MOMENTS OF MY LIFE

UUDISTUNUT TURUN KAUPUNGINTEATTERITurun Kaupunginteatteri on palannut takaisin Aurajoen rantaan. Takana on kolme evakkovuotta eri paikoissa Turussa. Uudistunut Turun Kaupunginteatteri on kokenut valtavasti muutoksia. Oli mielenkiintoista päästä tutustumaan peruskorjattuun teatteritaloon tällä viikolla. 


Kun katselin upeaa, isoa aulaa valtavine ikkunoineen, niin ajattelin, että ei täällä niin valtavasti muutoksia näy. Mutta...  

Yleisöltä näkymättömissä 

Todellisuudessa on tehty valtava työ, kaikki pinnat on käyty läpi betoniin asti ja ne on rakennettu uudestaan. Rakenteiden alle on piilotettu myös suuret määrät talotekniikkaa, kuten ilmastointi-, sähkö- ja datatekniikkaa. 

Meitä kuljetti uusissa työtiloissa Turun Kaupunginteatterin tekninen päällikkö Juhani Koski ja kertoi uudistetusta rakennuksesta ja sen uudisosasta. Tilaa on saatu esimerkiksi puvustukselle, tarpeistolle ja lavasteille. "Nykyajan lavasterakenteet ovat kolmiulotteisia. Ne vaativat tilaa, koneistoa ja muita apuvälineitä", kuvaili Koski. Taloon on saatu myös uusia tavarahissejä ja lastauskäytäviä. Ja esitystiloissa on tilaa ja huipputason teatteritekniikka. Teatteri on kaikilta osin päivitetty.Ja pääsimme myös sinne näyttelijöitten kaikkein pyhimpään eli pukuhuoneisiin. Komeat oli jokinäköalat sieltäkin.

Valoisat ja isot on valmistuksen työtilat. Ja hienot tilat oli myös kokoonpanolle, verstaalle ja maalaamolle. Tekninen päällikkö Koski totesi, että tekeminen on sujuvampaa ja turvallisempaa joka taholla. Pieni näyttämö

Meille katsojille yksi näkyvimmistä muutoksista  on teatterin uudisosaan rakennettu 250-paikkainen Pieni näyttämö. Suomessa ei ole muuta tämänkokoista teatterisalia varustettu yhtä mittavalla määrällä teatteritekniikkaa, arvioi Juhani Koski.

Kaikkiaan teatterissa näyttämöjä on kolme: Päänäyttämö, Pieni näyttämö ja Sopukka. 

Kun Kaupunginteatteri aikoinaan vuonna 1962 valmistui, niin silloin Päänäyttämön yleisötilan istumapaikat olivat kirkkaan oranssin väriset. Nyt istuimet ovat saaneet uuden, pehmeämmän poltetun oranssin värin. Kaunis, lämmin ja rauhallinen tunnelma vallitsee isossa teatterisalissa. Ja Päänäyttämön toimivuus on parantunut suuresti, kun päänäyttämöön on rakennettu uusi, iso ja korkea takanäyttämö. Takanäyttämö antaa näytöksille  syvyyttä. Takanäyttämö pääseekin heti toimintaan syksyn ensimmäisessä suurmusikaalissa - Viimeinen laiva.  

Niinkuin kaupunginjohtaja Aleksi Randell toteaa: "Nyt peruskorjatun kaupunginteatterin huippumodernit ja yleisöystävälliset tilat nostavat Turun suoraan Suomen teatterikaupunkien kärkeen. Meillä on lupa odottaa suuria kulttuurielämyksiä tulevina vuosina." 

Tuosta yleisöystävällisyydestä haluaisin vielä kertoa sen, että Kaupunginteatteri on nyt yksi kaikkein esteettömimmistä rakennuksista Turussa. Näkövammaisten kulkemista ohjaavat listat sekä ulkona että sisällä ja kohokartat auttavat hahmottamaan tilaa. Huonokuuloisille on infrapunalla toimivat äänenvahvistimet ja induktiosilmukat. Ja esteettömiä istumapaikkoja löytyy kaikissa saleissa. 

Ja mikä varmasti kiinnostaa on peruskorjauksen hinta. Lopullinen hintalappu Kaupunginteatterin peruskorjaukselle on 45 miljoonaa euroa. 


Kaupunginteatterin yhteydessä on nyt myös lounasravintola KIVI.


Viimeinen laiva -musikaalin nimikkoleivos 

Me pääsimme myös tutustumaan uuden ravintola Kiven herkkuihin. Ravintola sijaitsee teatterin päädyssä. Nimi Kivi tulee kansalliskirjailijaltamme Aleksis Kiveltä. Meidän piti syödä lounasta Kivessä, mutta innokasta mediaväkeä oli niin paljon paikalla, että ravintola kävi pieneksi ja  lounas syötiin ravintolan upeassa aulassa. Pehmeää, syksyyn sopivaa bataattikeittoa sekä keittiön herkullista leipää. Ja  Viimeinen laiva -musikaalin nimikkoleivos pääsi ensimmäiseen maisteluun. MBaker on suunnitellut tuon suussasulavan nimikkoleivoksen. 

Ravintola Kivestä löytyy lisää postauksessani: Turun Kaupunginteatterin ja ravintola Mamin yhteistyö  


Turun Kaupunginteatterin avajaiset ovat perjantaina 15.9. Viimeinen laiva -musikaalin yhteydessä  

Mediaväen antoisan päivän päätti myös  Viimeinen laiva -suurmusikaalin esittely Päänäyttämöllä. Viimeinen laiva kertoo tarinan pikkukaupungista Wallsendista, jossa elämä on aina pyörinyt telakan ympärillä. Tuo musikaali, jos mikä, sopii hyvin Turkuun, telakkakaupunkiin. Musikaalin on säveltänyt 16-kertainen Grammy-voittaja Sting, joka tuntee jo lapsuudestaan telakkakaupungin ympäristön. Odotan innolla tätä musikaalia, liput on jo hankittu. 


Teatterin ohjelmisto löytyy täältä.   


Tervetuloa takaisin jokirantaan Turun Kaupunginteatteri!


16 kommenttia

 1. Vau. Ainakin minusta on jännää päästä näkemään teattereissa ja oopperoissa kulissien taakse. Esityksiäkin katsoo sen jälkeen ihan toisella silmällä kuin aikaisemmin. Turun Kaupunginteatteri näyttää kyllä aika modernilta, varsinkin remontin jälkeen. Olen joskus lapseni siivellä päässyt käväisemään Helsingin Kansallisteatterin pukeutumishuoneissa ja näyttämön takana, eikä niistä voi kyllä sanoa samaa.
  Kiinnostavia kulttuurielämyksiä teille sinne Turun syksyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on myös jännittävää käydä kulissien takana. Turussa olen käynyt myös Logomon näyttämön kulisseissa ja nyt tosiaan pääsin tutustumaan tähän viimeisen tekniikan Turun Kaupunginteatteriin. Siellä oli paljon nähtävää. Puvustustamossa oli kiva katsoa mitä siellä syntyy ja pohtia mihin esitykseet tekeillä olevat työt tulevat. Tekijät hymyilivät, mutta eivät paljastaneet.
   Kiitos Leena ja kiinnostavaa kulttuurisyksyä myös Amsterdamiin.

   Poista
 2. Hienolta näyttää. Koskahan tuonne tullaan ensimmäistä kertaa katsomaan?
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudistettu teatteri on hieno. Vanhaa on kunnioitettu, vaikka kaikki onkin käyty korjatessa läpi ja tekniikka tuotu tähän päivään. Ehkä seuraavalla Turun reissullasi teatteri kutsuu :)
   Kiitos Kristiina ja mukavaa viikonloppua Maarianhaminaan.

   Poista
 3. Upea ja avaran näköinen paikka. Voi miten viihtyisin tuolla missä tehdään pukuja.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Tuija <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeutta ja avaruutta on Turun teatterissa. Ja nuo mielettömän suuret ikkunat aulassa, joista näkyy Aurajoki. Kaupunginteatteri on hienolla paikalla.
   Kiitos Outi ja ihanaa viikonloppua sinne myös <3

   Poista
 4. Uudistunutta teatteria oli varmaan hieno nähdä, ja kulissien taakse on kiva kurkistaa. Hyvää viikonloppua Tuula:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin iloinen, kun tarjoutui noin kiva tilaisuus päästä katsomaan uudistunutta teatteria. Minusta se oli niin mielenkiintoista. Paljon siellä tapahtuu kulissien takana ennenkuin näytös on valmis.
   Kiitos Jael ja kaunista viikonloppua Tel Aviviin!

   Poista
 5. Kiva, että panostetaan teatteriin tässä nykyajan säästöliekkimaailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hienosti sanottu. Teatteri on kaiken kansan huvia. Nykyään saa lippuja jopa tarjouksessa esim. päivänäytöksiin. Ja opiskelijoille tarkoitettuihin näytöksiin. Teatterin on maailma on kiehtova ja inspiroiva. Nykyään teatteriin voi tulla niin itapuvussa kuin verkkareissakin :) Se elitistinen leima on kadonnut. Ja se on hyvä se.
   Kiitos Ansu ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 6. Odotan kovasti visiittiä uudistuneeseen teatteriin. Poikamme kummisetä on ollut tässä 3-vuotisessa rakennusprojektissa mukana ja häneltä olemme kuulleet tarinoita edistymisestä ja uudistuksista, mitä tuleman pitää. Kiitos Tuula, kun pääsin matkassasi tutustumaan jo ennakkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ollut koko peruskorjausprojektin ajan mielenkiintoista kuultavaa teatterista. Nuo uudistukset ovat niin hienot ja kaikkia palvelevat. Meillä on upea teatteri Turussa niin tekniikaltaan kuin näytöksiltään. Kiitos Kati, kun tulit matkassani teatteriin :)
   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 7. Hieno juttu, että remppa on valmis! Monta hyvää näytelmää on tuolla tullut nähtyä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kanssasi samaa mieltä - hienoa, että remppa on valmis.
   Minulla samanlaiset muistot... teatteri on tarjonnut monta hyvää näytelmää ja hienoja elämyksiä. Nyt odotan samaa uudistetulta teatterilta.
   Kiitos paljon Sussi ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 8. Onpa hienoa! Todella hyvä juttu, että on remontoitu ja ilolla odotan seuraavaa Turku-vierailuani, johon tekee nyt mieli liittää teatterielämyskin.

  VastaaPoista
 9. On niin hienoa, kun Kaupunginteatteri on taas avannut ovensa kolmen vuoden evakkoreissun jälkeen.
  Ja entistä upeampana. Teatterielämys Turku-vierailulla on mainio ohjelmanumero.
  Kiitos Marianna ja terveisiä vuonoille!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig