MOMENTS OF MY LIFE

VAARALLINEN PUNKKI


Punkit eli puutiaiset edustavat, pienestä koostaan huolimatta, ihmiselle suurta riskiä. Niiden puremasta voi nimittäin saada joko borrelioosin tai harvinaisemman puutiaisaivotulehduksen. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla ja puutiaisaivokuumeeseen on mahdollista ottaa rokote.

Me vietämme kesäisin paljon aikaa saaristossa ja niinhän se on, että mitä lähempänä merta ollaan, sitä enemmän punkkeja on. Mutta punkit ovat yleistyneet kaikkialle Suomeen, myös sisämaahan. Punkit vaanivat ulkolijoita niin havumetsissä, rantahietikoissa, lenkkipoluilla, golfkentillä, siirtolapuutarhoissa, nurmikentillä...


Olen joskus vuosia sitten irroittanut punkkia kyynärtaipeestani pinsetillä ja sen piikki jäi sisään ihoon. Onneksi tuo punkki ei ollut taudinkantaja. Sen jälkeen otinkin rokotuksen, mutta rokotuskaan ei suojaa borrelioosilta.

Kesäsaaristolaisena sain keväällä markkinoille tulleen tuotteen testiin. Ja tämä on siitä kummallinen tuote, että toivon, että minun tai kenenkään muunkaan saarimökillä kävijän ei tarvitsisi tätä koskaan käyttää. Mutta saarimökillä tämä on loisto juttu olla saatavilla. Sillä koskaan ei tiedä, milloin punkki iskee...

Kyse on Antick-punkinjäädyttäjästä, joka on myynnissä apteekeissa ja isommissa päivittäistavarakaupoissa. Antick on suihkupullo, jossa on pantentoitu suutin. Tämä Antickin patentoitu suutin auttaa jäädyttämään punkin ennen sen poistoa.
Esitteessä kerrotaan näin: "Punkin saa nopeammin ja turvallisemmin poistettua, kun sen jäädyttää ensin. Antick on ihmisille ja eläimille soveltuva tehokas ja turvallinen punkinjäähdyttäjä. Suihkepullon patentoidun suukappaleen avulla suihkeannos on helppo kohdistaa paikallisesti suoraan punkkiin, jolloin punkin jäätyminen tehostuu ilman että vaurioitetaan ihoa".

Kun punkki poistetaan vetämällä, voi siitä välittyä nesteitä, jotka voivat sisältää tauteja aiheuttavia mikro-organismeja. Punkin poistaminen kannattaa ehdottomasti aloittaa jäädyttämällä se ensin. Jäädyttäminen helpottaa punkin poistamista iholta.Antick on ihmisille ja lemmikeille soveltuva tehokas ja turvallinen punkinjäädyttäjä. Suihkeannos on helppo kohdistaa suoraan punkkiin ja näin ehkäistään kontaminaatio ja infektio. Yhdestä pakkauksesta riittää noin sataan annokseen. 

Antickin käyttö on helppoa:
 • Sijoita suihkuttimen suukappale puutiaisen keskikohdan päälle
 • Suihkuta 1-3 kertaa puutiaisen koosta riippuen
 • Poista punkki jäädytyksen jälkeen punkkipihdeillä tai -pinseteillä vetämällä suoraan ylöspäin ihosta
 • Puhdista iho desinfiointiaineella. Hävitä punkki polttamalla.

Nykyään kehoitetaan kesäaikaan tekemään punkkitarkastus jopa kahdesti päivässä - aamuin ja illoin, jos liikut luonnossa. Ja tarkastuksessa on syytä olla huolellinen. Pikkuiset toukat ja nymfit muistuttavat usein erehdyttävästi pientä luomea. Kun tarkasti katsoo, niin jalat voi kuitenkin erottaa.Punkkikanta on Suomessa kovassa kasvussa. Ja uusin tutkimus kertoo, että joka viides punkki kantaa Suomessa borrelioosia. Olin hyvilläni, kun sain tämän tuotteen käyttöön / testiin. Se on nyt saarimökin lääkekaapissa, jos sitä tarvitaan. 

Pakkaus: 18 ml / 100 annosta 
Hinta n. 13,90 € Toivotan kaikille aurinkoista ja punkitonta kesää! 

- Tuula 


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 28 kommenttia

 1. Täähän oli hyödyllinen postaus, en tiennyt tällaisesta jäädyttäjästä! Punkkien leviäminen huolestuttaa vähän, ei enää voi noin vain kirmata heinikoissa. Viime viikonloppuna käytiin päiväretkellä Hangossa, niin juuri tämä oli mielessä. Ja on kai niitä täällä Helsingissäkin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anniina! Meillä on saaressa mökki ja niinkuin tuossa kerroin, siellä missä on merta on eniten punkkeja. Ja kaikki apukeinot ovat talteen. Ne ovat niin salakavalia eläimiä. Punkkeja on niin Hangossa kuin Helsingissäkin. Niitä löytyy jopa kaupunkialueilta. Tämä on mielenkiintoinen tuote. Ja niin järkeenkäypä, jäädytettynä tuollaista pikkueläintä on helpompi käsitellä.
  Kaunista kesää sinulle !

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa hyvältä tuotteelta ja voisi olla meidänkin perheessä tarpeen. Itseltäni olen tänä kesänä poistanut jo 7 punkkia. Teilläkin voisi olla hyvä jos tuota olisi sekä mökillä että kotona. Punkithan voivat lymyillä vaatteissa muutaman päivänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Kokeillut en ole. Onneksi ei ole ollut tarvetta. Seitsemän punkkia on valtava määrä punkkeja. Me olemme rempan vuoksi olleet niin paljon sisällä mökissä, että punkit eivät ole päässeet iskemään. Ajattelinkin hankkia tuon Antickin suihkepullon myös kotiin.
   Kivaa loppuviikkoa!

   Poista
 4. Kuulostaa hyvältä tuotteelta! Inhoan punkkeja ja ajatuskin, että piikki jäisi ihon sisälle yököttää. Täytyy käydä hakemassa varoiksi tällaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuulostaa. Minä myös inhoan ja pelkään punkkeja. Ne ovat tosiaan vaarallisia. Minä hankin kotiinkin vielä tuon suihkepullon. Tämä on näppärä pullo suuttimineen.
   Kiitos Hanna-Mari ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Muistan mökkivuosilta tuon ainaisen punkkishown. Meidän isin ihosta saatiin aina poistella punkkeja erityisen paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hurjia nuo punkkishowt. Tiedettiinkö silloin punkkien vaarallisuudesta? Onneksi mitään ei sattunut isille.
   Kiitos Outi ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 6. Todellakin sellainen tuote jota ei toivoisi käyttävänsä ,mutta kätevä olla olemassa jos tulee siihen tarve. Hyi inhottavat punkit, ja toivottavasti säästyt niiltä siellä saaristossa Tuula:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Mielenkiintoinen testaustuote. En haluaisi käyttää. Mutta on hyvä että tiedän tuon lääkekaapista löytyvän. Saaristossa niitä on paljon, se taitaa olla sitä punaisinta aluetta Suomessa. Punkkisyyni on siellä tarpeen päivittäin. Ja saappaat pakolliset.
   Kiitos Jael ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Mä muistelen kaiholla omaa lapsuutta, missä maattiin päivät nurmikolla ja ainoa kauhu oli paarman puremat ja hyttysen pistot. En tiedä miksi, mutta just punkit inhottaa mua ihan hirveästi ja vähentää halua mennä lähellekään heinikkoa, missä vielä 80-luvulla juostiin kaikki kesät ilman pelko noista "pirulaisista". Vaikka jo tolloin kait löydettiin ekat borreoloosit ja punkkeja on ollut 30-luvulta asti. Mutta asuttiin tuolloin sen verran pohjoisemmassa, ettei siellä ollut silloin ainakaan niin, että niitä olisi ollut ihossa lainkaan kiinni kesäisin. Toivon, että vielä joku pvä keksitään rokote, ettei näistä tarvi välittää lainkaan. Punkinjäädyttäjä kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ihan sama. Heinikkoon minua ei saa millään. Punkeista on alettu tietää enemmän ajan kuluessa, niinkuin tuossa toteatkin. Ja tuo borrelioosi on vielä niin vaikea sairaus, kun sillä voi olla moninaisia vaikutuksia. Siihen eivät aina pitkät antibioottikuuritkaan tepsi. Meidän tuttavaperheen tyttärellä pysähtyi pituuskasvu hänen saatuaan borrelioosin.
   Minä myös todella toivon, että tuohonkin tulisi rokotus. Sitä ennen käytän punkinjäädyttäjää.
   Kiitos Jonna ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Jaoin tämän minun faceen , kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Sirkkis! Kiitos paljon! Tämä on minunkin mielestäni hyvä tuote tehdä tutuksi mahdollisimman monelle.
   Mukavaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 9. Punkit ovat tosiaan lisääntyneet paljon. MEillä käytössä on pelkät punkkipihdit, ne ovat meidän kokemuksella olleet kaikkein parhaimmat. Taudit leviää punkin oksennuksen välityksellä ja punkki myös oksentaa helposti, tästä syystä pihdit ovat nopea tapa poistaa punkki. Mitä pidempään punkki on kiinni, sen varmemmin se oksentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkkipihdit on hyvä olla käytössä. Sellaiset meillä on myös mökillä. Minusta nuo yhdessä jäädyttäminen + punkkipihdit on jo aika hyvä keino poistaa punkki nopsaan. On se kyllä niin inhottava ötökkä. Ja joka viides kantaa borrelioosia Suomessa. Sinulla on hyvä punkkitietämys ja se on hyvä asia se.
   Kiitos Melissa ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. Tätä tuotetta on testattava itsekin! Minulla on ollut yksi punkki niskassa lapsena ja muistan kuinka mummo siveli siihen voita ja sitten veti pois ja poltti leivinuunissa : ) Kissoista silloin tällin löytyy punkkeja, jos käytetään hihnoissa oman aidatun pihan ulkopuolella, täälläkin niitä riittää! Kaunista viikonlopun alkua & lämpöisiä ilmoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin lapsena poistettiin punkki voilla ja nyt se on tyystin kielletty keino. Rasvan kanssa touhutessa punkki saattaa oksentaa bakteerin verenkiertoon. Eläimet ovat otollisia punkeille. Jopa lintuihin punkki iskee. Kannattaa hankkia tuo suihkepullo kotiin.
   Kiitos Heli-Hannele ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 11. Meillä on punkkikynä, jossa hirttolenkki, sehän ajaa periaatteessa saman asian, sillä mikään näistä ei poista kuitenkaan punkin elimistöön jättämää myrkkyä. Omassa kaulassa oli aikanaan punkki ja menin lääkäriin, jossa tosiaan punkki ja luomi, jossa punkki oli osittain kiinni, ensin jäädytettiin ja sen jälkeen ihoa kaivettiin, jotta mahdollinen myrkky saatiin heti pois eli hieman kivulias osuus. Heti kannattaa mennä lääkäriin, jos punkki roikkuu ihossa ja etenkin, jos ihoon alkaa tulla kasvava punainen rengas, jonka sisällä on valkea laikku, tästä tietää, että punkin myrkky on varmasti päässyt kehoon ja kyse on borrelioosista, johon taas tehoaa prosentuaalisesti hyvin penisiliini tai antibiootit.

  Eli on tuo jäädyttäminen loistava tapa, saa tapettua heti punkin, me olemme vaan eläimistä hirttäneet punkin punkkikynällä ja heittäneet paperitollossa punkin roskiin, toimii näinkin.

  Ihanaa viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo punkkikynä on myös mainio keksintö. Punkki on tainnut aiheuttaa oikein markkinat näille erilaisille punkin pyydystämistuotteille. Hyvä, että menit aikanaan lääkäriin, kun punkki löytyi luomesta. Tuo punainen rengas valkealla laikulla on kyllä hälyttävä merkki, silloin pitää toimia ja tilata lääkäriltä aika.
   Kiitos kivasta kommentistasi ja vinkistäsi tuohon punkkikynään.
   Aurinkoista viikonloppua sinulle, Tiia! Ps. Avaruudessa ei ole punkkeja :)

   Poista
 12. Olen sen verran ötökkäkammoinen että toivotan kaikki uudet helpot apuneuvot tervetulleiksi 🙂
  Kiva että sait hyvän punkkituotteen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös ajattelen samoin. Ja siksikin halusin kirjoittaa tästä uudesta tuotteesta, joka mielestäni vaikuttaa hyvältä. Kokemusta ei vielä ole, mutta ehkä tuosta kuulemme vielä.
   Kiitos Rita ja aurinkoista viikonloppua sinulle <3

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Lyhyesti ja ytimekkäästi tuon sanoit! Ja kaikenlisäksi kantavat tauteja.
   Kiitos Henna ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 14. Tästä en ollut kuullutkaan, kiitos vinkkauksesta! Punkit ovat niin ällöjä. Ikävä kyllä niitä on täälläkin näkynyt :/ Olivialle laitoimme baywantic-liuoksen ja Hehkulle & Kiteelle ne sellaiset pannat. Pannat ei kyllä toiminut ollenkaan, joten heillekin nyt laitoimme tuon saman liuoksen. Nyt niitä ei ole sessuilla ollut. Toivotaan punkitonta loppukesää...
  Hyvää viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuote oli tärkeää kirjata blogiini. Sillä kesäsaaristolaisena minusta on tullut säikky punkeille. Baywantic -liuos. Siitä olen kuullut. Hyvä että toimii koirillanne. Kaikki apukeinot pitää käyttää punkkeja vastaan.
   Kiitos Nina ja hyvää viikonloppua teille myös <3

   Poista
 15. Meillä oli toissa kesänä punkki tuossa pihan vuorenkilpiryppäässä. Sitten viime kesänä vanhempien koiran silmään iski punkki. On sekin vitsaus tuo koko punkki. Ja leviää joka puolelle Suomea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkki on todellinen vitsaus! Ja se, että joka viiden punkki kantaa borrelioosi-bakteeria. Se on huolestuttavaa. Mitä nopeammin punkkiin pääsee käsiksi sitä parempi. Koiran silmään iski punkki, voi koiraparkaa.
   Kiitos Aikku ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig