MOMENTS OF MY LIFE

Pieni uutinen Ukrainasta - kosketuspintaa Turun taidemaailmaan ja Marimekkoon

 

En voi kieltää, ettenkö seuraisi Ukrainan sodan uutisia tiiviisti. Sydämeni ja pelkoni ovat Ukrainan puolella. Kerron nyt minut yllättäneestä uutisesta Ivankivin kaupunkitaajamassa lähellä Ukrainaa. 

Pieni uutinen Ukrainasta - kosketuspintaa Turun taidemaailmaan ja Marimekkoon

Venäjän joukot tuhosivat Ivankivin historiallisen ja paikallishistoriallisen museon. Museo sytytettiin  palamaan pari päivää sitten. Ivankiv on kaupunkitaajama 70 kilometrin päässä Kiovasta luoteeseen. Tulipalossa menetettiin ukrainalaisen taiteilijan Maria Prymatšenkon (1908-1997) yli kaksikymmentä työtä. Meille suomalaisille Prymatšenkon nimi tuli aikoinaan tutuksi, kun Marimekon suunnittelija plagioi hänen teoksensa vuonna 2013.  

Jutun lopussa linkki blogipostaukseeni. 


Naivistitaiteilija Maria Prymatšenkon näyttely on ollut esillä Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museossa vuonna 2018, myös tuo plagioitu työ. Olen kirjoittanut näyttelystä aikoinaan blogipostauksen. Näyttelyssä oli esillä Maria Prymatšenkon hyväntuulisia ja värikkäitä töitä. Näyttelyn nimenä oli Satumainen maailma. 

Nyt jos koskaan on aika esitellä blogipostaukseni uudelleen. Tervetuloa Maria Prymatšenkon näyttelyyn.

Linkki:  Maria Prymatšenkon satumainen näyttely


/ Tuula 


Minua voi seurata myös instagramissa: tuulaslife


16 kommenttia

 1. Varmasti upea näyttely!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikoinaan se oli kyllä upea ja värikylläinen näyttely. Nyt Ukrainan sodassa on tuhoutunut myös paljon taideaarteita. Tämä oli vain ilmoitus, joka sattui silmiini.

   Poista
 2. Miten minusta tuntuu, että olen nähnyt jonkin hänen kuvittaman kirjankin?! Todella satumaisen upeita maalauksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon mahdollista. Nämä maalaukset näyttävät kirjoissakin niin upeilta. Ja erityisesti lastenkirjoissa nämä olisivat ihania. Tuo oli satumainen näyttely.
   Kiitos Outi kivasta kommentistasi <3 Ja hyvää uutta viikkoa!

   Poista
 3. Todella ihastuttavia ja kauniin värikkäitä maalauksia. Miten surullista että se museo tuhottiin, ja niin paljon muutakin tuhoutunut Ukrainassa. Mutta näyttely on onneksi olemassa täällä sinun blogissasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukrainassa on varmasti tuhottu paljon taideaarteita. Tämä pieni juttu vain sattui osumaan silmiini. Ukrainan tuho on hirvittävää, kaupunkeja hävitetään ja ihmisiä tapetaan. Minulle jäi muistoksi tämä satumainen näyttely.
   Kiitos Jael ja hyvää viikkoa Israeliin <3

   Poista
 4. Ihan järkyttävää, että Maria Prymatšenkon teoksia tuhoutui tuossa järjettömässä sodassa. Kukaan ei edes taida ymmärtää, mitä kaikkea pahaa tuo sota tuo tullessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukrainan sota tekee hirveää tuhoa, kaupunkeja tuhotaan ja siviilejä tapetaan. Varmasti paljon muitakin taideaarteita tuhotaan kuin Maria Prymatšenkon teoksia. Tämä pieni uutinen vain sattui silmiini ja kävin tarkistamassa tämän vanhan postauksen. Täällä niitä taideteoksia oli.
   Kiitos paljon kommentistasi ja hyvää viikkoa <3

   Poista
 5. Upeita maalauksia ja hyi Marimekkoa! Todella kauheaa, että teoksia tuhoutui ja vielä tälläisestä syystä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sota tuhoaa niin paljon. Kaupunkeja, ihmisiä, taideaarteita. Sodan hinta on mieletön. Tuosta Marimekon plagioinnista vielä, Marimekko pyysi Suomen kansalta anteeksi ja sai anteeksi. Virheitä sattuu isommissakin piireissä.
   Kiitos DM ja hyvää viikkoa sinne <3

   Poista
 6. Marian työt ovat kyllä niin ihania, todella satumaisia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satumaisia on kyllä oikea sana. Teoksia tosiaan voisi käyttää vaikka lastenkirjoissa. Toivottavasti sota ei tuohoa kaikkia Marian töitä.

   Poista
 7. Tuolta Turun museon sivuilta löytyikin muutama kuva näytteillä olleista teoksista. Upeasti käytetty värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuon juttuni lopussa on linkki kirjoittamaani Maria Prymatšenkon näyttelyyn. Kannattaa lukea juttu loppuun. Blogijutussani vertaan myös Maria Prymatšenkon työtä ja Marimekon plagioitua työtä. Ja kerron siitäkin enemmän.

   Poista
 8. Mukavaa viikonloppua ja tulin taas piipahtamaan tänne sun blogiisi.

  VastaaPoista
 9. Minäkin seuraan päivittäin mediasta, mitä Ukrainassa tapahtuu. Sodassa tuhoutuu koteja kyliä ja kaupunkeja. Samalla tuhoutuu myös taidetta, arvorakennuksia... Muistan tuon Marimekon tapauksen. Kiitos postauslinkistä - mielenkiintoista!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig