MOMENTS OF MY LIFE

ATENEUMIN KEVÄT


Olin mielissäni, kun sain kutsun Ateneumin taidemuseoon aamiaiselle ja pääsin samalla tutustumaan Ateneumin tulevaan näyttelykevääseen. Kylmänä helmikuun aamuna lähdin sitten aikaisin Turusta Helsingin taidemaailmaan. Nämä kivasti järjestetyt esittelytilaisuudet avaavat hienosti taiteen ja taiteilijoitten maailmaa sekä taiteen merkitystä historiassa. Minulle, joka en ole taiteen asiantuntija, mutta innokas harrastaja, nämä tilaisuudet antavat paljon. 


Museonjohtaja Susanna Pettersson toivotti meidät aamiaisvieraat tervetulleiksi ja kertoi meille kevään tulevista näyttelyistä

Tähän kohtaan sopivat myös luvut. Ateneumin taidemuseo saavutti vuonna 2017 uuden kävijäennätyksensä - melkein 450 000 taiteen ystävää kävi museossa. Ja muualla - kaikkiaan seitsemässä maassa ja 22 kaupungissa kävi saman verran katsojia. Suomen mittakaavassa nämä ovat ihan huikeita lukuja.

Adel Abidinin näyttely History Wipes 

Ateneumin taidemuseossa nähdään 14.3.-22-4.2018 nykytaiteilija Adel Abidinin näyttely History Wipes. Abidin on syntynyt 1973 Bagdadissa, Irakissa. Ja asuu nykyään sekä Helsingissä että Ammanissa. Taiteilija on kansainvälisesti tunnustettu ja näyttelyssä nähdään hänen tekemiään videoinstallaatioita ja veistoksia. Näistä monet valmistuvat juuri tähän näyttelyyn. Esitteessä kerrotaan seuraavaa:  "Teokset esittelevät historiamme kipupisteitä ja ihmisenä olemista yhä epävakaammaksi muuttuvassa maailmassa."


Adel Abidin. Kuva Martin Jäger 

Teoksia tulee olemaan esillä eri puolilla museota - pääportaikossa sekä toisen ja kolmannen kerroksen näyttelysaleissa. Aiheina ovat mm. etninen puhdistus, sota, pakolaisuus ja valtakoneistojen harjoittama manipulointi.

On mielenkiintoista, että Abel Abidinin teokset liittyvät myös Suomen historiaan. Videoinstallaatio History Wipes (2018) sai alkunsa taiteilijan perehtyessä Suomen historian synkimpään ajanjaksoon, vuoden 1918 sisällissotaan. Taiteilija on kertonut, että hän on kokenut voimakkaasti, miten sodan tapahtumat yhä luovat tummia varjojaan suomalaiseen yhteiskuntaan vielä sadan vuoden jälkeenkin. 


"Tiedon manipulointi sekä epätoivottujen ja kiusallisten poliittisten tapahtumien tai henkilöiden pyyhkiminen kuvista ei muuta historiaa, vaan piilottaa ne syvemmälle arkistojen kätköihin.
Kuva: Adil Abidin / Ateneumin kuvagalleria

Fantastico! esittelee italialaista taidetta 1920- ja 1930-luvuilta, näyttely Ateneumissa 10.5.-19.8.2018Carlo Carrà: Pinja meren rannalla (1921)


Antonio Donghi: Nainen kahvilassa (1931)

Näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta suuntauksesta. "Näille teoksille on ominaista hiljaisuus ja salaperäinen tunnelma sekä todellisuuden ja unen välinen ristiriita." Jo screenillä kun näitä esiteltiin, niin ajattelin, että nämä taulut ovat kiehtovia. Tämä näyttely pitää nähdä. Näitä mestariteoksia nähdään useammalta eri italialaistaiteilijalta. 


Cesare Sofianopulo: Naamioita (1930)

Ja vielä tämän viikon eli 25.2.2018 asti voi tutustua sekä Ankallisgalleriaan että Veljekset von Wrightin näyttelyihin


Alpertti Aatelviitti: Ankkalinnan raatihuoneen torilla
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen 

Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa (1887)
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen 

Näin sitä telmitään Ankkalinnan raatihuoneen torilla ja Pariisin Luxembourgin puistossa. Nämä maalaukset ovat mielestäni mainio vertailupari, sillä Edelfeltin teoksista tämä on suosikkini. Tuo pikkuinen punatukkainen tyttö on kuin sukumme punatukkainen Saga. Kumpi näistä tauluista on lähempänä totuutta lasten leikeissä? Saga sanoi, että tuo ankka-taulu on totuudenmukaisempi :)


Ja von Wrightin veljeksiä edustakoon tämä maalaus.
Ferninand von Wright: Haminalahden puutarhassa (1856-57)
Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen  Ja loppukaneettina museonjohtaja Susanna Pettersson kertoi vielä, että 
#metoo -ilmiöstä huolimatta Akseli Gallen-Kallelan Aino-taru tulee pysymään Ateneumin seinällä. Kuva: Kansallisgalleria


Iloa ja valoa viikkoon!

- Tuula


Tästä pääset Ateneumin sivuille


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta. 
14 kommenttia

 1. Mukavan kuuloinen ja erilainen aamiaistilaisuus. Ihana taulu tuo Nainen kahvilassa <3
  Kaunista viikkoa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
 2. Minä niin viihdyin tuolla. Koko tuo tunnelma ja mainiosti kerrotut esitykset tulevasta keväästä olivat kyllä niin, mikä olisi oikea sana... kiehtovia. Minä myös tykästyin tuohon Nainen kahvilassa tauluun kuin myös tuohon pinjaan. Tulossa on varmasti hieno näyttely. Näytettäväksi oli valittu vain muutama taulu. Mutta ne saivat haluamaan nähdä lisää :)
  Kiitos Outi <3 Ja kaunista viikkoa myös sinulle <3

  VastaaPoista
 3. Teillä on ollut siellä kiva tapahtuma. Taulut ovat kauniita ja Ateneum on aina käymisen arvoinen paikka Helsingissä. Tulin katsomaan, joko sinun blogin ulkoasu on muuttunut. Omaan blogiin olen kokeillut vaikka ja mitä, ja muutosta olisi kiva toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Aikku! Olin iloinen, kun kutsu tuli... Ateneum on niin loisto paikka käydä. Blogissa on uusi ulkonäkö, aika paljon samanlainen kuin vanhakin, en radikaalisti muuttanut. Uusia ominaisuuksia tuli lisää... esim. sanan mukaan voi hakea vanhoja postauksia. Ja tuonne alas tulee samantapaisia blogeja kuin mitä nyt katsot: Saattaisit tykätä myös näistä. Instagram ja Pinterest tulivat samannäköisinä myös näytille jne...
   Kiitos Aikku ja mukavaa viikkoa!

   Poista
 4. Ihana aamiaispaikka! Onnenpekka olet kun pääset tuollaisiin tilaisuuksiin ja nautit niistä ihan täysillä.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin mielissäni, kun kutsu saapui. Sai tutkailla tulevat näyttelyt ja samantien tuli katsottua nykyisetkin näyttelyt. Nautin todella näistä tilaisuuksista, näistä saa paljon.
   Kiitos paljon Kristiina <3 Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Voi miten mukavia tuollaiset aamiaiset! Upeita näyttelyitä! Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamiaisen lomaan sopii monet asiat. En tiedä ajassa, miten pitkälle Ateneumin aamiainen ulottuu, mutta minä olin siellä nyt toista kertaa. Ja yhtä innoissani olin taas tästä aamusta. Ateneumin kahvio/ravintola on viihtyisä ja kun siellä vielä saa hyvän aamiaisen lisäksi annoksen taiteesta, niin minulle nämä ovat todella viihdyttäviä aamupäivän tuokioita. Upeita ja erilaisia näyttelyitä tulossa, mielenkiintoisia.
   Kaunis kiitos Päde ja mukavaa viikkoa sinulle <3

   Poista
 6. Varmasti mennään noita uusia näyttelyjäkin katsomaan perheen kanssa. Juuri oltiin Ankallisaarteita katsomassa parisen viikkoa sitten.

  Mukavaa talvista viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ateneum tarjoaa mielenkiintoisia näyttelyitä. Nuo uudet näyttelyt ovat kiehtovia ja laittavat ajattelemaan. Pikkumies varmasti viihtyi Ankallisgalllerian kuvien parissa. Ja siellä oli se Aku Ankan autokin :)
   Kiitos paljon Katri ja mukavaa talvista viikkoa myös sinne :)

   Poista
 7. Kiva että uudistat blogia aika ajoin lukijaystävällisemmäksi : )
  Laitankin taiteenrakastajaäidilleni linkin tästä postauksesta, hän varmasti käy Ateneumissa kevään aikana ja tykkää lukea tulevista näyttelyistä, ehkä minäkin lähden mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Heli-Hannele <3
   On se mielenkiintoista, kun kaikkiin laitteisiin tulee uusia ominaisuuksia, niin samoin myös näihin blogipohjiin. Lukijaystävällinen on hyvä sana esim. voi vaikka palata aiheesen yhdellä sanalla, enää ei tarvitse koko otsikkoa muistaa. Blogistani puuttui tuollainen ominaisuus ja nyt se on siellä.
   Sano lämpimät terveiset taiteenrakastajäidillesi - Ateneum tarjoaa taas jotain uutta ja erilaista. Sopii Heli sinullekin :)
   Mukavaa viikkoa sinne!

   Poista
 8. varmasti kiva aamiainen. Kiinnostavia näyttelyitä tulossa!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Sussi, sitä se oli. Sieltä sai taas matkaan niin paljon tiedonmurusia taiteen mahdollisuuksista ja taiteesta. Kiinnostavia ja erilaisia näyttelyitä osaa Ateneum tarjota. Kuin myös hyvää aamiaista :)
  Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig