MOMENTS OF MY LIFE

TURUN YLIOPPILASTEATTERI: LAUMA - MIKÄ SAA IHMISET HAKEUTUMAAN YHTEENVielä ehtii Laumaa katsomaan Turun Ylioppilasteatteriin! Mielenkiintoinen teatteriesitys on ohjelmistossa helmikuun toiseen päivään asti. 
Kävimme Laumaa jo joulukuussa katsomassa, mutta esitys on ajankohtainen tänäkin vuonna.

Teatteriesitys Lauma antaa paljon ajateltavaa ja nostaa esiin mm. kysymyksen, mikä saa ihmiset hakeutumaan yhteen ja muodostamaan erilaisia laumoja? Sekä myös käyttäytymään noissa laumoissa tietyllä tavalla? Mikä meidät liimaa yhteen? Ja kysymyksen kääntöpuoltakin käsiteltiin: miksi osa ihmisistä jää yhteisöjen ulkopuolelle joko tahattomasti tai tahallaan?

Lauma ottaa katsojan huomaansa hienotunteisesti. Olen aina pelännyt omasta puolestani, että teatterikatsojana joudun osallistumaan esitykseen, mutta Lauma synnytti ihan erilaisen kokemuksen. Moniaistinen esitys on lempeästi osallistava - kokemuksen kautta tarjotaan mahdollisuus tulla osalliseksi laumaa. Katsojat esim. sijoitetaan teatteritilaan poikkeavalla tavalla, enää ei olekaan perinteistä näyttämö-katsomo-tilaa. Ja tuo katsojan osallisuus toteutetaan siten, että katsojat osallistuvat esitykseen kulkemalla teatterissa annettujen ohjeiden mukaan eri esityspisteisiin.


Kuva: Jouni Kuru / Lauma

Esityspisteissä katselutilanteet rakentuvat totutulla tavalla, katselijat katselevat ja esiintyjät esiintyvät. Sokkeloinen tila ja portaikot ovat hankalia, mutta näin saadaan esitykset vietyä eri pisteisiin. Välillä oltiin pukuhuoneessa, välillä keittiössä - pienet tilat antavat intiimiyttä esityksiin. Varsinainen iso esitystila on lavastettu maisemaksi nurmikenttineen ja lintuineen.

Ja väliajalla kaikki saivat osallistua piknikille nurmikolle, jos halusivat. Se oli riemullista.

Osallisuus ei ole Laumassa pelkästään esityksellinen elementti vaan myös Suvi Puttosen sosiologian pro-gradu -tutkielman motivoima asia. Sen pohjalta on esitys tehty. Keväällä valmistuva tutkimus käsittelee kollektiiveja toimijaverkostoteorian ohjaamana. Kollektiivit näyttäytyivät tässä esityksessä ihmisten, materian, esineiden ja teknologian yhteenkietoutumina. Miettikääpä tämän päivän teknologiaa ja verkostoitumista. 

Tämä oli erilaista teatteria tälle innokkaalle teatterin kävijälle. Viihdyttävää ja kysymyksiä herättävää. Erityisesti nautin nuorten ihmisten heittäytymisestä tähän esitykseen. Muistui mieleeni välähdyksiä omankin nuoruuteni innosta ja rohkeudesta. Mutta jokin oli muuttunut. Tämän esityksen nuoret eivät ole niin ehdottomia omien mielipiteittensä kanssa, asioita katsotaan monesta suunnasta ja laajasti. No, tottakai tuo akateemiseen tutkimukseen kytkeytyvä näkökulma avartaa ja antaa sisällölle syvyyttä. Mielenkiintoinen kokonaisuus. 

Erityiskiitos hienosta lauluesityksestä, stemmat soivat kauniisti. Jos jotakin, niin enemmän laulua ja musiikkia olisin esitykseen kaivannut. Upeaäänisiä laulajia kun teatterista tuntuu löytyvän. 

Työryhmä: ohjaaja: Veera Alaverronen, ohjaajan assistentti ja tutkija: Suvi Puttonen, käsikirjoitus ja koreografiat: Sheri Toivomäki, tuotantoassistentti: Iina Löppönen, lavastus ja puvustus: Amita Kilumanga,  tarpeisto Jouni Kekkonen, valosuunnittelu Anniina Salminen, äänisuunnittelu Sara Koiranen, maskeeraus Katariina Kannisto.
Esiintyjät: Emmi Elomäki, Valtteri Juvonen, Katariina Kannisto, Venla Kinnunen, Pasi Kirvesoja, Iina Löppönen, Nanne Pyrhönen, Olga Rantalaiho, Aku-Matti TapaniTurun Ylioppilasteattteri on Aurajoen rannalla. Tältä näytti joki teatteri-iltana. 

Kiitos Turun Ylioppilasteatteri! Viihdyimme. Tulemme uudelleenkin! 

Esitykset näet täältä: Turun Ylioppilasteatteri: Lauma


Hyvää Uutta Vuotta rohkealle teatterille!

- Tuula 

*Medialiput 

28 kommenttia

 1. Oi, miten kauniin kuvan olet saanut otettua Aurajoesta. Eilen ei Turku ollut ihan noin kaunis, kuraa ja vettä satoi. Onneksi tiedän kuinka kaunis Turku kaupunkina on ja minun sydämessäni!

  Olipa mielenkiintoinen teatterikäynti sinulla ollut. Ja, itse myös jännitän jos joudun osallistumaan yllättäen johonkin. Mutta, ylioppilasteatterin tapa ottaa katsojat mukaan kuulosti todellakin lempeältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Tuona teatteri-iltana Turku näytti parastaan. Oli tuuleton ilta ja vähän miinusasteita.
   Maisema oli kuin piste i:n päälle teatteri-illan jälkeen. Pieni valokuvaajayhteisö oli paikalla - jos ei muu, niin valokuvaaminen yhdisti meitä :)
   Oli todella virkistävä teatteri, nuoret olivat niin innolla mukana yhteisöaiheessa. Ja sinne mukaan joutui tämä tätikin, lempeästi, joten en pelästynyt :)
   Mukavaa alkanutta vuotta!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nina! Kaikki oli kohdillaan tuona iltana. Ja minulla kamera mukana :)
   Mukavaa alkanutta vuotta!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen esitys

  Olen jiskus itsekin pelännyt, että joudun esitykseen mukaan. Kun olen liikkeellä yli 190-senttisen mieheni kanssa, vaaraa ei ole. Hän on sen sijaan päätynyt mm. tanssikilpailuun New Yorkin Harlemissa kuulun Apollo-teatterin lavalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hauskalta, kun yli 190 senttinen miehesi on päätynyt Harlemin Apollo-teatterin lavalle tanssikilpailuun :) Miehelläsi on ilmiselvästi rohkeutta heittäytyä uusiin tilanteisiin - ihailen ihmisiä, joilla on heittäytymiskykyä. Pienellä panoksella minäkin olin nyt mukana, eikä se niin pahaa ollut :)
   Kiitos Tuuli ja mukavaa alkanutta vuotta!

   Poista
 4. Nuorten energia ja kyky katsoa asioita uudesta kulmasta valloittavat aina.

  Joskus kun itse on kovin väsynyt, ei oikein millään jaksaisi osallistua esimerkiksi teatteriesitykseen aktiivisesti, vaan mieluummin olisi vain vastaanottavana osapuolena. Olen kuitenkin huomannut, että kun pakottautuu menemään mukaan juttuun, se voikin lopulta olla paljon virkistävämpää kuin passiivinen sivusta seuraaminen. Hassu juttu.
  Todella kaunis tuo Aurajoki-kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta. Vastaanottavana puolena on niin paljon helpompi olla. Hienoa kuulla, että sinäkin olet joutunut menemään mukaan juttuihin, toki ne voivat olla muutakin kuin teatteria. Ja tuon saman allekirjoitan, mukana oleminen on virkistävää. Ja sitä on niin tyytyväinen itseensä (jos ei mokaa). Mutta aika kilttejä juttuja nämä teatterimaailman jutut ovat.
   Illan tosiaan päätti kamerakierros kauniisti valaistulla Aurajoella.
   Kiitos Leena ja mukavaa alkanutta vuotta <3

   Poista
 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Täytyypä vinkata siskolleni, joka asuu Turussa, että käy katsomassa tämän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielenkiitoinen ja erilainen teatterinäytös. Oli ihanaa seurata nuorten antautumista esitykselle. Siinä oli raikkautta ja iloa. Hyvä vinkkaus :)
   Kiitos Anu ja mukavaa alkanutta vuotta!

   Poista
 6. En ole aiemmin kuullut tuollaisesta katsojien osallistumisesta esitykseen. Tuo viimeinen kuva, huh, mitä kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tainnut tulla mukaan kokeilevan teatterin aikana. Televisiossa näitä katsojien osallistumisia näkee aika paljon. Teatterissa tuo lienee hankalampaa toteuttaa. Tuohon Lauma -projektiin sopi hyvin. Illan päätti vielä tuo kaunis Aurajokiranta. Harvoin sitä tulee iltaisin kaupungilla kuljettua, mutta joskus...
   Kiitos Ansu ja iloa ja onneaa vuodelle 2018!

   Poista
 7. Kuulostaapa kivalta esitykseltä. Itse olen noihin osallistuviin esityksiin tottunut työni kautta. Lasten kanssa ollaan vuosia käyty tuollaisissa osallistuvissa esityksissä. Luulenpa, että minä nauttisin tuolla olosta myös.
  Ihanaa alkanutta vuotta sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset ovat ihanan ennakkoluulottomia ja osallistuvat mielellään kaikkiin juttuihin. Heistä pitäisi meidän ottaa oppia. Ja sinä oletkin ottanut oppia. Sinussa on ihanaa sisäistä heittäytyjää, tykkään siitä. Olisit kyllä nauttinut tuolla olosta!
   Kiitos ja ihanaa alkanutta vuotta myös sinulle, Outi <3

   Poista
 8. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Itse olen kanssa aika arka osallistumaan mihinkään esitykseen mukaan mutta tässä sait sen kuulostamaan ihan kivalta.

  Tuo viimeinen kuva Aurajoesta on ihan taianomainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin, että eihän se niin hankalaa ollutkaan tuo osallistuminen. Mutta toisaalta, tämä oli niin kivasti ja "pehmeästi" toteutettu heittäytyminen. Oli kiva päästä mukaan.
   Aurajoki oli silloin illalla todella taianomainen. En ollut ainoa kuvaaja paikalla :)
   Kiitos Tuulanneli ja iloa ja valoa vuoteen 2018!

   Poista
 9. Kuulostaa mielenkiintoiselta esitykseltä!

  Tuo Aurajoki-kuva menee suoraan sydämeen <3 Miten kaunis Turku onkaan!

  Hyvää uutta vuotta sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen projekti toteutettavaksi teatterillisin keinoin. Ihanaa kun tehdään uudenlaista ja rohkeaakin teatteria.
   Aurajoki nykyisessä muodossaan ja uusine siltoineen on kyllä Suomen kaunein joki. Ja ymmärrän, että tämä kuva menee entiselle turkulaiselle suoraan sydämeen.
   Kiitos Marianna ja hyvää uutta vuotta Norjan vuonoille <3

   Poista
 10. Ihanat kuvat ja mielenkiintoinen hyvinkin tuo esitys. Jäin miettimään omaa spontaanisuuttani ja heittäytymishaluja, myönnän hieman arkailevani, mutta kun viskaa tiukan pipon joskus nurkkaan, niin sitä yllättyy itsestänsäkin!

  Nyt jo odotan ensi viikon reissuamme, sekin hieman heittäytymistä ja seikkailuintoa vaati, mutta meitäpä ei ole tehty pumpulista tai sokerista - nyt lähdetään kunnon aalloille. Ihanaa, ihanaa loppuviikkoa Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo esitys heitti monta kysymystä ilmaan ja yksi oli tuo spontaanisuus ja heittäytyminen. Yllätin itsenikin. Huomasin, että nautin mukana olosta.
   Meille on tulossa jännittävä matka ensi viikolla, erilainen. Täälläkin reissua odottelen innolla. Ei olla sokerista eikä pumpulista me tytöt :) Taas heittäydytään! Pian nähdään aalloilla.
   Kiitos Heli-Hannele ja samoin toivottelen sinulle, ihanaa loppuviikkoa <3

   Poista
 11. Ihana että olet jaksanut tehdä esittelyn ja arvostelun tästä esityksestä, se on kyllä mielenkiintoisen kuuloinen. Jos tulisi Turun suunnalla pyörittyä enemmän niin varmaan kävisin katsomassa!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos Hannamaria! Esitys teki minuun vaikutuksen raikkaudellaan ja mielenkiintoisilla kysymyksillään. Ihme ja kumma, nautin jopa siitä osallistamisesta. Minä, joka aina teen itseni pieneksi tuolillani, jos kysytään mukaan tulijoita.
   Olipa kiva, että kommentoit.
   Iloa ja onnea vuodelle 2018!

   Poista
 12. Hienot kuvat ja aivan upea tuo kuva Aurajoesta! Esitys kuulosti kovin kiehtovalta! Kiva että pääsit tuon näkemään:) Ihanaa alkanutta vuotta sinne, olkoon se oikein mukava ja antoisa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Orvokki! Esitys oli kiehtova ja mielenkiintoinen, huomaan palaavani mietteissäni sen aiheeseen tämän tästä, tuo yhteenkuuluvuus on kiehtova aihe.
   Kiitos kivasta kommentistasi! Valoisaa ja antoisaa vuotta myös sinulle <3

   Poista
 13. Kuulostaa mielenkiintoiselta esitykseltä! Upeita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esitys oli mielenkiintoinen ja aihe todella kiinnostava. Esityksessä kun ei saanut ottaa kuvia, niin olipahan ihana Aurajoki kuvattavana.
   Kiitos Paula ja iloa ja valoa uuteen vuoteen!


   Poista
 14. Vastaukset
  1. Juurikin näin. Esitys antoi ajattelemisen aihetta.
   Kiitos Sussi ja iloa ja valoa uuteen vuoteen!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig