurtaja. Saamme tosiaan hienon näyttelyn Suomeen.
   Ja museokorttia en voi olla kehumatta. Hankin sen melkein heti, kun se muutama vuosi sitten tuli myyntiin ja joka vuosi olen sen uusinut. Uskomattoman paljon on hienoja näyttelyitä Suomessa. Turku-Hki-Tre -akselilla käyn museoissa. Kiitos museokortin.
   Kiitos Sari ja Hyviä Pyhiä myös sinulle <3

   Poista
 8. Ihan liian vähän tulee käytyä museoissa. Lähinnä lomilla. Museokortin hankkimista mietin kesällä. Ajattelin, josko se lisäisi museoissa käyntiä.
  Kiitos tästä taidehetkestä, jonka sain blogisi kautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään museonäyttelyt ovat niin mielenkiintoisia ja yleisöystävällisiä. Museoissa paneudutaan asiakkaisiin. Ihana kun saan tuota museokorttia kehua. Se kyllä lisää museoissa käyntiä. Minä pienelläkin ajalla piipahdan kaupungilla käydessäni museossa, jää se turha huulipuna ostamatta :) Ja ystävien kanssa meillä on treffejä museoissa, niissä on niin ihanat kahvilatkin.
   Kiitos Minna kauniista sanoistasi. Mukavaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 9. Ihana postaus Tuula. Kiitos kun jaoit sen meidän kanssa, vitsi nämä kuvat ovat niin kauniita. Minua kiinnosti myös juuri tuo Pisteen ympäri, se on jotenkin todella kaunis.

  Oikein mukavaa viikonloppua Tuula<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Pauliina!
   Minä sain niin energiaa tuosta taideaamusta - tätä postausta oli ihana kirjoittaa.
   Tuleva Kupkan näyttely kiinnostaa minua kovasti. Ja Ateneumin museokaupassa tulee olemaan hienoja oheistuotteita liittyen Kupkaan. Tuo tyyny Pisteen ympäri oli kaunis ja kuvio rauhallinen.
   Tuosta tulikin mieleeni, että minulla on Ferninand von Wrightin "Taistelevat metsot" -taulusta tehty sateenvarjo. Arvaa vaan raaskinko sitä käyttää :D
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig