MOMENTS OF MY LIFE

Vitamiineja ja ravintolisiä - näin lisään vastustuskykyäni


 *Pr-tuote - Vitatabs -tuotteet saatu

Nyt eletään monella tapaa sellaista aikaa, että on tärkeää huolehtia omasta vastustuskyvystään. Korona-aika ja pimeä syksy vaativat veronsa. Jos on hyvässä kunnossa, niin ei pääse kaamosmasennuskaan helposti iskemään. Kerron tässä postauksessa, miten minä lisään omaa vastustuskykyäni.  


Terveellinen ruoka, liikunta, vitamiinit ja ravintolisät - ne ovat minun juttuni. Myönnän heti, että ei se ruoka aina ole niin terveellistä, jota syön, mutta yritän kuitenkin. Kyllä ne suklaat ja jäätelöt maistuvat ihan liian hyviltä. Tänä syksynä en ole päässyt jumpalle enkä uimaan. Mutta ulkoiluun olen panostanut tänä syksynä enemmän, lähinnä kävelemiseen, välillä sauvoilla ja välillä ilman. 

Mitä vitamiineja syön säännöllisesti? 


D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. D-vitamiinia olen syönyt pitkään. Suomessa D-vitamiinia saadaan varastoon kesäaikaan, mutta sen pitoisuus laskee pimeinä talvikuukausina. Ja kertyneet varastot eivät yksinään riitä ylläpitämään pitoisuutta riittävänä. Viimeisissä mittauksissa vuosi sitten tulokseni oli 75,8 nmol/l eli tulos ylitti juuri ja juuri viitearvot  >75,0 nmol. Vaihdoin vahvempaan D-vitamiiniin. Otan nykyään D-vitamiinia 50 ug päivässä. Nyt en ole vuoteen käynyt mittauttamassa D-vitamiiniarvojani, olen välttänyt laboratorioita. Ja huom. tuo vitamiinin määrä, jonka otan, on vain minun ottama määrä. Tuo määrä on jokaiselle yksilöllinen. Suomessa suositeltu D-vitamiinin päiväannos on aikuisilla 10-50 ug / päivä. 

Tässä muutamia fysiologisia vaikutuksia D-vitamiinista:

 • D-vitamiinien pitkäaikainen puutos johtaa aikuisilla, erityisesti vanhuksilla, luuston pehmentymiseen ja murtumisherkkyyden lisääntymiseen. Lapsilla se saattaa aiheuttaa kasvun ja motorisen kehityksen häiriintymistä.
 • Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinilla saattaa olla ravitsemuksellista merkitystä ykköstyypin diabeteksen, nivelreuman ja MS-taudin torjunnassa. Sillä on todettu olevan vaikutusta myös lihasten parantuneessa toiminnassa ja luunmurtumien ehkäisyssä. 
 • D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti immuunipuolustusjärjestelmään ylläpitäen hyvää vastustuskykyä ja on tärkeä luustolle, hampaille, lihaksille, mielialalle ja hormonitoiminnalle.
 • Vitatabs D -vitamiinitabletit saatavana tavarataloista, marketeista ja terveyskauppoista. Valmistettu Suomessa. 

C-vitamiini kuuluu myös terveyspatteristooni. C-vitamiini lisää vastustuskykyä ja antioksidanttisuojaa. Iholle, verisuonistolle ja hermostolle, väsymykseen ja uupumukseen. 
 • C-vitamiini osallistuu kollageenin muodostumiseen mm. ihon, ikenien, hampaiden ja verisuoniston normaalia toimintaa varten.
 • C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää raudan imeytymistä ja piristää. 
 • C-vitamiinin vähäinen saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä
 • Vitatabs C-vitamiini tabletteja on saatavana sekä purutabletteina että kapseleina ja myös jauheena. Valmistettu Suomessa. 


Sinkkiasetaattia käytän kuuriluontoisesti. Olen ottanut sinkkiasetaattia flunssan ensioireisiin. Nyt ei tosin ole flunssia ollut ja kun flunssaan voi olla toinenkin mahdollisuus, niin pitkään aikaan en ole sinkkiasetaattia tarvinnut. Toki sinkkiasetaattia voi syödä jatkuvastikin. Siihen yhdistetään hyviä terveysväitteitä, se edistää mm. 
 • kognitiivista toimintaa
 • luuston pysymistä normaalina
 • hiusten pysymistä normaaleina 
 • ihon pysymistä normaalina
 • näön pysymistä normaalina 
 • Vitatabs sinkkiasetaatti tabletit saatavana tavarataloista, marketeistä ja terveyskaupoista.


Tiedätkö Echinasan punahattu-uutteen? Se on valmistettu Suomessa viljellyistä punahatuista. Punahattu-uute on oiva apu kurkkukipua, nuhaa tai yskää poteville henkilöille. Minä olen käyttänyt punahattu-uutetta myös pienten haavojen hoitoon ja hyönteisten pistoihin. Kiva suomalainen tuote. 


Miten sinä huolehdit, että saat päivittäin tarpeeksi vitamiineja? 

Ylös, ulos ja lenkille sekä vitamiineja! 

Hyvää joulukuuta! 

- Tuula 

Tuula's life blogia voi seurata 

16 kommenttia

 1. Tuula, tämä oli kiinnostavaa, vaikka elänkin juuri näin. Nautin ympäri vuoden kiitos tämän aidon blondiuden D:tä 50 mikrogrammaa, olemme jopa miettineet talvikaudeksi 100 mikrogrammaa. Erikoislääkärini pitää sitä ihan turvallisena ja USAssa se on kuulemma normi. Toki saan D.tä myäs kalkista ja kalasta, jota syömme usein, sekä monivitamiinista, jossa sitä on ripaus. Myös C:tä 500 milligrammmaa vähintäinkin ja vahvaa B:tä. Sen lisäksi olen löytänyt Kollaagenikapselit mukana biotiinia ja kerron kaikille, että 'nauttikaa' kollageenia!' Se on muuten tehokkaampaa kuin tyyris ryppyvoiteeni! Syön lisäksi kuureina sinkkiä tai kromia tai jotain muuta. Nyt menossa kromi, koska tuo joulukonvehtihoukutus on jo alkanut:)

  Olen 11 -vuotiaasta lukenut kaiken hivenaineista ja vitamiineista. On joku lääkäri luullut minun jopa olevan terveystiedon maisteri, sillä lisäsin tietouttani, kun kuopuksella oli 16 ikävuoteen kaikkien kotimaisten viljojen sekä kananmuna-allergiat.

  Tämä on Tuula sellaista johon uskon♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tuo, että olette miettineet 10 ug D:tä. Se on myös käynyt mielessäni. Satuin lukemaankin, että USAssa syödään D:tä 100na. Artikkeli käsitti koronaa, joten jäin miettimään, että korona-aikanako? Mutta varmistit minulle asian.
   Kollageenit suun kautta on hyvä idea, uskon siihen todella. Nuoruudessani(kun piti olla hoikka) söin kromia, silloin sen kerrottiin vievän makeanhimon,pitäisiköhän uudelleen alkaa kromia popsimaan?
   Uskon tuon, että sinua on luultu terveystiedon maisteriksi, sinä luet ja tallennat mieleesi lukemasi - myös terveystietoa. Ja kun kuopuksen allergiankin takia sinun oli tärkeää tutustua erilaisiin aiheisiin.
   Kiitos Leena mielenkiintoisesta kommentistasi.
   Minä uskon myös vitamiineihin! Hyvää joulunodotusta <3

   Poista
 2. Syön monivitaa joka päivä. Lisäksi joudun popsimaan rautaa ja olen myös huomannut, että magnesium on hyväksi minulle.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauta on monelle naiselle tärkeää. Ja monivita on varmasti hyvä yleisvitamiini. Magnesiumia minäkin käytän, minulla vetää välillä suonta jaloista. Liian suolaton ruoka?
   Kiitos Outi ja mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 3. Mulla ei oo nyt mitään lisävitamiineja käytössä, mutta pitäisi kyllä taas ottaa käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iän karttuessa minäkin aloin vasta vitamiineja käyttää. Kromia kyllä popsin nuoruudessani, kun se vei makeanhimon. Mietin. että pitäisikö aloittaa uudelleen :) Ja sen olen huomannut, että vitamiineista saa potkua elämään. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus Tuula!
  Itse olen syönyt vitamiineja jo pitkään. D:tä 100mikrogramma/pvä, C:tä 500mg,Zn:ä 15mg/pv,Mg:a 150mg/pv,Ubikononi Q10:ä 100mg/pv,Seleeniä 50mikrogramma/pv ja puhdistamon super Comlex B-vitamiinia. Kuurina Vogelin echinaforsea flunssakausina ja nyt korona-aikana.
  Kollageenia söin yhden purkin ja nyt täytyisi ostaa MSM jauhetta nivelrikkoon.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä pidät hyvää huolta terveydestäsi. Ja D:tä peräti 100 ug/ päivä. Suomessa D-vitamiinin suositus on 10-50 ug / päivä. Leena Lumi tuossa jo kertoikin, että tuo D 100 on normi USAssa. Ubikinonia olen joskus kuurina syönyt, mutta nyt en. Ja tuohon kollageenin sisäisesti olen alkanut uskoa.
   Kiitos Hanne kattavasta vastauksestasi. On kiva vertailla omia vitamiinitottumuksia muiden tottumuksiin.
   Hyvää joulunodotusta <3

   Poista
 5. Ylös ulos ja luontoon, ja vitamiineja! Siinä on omakin ohjenuorani. Kirjoitin itsekin samasta aiheesta tai tarkemmin verikokeiden tärkeydestä oman terveyden mittaamiseen.
  Syön D:tä nykyään 70 mg, osa siitä yhdistettynä kalsiumiin. Monivitamiinia ja C:tä lisäksi. Saan kyllä ravinnostakin aika hyvin, sillä teen varsin monipuolisia ja terveellisiä kasvispitoisia ruokia. Ja lisäksi otan ruokalusikallisen Camelina-öljyä päivässä hyvien rasvahappojen vuoksi.
  On tässä muistamista sen verran, että asiaan pitää kyllä keskittyä että muistaa nämä kaikki.
  Kiva kirjoitus ja tärkeä aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on hyvät ohjenuorat! Kävinkin lukemassa sinun postauksesi verikokeiden tärkeydestä. Ja sinäkin syöt yli 50 ug päivässä D:tä. Hyvä! Meillä Suomessa D-vitamiinin suositukset ovat aika alhaisia, näin olen huomannut. Tuo Camelina -öljy on hyvä vinkki. Kiitos! Meillä kippari ottaa runsaan ruokalusikallisen oliiviöljyä päivässä (siihen minä en pysty). Hänellä kolesteroliarvot ovat parantuneet.
   Kiitos Maarit kivasta kommentistasi. Ja hyvää sunnuntaita!

   Poista
 6. Itse en noita käytä, en voi käyttää. Mutta saan kaiken tarpeellisen ruoasta, kyllä todellakin saan. Juuri olin verikokeissa ja arvot hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorena ruuan vitamiinien ja hivenaineiden imeytymiskyky on parempi kuin jo jonkin verran ikääntyneillä. Uskon, että saat kaiken tarpeellisen ruuasta. En minäkään nuorena käyttänyt muuta kuin kromia. Se vähensi makeannälkää :)
   Kiitos Melissa ja hyvää sunnuntaita!

   Poista
 7. aloitan aina välillä, mutta muutaman viikon päästä vitamiinit jää kaappiin...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin minullakin aikoinaan kävi. Mutta nykyään pidän huolen, että ainakin D-vitamiinia otan joka päivä! Se on tärkeä vitamiini.
   Kiitos Anna ja mukavaa sunnuntaita <3

   Poista
 8. C-vitamiinista luin jokin aika sitten tutkimuksen, jonka mukaan se jatkuvassa käytössä lisänä voi lisätä rintasyövän riskiä. Itse käytän sitä siis ainoastaan kuuriluontoisesti, riskiä rintasyöpään kun on jo sukurasitteena :/ Jatkuvassa käytössä on D-vitamiini sekä maitohappobakteeri niin itselläni kuin tuolla pikkuneidilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti sinulla. Kohtuus kaikessa sopii myös vitamiineihin ja ravintolisiin. D-vitamiini ja magnesium ovat minulla päivittäisessä käytössä, muut enemmän kuuriluontoisesti.
   Kiitos Mira ja onnellista joulunaikaa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig