MOMENTS OF MY LIFE

Turku on pukeutunut jouluun

 

Joulutervehdys Turusta. Turku on pukeutunut jouluun! Tervetuloa kanssani kaupungin joulutunnelmaan. Turun vanhan pääkirjaston edessä on  kauniisti valaistu Leijona-suihkulähde, kesällä se solisee iloisesti, mutta näin talviaikaan se ei ole käytössä. Suihkulähteen on lahjoittanut kaupungille Gustav Albert Petrelius vuonna 1924. Leijona vartioi historiallista Vähätoria, joka kesäaikaan kuhisee turisteja. Nyt oli hiljaista. 


Ylitin Aurajoen Tuomiokirkkosiltaa pitkin ja kuvasin Vähätoria toiselta rannalta. Vesi oli mustaa ja ihastelin kauniita heijastuksia. Kuvassa näkyvä talo tunnetaan nykyään  Casagranden talona, mutta vanhemmat turkulaiset muistavat vielä rakennuksen aikaisemman nimenkin eli Ingmanin talon.  Tänne joen toiselle puolelle ei näy, mutta talon seinässä komeilee hieno lause: "Omnia vincit amor" eli "Rakkaus voittaa kaiken". Rakennuksen historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. 

Turun kaupungintalo
Turun kaupungintalo sijaitsee myös Aurajoen rannalla. Talon on suunnitellut arkkitehti Charles Bassi vuonna 1812. Turun kaupunginvaltuusto on kokoontunut talossa vuodesta 1885 lähtien. Käväisin pikaisesti myös Yliopistonkadun kävelykadulla. Lapsuudessani Yliopistonkadun joulukatu oli runsaammin koristeltu - havuköynnöksissä loistivat sadat lamput. Se oli lumoavaa lapsen silmin. Nykyinen tyyli on modernimpaa. 

TeatterisiltaJa jatketaan modernia maailmaa. Teatterisilta on pukeutunut joulun väreihin - punaiseen ja vihreään. Teatterisilta on suosittu kävelykohde ja siellä riittää kuvaajia. Sillalta näkyy Aurajoki valaistuine laivoineen. Laitankin tähän viime vuonna sillalta ottamani kuvan - silloin ei satanut, oli kaunis, sininen hetki. 
Aurajoen ylittää myös toinen kävelysilta, Kirjastosilta. Sillan kaiteet ovat lamppuja ja ne loistavat eri värisinä eri teemapäivinä. Nyt väreinä olivat punainen ja sininen. 

Ja historialliseen Turkuun


Brahenpuisto on Turun tuomiokirkon vieressä. Pietari Brahe seisoo puistossa ylväänä. Brahe syntyi kreivilliseen sukuun ja opiskeli nuorena Euroopan yliopistoissa, joissa hän hankki laajan sivistyksen. Hän toimi Suomessa kenraalikuvernöörinä kahteen otteeseen vuosina 1637-1640 ja 1648-1654. Brahe kehitti Suomen hallintoa ja perusti Suomeen kymmenen uutta kaupunkia sekä Turun akatemian. "Minä olin maahan ja maa minuun sangen tyytyväinen", lukee patsaan jalustassa. Ja vielä nykyäänkin käytetään sanontaa "kreivin aikaan", se tarkoittaa, että jotakin tapahtuu juuri sopivasti. 


Ja  komeaan Turun tuomiokirkkoon lopetan tämän kaupunkikierrokseni. Joka joulu tuomiokirkko saa edustalleen joulukuusen. Kirkkoa on alettu rakentaa 1200-luvun lopulla - ensin puisena. Kirkkoa rakennettiin todella pitkään ja sen vuoksi se edustaa useaa eri tyylisuuntaa mm. romaanista, goottilaista ja uusgoottilaista tyyliä. Kirkkoa kutsutaan myös Suomen kansallispyhätöksi. 

*****

Lämmin kiitos kaikille blogini lukijoille kuluneesta vuodesta. Vuosi on ollut erilainen ja haastava. Kiitos, että olet ollut matkassa mukana. Ja lämpimästi tervetuloa Sinulle, joka olet täällä ensimmäistä kertaa. Sekä lämmin kiitos yhteistyökumppaneille! 


Onnellista joulunaikaa kaikille! 

- Tuula 


19 kommenttia

 1. Kaunista! En ole tainnutkaa olla Turussa joulun aikaan, kiitos että järjestit tämän joulukierroksen.

  Rauhallista joulua ja parempaa vuotta 2021.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tuuli! Turku koristautuu aina upeaksi jouluisin, joten tervetuloa joulun aikaankin Turkuun.
   Rauhallista joulua myös sinne ja toivotaan ja uskotaan, että tulee parempi uusi vuosi.

   Poista
 2. Voi kuinka ihania kuvia! Kiitos Tuula tästä hienosta ideasta, että saimme nauttia Turun kauneudesta ja jouluisista näkymistä.

  Tunnelmallista joulua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanainen Maarit! Nautin niin Turun joulutunnelmasta, joten oli ilo kirjoittaa siitä myös tänne. Turku koristautuu aina jouluisin kauniiksi.
   Tunnelmallista joulua myös sinulle <3

   Poista
 3. Kiitos näistä todella kauniista kuvista! Jouluiseen Turkuun emme sattuneesta syystä pääse tänä vuonna käymään.
  Ihanaa joulunaikaa, tähtipölyä ja taikaa sinne luoksesi ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun pystyin tuomaan Turun joulutunnelmaa. Tämä sattunut syy muuttaa monen joulusuunnitelmat uusiksi. Mutta toivotaan parempia aikoja.
   Kiitos ja ihanaa joulunaikaa myös sinulle <3 Jouluntaikaa!

   Poista
 4. Kauniita koristeluja synnyinkaupungissani Turussa. Muistan minäkin lapsuuden Yliopistonkaden havuköynnökset jotka muistaakseni oli laitettu tolppien varaan ja ulottuivat yli kadun. Ja Wiklundin jouluikkuna oli aina paras. Ja oliko Turun Vanulla myös hieno jouluikkuna?
  Oikein tunnelmallista ja rauhaisaa joulua sinulle Tuula!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turku on tosiaan kauniisti pukeutunut jouluun. Kyllä, lapsuuden joulukatu oli Turussa runsas ja juhlava. Ja totta Wiklundin jouluikkuna oli upea! Ja muistit Vanunkin, totta, se oli myös kaunis.
   Kiitos Kristiina! Tunnelmallista joulua Maarianhaminaan <3

   Poista
 5. Aika upeasti olit taltioinut Turun taian - ja huh, aina yhtä sykähdyttävä hetki kulkea joen rantaa. Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu! Turun taika - se löytyy ehdottomasti Aurajoen rannalta. Se jos mikä on muuttunut vuosien varrella. Se on kuin Seine nykyään :)
   Lämmin kiitos Heli-Hannele ja onnellista joulun aikaa!

   Poista
 6. Kaunis, kaunis Turku!
  Tunnelmallista ja rauhallista joulun aikaa sinulle Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei ole kaukaa haettu, että Turku on kuin Pariisi. Ainakin kuin pieni Pariisi. Sen tekee upea Aurajoki valoineen ja kahviloineen ja tunnelmineen.
   Lämmin kiitos Leena ja tunnelmallista joulun aikaa myös sinne.

   Poista
 7. Jopa on kauniisti valaistu joulukaupunki! Kuulin tänään uutisista, ettei joulurauhan julistusta saa tulla kuulemaan paikan päälle. Historiallista sekin!
  Hyvää ja onnellista joulua Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turku on kauniisti pukeutunut jouluun. Tänä vuonna ei yleisöä päästetty kuulemaan, kun protokollapäällikkö Mika Akkanen luki joulurauhanjulistuksen. Se televisioitiin. Historiallista niinkuin sanot. Talvisodan aikana vuonna 1939 ei joulurauhan julistusta Turusta kuultu ollenkaan, se oli liian vaarallista. Joulurauhan julistus Turusta on satoja vuosia vanha perinne. Hieno perinne.
   Lämmin kiitos Piipe! Hyvää ja onnellista joulua myös Sinulle ja läheisillesi!

   Poista
 8. Kiitos Sussi <3 Hyvää ja onnellista joulun aikaa myös sinne!

  VastaaPoista
 9. Turku on kyllä niin kaunis kaupunki!
  Ihanaa joulunaikaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniisti sanottu Outi! Kolmannen polven turkulainen kiittää.
   Ihanaa joulunaikaa myös sinulle ja onnellista uutta vuotta <3

   Poista
 10. Turku näyttää kyllä kauniille ja ihanaa, kun on keksitty tämä valaistus! Kuinka paljon se tekeekään tuota taianomaisuutta lisää! Turku pitää kyllä ottaa retkikohteeksi jossain vaiheessa, kun taas uskaltaa reissata:) Olen kyllä joskus yöpynyt Caribiassa, muutoin en Turkuun ole tutustunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisissa on Seinejoki ja Turussa Aurajoki. Aurajoki on ympäri vuoden niin kaunis. Kesällä joenrannalla on kahviloita ja kiva tunnelma ja talvisin valaistut laivat sekä valaistu joki tuovat juuri sitä taianomaisuutta, jonka kommentissasi sanot. Olisipa kiva treffata tulevalla Turun reissullasi sitten joskus.
   Kiitos Minna ja onnellista uutta vuotta <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig