MOMENTS OF MY LIFE

Perjantai on Pahin - Samppalinnassa


Perjantai on Pahin Samppalinnan Kesäteatterissa

Niin pitkälle kuin muistan, kesäteatterit ovat aina kuuluneet kesääni. On ihanaa istua raikkaassa ulkoilmassa ja seurata esityksen tapahtumia lavalta. 

Ja nyt tuulimyllyn juurelle -  Samppalinnan Kesäteatterin upeisiin tunnelmiin... Turun Samppalinnan Kesäteatteri lähti rohkeasti tekemään Disney -musikaalia Perjantai on Pahin ja vieläpä kesäteatteriin. Musikaali on Pohjoismainen kantaesitys. Ja olen ymmärtänyt, että se ei ollutkaan ihan helppo tehtävä. Matkan varrella on tarvinnut lähettää monenlaisia tarkistuksia, ja selvityksiä ja kieleen liittyviä kontekstejä Valtameren toiselle puolelle jo vuoden ajan. Mutta se on  kannattanut, nyt meillä on viihdejätti Disneyn musikaali Suomen Turussa. Tarina perustuu kirjailija Mary Rodgersin romaaniin Freaky Friday ja siitä on tehty samanniminen elokuva vuonna 2003 sekä musikaaliversio Yhdysvalloissa 2016.


Samppalinnan versiossa pääosia esittävät Maria Lund Katariina-äitinä ja Linda Hämäläinen hänen tyttärenään Ellinä. Maria Lund'han hurmasi kesäteatteriyleisön Turussa jo vuonna 2016 Nunnia ja konnia musikaalissa ja Linda Hämäläinen on löytö Teatterikorkeakoulusta. Isoissa rooleissa ovat myös Katariinan poika ja Ellin pikkuveli Fletcher (Atte Lehto) sekä isäpuoliehdokas Aarni Kivinen.


Musikaali pureutuu teinien ja vanhempien ikiaikaiseen ongelmaan: "Kun sä et todellakaan ymmärrä, miltä musta tuntuu." Mutta mitä sitten tapahtuukaan, kun osat vaihtuvat? Perjantai on Pahin näytelmässä äidin ja tyttären persoonallisuudet muuttuvat taianomaisesti vanhan tiimalasin myötä. Tytär sysätään äidin saappaisiin ja äiti tyttären saappaisiin.


Olen iloinen siitä, että Samppalinnan Kesäteatteri tekee teatteria nuoremman yleisön suuntaan. Ja myös esiintyjäjoukko on tavallista nuorempaa. Näyttämöllä on raikasta menoa ja tuoreita kasvoja.


Juonen peruskulku lyhyesti: 

Perheen isä on kuollut muutama vuosi sitten ja äiti on menossa uusiin naimisiin. Tästä tytär ei ole lainkaan mielissään. Ja sitten erään riidan jälkeen tapahtuu äidin ja tyttären kehojen vaihto tiimalasin taian voimasta. Äiti ja tytär joutuvat katselemaan maailmaa uusin silmin - toistensa silmin. Ja koska kyse on komediasta, niin  äiti ja tytär uusissa kehoissaan joutuvat jännittäviin ja kiperiin tilanteisiin.

Maria Lund Katariina-äitinä on tyylikäs catering -yrittäjä, johon rooliin hän sopii loistavasti. Mutta kun roolit vaihtuvat niin Katariinasta tulee tytär Elli. "Täsmällisen tarkan äidin sielu teinin kropassa keskellä hämmentävän sotkuista sosiaalista elämää herättää lähinnä pakokauhunomaisia tunteita". Mutta Maria Elli-tyttären roolissa osaa olla räväkkä ja välillä epävarma ja jopa haistatellakin. Linda Hämäläinen äitinä onnistuu myös. Ja tekee oivallisen roolin. Uskomaton kaksikko. Tekevät saumatonta yhteistyötä.Lavasteet ja puvustus ovat kuin Disney -elokuvasta. Ne ovat värikkäitä ja niissä on kivaa särmää. Maasto on kesäteatterissa epätasainen, mutta silti nautin kovasti tanssiesityksistä. Tanssijana nousee joukosta Alen Nsambu, joka tekee myös mainion roolin tyttären Ellin ihastuksen kohteena.


Musiikki vie mukanaan ja nautin erilaisista tyyleistä ja kappaleista. Maria Lundin laulama "Tuo mun poika kotiin" vetoaa tunteisiin. Yleisö palkitsi isoilla aplodeilla monta laulua. Nämä uudet sävellykset on tehnyt Tom Kitt. Musiikin sovituksen on tehnyt taitava Jussi Vahvaselkä ja kapellimestarina toimii Markus Länne. Ja Samppalinnan oma livebändi ansaitsee isot kiitokset! 


Ja vaativan jumppamaikka Reetta Korhosen valmennukseen olisi kiva ollut päästä itsekin. Eipä olisi ollut mahdollista lintsata tunnilta. Miten pärjääkään äiti teini-ikäisten joukossa?


Näytelmän tiimellyksessä on tiimalasi kadonnut. Hankalan etsintäkierroksen jälkeen se löytyy. Ja onneksi äiti ja tytär saavat taiankin katoamaan. Olipa kiva olla mukana äidin ja tyttären matkassa. Se oli opettavainen matka heille kumpaisellekin ja myös minulle. Loppu hyvin - kaikki hyvin.

Ps. Minusta oli mielenkiintoista seurata sitä, kun puvustus ja roolihenkilö eivät vastanneet toisiaan, vaan ne puhuivat ihan eri kieltä. Yleensähän asujen tehtävä on tukea kyseessä olevaa roolihenkilöä. Tässä musikaalissa ei pääosien näyttelijöillä vaihtuneissa rooleissaan ollut apua puvuista. 

Käsikirjoitus: Bridget Carpenter
Musiikki:  Tom Kitt
Sanoitukset: Brian Yorkey

Työryhmä: 
Ohjaus: Heikki Sankari
Musiikin sovitus: Jussi Vahvaselkä
Koreografi: Sami Vartiainen
Kapellimestari: Markus Länne
Lavastus: Niina Suvitie
Puvustus:  Kaarina Kopola
Naamiointi:  Petriina Suomela
Äänisuunnittelu: Eero Auvinen 

Rooleissa: Maria Lund, Linda Hämäläinen, Valtteri Lehtinen,  Aarni Kivinen, Reetta Korhonen, Annica Milán,  Alen Nsambu,  Mikko Jokinen,  Helena Puukka, Joonatan Perälä, Emilia Keskivinkka, Olga Lepistö, Ella Niinistö, Samuli Pajunen, Alvari Stenbäck, Lassi Jämsä, Mikael Setälä ja Atte Lehto.


Pirteää, nuorekasta ja taianomaista teatteria! Tätä oli virkistävä katsoa!
Iso kiitos Samppalinnan Kesäteatteri! 

- Tuula  

Kuvat Samppalinnanteatterin lehdistökuvia.

*Kutsuvierasliput saatu. 

Liput Samppalinnan Kesäteatteriin löydät TÄÄLTÄ


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta


11 kommenttia

 1. Kesäteatterit oli mun äidin juttu kesäisin ja aina käytiin ainakin yksi katsomassa jossakin. Se oli mahtava tapa. Olen lasten kanssa käynyt kerran kesäteatterissa kun oma ystävä oli mukana sellaisessa. Nuorin lapsista ei ole koskaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Aikanaan kesäteatterit olivat myös minun ja äitini juttu. Asuttiin lähellä Vartiovuorta ja siellä käytiin kesäteattterissa. Siitä ovat jääneet hyvät muistot ja kesäteatteriharrastukseni jatkuu.
   En tiedä missä asut, mutta Suomessa on monia lapsille suunnattuja kesäteattereita.
   Kiitos Nanna ja heleää heinäkuuta sinne <3

   Poista
 2. Suosittelen ilolla kesäteatteria. Olen itse varsinainen teatterifani. Live-esitykset ovat vain niin kiinnostavia.
  Kiitos Suvi ja heleää heinäkuuta!

  VastaaPoista
 3. Tämä oli tosi kiva elokuvana ja varmasti ihan huippu teatterissa!!! Harmillisesti meidän aika kuluu kesäisin futiskentän laidalla kannustaen ja itse pelaten ja vastaavasti talvet jääkiekon parissa. Ehkä sitten kaksin ehditään teattereihin. Ihanaa kesää! -Katta /Arki(paska)ruokaa www.arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän muitakin näitä futisperheitä. Se on liikunnan iloa se ja harrastukset ottavat aikansa. Minä teatterifanina aina mielelläni suosittelen teatteria välillä liikunnan joukkoon <3
   Kiitos Katta ja heleää heinäkuuta !

   Poista
 4. Elokuvana olen tämän nähnyt, Jamie Lee Curtis ja Lindsay Lohan onnistuivat rooleissaan!
  Tämä oli tarinana niin hauska, että olisi kiva nähdä se teatteriesityksenä <3
  Kivaa torstai-iltaa sinulle Tuula <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet aikamoinen leffafani.
   Teatteriesitys myös tavoitti saman hauskuuden, näin otaksun, vaikka leffaa en olekaan nähnyt. Nimittäin teatterin katsomossa viihtyi mainiosti.Lisää katsottavaa Turussa :)
   Kiitos ja ihanaa heinäkuuta <3

   Poista
 5. Tätä Disneyn tarinaa en tuntenutkaan. Olisi kiva käydä katsomassa tämä oman teinin ja esiteinin kanssa. Ehkäpä katsomme ainakin leffan. Sen verran kaukana Turku sijaitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minullekin uusi Disneyn tarina, leffakin mennyt aikoinaan ohi. Hienosti istui myös teatteriin. Tässä on kyllä oikea klassikkotarina. Äiti ja teinitytär. Leffakin käy, jos Turkuun et pääse :)
   Kiitos Minna ja heleää heinäkuuta <3

   Poista
 6. Kiva lukea sun teksti ja katsoa kuvat, sillä en ole vielä päässyt katsomaan ko. näytelmää. Hassua sinänsä, sillä aina olen ollut heti kauden alussa katsomassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TItta, minä jopa odotin näkeväni sinut pressissä :)
   Tiedän, että olet teatterifani, mutta kesällä on monenlaista menoa. Toivottavasti pian ehdit Pahan Perjantain pariin.
   Kiitos Titta ja heleää heinäkuuta <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig