MOMENTS OF MY LIFE

TIETOKONEEN KÄYTÖN ALKEET - TIETOKONEOPAS KAIKENIKÄISILLEJoulukuun alussa kävin tervehtimässä jo pidemmän aikaa eläkkeellä ollutta työtoveriani. Rupattelemisen ohella selvittelin työtoverilleni hänen uuden tietokoneensa saloja. Tämä ihastuttava, vanhempi rouva haaveilee kirjan kirjoittamisesta. Hänellä on ollut mielenkiintoinen elämä ja hänellä olisi paljon kerrottavaa. Rouva kirjoittaa nopeasti koneella, kymmensormijärjestelmällä, mutta tietotekniset taidot hänellä ovat hukassa.

Siksi olinkin iloisesti yllättynyt, kun minulta jokunen päivä sitten kysyttiin halukkuutta osallistua blogiyhteistyöhön Klingelin  kanssa. Klingel on julkaissut netissä ilmaisen, helppotajuisen Tietokoneen käytön alkeet - Tietokoneopas kaikenikäisille - kirjan.  Kirjan on kirjoittanut Cordet Clottey, joka toimii muun muassa Microsoft Office -asiantuntijana. Kirja on loistava tietopaketti. 


Nyt sain jotakin kättä pidempää "opetustyöhöni" sekä rouvalle itseopiskeluun. 
Tietokoneen käytön alkeet on hyvä perusteos aloittelijoille kuin myös mainio kertausopas muille tietokoneen käyttäjille. Kirjan rakenne on selkeä ja asiat kerrotaan helppotajuisesti ja sujuvasti. Kirjan avulla on helppo tutustua tietokonemaailmaan ja sen saloihin. Kirjasta selviää mm. mikä on suoritin, mikä on työmuisti tai vaikkapa mikä on selain ja monen monta muuta asiaa. Käsitteet tulevat tutuiksi. 

Kirjan esimerkit on otettu sekä Windows 7:stä  että Windows 10:stä, mikä on todella hieno juttu, sillä niin paljon järjestelmät eroavat toisistaan. Sen tietää jokainen, joka on siirtynyt seiskasta kymppiin.

Minä käytän sekä Mac-konetta että Windows-konetta. Ja olenkin huomannut, että Windows-koneen näppäinyhdistelmät ovat alkaneet unohtua. Tai olenkohan edes koskaan kaikkia Ctrl + kirjain -yhdistelmiä osannutkaan? Tässä Tietokoneen käytön alkeet -kirjassa on kattava listaus Windows-koneitten näppäinyhdistelmistä vaikka tulostettavaksi. Sen aion itsekin tehdä.  


Kuva: Pixabay
Lukijalle kerrotaan myös, mitkä sovellusohjelmat ovat erityisen hyödyllisiä. Taulukossa tehdään katsaus eri ohjelmiin, kuten Word, Excel, PowerPoint... ja kerrotaan perusasioita niiden käytöstä. 

Ja tarkemmin käydään läpi sähköpostiohjelmen käyttöä. Taas ajattelen tuota ihanaista, ehkä tulevaa kirjailijaa, meidän pitääkin yhdessä avata hänelle uusi sähköpostitili. Lukijalle kerrotaan valokuvien tallentamisesta, valokuvien resoluutioista  ja  miten lisätä valokuva viestiin, uskomattoman selkeästi on kaikki kerrottu. Nämä kaikki ovat hyviä tietoja sellaiselle, joille tietokoneitten maailma ei ole niin tuttua. 


E-kirjassa on myös yleiskatsaus sosiaalisiin medioihin. Taulukossa on kuvattu niin Facebook, Twitter, Instagram, Google Plus... Eri logojen kuvat tulevat tutuiksi. Ja samalla Trumpin paljon käyttämä Twitterkin tulee tutuksi. 

Tämä e-kirja on todella kattava. Kirjassa kerrotaan myös internetin käyttöturvallisuudesta, ja kerrotaan, mitä ovat virukset, madot ja troijalaiset. Ja miten niitä vastaan voi suojautua. Opastetaan millaisia salasanoja kannattaa käyttää ja miten niitä vaihdetaan. Ja verkkopankitkin tulevat tutuiksi. Jopa WLAN-reitittimen asetuksista kerrotaan. 


Kuva: Pixabay
Ja huom. e-kirjassa kerrotaan myös verkko-ostamisesta. Annetaan yleisiä vinkkejä ostosten teolle turvallisesti. Verkko-ostaminen kasvaa koko ajan, joka ikäluokassa, joten täältä löytyy tärkeitä tietoja verkossa ostoksia tekevälle. 

Näin se on, elämässä ei toimi enää melkein mikään ilman sitä: tietokonetta.  


Eikö ollutkin kiinnostava kirja? Nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen ja ladata Klingelin sivuilta ilmainen e-kirja Tietokoneen käytön alkeet - Tietokoneopas kaikenikäisilleKun noita sivuja lukee, niin huomaa, että kirjan on tehnyt huippuammattilainen. Tästä e-kirjasta kannattaa ehdottomasti vinkata uusille tietokoneen käyttäjille ja heille, joilla perusasiat tarvitsevat kertausta. 

Oppia ikä kaikki! 

- Tuula 


Postaus tehty blogiyhteistyönä Klingelin kanssa.

14 kommenttia

 1. Ai miten mukavaa, että löytyy tällainen apu tietsikan käyttöön. Kyllä sitä itsekin on välillä vähän hukassa tuon koneen kanssa.
  Ihanaa tiistaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettuani kirjan, se yllätti minut täysin. Todella kattava teos ja oiva apu moneen tietokonepulmaan. Kiitos kivasta kommentista.
   Ihanaa keskiviikkoa <3

   Poista
 2. Kiitos! Tuosta pitää vinkata äidille ja mikä ettei itsekin voisi kurkistaa.
  Mukavaa joulun aikaa sinne joulurauha-kaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella oiva apu vanhemmille ihmisille ja tottumattomimmille tietokoneen käyttäjille. Toivonkin, että tästä kirjasta vinkataan eteenpäin :)
   Kiitos Leena ja mukavaa joulun odotusta kanavalle :)

   Poista
 3. Olen kyllä välillä niin tollo näiden tietokoneiden kanssa, että...tuommoinen voisi olla välillä tarpeen. No, onneksi isäntä on neuvomassa =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on kyllä tietokoneen käytön pikku jättiläinen. Selkeä ja helposti luettava. Kannattaa ottaa linkki talteen. Joskus on kiva yllättää isäntä :)
   Kiitos Satu ja mukavaa keskiviikkoa!

   Poista
 4. Kiitos vinkistä, aion vinkata tästä vanhemmilleni jotka ovat hypänneet ATK:n maailmaan vasta 2010-luvulla :) Ihanaa joulunalusviikkoa sinulle! ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä toivoinkin, että tästä linkistä vinkataan vanhemmille tai isovanhemmille. Tämä on kyllä varsinainen pikku jättiläinen monille tietokoneen käyttäjille :)
   Kiitos paljon Salka ja ihanaa joulunodotusta myös sinulle <3

   Poista
 5. Juuri sopiva kirja äidilleni. Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että löytyi käyttötarkoitus. Tämä on tosiaan hyvä kirja vähemmän tietokonetta käyttäville, selkeä ja tiedot löytyvät helposti.
   Kiitos Sussi ja hyvää joulunodotusta!

   Poista
 6. Kiitos - äiti ja hänen tietsikkansa tulevatkin joulukylään ja tämä kirja ladataan sinne äidin kannettavalle:)

  VastaaPoista
 7. Hienoa! Näin toivoinkin tämän kirjan löytävän tiensä sitä tarvitseville. Äiti ja tietsikka tulevat joulukylään, kuulostaa niin kivalta.
  Mukavaa yhdessäoloa teille kaikille ��
  Vaan vielä on muutama yö jouluun.

  VastaaPoista
 8. Kiitos hyvästä kirjavinkistä! Omat vanhempani ovat sitä ikäluokkaa, jotka ovat joutuneet vanhemmalla iällä opettelemaan tietokoneen käyttöä. Äitini on ihmeen hyvin oppinut, nytkin oli harjoitellut pdf muokkausohjelman käyttöä. Isälleni tuollaisesta tietokonemaailman saloihin perehtyvästä kirjasta voisi tosin olla hyötyä.

  VastaaPoista
 9. Hyvä kirja vinkki, kiitos siitä. Käytän tietokonetta päivittäin, mutta en ole ollut niin kiinnostunut sen toiminnasta tai sen sisältämästä tekniikasta. Ehkäpä pitäisi tosiaan hieman kerrata näitä perusasioita, koska luulen, että on aika taas aika huollolle, saattaa nimittäin olla taas tietokoneen muisti täynnä. https://www.cealy.fi/tietokoneen-vuosihuolto

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig