MOMENTS OF MY LIFE

Pikku naisia Turun Kaupunginteatterissa


Hain kaikki vanhat kirjani läpi, mutta mistään en löytänyt Louisa May Alcottin Pikku naisia -kirjaani. Anna ystävämme -kirjan kyllä löysin, mutta siitä ei ollut apua tähän hetkeen, nimittäin olisin ennen teatteriin menoa selaillut vähäsen Pikku naisia -kirjaa. Hatarilla muistikuvilla lähdin teatteriin. Mutta eipä se haitannut, jo alun lupaava musiikki vei minut odottaviin tunnelmiin.  


Ohjaaja Sini Pesosen saatesanat: "Ajattelin, että Pikku naisia romaani pitää tuoda tuoreella tavalla näyttämölle. Tyttöyttä ja teini-ikää ei useinkaan ole nähty tärkeänä aiheena suurelle näyttämölle, mutta minusta teini-ikä on kiinnostavin aika ihmisen elämässä, koska se on suurten muutosten ja vahvojen tunteiden aikaa." 

Louisa May Alcottin kirjoittama kirja neljästä sisaruksesta on klassikkoteos. Pikku naiset etsivät omaa polkuaan elämässä. On hienoa, että Turun Kaupunginteatteri on tuonut sen suurelle näyttämölle. Sovitus on Satu Rasilan käsialaa. 

Kirje isältä rintamalta. Kuvassa Amy, Beth, Äiti March, Jo ja Meg, joka haaveilee omasta perheestä. . 


Yhdysvalloissa käydään 1860-luvulla veristä sisällissotaa ja pikkunaisten eli Marchin sisaruksien isä (Kimmo Rasila) on rintamalla. Äidin ja tyttärien on pärjättävä ilman isää kotirintamalla Michiganissa kaukana sotatantereelta. 

1860-luvulla naisten asema ei ollut mitenkään tasavertainen miehiin nähden. Naisille  oli ykkösasia mennä naimisiin ja perustaa perhe. On hienoa tutustua erilaiseen Marchin perheeseen, perheessä on rakkautta, tasa-arvoa ja edistyksellisyyttä. Tytöt saavat olla sellaisia kuin itse haluavat. 

Aika on monella tapaa samanlainen tänäkin päivänä, kun ajattelemme Ukrainan sotaa ja vaikkapa Afganistanin tyttöjen ja naisten kohtaloa. 

Marchin sisarukset ovat kaikki erilaisia luonteiltaan. Meg, vanhin tytär on kiltti ja äidillinen. Jo on Louisa May Alcottin nuoruudenkuva - vallaton, rakastaa kirjoittamista eikä halua naimisiin. Beth on ujo ja musikaalinen. Ja Amy on nuorin tytär, sievä ja taiteellinen. 

Amy rakastaa piirtämistä ja maalaamista. 

Beth rakastaa pianonsoittoa. Kuvassa myös Jo ja Meg. 

Jo rakastaa kirjoittamista. 

Meg Marchia näyttelee Katariina Havukainen, Jo Marchia Isla Mustanoja, Beth Marchia Anna Airola ja Amy Marchia Linda Hämäläinen. Tykkäsin kovasti roolivalinnoista. Vaikka tytöillä on erilaiset luonteet, niin heillä on vahva yhteys toisiinsa ja se näkyi näyttämöllä.  


Jo sekä Marchin suvun täti (Kirsi Tarvainen)

Tyttöjen äitiä näyttelee ihana Riitta Salminen ja Marchin suvun omaperäistä tätiä Kirsi Tarvainen. 


Jo ja Ted tanssivat. 

Jokaisen sisaruksen tarinankaari on kerrottu mukaansatempaavalla ja luontevalla tavalla. Ja kun kokonaisuuteen sisälle vielä astuu komea Theodore "Ted" Laurence - Samuel Kujala, hän tulee aiheuttamaan pientä kitkaa sisarusten välillä. Ted on paitsi komea myös rikas verrattuna Marchin perheeseen. Tuliko Josta ja Tedistä pari, heillä kun oli samanlainen huumorintaju ja tanssikin sujui mainiosti. Enpä paljasta juonta. 


Beth putosi jäihin. 

Kirjasta muistin hämärästi Bethin jäihin putoamisen ja mietinkin, että tullaanko kohtaus näkemään myös näyttämöllä. Näytettiin ja hurjasti näytetttiinkin. Ja musiikki voimistui taustalla komeasti. Jännittävä kohtaus.  Ajattelin taas kerran, että kyllä teatterin näyttämö taipuu moneen.  

Pikku naisia tarjoaa upean lavastuksen ja ihastuttavan puvustuksen. Näyttämölle on saatu historiallinen  tunnelma hienosti toteutettua. Ja taas kerran nautin kauniista visuaalisuudesta ja loistavasta musiikista. 

Lavastus: Tinja Salmi. Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen.  Äänisuunnittelu: Iiro Laakso. Valosuunnittelu: Mika Hiltunen. 

Mikä riemu syntyikään, kun isä tuli rintamalta kotiin. Haavoittuneena, mutta kuitenkin.
Isä March: Kimmo Rasila


Vaikka näytelmässä on myös dramaatiikkaa ja surua, niin enemmän näytelmässä on iloa, huumoria ja lämminhenkisyyttä. Visuaalinen ja upeasti tahditettu kokonaisuus. Pikku naiset valloittavat. 


"Musta tuntuu, että mä olen löytämässä oman tarinani"  
- Jo - Tänä päivänä autofiktiiviset kirjat ovat kovasti pinnalla. Louisa May Alcott kirjoitti jo 1800-luvulla autofiktiivisen kirjan Pikku naisia / Jo Marchin hahmon kautta. 

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen 

Turun Kaupunginteatterin ohjelmisto löytyy: TÄÄLTÄ

Olen nähnyt esityksen medialipulla. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Hyvää pääsiäistä kaikille! 

/ Tuula 15 kommenttia

 1. Rakastan tuota kirjaa ja kummatkin elokuvaversiot olen myös nähnyt. Aivan upea tarina ja varmasti huikea kokemus nähdä tämä näyteltynäkin.
  Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli tuo kirja. Jonnekin se on hävinnyt muuttojen kautta. Ihana kirja! Ainakin tämän uusimman elokuvan olen nähnyt, jossa Marchin tätiä näyttelee Meryl Streep. En varmaksi muista vanhemmasta elokuvasta. Ja näytelmä oli kyllä huikea kokemus. Turun Kaupunginteatteri osaa valita hyvin ohjelmistonsa.
   Kiitos Outi ja ihanaa pääsiäisen aikaa myös sinne <3

   Poista
 2. Minäkin rakastan Pikkunaisia-kirjaa,omistan sen ja aion kyllä lukea sen uudelleen.Elokuvan olen myös nähnyt ja nyt kyllä pitää mennä Turun kaupunginteatteriin katsomaan tämä kipale.Puvustus näyttääkin jo kuvissa hyvältä,siispä varmaan teatterissa livenä upea!
  Hyvää pääsiäistä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä Pikkunaisia on myös kulunut käsissä. Ihana kirja! Tuon uudemman elokuvan minäkin olen nähnyt. Turun Kaupunginteatterin näytelmä teki kunniaa hienolle tarinalle. Hieno tarina oli tallella, mutta näytelmässä sitä tehtiin nykyajan silmälaseilla, vaikka ei ollut liiaksi modernisoitu. Puvustus ja lavastus ja valaistus - kaikki upeita. Täytyy sanoa, että hienon teatterivalinnan oli teatteri tehnyt.
   Kiitos Tuovi ja hyvää pääsiäistä myös Sinulle <3

   Poista
 3. Olen lukenut tuon kirjan paristikin nuorena, se oli silloin tärkeä kirja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeästä kirjasta on Turun Kaupunginteatteri tehnyt hienon näytelmän. Juuri sopivasti modernisoituna, mutta vanhaa kunnioittaen.
   Kiitos Rva Kepponen ja hyvää pääsiäistä!

   Poista
 4. Nyt on pakko kyllä myöntää etten ole tähän kirjaan hyvin perehtynyt vaikka toki klassikkona hyvin sen nimi tuttu onkin. Ehkä pitää tehdä asialle jotakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ikäpolvelleni Pikkunaisia oli must -kirja! Sinä kuulut nuorempaan ikäluokkaan, joten ymmärrän hyvin, että et ole kirjaan tarttunut. Katso jossakin vaiheessa ainakin elokuva, jos ei matka käy Turkuun ja teatteriin.
   Hyvää pääsiäistä Mira <3

   Poista
 5. Tää vois olla kiva nähdä teatterissa. Kaikki leffat ja kirja on tullut tutuksi mutta yhtään näytelmää en ole nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hieno Turun Kaupunginteatterin isolla näyttämöllä. Teki kunniaa niin kirjalle kuin elokuvillekin. Pikkunaisia valloittaa aina!
   Kiitos Melissa ja hyvää pääsiäistä <3

   Poista
 6. Oi tämä kuulostaa ihanalta elämykseltä! Kirjat oli kyllä tosi hyviä, äidin kirjahyllystä löytyy. Pitääkin alkaa seurata teattereita ympäri Suomen, tiedä mitä kaikkea sitten pääsisikin kokemaan! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli elämys <3 Turun Kaupunginteatteri on taas kerran tarttunut hienoon aiheeseen. Pikkunaisia kestää aikaa. Ihanat sisarukset. Kannattaa seurata Suomen teattereita, siellä on useinkin ihania helmiä.
   Kiitos Petra ja hyvää pääsiäistä!

   Poista
 7. Pikku naisia on tullut luettua nuorena tyttönä ja minulta löytyi se myös omasta kirjahyllystäni. Olin saanut sen lahjaksi kummitädiltäni. Ihana tarina sisaruksista ♥ Kaunis puvustus! Teatteriversiota en ole nähnyt - ehkä pitäisi tulla Turkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin löytäväni kirjan omista kirjalaatikoistani, mutta en vaan löytänyt, jossakin muutossa hukkunut. Todella ihana tarina sisaruksista, inhimillinen joka tavalla. Puvustus, lavastus ja valaistus ovat hienot tässä näytelmässä. Toki koko näytelmä on hieno.
   Tervetuloa Turkuun Marjo <3 Hyvää pääsiäistä sinne!

   Poista
 8. Hei - aiotko vielä jatkaa blogin kirjoittamista ? Olen innolla odotellut uusia postauksiasi :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig