MOMENTS OF MY LIFE

EREMITAASI ja toivomuspatsaat
Mitä eroa on Talvipalatsilla ja Eremitaasilla? Se on ollut minulle aina mysteeri.
Mutta nyt sekin selvisi. Eremitaasi koostuu viidestä yhteen liitetystä rakennuksesta. Ensimmäiseksi rakennettiin Talvipalatsi (1754-1762), sen jälkeen Pieni Eremitaasi, Vanha Eremitaasi, Uusi Eremitaasi ja viimeiseksi Eremitaasin teatteri (1783-1787). Kaikki viisi rakennusta on suunnitellut eri arkkitehti. Ja Talvipalatsi on toiminut aikoinaan yli 150 vuotta keisariperheiden asuin- ja edustuspalatsina.Vanhaa ja uutta maailmaa Palatsiaukiolla. 


Uuden Eremitaasin sisäänkäynnin kattoa kannattelevat viisimetriset graniittijättiläiset, mahtavat Atlantikset. Niitä on peräti kymmenen isoa miestä. Ja kun tarttuu komean viisimetrisen Atlantiksen varpaasta kiinni, saa toivoa mitä vain: terveyttä, rakkautta, rikkautta...  Jokaisen jättiläisen kohdalla voi esittää uuden toivomuksen. Ja paljon siellä meitä varpaitten hypistelijöitä olikin, minäkin yhtenä joukossa. Yleensä paikan päällä on myös morsiuspareja, ja ymmärrän kyllä miksi. Mutta nyt ei näkynyt yhtään.Viisimetriset graniittiset Atlantikset. 
Minäkin kävin varpaasta nykäisemässä ja toivomassa.


Ja nyt Eremitaasiin. Lippuluukuille oli pitkä jono. Liput Eremitaasiin sai myös lippuautomaatista. Niihin ei ollut jonoja.
Automaatit olivat helppoja käyttää, ohjeet olivat myös englanniksi. 

Eremitaasin näyttelytilat käsittävät yhteensä 365 huonetta. Niiden pinta-ala on 233 425 neliömetriä. Tiloihin mahtuisi peräti 33 keskikokoista jalkapallokenttää. Sorry, tykkään luvuista. 

Taidemuseon kokoelma sisältää nykyisellään lähes kolme miljoonaa taide-esinettä. Näin jälkiviisaana annankin teille hyvän neuvon, jos Eremitaasiin menette. Kannattaa ladata älypuhelimeen museon oma applikaatio. Sen saa Anroid ja Apple-puhelimille. Toki siellä on opastettuja kierroksiakin; mutta nyt oli pajon väkeä liikkeellä, joten se teki kuuntelemisen seuraamisen hankalaksi. 

Paraatiportaat, niin kutsutut suurlähettiläiden tai Jordanin portaat. Tästä se kierros alkoi.


Upeita kattokruunuja. Kultaa ja mirhamia.


Valtaistuinsali. Katsokaas selfien ottajia.

Eremitaasi on todellinen taiteitten aarreaitta. Sen taidekokoelman lasketaan syntyneen vuonna 1764, kun Katariina Suuri hankki 225 hollantilaisen ja flaamilaisen taulun kokoelman Berliinistä.
Eremitaasi täydensi taidekokoelmiaan aina vuoteen 1917 asti.
Vallankumouksen jälkeenkin on kokoelma karttunut - aatelistojen palatsien taidekokoelmat ovat vielä täydentäneet sitä. Ja nykyäänkin sinne aina joku taideteos löytää tiensä.
Kiinalaisryhmä Rubensin maalauksen äärellä. Rubenssin ja Rembrandtin taiteelle oli omistettu kokonaiset salit.Leonardo da Vinci: Madonna ja lapsi (1490) 

Minua kiehtoivat italialaiset maalaukset pikkutarkkuudellaan. 

Tauluvalikoima on todella valtava. En taulujen lukumääriä löytäyt mistään. Länsi-Eurooppalainen taiteen osasto on Eremitaasin vanhin ja suurin. Museosta löytyy mm. näitten taiteilijoitten töitä:
Leonardo da Vinci, Raffaello, Tizian, Caravaggio, Murillo, Velazquec, El Creco, Goya... 

(Talvipalatsin kolmannessa kerroksessa voi ihailla myös Renoirin, Monet'n, van Goghin, Picasson ja Braquen maalauksia. Ja minulla loppui tässä kohtaa akku, mikä harmitus).
Tänä päivänä Eremitaasissa on yli 3 miljoonaa näyttelyesinettä. Jos jokaista näyttelyesinettä katselisi minuutin ajan, ja kahdeksan tuntia joka päivä... aikaa kuluisi yli 11 vuotta. Siis kannattaa varata paljon aikaa Eremitaasin aarteitten katseluun :) 

Tähän kuvaan on hyvä päättää tämä pieni Eremitaasi -kierros. Taide on hyvissä voimissaan Pietarissa ja uusia taidemaalareita on kasvamassa. Moni on käynyt lukemassa ja kommentoimassa ensimmäistä Pietari-osaani. 
Kiitos teille kaikille, ilahdutitte minua kovasti ja kommentteja oli kiva lukea.    Jos joku vielä sen haluaa katsoa, niin se löytyy täältä: linkki


Niin ja ne varpaat. Mitä mahdoinkaan toivoa? Yhden toivomuksen paljastan: se on uusi käynti joskus tulevaisuudessa Pietarissa. Se toive on helppo toteuttaa. 


Juhannus on jo ovella. Ihanaa keskikesän juhlaa teille kaikille! 


** Tuula 


36 kommenttia

 1. Kiitos! Olen joskus ikuisuuksia sitten käynyt mummuni kanssa Talvipalatsissa ja nyt kiinnostaisi lähteä uudelleen, etenkin kun Uuden kuun Emilia vielä mainosti noita helppoja ja kohtuu edullisiakin junalippuja... Tuo vinkki puhelinappsista oli hyvä, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Minun pitääkin hypähtää katsomaan Uudenkuun Emilian blogia. Tämä meidän matka oli Matka-Priman matka, joka järjestää myös juna-hotelli-matkoja. Heidän kauttaan on mahdollisuus varata näitä 72 h:n matkoja, joissa ei tarvita viisumia. Seuraavaksi minäkin taidan mennä junalla. Siis minä jo uutta reissua ajattelen, oli niin vaivatonta mennä tuohon ihan erilaiseen keitaaseen.
   Minäkin kuulin tuosta puhelinappsista vasta jälkeenpäin. No Eremitaasiin pääsee joskus uudelleenkin. Silloin on viisaampi.
   Kiitos kivasta kommentista ja ihanaa juhannusta Anulle!

   Poista
 2. Oi, kiitos näistä kuvista...upeaa on naapurissa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Hannele! Minä vieläkin huokailen noitten upeuksien perään. Oli niitä hienoa katsella. Pietarista on kehkeytynyt kaunis kaupunki. Toki varmasti on ollut sitä ennenkin, mutta nyt se alkaa olla korjatussa loistossaan.
   Ihanaa juhannusta sinulle!

   Poista
 3. Näyttää aivan oikealta pfinsessan linnalta <3
  Ihanaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuo Eremitaasi kyllä sellainen prinsessojen linna. Minulle tuli mieleen meidän pikkuväki, pikkuiset prinsessat :), jotka mielellään leikkivät piilosta. 365 huonetta - siellä olisi mainioita piilopaikkoja.
   Ihanaa juhannuksen aikaa myös Outin perheelle!

   Poista
 4. Kiitos kivasta kierroksesta Eremitaasissa! Tuolla on kerran tullut käytyä ja on kyllä aivan upea paikka. Tuolta ei kyllä loistoa puutu.

  Oikein ihanaa juhannus myös sinulle ja toivotaan, että ilmat ovat hyvät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kun tulit mukaan, Katri! Niinkuin sanot, tuolta ei loistoa puutu. Jossakin vaiheessa tuli jo vähän ähkykin päälle, kun sitä loistoa ja kullan kimallusta oli niin paljon. Se pohjoismainen simppeliys varmaan siellä muistutteli mielessä.
   Kiitos paljon Katri! Ihanaa juhannusta toivottelen myös sinulle ja läheisillesi!

   Poista
 5. Upeat kuva,kiitos matkakertomuksistasi♥ Niitä on kiva lukea. Hyvää juhannusta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anne! Minun oli vähän vaikea palastella tätä Pietarin reissua, johtui varmaan siitä, että siellä näki niin paljon. Näistä olisi tullut kehnonlaisia matkakirjoja, jos en olisi rajannut reilusti :)
   Hyvää juhannusta Kuusamoon!

   Poista
 6. No huh! Vetääpä tuo loisto sanattomaksi. Kiitos kuvakierroksesta ja hyvää juhannusta, Tuula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe! Minäkin olin välillä sanaton, kultaa ja kimallusta riitti. Ja mitä en edes huomannut kertoa, niin niskakin tuli kipeäksi, katot olivat kerrassaan upeita.
   Ihanaa juhannusta, Piiipe!

   Poista
 7. Upea kierros kanssasi Pietarissa ja Eremitaasissa. Kiitos. En ole Pietarissa koskaan käynyt, mutta toiveissa kyllä on matka sinne. Aika vaikuttava tuo ajatus siitä, kuinka kauan menisi jos yhtä esinettä tutkisi minuutin! Vatikaanissa vierailleena voin kuvitella että Eremitaasissakin on priorisoitava vähän.. Ihanaa juhannusta Turun seudulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena, mukava kun ehdit kierrokselle. Suosittelen käymään Pietarissa. Sinä kun rakastat matkustamista ja erilaisissa kohteissa käymistä, niin Pietari on ihan omanlaisensa. Jo historia on niin mielenkiintoinen kaupungilla. Niin täällä kuin Berliinissäkin tulee välillä toinen maailmansota mieleen... silloisen Leningradin piiritys kesti 90 päivää.
   En ole Vatikaanissa käynyt, mutta samanlaista priorisointia on tehtävä ihan varmasti :)
   Ihanaa juhannusta Amsterdamiin!

   Poista
 8. Ai, että tämä oli ihana postaus Tuula! Kiitos tästä! Ja ihanaa, että Eremitaasissa on lupa kuvata. Se ei ole aina itsestäänselvyys.

  Aurinkoista, lempeää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Minna! Eremitaasissa saa tosiaan kuvata ilman salamaa. Jos joskus vielä sinne menen, niin kattojakin kuvaan, ne olivat kerrassaan upeita. Ja valo joissakin huoneissa, varsinkin vaaleissa huoneissa oli niin kaunis. Ja tuo Eremitaasin Appsi on kyllä hieno juttu, saa kulkea omassa tahdissaan ja katsella niitä tauluja ja esineitä, jotka miellyttävät. Moderni museo, jos katselee asiaa tältä kantilta.
   Aurinkoista ja lempeää juhannusta myös Sinulle ja läheisillesi!

   Poista
 9. Upea kierros,upeaa taidetta ja upeita rakennuksia.Kiitos tästä virtuaalikierroksesta Tuula:)
  OIkein hyvää juhannusta sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jael! Kiva kun ehdit mukaan :) On se joskus hienoa kulkea valtavien kristallikruunujen alla ja vain ihastella maailman taidetta. Ihan käsittämätön paikka.
   Ihanaa juhannusta Tel Aviviin!

   Poista
 10. Mahtava paikka. Jospa itsekinoikein toivon ja haaveilen, ehkä pääsen Pietariin! :)
  Oikein mukavaa ja aurinkoista Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se mahtava paikka koko Pietarin keskusta. Ja Eremitaasi on vain yksi palatsi palatsien joukossa. Minulle jäi vielä tunne, että niin paljon jäi katsomatta, joten joskus sinne vielä.
   Sinun toiveesi ja haaveesi on helppo jossakin vaiheessa toteuttaa, Pietari kun on kivenheiton päässä.
   Toivotan sinulle hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 11. Kiitos tästä taidekierroksesta! Aikamoinen jono oli ulkopuolella. Ihme etteivät ihmiset osta lippuautomaatista lippua jonottamisen sijaan.
  Oikein mukavaa ja lämmintä juhannusta sinulle ja perheellesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun lähdit mukaan taidekierrokselle. Tuo jono oli kumma juttu. Ja toisella puolella pihaa oli ryhmien jono. Satuimme näkemään, kun brittipariskunta oli juuri ostanut liput automaatista ja kysyimme, että miten toimi? Vastasivat, että hienosti. Niinpä mekin sitten kokeilimme saada lippuja automaatista ja hyvin onnistui. Minä en myöskään ymmärtänyt noita jonoja. Nuo automaattikojut ovat näkyvällä paikalla isolla pihalla, nitä on pihan kahdessa kulmassa. Yksi tuttuni kertoi, että lippujonojen takia hän oli jättänyt Eremitaasin väliin.
   En tiedä, mitä ihmiset pelkäävät? Kaikki automatiikka ja tietoliikenne toimi siellä hyvin. Ja niinkuin jo mainitsinkin. Eremitaasia voi hienosti ihailla sovelluksen avulla.
   Juhannuksena olin huonosti koneella, joten nyt jo toivottelen hvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 12. Upea palatsi ja museo. Tuolla en ole käynyt. Oli liian pitkät jonot. Kävitkö Pietarhovissa? Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eremitaasi on kyllä varsinainen aarreaitta. Onkohan koskaan edes laskettu taide-esineitten arvoa rahassa? Suunnattoman arvokas on jo yksi taulu. Nykyään Eremitaasin voi ostaa lipun tikettiautomaatista. Niihin ei ollut jonoja.
   Tällä matkalla en käynyt Pietarhovissa, mutta vuonna 2003 olen siellä käynyt. Se on hurmaava paikka kauniine palatseineen ja suihkulähteineen ja hienosti pukeutuneine "henkilökuntineen".
   Hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 13. Wau, pakko kyllä päästä itsekin käymään. :) Jäin kyllä jumiin tuohon jonoon, että miksi ihmiset eivät ostaneet automaatista, eikö ollut käteistä tai luottokorttia?

  Oikein ihanaa juhannusta Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Pietari tarjoaa kaikkea. Historiaa on tarjolla vaikka kuinka. Ja eri aikakausien.
   Minä en noita jonoja ymmärtänyt lainkaan. Automaatti oli helppo käyttää ja sillä pystyi maksamaan rahalla ja luottokortilla. Ne olivat uusia automaatteja, selkeitä ja helppoja käyttää. Ja ihmiset jonottivat. Sisällä oli useampi manuaalinen lippuluukku ja siellä kävi aikamoinen kuhina. Me vain kävelimme ohi lippuinemme kierrokselle :)
   Hyvää alkavaa viikkoa Tiia!

   Poista
  2. en ole vuosiin käynyt Pietarissa, mutta entisinä aikoina - ja voisin kuvitella että olisi ihan mahdollista vieläkin - lippuluukulla on venäjäksi halvemmat hinnat kuin automaatilla ja kansainvälisillä kielillä.

   Lippuluukulta paikalliskielitaitoinen voi ihan hyvin jollain pahvikortilla saada huomattavasti halvemman lipun, ja automaatilta ostava tosiaan maksaa täyden turistihinnan.
   (toivottavasti olen kovasti väärässä!)

   Poista
  3. Hyvä pointti! Se selittäisi pitkät jonot.
   Ja kuvittelisin myös, että moni muukin turisti jää odottamaan jonoon, kun automaatit ovat tyhjillään väestä. Herää epäilys, että toimivatko ne.
   Kiitos Marika! Tuo oli kiinnostavaa tietoa!

   Poista
 14. Parin Eremitaazhin käynnin jälkeen aloin haaveilla, että voisi vuokrata pyörillä kulkevan sängyn ja katsella yhden kierroksen verran pelkästään palatsin kattoja.
  Koko paikka on jotenkin niin ylitsepursuavan yltäkylläinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, Marika! Unohdin tuossa jutussa kertoa joista palatsin upeista katoista. Palatsissa meni pieni pää sekaisin, kun kaikkea yritti katsoa ja alussa vähän omaksuakin. Nopeasti huomasi, että se oli mahdotonta. Huoneita riitti ja taidetta riitti. Hyvin sanottu, ylitsepursuavan yltäkylläinen! Ruuasta tulee yltäkylläinen olo, mutta kyllä tuollakin. Tuolla pitäisi käydä monta kertaa ja palastella anti pienempiin osiin.
   Kiitos Marika ja hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 15. Vau, näyttääpä upealta. Olisi kiva nähdä noi palatsit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea paikka Nevan rannalla. Noita palatseja oli kiva ihailla ulkoakin päin. Ja vaikka tiesin, että paikka on mahtava sisältä, silti se yllätti minut. Todellinen aarreaitta!
   Kiitos Maiju ja hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 16. Hienolta näyttää, mielettömiä rakennuksia ja voi tuota kullan määrää.
  Pietariin on joskus päästävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Nuo rakennukset ovat hurmaavat ja tuo pastellinsävy sopii niihin hyvin.
   Ja oli siellä sisällä kultaa ja mirhamia. Pietari on lähellä ja sinne on helppo näillä viisumimääräyksillä nykyään mennä, joten suosittelen.
   Hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Komea se on. Eremitaasi on niin mielettömän kokoinen ja katseltavaa riittää. Se on oikea taiteentuntijoitten mekka.
   Kiitos Sussi ja hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig