Kun sain tämän kirjan käteeni, niin ajattelin, että tämä kirja on kuin tehty minulle. Minulla ei ole ruoka-aineallergioita eikä muitakaan ruokarajoituksia. Olen hyvä syömään kaikkea :) Ei taida olla ruokaa, josta en pitäisi. Olen aina kuitenkin yrittänyt noudattaa kohtuullisuuden kaavaa, mutta välillä se on lipsunut. Tämän kirjan teema opettaa tasapainoiseen ja pysyvään ruokavalioon.
Meillä on ollut viime viikkoina paljon pieniä juhlia, pikkuväen syntymäpäiviä ja nimipäiviä ja muita tilaisuuksia, joissa on ollut paljon herkkuja tarjolla. Olen tästä kirjasta hakenut oppia "ruokakäyttäytymiseeni". Ja se on ollut tuo 80 /20. Kun muina päivinä syön järkevästi, niin juhlapäivinä saan herkutella. Jos satunnaisia herkutteluhetkiä verrataan päivittäisiin valintoihin, niin eipä silloin tällöin nautitulla kakkupalalla ole suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta. Jos nautin kakkua päivittäin, niin se tuo kyllä omat pulmansa.
Ps. Tuota allaolevaa ihanaa voileipäkakkua tuli syödyksi Espoossa nuoren miehen 7-vuotissynttäreillä. Tämä oli kasviskakkua, herkullista ja terveellistä. Espoossa osataan! Mutta syötiin siellä makeitakin herkkuja. Ja seuraavana päivänä taas 80 / 20 -ruotuun.
80/20 tai 20/80
Ne päivittäiset valinnat ovat ne tärkeimmät valinnat. On järkevämpää miettiä päivittäistä syömistä kuin yksittäisiä herkutteluhetkiä eli 80 % järkevää syömistä ja 20 % herkuttelua (silloin tällöin).
Ja näistä on tehty myös tutkimustuloksia - 80 % järkeviä valintoja riittää! Ja on ihanaa, kun tämä dieetti, joka ei edes dieetti ole, vapauttaa tasapainoiseen syömiseen. Minun pääni ei edes kestäisi syödä täydellisen terveellisesti koko ajan. Kirjassa sanotaan vielä näin: "Eroja terveysvaikutuksissa täydellisen syömisen ja 80 - prosenttisesti hyvän syömisen välillä on hyvin vähän".
Tekemällä järkeviä valintoja arjessa pääset helposti tuohon 80 -prosenttiin!
Tämä sopii niin hyvin minulle; kun syö pääosin hyvin, niin aina välillä voi syödä mitä vain, vaikka sieltä epäterveelliseltä puoleltakin.
Kirjassa kerrotaan sokerista, sokeririippuvuudesta, piilosokerista, alkoholista...
Mietitään mitä kannattaa juoda janoon... Niin tärkeitä asioita minulle, jota ei koskaan janota: "Kaksi litraa vettä tarkoittaa kymmentä 2 dl vesilasia. Aina kun syöt, muista juoda. Myös kahvi- tai teekupin kanssa on hyvä juoda lasillinen vettä."
Rasvasta ja piilorasvasta on paljon mielenkiintoista tarinaa. Esim. "Usein kohonnut kolestoroli onkin seurausta liian vähäisestä pehmeän rasvan saannista." Ja vielä, riittävä pehmeän rasvan saanti on tärkeää myös ihon kunnon kannalta.
Meillä kotona kippari on aloittanut gluteenittoman dieetin ja jotta, se toimii, niin olen itsekin noudattanut näitä oppeja. Maidossa ollaan siirrytty laktoosittomaan maitoon jne. Nuo muutokset sopivat myös hyvin minulle ja tähän kohtuus kaikessa - syömiseen.
Elämäntilannekin on kirjassa nostettu esiin: "Onko itsestä huolehtiminen jäänyt muiden kiireiden alle." Stressiäkään ei ole unohdettu. Stressiä pidetään tämän päivän yhtenä pahimpana kansansairautena. Moni varmaan allekirjoittaa tämän. Riittävää unensaantia ja unen laatua myös pohditaan kirjassa.
Kirjassa on myös 80 / 20 reseptit. Ja minä olen jo joitakin kokeillut. Tänään tein kirjan mukaan puolukkajäätelöä.
Tein eilen ison kattilallisen lohikeittoa kipparin pyynnöstä (se ei ole kirjan reseptejä, vaan resepti, joka on kulkenut minulla pitkään mukana matkassa).
Oletko sinä muistanut ottaa D-vitamiinia tänään? Tai syönyt kalaa? Näistäkin tärkeistä vitamiineista kirja kertoo.
Ja jälkiruuaksi 80 / 20 ohjeen mukaan puolukkajäätelöä.
Puolukkajäätelöä (2:lle)
3 pakastettua, viipaloitua banaania
4 rkl puolukkajauhetta
1 rkl hunajaa
Koristeeksi noin 1 dl cashewpähkinöitä
Aja pakastetut banaaniviipaleet yksi kerrallaan sileäksi jäätelömäiseksi tahnaksi. Sekoita joukkoon puolukkajauhe ja hunaja. Laita seos pakastusastiaan ja anna jäätyä parin tunnin ajan.
Ota puolukkajäätelöstä jäätelökauhalla palloja ja laita ne tarjoilukulhoon. Koristele rouhituilla cashewpähkinöillä ja marjoilla.
Sorry, minulla ei ole jäätelökauhaa :)
Nappaan tähän kirjoitukseen joitakin saatesanoja kirjasta:
"Elämä ei ole projekti. Elämä on prosessi. Tasapainoisen suhteen löytäminen niin uneen, ruokaan kuin liikuntaan auttaa selviytymään elämän iloista ja suruista ilman huolta painon noususta tai painon liiasta laskusta."
Täydellistä ei olekaan, mutta riittävän hyvää kyllä.
Niin ruokavaliotyökirja kuin onkin, niin kirja on vahvistanut omaa mottoani: Kohtuus kaikessa.
Kirjan ovat kirjoittaneet ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen ja yrittäjä Mia Karlsson. Oman ruokavalionsa haastekohdat on hyvä huomata. Ruokapäiväkirjan voi ladata myös kännykkään: See How You Eat Coach ja tästä pääset Facebook-sivuille: See How You Eat
Mikä hienointa, tästä kirjasta tuli totta yleisön pyynnöstä.
Energiaa helmikuuhun!
Ps. Tänään on vielä mahdollisuus kello 20.00:een asti osallistua Rakenna ja Sisusta -messujen lippuarvontaan Turun Messukeskukseen - TÄÄLLÄ
Ps. Tänään on vielä mahdollisuus kello 20.00:een asti osallistua Rakenna ja Sisusta -messujen lippuarvontaan Turun Messukeskukseen - TÄÄLLÄ
- Tuula
*Kirja on arvostelukappale
Mielenkiintoinen kirja! Minusta tuntuu, että tuo 80:20 toteutui omassa lapsuudessa helpommin, kun äidille oli itsestään selvää, että herkkuja sai vain erityistilanteissa. Ei koskaan arjessa. "Limsaa" sai, kun tuli vieraita. Samoin leivonnaisia oli, kun juhlittiin, mutta arkipäivänä kahvileipä aikuisilla oli yksi Marie-keksi tai sunnuntaina pikkupulla (joka oli pieni eikä siinä ollut voisilmää tms. lisäkettä). Tavallinen viikonloppu ei ollut juhla.
VastaaPoistaItse olen laskenut, että säännöllisesti vietämme perheessä kuudet syntymä- ja nimipäivät. Sen lisäksi normaalit juhlapyhät (joulu, uusivuosi, pääsiäinen, vappu, juhannus) aattoineen tuovat ainakin tusinan herkuttelupäiviä. Noin kerran kuussa kutsumme vieraita tai menemme itse kylään tai käymme kahvilassa. Töissä joku tarjoaa syntymäpäivä- tai muut kahvileivät varmasti kerran kuussa (tai useammin). Kun nämä kaikki laskee yhteen tulee summaksi kuutisenkymmentä herkuttelukertaa - eli enemmän kuin kerran viikossa!!! Siis ilman että normaaliarjessa ostaisin tai leipoisin yhtään herkkua. Siihen minun ei totisesti tarvitsisi enää lisätä normaaleihin viikonloppuihin herkutteluja, itseni perjantaipalkitsemisia.
Yritän tolkuttaa tätä itselleni. Mutta en ihan ole onnistunut, heh. No, onneksi tänään on yksi noista syntymäpäivistä ja suklaakakkua luvassa.
Olipa mielenkiintoista lukea pohdintojasi. Tuota mietin itsekin, että lapsuuden kodissa tuo 80/20 toteutui ihan itsestään. Ei silloin joka päivä herkuteltu.
PoistaJa noita Marie-keksejä pitää ostaa. Olin ne vallan unohtanut. Olen joskus niillä pitänyt makeanhimoa loitolla. Jotenkin sitä kahvikupillisen kanssa kaipaa jotakin pientä... siihen Marie-keksi on juuri sopiva.
Meillä on onneksi leipomiset jääneet tosi vähiin, mutta noita pikkukekkereitä myös riittää meillä. Jatkossa kotona Marie-keksi kahvin kanssa ja kekkereillä voi sitten herkutella.
Tarkkaa laskelmaa olet tehnyt, mutta niin sitä pitääkin, että tästä herkuttelemisesta saa otteen.
Kiitos kivasta kommentistasi. Sain siitä lisämietintää ja se on aina hyvä juttu!
Mukavaa sunnuntai-iltaa!
Kohtuus kaikessa on paras elämän ohje, kun sen vaan myös toteuttaa. Makea ei mulle ole ongelma, mutta kaikessa muussa on korjattavaa. Kalaa syön riittävästi, jos minusta kiinni niin melkein joka päivä.
VastaaPoistaReipasta helmikuuta!
Ja sinä myös peukutat kohtuuden puolesta, se on oiva ohje! Minä myös pidän ihan kaikesta ruuasta, korjausliikettä tarvitaan täälläkin. Minäkin söisin kalaa vaikka joka päivä, jos joku sitä laittaisi. Jörn Donner kuulemma syö kalaa joka päivä. Ja hänellä kyllä järki leikkaa :)
PoistaKiitos kivasta kommentista ja reipasta helmikuuta sinulle Marjatta!
Kohtuus kaikessa on todellakin paras ohje, sitä koitan itse toteuttaa päivittäin kaikissa asioissa. :)
VastaaPoistaSe on todella hieno ohje kaikkeen elämässä. Olenkin miettinyt, että jos minulta joskus jossakin kysytään, mikä on elämäni motto, niin se olisi tuo: kohtuus kaikessa :)
PoistaKiitos Jonna ja mukavaa tulevaa viikkoa <3
Kuulostaa järkevältä kirjalta, mutta meillä nämä kaatuvat usein siihen että harvemmin kaapista löytyy erikoisempia ruoka-aineita kuten puolukkajauhetta. Aika monessa kirjassa on sama juttu. Jopa nykyajan lehdissä olevissa ruokaresepteissä ja sitten vielä mainostetaan että tuotetta löytyy joka lähikaupasta... Kun ei vaan löydy. Tekispä joku kirjan jossa oikeasti olisi ne ruoka-aineet joita on saatavilla mistä vaan... Mukavaa sunnuntaita Tuula<3
VastaaPoistaTuo kirja on järkevä ja mielenkiintoinen. Sinä osuit kyllä asian ytimeen. Monissa ohjeissa on todella erikoisia ruoka-aineita, ainakin minun näkökulmastani. Minulla on niin peruskeittiön ruoka-aineet, että olen pulassa, jos extempore alan jotain uutta reseptiä soveltaa. Tuota puolukkajauhetta kävin varta vasten ostamassa Ruohonjuuri-liikkeestä Kauppakeskus Myllystä. Uskoisin, että niin Prismoista kuin Citymarketeista löytyy myös puolukkajauhetta.
PoistaTuo on hyvä idea - jokakodin reseptikirja, jossa ei ole erikoisia ruoka-aineita!
Kiitos hyvästä kommentista ja mukavaa alkavaa viikkoa, Sari <3
Asiaa! Kohtuuden kannalla täälläkin, mieluusti keskitien kulkua kuin kaikenmaailman superdieettejä. Itse koitan panostaa kroppani kuunteluun ja tehdä sen mukaisia valintoja. Herkkusuuna tosin sorrun herkästi naposteluun ja karkkeihin, mutta olen huomannut etteiväthän nuo sovi, samoin käy kotimaisten viljojen, varsinkin vehnän suhteen. Olen testannut gluteenitonta ruokavaliota ja sokerin jättämistä ja johan olo on helpottanut. Joten vahvistan itselleni, että valitsemalla oikein varmistan hyvää, energistä oloa - ja silloinkin voin herkutella, kohtuus muistaen.
VastaaPoistaHerkullinen kalakeitto siellä lautasella! Ja mainio puolukkajäätelön ohje, vaihtoehtoja totisesti löytyy! Itse herkuttelen jäisillä banaaniviipaleilla sellaisinaan kaivatessani jotakin makeannälkään, toimii;)
Heleää, hyvänolon helmikuuta♥
Meitä kohtuuden kannattajia on monta. Tuo keskitie on paras tie. Itsensä kuuntelu on todella tärkeää, välillä vain mietin, että en sitä oikein taida osata. Nuo napostelut eivät edes tuo hyvää oloa, saatika sitten hyvää mieltä, jälkeenpäin harmittaa, kun on tullut tyhjää popsittua.
PoistaMeillä myös on jätetty nyt vehnä pois ruokavaliosta, minulla ei tuntunut siitäkään tulevan mitään ongelmia, mutta kipparille kyllä. On helpompaa, ettei kotona ole "vehnäpullia". Ja tuo sokeri on varsinaista myrkkyä ja niin koukuttavaa. Paljon on opeteltavaa.
Sinä olet oikealla tiellä. Kun valitsee oikeat ruoka-aineet, niin ne lisäävät energiaa. Tuohon uskon ja sillä tiellä minäkin olen. Joskus vain eksyn :)
Viikonloppuna meillä on ollut toimivaa ruokaa, se on hyvin sopinut tämän kirjan malliin. Meillä on muuten myös melkein aina jäisiä banaaniviipaleita, niitähän minäkin alan makustella.
Kiitos kiinnostavasta kommentistasi Hannah ja mukavaa alkavaa viikkoa!
Kohtuus kaikessa on äärimmäisen hyvä nyrkkisääntö elämässä lähes kaikkeen. Muistan myös omasta lapsuudestani sen ettei limsaa saanut kun kerran viikossa saunan jälkeen ja sipset/popcorneja vain syntymäpäivinä. Meillä karkkivarastot olivat kyllä melkoiset kun isotäti oli töissä Fazerilla mutta vanhemmat kyllä säännöstelivät karkkien syöntiä. Pakko silti myöntää, että joskus löysimem karkkikätköt ja söimme niitä salaa veljeni kanssa :)
VastaaPoistaVedenjuominen on todella tärkeää ja se tuppaa itseltäkin usein unohtumaan. Tuo kalakeitto näyttää todella herkulliselta ja tuota banaanijäätelöä pitää kokeilla.
Mukavaa sunnuntaita Tuula ♥
Tuota sanaa olen hakenut - nyrkkisääntö. Siinä se oli. Kohtuus kaikessa.
PoistaLimsaa meilläkin juotiin saunan jälkeen, ei muuten. Silloin se maistui niin hurjan hyvältä.
Ihana isotäti sinulle - Fazerilla töissä. Fazerin parhaat oli ihana pussi, sen sai joskun tuliaisiksi. Ja teillä niitä oli kätköissä. Ymmärrän, että niitä kovasti etsittiin. Mutta fiksut vanhemmat teillä, kun niiden kanssa säännöstelivät.
Minä olen niin huono juomaan vettä, en ymmärrä, miten se on niin vaikeata. Mutta koko ajan opettelen.
Kiitos Marjo kivasta kommentistasi ja nyt jo toivottelen mukavaa uutta viikkoa!
Onpa mielenkiintoinen kirja, tuohan täytyy saada käsiin. Minäkin pyrin tämän sokerittoman kauden jälkeen siirtyä tuohon rytmiin, jossa makeita juttuja syödään harkiten ja silloin tällöin. Mukavaa sunnuntaita!
VastaaPoistaNiin sinulla on ollut menossa sokeriton kausi. Täytyykin tulla kurkkaamaan, miten olet onnistunut. Tuon jälkeen onkin mielekästä siirtyä harkiten syömään makeita juttuja. Ja luultavasti helpompaakin. Onnea myös tuolle rytmille!
PoistaKiitos Anni ja mukavaa alkavaa viikkoa!
Kuullostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Aikoinaan Painonvartijoissa sanottiin, että on tärkeämpää se mitä syöt uudenvuoden ja joulun välillä kuin joulun ja uudenvuoden. Kohtuus siis kaikessa.
VastaaPoistaTodella mielenkiintoinen kirja ja monipuolinen, ei keskity pelkästään ruokaan. Painonvartijoissa on myös ollut fiksuja ohjeita. Se oli aikoinaan valtava menestys ympäri maailmaa. Mutta sitten se kaatui. Maailma muuttui? No, niin voi käydä, Nokiallekin kävi niin.
PoistaKiitos Mummo ja mukavaa alkavaa viikkoa!
Mielenkiintoisen oloinen kirja. Ainakin ton veden juomisen teen oikein, vähintään 2 litraa per päivä+ kahvit ja teet sen päälle.
VastaaPoistaSiinä pitäis opetella etten söis noita leivonnaisia liikaa :)
Itsekin yllätyin, miten mielenkiintoinen tuo kirja oli. Luin siitä otteita jopa kipparille.
PoistaSinä hallitset tuon veden juomisen, niin oudolta kuin se kuulostaakin, täälä vasta harjoitellaan :)
Kiitos Tuija ja mukavaa alkavaa viikkoa!
Minun pitäisi opetella tuo kohtuus kaikessa...ehkäpä pitäisi vilkaista tuota kirjaa :)
VastaaPoistaMukavaa sunnuntaita ja Runebergin päivää <3
Mitenkä tuo Marjo sanoikaan... kohtuus kaikessa on hyvä nykkisääntö milteipä kaikkeen.
PoistaEi huono juttu vilkaista tuota kirjaa :)
Kiitos Outi ja mukavaa Runebergin päivän iltaa <3
Tuo kirja täytyy kyllä lukea, kiitos vinkistä :)Mukavaa iltaa!
VastaaPoistaOle hyvä Maiccu! Tästä kirjasta oli kiva vinkata. Yritän oppia noudattamaan minäkin kirjan oppeja.
PoistaMukavaa Runebergin päivän iltaa!
Kuulostaapa mielenkiintoiselta kirjalta, täytyykin etsiä käsiini!
VastaaPoistaKyllä vain, mielenkiintoinen kirja. Koin sen kautta oivalluksia omaan ruokamatkaani, joka myös kaipaa pientä päivitystä.
PoistaKiitos Kaisa ja mukavaa alkavaa viikkoa!
Mielenkiintoisen oloinen kirja! Oma ruokavalio on nyt lipsunut vähän retuperälle ja kaipaisi ryhtiliikettä, ehkä tästä voisi saada hyvää inspiraatiota ruokarempan suhteen?
VastaaPoistaSinullakin on niin hyvä sana - ryhtiliike! Minäkin olin ryhtiliikkeen tarpeessa ja nyt sain työkaluja kirjan kautta siihen. Mielenkiintoinen kirja, ei mitenkään ehdoton, mutta ei lepsukaan. Kertoo perustellusti asioita. Ja sellaisesta minä pidän.
PoistaVai kaipaa sinunkin ruokavaliosi ryhtiliikettä. Vaikutit niin sirolta ja hoikalta, kun tavattiin :)
Kiitos Salka ja ihanaa alkavaa viikkoa <3
Tuo stressi on varmaan ihan totta! Minäkään en ollut koskaan aiemmin tuntenut stressaantumista, mutta kappas vaan niin sekin on tullut itselle tutuksi. Työelämä ajaa tilanteisiin, että vankasti seisova omilla jaloillaankin oleva tyyppi horjahtaa. Siinä menee yöstä osa unistakin pois. Tuo voileipäkakku on kauniisti muuten koristeltu ja vegaaninen vaihtoehto varmasti hyvä. Lääkäri muuten kielsi superfoodit, ja käski syödä kotiruokaa...
VastaaPoistaStressi tulee aika monelle tutuksi elämän varrella. Ja stressin vaikutus on moninainen.
PoistaNuo Espoon sukulaiset taitavat tuon ruokapuolen kakkuineen. Ja tuo vegaaninen voileipäkakku oli kyllä suussa sulavaa. Kotiruoka on se ruokien ykkönen! Se pitäisi nostaa sille korkeimmalle korokkeelle.
Anteeksi, että vastaaminen kesti. Olen ollut Helsingissä. Ja siellä en koneen ääreen ehtinyt.
Kiitos ja mukavaa viikkoa, Aikku <3