MOMENTS OF MY LIFE

IHANA NEITI N. ELI VARTIOVUOREN ARVOITUS TURUN KAUPUNGINTEATTERISSA



Olen nuoruuteni asunut Turun Vartiovuoren kupeessa. Keskikaupungille mennessäni kuljin usein Vartiovuorenpuiston poikki. Mutta silloin en tiennyt, että Vartiovuoressa on tapahtunut henkirikos vuosisadan alussa eli vuonna 1927. Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä sain tutustua tähän tarinaan ensimmäisen kerran.  Ihana neiti N.  eli Vartiovuoren arvoitus on kiehtova, tositapahtumiin perustuva esitys. Kantaesitys oli 16.11.2018. Teksti ja ohjaus on Juha Siltasen. 



Tämä tositarina kertoo nuoresta ylioppilasnaisesta, joka surmaa häntä ahdistelleen ja hänen mainettaan tahranneen tunnetun turkulaisen liikemiehen. Liikemies oli alkanut levittää ilkeitä juoruja naisesta. Puheet riittivät 1920 -luvun ilmapiirissä tuhoamaan nuoren naisen maineen. Naisen ahdistelutapaus sivuaa tämän päivän metoo -maailmaa. Huhuja ja juoruja levitettiin ennenkin, vaikka ei ollut sosiaalista mediaa.




Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Allan ja Margit 
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Ihana neiti N. on Margitin ja Allanin rakkaustarina. Kauniille rakkaustarinalle luo synkkiä varjoja Margitin tahrattu menneisyys. Päähenkilöiden omat ajatukset ja ympärillä tapahtuva kuljettavat päähenkilöitä ja erityisesti Margitia johdonmukaisesti tilanteesta toiseen ja ja lopuksi myös henkirikokseen, jonka hän tekee Allanin aseella. 

1920 -luvun henki ja uudet tuulet ovat hienosti mukana näytelmässä - niin autot, elokuvat, jazz ja rikostekniikan kehittyminen. Ja lavastus ja puvustus ovat myös 20-lukua. Esityksen visuaalinen puoli on ihastuttava. On upeaa tähtitaivasta ja kaunista lumisadetta talvella. Ja taustalla soi kevyt jazz, joka ei haittaa kuuntelua, vaan antaa esitykselle lisää ajankuvaa.



14.1.1927 Vartiovuoren pohjoiselta kävelypolulta löytyi päähän ammuttuna ruumis. Hän oli tunnettu turkulainen kauppias Engros. Syyllinen löydettiin viikkojen kuluttua. Hän oli   22-vuotias turkulainen ylioppilas Margit Niininen. Häntä oli avustanut sulhasensa Allan Törnudd. 

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Rikosjuttu oli aikanaan Suomen kuuluisin. Kun saksalainen filosofi Hermann Friedmann otti puolustuksen hoitaakseen, niin raastuvassa kuultiin ainutlaatuisia puolustuspuheenvuoroja. Niitä siteerattiin lehdistössä aina Amerikkaa myöten. Ja lopulta tähän "rakkausdraamaan" sekaantui Suomessakin iso joukko arvostettuja kansalaisia aina presidentti Lauri Kristian Relanderia myöten.

Mielenkiintoista on, että Kimmo Rasila näyttelee niin asianajaja Friedmania
kuin myös törkeää liikemies Engrosia.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Margit Niinistä näyttelee Mervi Takatalo, joka sopii olemukseltaankin hyvin 20-luvulle. Hän on hoikka ja ajan asut pukevat häntä. Ja kihara polkkatukka on kuin piste i:n päälle. Mervi Takatalo tekee hienon roolin rohkeana, itsenäisenä ja itsetietoisena uuden ajan naisena. Hän on myös herkkä ja haavoittuvainen jos myös leikkisäkin.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Sulhasen eli Allanin roolin esittää Tobias Zilliacus. Allan on pohtiva ja filosofinen mies. He muodostavat Margitin kanssa mielenkiintoisen parin. Jotenkin eriparisen, mutta niin valloittavan kuitenkin yhdessä.

Sulhanen Allan Törnudd eli Tobias Zilliacus

Kimmo Rasilan tulkinta raukkamaisesta liikemies Engrosista on myös ansiokas, vaikka ei roolina lainkaan mukava. 

Eikä pidä unohtaa Minna Hämäläisen ja Kirsi Tarvaisen ystäväkaksikkoa, tätä juoruilevaa kansannäytelmistä tuttua kaksikkoa. Ja uskomatonta kyllä,  he ovat Margitin puolella!

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Aikamoinen tapahtuma tuo on ollut Turun Vartiovuorella kultaisella kaksikymmenluvulla. Näytelmä piti hienosti otteessaan ja vielä kotonakin pohdin näytelmää ja ajan henkeä. Onnistuneen puvustuksen oli suunnitellut Tuomas Lampinen ja lavastuksen Jani Uljas. Ja käsiohjelma on hieno, sieltä löytyy paljon tietoa Turusta 1920 -luvulta.

Miten kaikki päättyi? Ja miten elämä jatkui? Tarina päättyi erilaisine käänteineen onnellisesti. Vankilatuomiot lyhenivät niin Margitilla kuin häntä avustaneella Allanilla. Ja Margit ja Allan saivat toisensa ja he elivät kuolemaansa saakka Helsingissä arvostettuina kansalaisina. 


Loppusitaattina vielä: Näytelmän juoni noudatti todellisten tapahtumien kulkua. Tyylikkäästi tehty ja kiehtovasti koottu tapahtumasarja.  


- Tuula 

Turun Kaupunginteatterin ohjelmisto löytyy TÄÄLTÄ.



*Olen nähnyt näytelmän kutsuvieraslipulla.



Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta



12 kommenttia

  1. Aina, kun luen näitä teatteri-kirjoituksiasi, tulee kaipuu mennä katsomaan jotain. Miten sitä onkaan niin saamaton, ettei saa itseään liikkeelle! Näitä on kiva lukea, kun kerrot niin taitavan lyhyesti ja ytimekkäästi tarinat :)
    Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että synnytän kipinän teatterista... Luulenpa, että piankin menet nauttimaan teatterin taiasta.
      Kiitos paljon ihanista sanoistasi, mistä tykkää, siitä on kiva kirjoittaa. Ja yleensä aina teatteri saa minut pohtimaan esitystä, joten on kiva laittaa pohdiskelujaan "paperille".
      Kiitos Maarit ja mukavaa alkanutta viikkoa Torre Viejaan <3

      Poista
  2. Mieti, että tämä on oikeasti tapahtunut. Todella hyvät näyttelijät tässä näytelmässä!
    Rentoa sunnuntaita sinulle Tuula <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu! Minä todella jäin miettimään, että siellä tutuilla Vartiovuorenpuiston poluilla on tällaista sattunut. Tapahtuma on vuodelta 1927 ja voisi olla vaikka tätä päivää. Samaa mieltä, hyvät ja onnistuneet näyttelijävalinnat. Sopivat jopa ulkoisesti hienosti aikakauteen.
      Kiitos Outi ja mukavaa alkanutta viikkoa Espooseen <3

      Poista
  3. Olipa koukuttavat jo nuo alkusanasi. Alkaa kyllä tarina kiehtoa ja iskee taas se tuttu kaipuu teatteriin. Hyvin kirjoitettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minut tähän näytelmään houkutti juuri tuo, että henkirikos on tapahtunut Vartiovuorenpuistossa. Niin tutussa ympäristössä! Kiehtova tarina ja kiva, kun tuo kaipuu iskee teatteriin. Se kaipuu on helppo täyttää :)
      Kiitos kivoista sanoistasi ja mukavaa alkanutta viikkoa sinulle, Titta <3

      Poista
  4. 20-luku on kyllä kiehtova monella tapaa. Tykkään sen ajan vaatteiden eleganssista, kampauksista ja musiikista. Olemme opetelleet myös tanssimaan Lindy hoppia, jota voi tanssia juuri tuon ajan musiikkiin erityisen hyvin. Ehkä arjesta oli silloin glamour usein kaukana, mutta näin jälkeenpäin voi fiilistellä juuri noita parhaita juttuja.
    Kiitos kivasta teatteri-vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultainen ja iloinen 20-luku kiehtoo minuakin. Se vapautti naisen, he alkoivat käyttää lyhyempiä leninkejä ja tukka lyheni. Minun piti ihan googlettaa tuo Lindy hop, itselleni vieras tanssi. Se on swing-tanssi eli juuri sopiva tuon ajan musiikkiin. Ihanaa, että tanssitte. Se on upea harrastus!
      Kiitos hienosta kommentistasi Leena ja mukavaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  5. Mielenkiintoinen ja sen viehkeys on se todenperäisyys. Varmaan oli mielenkiintoinen kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu. Kiehtovaksi tuon teatteriesityksen tekee juuri tuo todenperäisyys. Oli mielenkiintoinen kokemus. Ja Vartiovuorenpuisto sai ehkä surullisen, mutta mielenkiintoisen lisänsä.
      Kiitos Sirkkis ja mukavaa alkanutta viikkoa <3

      Poista
  6. Varmasti upeaa nähtävää! Kiitos mukaansa tempaavasta esittelystä! Ihanaa alkanutta viikkoa ja mukavaa marraskuun loppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli mukavaa ja kiinnostavaa nähtävää. Olen iloinen, että tarina vei sinutkin mennessään.
      Kiitos paljon Päivikki ja samoin sinulle toivotan mukavaa viikkoa <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig