MOMENTS OF MY LIFE

Stenskär lumoaaStenskär lumoaa. Stenskärin saari on pieni saaristokylä Nauvon ulkosaaristossa Gullkronan selällä.

Vierailijoita palvelee kaksi vierassatamaa. Toinen satamista on Stenkärin saarella eli samalla saarella kuin kyläkin ja toinen satama on aivan vieressä sijaitsevalla Birrskärin asumattomalla naapurisaarella, jossa on 28 venepaikkaa. Stenskärin saarella on n. 15 venepaikkaa. Vietimme viime viikolla pari päivää Stenskärin saarella ja tässä tunnelmia. Stenskärin saari huokuu hienoa entisajan saaristolaistunnelmaa. Saarella asuu kahdeksan asukasta vakituisesti ympäri vuoden, mutta kesä tuo tullessaan lukuisat venevieraat. Myös lähisaarilla asuvat asukkaat tulevat mielellään saarelle. Vierasvenesatama aloitti toimintansa Stenskärissä 1970-luvulla. Mutta saaren tarina on paljon vanhempi, se ulottuu 1600-luvulle. Stenskär on ollut saman suvun hallussa niiltä ajoilta asti. 

Stenskärin kalastajapuoti 

Saaressa on ihastuttava pieni kauppa, josta saa ostaa savustettua kalaa, saarella viljeltyjä vihanneksia ja saaristolaisleipää. Saarelaiset nostavat aamulla aikaisin verkot ja savustavat pyydetyt kalat. Kala on tuoretta ja herkullista. Todellista lähiruokaa. 

Stenskärin sauna
Upea kaarisilta johdattaa uudelle saunalle. Sauna on vuokrattavissa 1 h / perhe. Sauna kannattaa vuokrata heti kun tulee saareen, sillä uusi sauna on hyvin suosittu. Saunasaarelle ei ole muille menemistä kuin saunan vuokranneilla. Todellinen yksityissauna ja yksityinen pikkusaari. Saunasta on hienot näköalat Gullronan selälle. Nyt meitä ei saunan suhteen onnistanut, oli jo buukattu täyteen, kun sitä kyselimme. Jouduimme tyytymään vanhaan saunaan, joka sekin antoi mainiot löylyt. 

Luontopolku Luontopolku lähtee heti kylästä kohti saaren eteläosaa. Lähdin yksin luontopolulle ja minulla ei ollut mukana luontopolusta kertovaa lappusta. Siinä olisi ollut tarkemmin saaren historiasta ja geologiasta, mutta nyt menin muistin varassa. Luontopolku on merkitty punaisin nuolein. Alkumatka kulkee ylitse kallioiden ja kiviaitojen. Pääkohde minulla oli näköalatorni


Gullkronan selkää näköalatornista nähtynä 
Palasin näköalatornilta eri reittiä, tulin lammaslaitumien läpi. Ja sieltä laitumelta niitä löytyi iso katras. Lampaat olivat uteliaita ja kesyjä ja kuinka ollakaan ne alkoivat seurata minua. Tunsin itseni pillipiipariksi, jota valtava lammaslauma seuraa. Minulta puuttui vain huilu. 


Ja sainpahan kaksikymmentä uutta seuraajaa :) Minäkö lammaskuiskaaja? 


Satamaan tullessa polku vie ohi kauniin kalastajatalon. Täällä kaikki on niin hyvin hoidettua ja kaunista. Saaren väki on työteliästä aamusta iltaan. Ja reippailun jälkeen pulahdin uimaan...Stenskär lumoaa. Palaamme tänne aina vuosi vuoden jälkeen. Stenskärin viehättävässä  kalastajakylässä on tunnelmaa, siellä aika pysähtyy. 

Kesäterveisin, Tuula 


Ps. Aikaisemmin Stenskäriin pääsi Paraisten Kirjaisten satamasta yhteysaluksella, mutta tänä koronakesänä yhteysalus ei ole kulkenut. Laitan tähän kuitenkin yhteystiedot, jos tulee muutoksia:  lautta.net/Tuula's life blogia voi seurata 

24 kommenttia

 1. Ihan mahtavan informatiivinen ja houkutteleva kotimaan kohde-esittely jälleen kerran! Mietitään juuri reissua sinne päin Suomea ja kaikki vinkkipostaukset ovat niin tervetulleita. Ihania kesäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli-Hannele! Stenskär on ihastuttava saarikohde. Siellä on todellista entisajan saaristotunnelmaa. Stenskär on yksi lempisaariani saaristossa.
   Ihania kesäpäiviä myös sinne!

   Poista
 2. Ihana paikka ja tuo kalastajatalo on tosi kaunis! Kiitos esittelystä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stenskär on paikka, jossa haluan joka kesä käydä. Ihailen noita saaren asukkaita, kaikki paikat ovat tip top. Uskomattoman ahkeraa väkeä, mutta kesäaikaa on saatava koko vuoden elanto.
   Kiitos Kristiina ja heleitä kesäpäiviä sinne <3

   Poista
 3. Oi miten upea paikka, ihanan tunnelmallinen. Sinustahan kehkeytyi oikea lammaskuiskaaja :D
  Kaunista keskiviikkoa Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stenskär on upea paikka. Ja saaren kukkaloistokin hurmaa. Luontoreitillä sain tosiaan 20 seuraajaa. Lampaat seurasivat minua kuin pillipiiparia ikään. Lammaskuiskaaja :) Aina löytyy noita uusia puolia itsestäni :D
   Kiitos Outi ja kivaa viikonloppua <3

   Poista
 4. Niin ihanat maisemat - saaristoa parhaimmillaan. Suojaisia poukamia, lähiruokaa, punaisia perinnetaloja ja lammaslauma - se on kesää!
  Ihania venereissuja Tuula teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stenskär on juuri kaikkea tuota. Sieltä löytää sitä entisajan saaristolaisromantiikkaa. Ja saariston kesää parhaimmillaan. Stenskär on yksi saariston helmiä.
   Kiitos Maarit ja heleitä kesäpäiviä sinne <3

   Poista
 5. Taitaa olla saaristossa tänä kesänä ruuhkaa, niin rengastien lautoilla kuin vierasvenesatamissa.
  Meillä aikoinaan vielä purjehtiessamme välillä oikein harmitti, kun toisaalta oli kiva keli merellä, mutta toisaalta mitä myöhäisemmäksi rantautumisen jätti, niin sitä haastavampaa oli päästä rantaan. Välillä joutuikin sitten jäämään lahdelle ankkuriin. Ja aamulla taas kaikilla kova kiire seuraavaan kohteeseen, jotta sinne ehtii jo puolilta päivin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristossakin on nyt ruuhkaa.
   Tiedän tuon tunteen niin hyvin. Ankkurissa olemme mekin olleet monta kertaa, kun ei olla päästy kohteeseen.
   Tämä Stenskär on siitä meille mukava kohde, että menemme sinne veneseuran saaren kautta, jossa yövymme. Seuran saarelta ei ole pitkä matka Stenskäriin ja olemme siellä hyvissä ajoin ennen puolta päivää rantautumassa.
   Sinä tiedät nämä veneilijän "murheet".
   Kiitos Pirkko ja mukavia päiviä sinne!

   Poista
 6. Kyllä meillä täällä on niin paljon ihania saaristoja, varsinkin Turun läheisyydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristo on kiehtovaa. Tuhansien saarien maassa. Ja totta, Turun saaristo on kaunista.
   Kiitos Melissa ja heleitä päiviä sinne <3

   Poista
 7. Niin ihania kuvia että aika pysähtyi ihan niitä katsellessa. Hyvin sait tunnelman tallennettua kuviin ♥ Kauniita kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maikku ihanista sanoistasi. Stenskärin tunnelmia on helppo tallentaa, se on niin viehättävä saari. Joka kesä palaamme sinne.
   Kiitos ihanainen ja kauniita kesäpäiviä myös sinne <3

   Poista
 8. Onpa suloinen paikka! Tuolla olisi kiva vierailla. Kuviasi katsellessa iskee aina sellainen kaihomielinen tunne, että haluaisin sittenkin olla veneilijä. Mutta täällä sitä istutaan vaan mökillä ja säiden muuttuessa takkatulen äärellä.

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella suloinen paikka. Siellä tuntuvat viihtyvän kaikki. Niin kukat kuin saaristolaisvieraatkin. Tuntuu jotenkin hienolta, että sinulle tulee kaihomielinen tunne saariston kuvia katsellessa, saaristo on kiehtova monella tapaa.
   Mutta ei ole hassumpaa istua mökilläkään sateella takkatulen äärellä. Sekin on sitä kesätunnelmaa.
   Kiitos paljon rva Kepponen ja hyvää viikonloppua myös sinne!

   Poista
 9. Todella upeita kesäkuvia. Suomen saaristo on kertakaikkiaan kaunis kesällä. Harmi etten ole veneilijä mutta onneksi näiden kuvien myötä pääsen tunnelmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan saaristoa. On kiva olla kesäsaaristolainen. Talvi olisi jo saariolosuhteissa niin erilaista, saarelle ei kelirikkokeleissä edes pääsisi. Ihana kuulla, että sain tähän postaukseen oikeaa saaristotunnelmaa. Kiitos paljon Tuulanneli ja aurinkoisia heinäkuun viimeisiä päiviä!

   Poista
 10. Kyllä saaristo on niin kaunista <3
  Aivan upeita kuvia olet ottanut :)

  En muista olenko tuolla koskaan käynyt. En ainakaan aikuisiällä.
  Täytyy kyllä joskus käydä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristo on kesällä upea ja varsinkin Turun saaristo. Stenskär on yksi lempisaariani ja siellä tulee käytyä melkeinpä joka kesä. Se on sellainen rauhoittumisen paikka. Siellä kiireet unohtuvat.
   Kiito paljon kauniista sanoistasi, Katri. Stenskärissä on kiva ottaa kuvia, siellä on kaunista.
   Mukavaa heinäkuun loppua!

   Poista
 11. Kyllä on kauniit maisemat ja upeita kuvia. Lampaat ovat kyllä suloisia ja seurallisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stenskärissä mieli ja silmä lepää. Siellä on ihana hiljakseen kulkea ja ottaa kuvia. Tuo lammaslauma oli mainio, koko jengi lähti minua seuraamaan. Rapsutuksia kaipasivat.
   Kiitos LilyKristin ja mukavaa heinäkuun loppua!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig