MOMENTS OF MY LIFE

TOM OF FINLAND -MUSIKAALI TURUSSA


Nyt on käynnissä aikamoinen Tom of Finland -buumi. Ja minäkin hypähdän buumiin mukaan. Pääsin jo alkupaloja maistelemaan; tältä näytti ennen ensi-iltaa kulissien takana: Tom of Finland kulissien takana . Ja jokunen päivä sitten näin myös valmiin musikaaliesityksen. Heti en ehtinyt siitä kirjoittaa. Mutta tänään on Tomin elokuvan ensi-iltakin, joten on mielenkiintoinen päivä palata Tom of Finland -musikaalin pariin Turun Kaupunginteatterin Logomo-salissa. 


Luulin tietäväni, mitä odottaa musikaalilta, sillä olin ollut kulissien takana ja lukenut kirjankin, mutta yllätyin ja todella positiivisesti. Uskomaton esitys! 

Turun Kaupunginteatteri juhlistaa Suomi 100 -juhlavuotta tuomalla näyttämölle Tom of Finland -musikaalin kantaesityksen. Ja teatteri on tehnyt musikaalin avoimin mielin ja rohkealla otteella. Ja upean roolin tekee Olli Rahkonen Tom of Finlandin roolissa.


Mies Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), opettajaperheen taiteellinen poika, joka osasi soittaa, säveltää ja oli myös mainospiirtäjä. Touko Laaksosen elämä oli kiinnostava ja värikäs. Ja sitten Touko Laaksosessa oli myös se Tom of Finland -puoli. Mainoskuvat täyttivät Toukon päivät,  mutta vapaa-ajan piirrosten aiheet ja sävyt olivat vähän erilaisia. Ne kuvat ovat nyt suurimmalle osalle suomalaisista tuttuja. Ja Tom tunnetaan ja tiedetään ulkoimaillakin. 


Touko Laaksonen (Tom of Finland) 


En malta tässä olla mainitsematta, kun myös kirjan Tom of Finlandista (Välähdyksiä nimimerkin takaa) olen lukenut, että Touko Laaksonen oli loistava seuramies. Hän oli pidetty vieras monilla kutsuilla. Naiset pitivät myös Toukosta, sillä hän oli hyvä tanssimaan ja häneltä sujui niin tango, valssi... kuin diskotanssitkin. 

Käsikirjoituksen ja laulujen sanat Tom of Finland -musikaaliin on tehnyt Tuomas Parkkinen. Teksti toimii hyvin ja laulujen sanat ovat kerrassaan huikeita: hauskoja, humoristisia, roiseja, nokkelia... Ja yleisöllä on hauskaa. Reija Wäre on ohjannut ja tehnyt koreografiat. Taitavaa! Koreografiat ovat todella näyttäviä niin isoilla kuin pienemmällä porukalla. Ja se huumori kuultaa läpi kaikesta. 

Musikaalin ovat säveltäneet Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos. Ja musiikki on loistavaa ja monipuolista - on ilo kuulla niin tangoa, valssia, rockia ja paljon muuta. Silmiini jäivät pimennettyn kaupungin tango upeine tanssikuvioineen. Siellä tanssi myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu Aleksi Seppänen

Lavastaja Jani Uljas on tehnyt hienoa työtä. Ja Tomin piirroksia on käytetty hienosti myös lavastuksessa. Tässä on pakko nostaa esiin tuo verenpunainen, kevyt kangas, joka liitää yleisön yli kuvaten sota-aikaa; se on varsin hieno ja onnistunut kohtaus. Tuomas Lampinen on ollut puvustajana... ja näkyyhän noita upeita nahkasaappaita. 

Ja Sanna Malkavaaran Helsinki-projisoinnit taustalla toimivat mainiosti. Stockmannin kellon alla oli monella treffit ja tapa on edelleen voimissaan. Syksyllä kaupunginteatteriin kiinnitetty Olli Rahkonen tekee loistavan roolin Touko Laaksosena. Hän on niin Touko Laaksosen näköinenkin. Ja mikä ääni onkaan Olli Rahkosella ja karisma. Hän on häikäisevän hyvä! Musikaalin muita tähtiä ovat Mika Kujala Markus Palin -nimisen miehen roolissa. Toukon Kaija-siskoa esittää Anna Victoria Eriksson. Ja Toukon pitkäaikaista miesystävää Nipaa esittää Jukka Nylund. 

Kaija-sisko (Anna Victoria Eriksson), Touko (Olli Rahkonen)
ja Nipa, Toukon miesystävä (Jukka Nylund) 
Lavalla nähdään iso joukko hienoja ja monipuolisia näyttelijöitä ja tanssijoita. Esiintyjät tulevat monenlaisista taustoista: Turun Kaupunginteatterin oman henkilökunnan lisäksi Teatterikorkeakoulusta,  Sibelius-Akatemiasta, Lahden ammattikorkeakoulusta, kansainvälisistä tanssikouluista sekä taidetanssin ja kilpatanssin parista. Ja ensimmäinen näytös päättyy siihen, että näemme lavalla myös legendaarisen Kaken (Ville Eerola) ks. kuva alla.
Musikaali kulkee hienosti eri aikakausissa. Alussa eletään  Toukon lapsuutta maanviljelysajan Suomessa, Kaarinassa. Sen jälkeen eletään sota-aikaa, se tuo esille jo musikaalin luonnetta. Sodan jälkeen Touko muuttaa pysyvästi Helsinkiin. Hänet oli hyväksytty Sibelius-Akatemiaan. Vaikka loppututkinto jäi lopulta Sibelius-Akatemiassa suorittamatta, niin Toukoa työllisti lähes vuosikymmenen ajan soittaminen teatterissa ja balettikouluissa sekä varsinkin ravintolamuusikkona. 


Touko Laaksonen oli jo 37-vuotias, kun hän lähetti ensimmäiset piirroksensa amerikkalaiseen Physique Pictorial -kuvalehteen. Ja lehti julkaisi Tomin ensimmäiset kuvat Yhdysvalloissa 1957. Lehden päätoimittaja Bob Mizer ihastui oitis Tomin kuviin ja risti hänet Tom of Finlandiksi. Touko itse vierasti taiteilijanimeään, hän ei kokenut esiintyvänsä maansa edustajana. Musikaalissa liikutaan niin Berliinissä kuin Los Angelesissa ja Helsingissäkin... uskomattomasti meitä johdattelee näissä kaupungeissa lavastaja Jani Uljas. 

Näin sanoo Durk Dehner,
johtaja, Tom of Finland Foundation, Los Angelesista: 


"Turun Kaupunginteatteri on osunut naulankantaan tulkinnassaan Touko Laaksosen ja hänen alter egonsa Tom of Finlandin elämästä. Tarjolla on ämpäreittäin naurua ja lapiokaupalla iloa. Musikaalista tulee suurmenestys, sillä se vie yleisön 'nautintoalueelle'." 


Kirjassa (Välähdyksiä nimimerkin takaa) Durk Dehner sanoo näin: "Touko Laaksosta on syytä juhlia sankarina. Hän vapautti kokonaisen väestönosan, jonka oikeuksia yhteiskunta polki. Hän oli vahva suomalainen persoona, ja hän oli moraaliltaan esimerkillinen. Hänen sanomansa oli yksinkertainen - jokaisen pitäisi pystyä nauttia elämästään." 

Voiko sen enää paremmin sanoa? Ja samaa kertoi upea Tom of Finland -musikaali. Olen iloinen, että olen nähnyt tämän esityksen. Tämä musikaali tulee jäämään aikakirjoihin. Kiitos Touko Laaksonen ja kiitos Turun Kaupunginteatteri! 


- Tuula 


Kuvat Otto-Ville Väätäinen / Teatterin kuvapankki  
Turun Kaupunginteatteri on blogini yhteistyökumppani. 
Lisää Turun Kaupunginteatterin ohjelmatarjontaa löydät TÄÄLTÄ

22 kommenttia

 1. No wau mitä kuvia :)
  Tom of Finland leffa pitää ainakin nähdä. Kiva oli kuulla myös tästä musikaalista.
  Ihanaa viikonloppua Tuula ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tässä pohtinut, että pitäisikö vielä leffassa käydä Tomppaa katsomassa. Nyt minulla olisi mainiota vertailupohjaa. Katsotaan...
   Kuvat on Teatterin kuvapankista.
   Kiitos kivasta kommentista ja ihanaa viikonloppua myös Outille ❤

   Poista
 2. Erittäin mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava postaus. Kiitos Tuula. Tuo esitys olisi ihan pakko nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansu! Arvostan sanojasi. Innostavasta musikaalista ja sen päähenkilöstä oli kiva tehdä tämä postaus. Jos vain tulet Turkuun, niin tervetuloa Logomoon!
   Aurinkoista talvista viikonloppua sinulle <3

   Poista
 3. Heräsipä kiinnnostus Tom of Finlandia kohtaan, toki jo nuorena tyttönä hänestä paljon kuulin. Kattavasti olet taas kirjoittanut tästä teoksesta. Pakko ainakin mennä katsomaan elokuva, jos en tätä musikaalia näe. Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Sari mukavista sanoistasi. Olen iloinen, kun kiinnostuksesi heräsi. Tom of Finland mielestäni ansaitsee sen. Musikaali oli ajatuksia tuulettava, luulenpa, että saman tekee myös elokuva.
   Aurinkoista alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Kiitos jälleen esittelystä, kuulostaa kiinnostavalta. Täytyykin käydä katsomassa miten esityksiä on, jospa olisi viikonloppuna kun ollaan miehen kanssa tulossa Turkuun kaksistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tom of Finland on mielenkiintoinen musikaali ja uskomattoman hienosti toteutettu.
   Tämä sopii mainiosti Turku -viikonloppuun.
   Kiitos Kaisa kivasta kommentista ja mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Oi miten hieno postaus tuosta musikaalista, joka on varmasti ollut todella vaikuttava. Tom of Finland leffa oli kyllä niin hieno, koko ajankuva, se tunnelma ja sellainen surumielisyys siivitti elokuvaa, kun ajattelin, että miten julmia ihmiset ovat toisilleen. Miten vähän aikaa siitä on, kun erilaisuutta on alettu hyväksymään ja kuinka paljon vieläkin ihmisillä on taisteltavaa. Myös se, että Touko ei koskaan saanut Suomessa tunnustusta ennen kuolemaansa, teki surulliseksi. Suosittelen elokuvaa kaikille ja ihanaa viikonloppua Tuula. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia mielenkiintoisesta kommentistasi. Musikaali oli vaikuttava. Ja sen perusteella osaan ajatella, että elokuvakin on hieno. Olen noita samoja mietteitä käynyt läpi..., erilaisuuden hyväksyminen on ihmisille vaikeaa, vielä nykyäänkin. Touko oli hieno persoona. Luin jostakin, että häntä oli jopa pyydetty piirtämään lapsipornoa, johon hän oli sanonut jyrkän ein! Ja nykyään Toukon taide on huomioitu ympäri maailman.
   Aurinkoista alkavaa viikkoa, Tiia <3

   Poista
 6. Varmasti mielenkiintoinen taiteilijaelämänkerta myös musikaalina. Melkoista Tom of Finland -buumia tällä hetkellä ilmassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tom of Finlandin elämä on ollut mielenkiintoinen, siitä on musikaaliksi ja elokuvaksi.
   Buumia on ilmassa ja kovasta, nyt on tainnut tulla oikea aika sille.
   Kiitos Pauliina ja mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 7. Oispa upeeta nähdä tuo esitys! Hyvää viikonloppua Tuula ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen mielelläni Tom of Finland -musikaalia, se on aivan loistava aikaansaannos aiheesta. Yleisö on kuulemma joka näytöksessä osoittanut seisaaltaan aplodeja.
   Kiitos Jaana <3 ja aurinkoista alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 8. Itse kävin katsomassa kyseisen näytelmän noin pari viikkoa sitten yhden serkkuni kanssa ja tykättiin suuresti siitä <3. Todella taidokasta ja lahjakasta teatteria ja upeaa näyttelijä työtä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nora! Kiva kun olet tänne löytänyt. Tom of Finland on loistokasta teatteria. Turun Kaupunginteatterissa osataan ja uskalletaan. Minä myös pidin esityksestä kovasti!
   Kiitos kommentistasi ja mukavaa alkanutta maaliskuuta!

   Poista
 9. Tämän musikaalinkin olisin voinut haluta nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä musikaali on kyllä upeasti toteutettu. Taitavat näyttelijät ja tanssijat. Ja hienosti näyttämölle toteutetut lavasteet ja projisoinnit. Ja se musiikki!
   Olen tässä itse miettinyt, että pitäisikö vielä leffaankin mennä? Suuresta taiteilijasta on kyse.
   Kiitos Maiju! Iloista maaliskuuta!

   Poista
 10. Olin ennen ensi iltaa katsomassa ja pidin kovasti.Mielestäni siinä kaikki nivoutui yhteen loistavasti. En olisi uskonut että tästä aiheesta saadaan näin loistava esitys. Loppukohtauksen jälkeen lähtiessäni kotiin olin myyty ja musiikki soi korvissani. Kirjoituksesi oli loistava ja totuuden mukainen sille joka on nähnyt esityksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olet kokenut kuin minäkin. Niinkuin sanot kaikki palaset nivoutuivat yhteen hienosti. Minä myös ennen näytäntöä mietin, että onpa vaikea aihe toteuttaa, mutta musikaalissa onnistuttiin loistavasti. Tekjjät ovat ammattitaitoisia ja heillä on todella näkemystä ja taiteellista silmää. Kuulostaa niin tutulta nuo tunnelmasi musikaalin jälkeen, minä olin pitkään aikaa - miksikähän sitä voisi kutsua - flowtilassa esityksestä kotiin tultuani :)
   Lämmin kiitos hienosta kommentistasi. Olen siitä todella mielissäni.
   Aurinkoista kevättä sinulle anonyymi-lukijani!

   Poista
 11. Given what is by all accounts restricted artistic sources which obviously show how to show music in an intelligent way, this 'piece' gives some controlling standards of how to show music brilliantly. This is refined through a brief audit of writing and the utilization of chose music-showing vignettes which rise up out of my more than 35 years educating knowledge. I find http://metalcasinobonus.fi/ this site for the best gaming , If you need you can visit this site.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig