MOMENTS OF MY LIFE

KAASUA, KOMISARIO PALMU! HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA

*Medialiput saatu


Komisario Palmu on ollut suosikkini siitä lähtien, kun pikkutyttönä Palmu -elokuvia aloin katsella. Niinpä olinkin todella innoissani, kun sain kutsuvierasliput Helsingin Kaupunginteatterin uuteen esitykseen Kaasua, komisario Palmu! Ja vielä jännittävään ensi-iltaan. Näytelmä perustuu Mika Waltarin kirjaan "Kuka murhasi rouva Skrofin". Monien vuosien jälkeen Waltarin perikunta viimein muutama vuosi sitten vapautti Palmut myös teatterien näyttämöille.  Joel Elstelä on dramatisoinut tekstin alkuperäistekstistä. Ja ohjauksen on tehnyt Heikki Kujanpää. 

Komisario Palmu (Kari Väänänen) Kuva: Harri Hinkka

Ja täytyy sanoa, että kyllä Palmu näyttämölläkin toimii... vaikka minä mielessäni pientä vertailua teinkin.
Näytelmän voisi luokitella komedialliseksi rikosnäytelmäksi. Komisario Palmu (Kari Väänänen), etsivä Virta (Heikki Ranta) sekä etsivä Kokki (Petrus Kähkönen) tutkivat rouva Skrofin (Kirsi Karlenius) kuolemaa. Rouva on kuollut kaasumyrkytykseen. Onnettomuudeksi ajateltu kuolema paljastuukin nopeasti murhaksi. Ja rikostutkimus erilaisine sivukäänteineen alkaa.

Etsivät Virta ja Kokki sekä komisario Palmu
(Heikki Ranta, Petrus Kähkönen ja Kari Väänänen)
Kuva: Harri Hinkka 

Kari Väänänen ottaa nopeasti paikkansa komisario Palmuna ja vertailu Joel Rinteeseen jää taka-alalle. Kyllä Kari Väänäsen murahdukset ja olemus sopivat myös Palmun rooliin. Piippua poltti Väänänen (piteli suupielessään), ja Rinne sikaria. No, nykyaika ei suosi tupakointia.

Etsivä Virta ja Kirsti Krof  (Heikki Ranta ja Sara Paasikoski)
Kuva: Harri Hinkka
 
Toinen juttu, johon minulla meni aikaa tottua näytelmässä oli neiti Kirsti Skrof. Kirsti Skrof on murhatun rouva Skrofin tytärpuoli. Elokuvassa Kirstiä näytteli legendaarinen, vaaleatukkainen Elina Salo. Näytelmän neiti Skrof (Sara Paasikoski) on tummatukkainen ja tummaääninen. Mutta pikkuhiljaa totuin tummaan neiti Skrofiinkin. Paasikoski Skrofina oli jännittävä ja erilainen ja teki mielenkiintoisen roolin.

Kaarle Lankela (Tuukka Leppänen)
Kuva: Harri Hinkka

Kaarle Lankelan (rouva Skrofin veljenpojan) uskottavan roolin näytteli Tuukka Leppänen. Mutta ehkä suurimman vaikutuksen minuun teki näytelmässä Kurt Kuurna (Miiko Toiviainen). Kurt oli kiihkeästi rakastunut huimapäiseen ja urheiluautoja rakastavaan Kaarle Lankelaan. Kurt Kuurna oli repliikeissään loistava. Elokuvissa Kuurnaa näytteli Pentti Siimes, mutta mielestäni Toiviainen selviytyi paremmin roolistaan kuin aikanaan näyttelijälegenda Pentti Siimes. No, aikakin on muuttunut. Elokuvassa homoseksuaalisuudesta tehtiin jotenkin halpaa ja konnamaista. Nyt Toiviainen näytteli Kurt Kuurnaa älykkäästi ja raikkaasti.

Kurt Kuurna (Miiko Toiviainen)

Pyörivä katsomo toimi tässä näytelmässä erinomaisesti. Palmu kumppaneineen pääsi mainiosti kävelemään pitkin "Helsingin katuja" kohtauksesta ja paikasta toiseen. Lavastus oli tyylikkäästi toteutettu. Ja tykkäsin myös kovasti viisihenkisestä livebändistä, joka soitti aikaan sopivaa jazz -musiikkia. Helsinki oli vahvasti läsnä näytelmässä, Toni Haarasen projisoinit toimivat hyvin. 

Iiri Salmia (Vuokko Hovatta)
Kuva: Harri Hinkka

Ja vielä ennen ensi-illan upeaa loppuhuipentumaa haluan tuoda esille Vuokko Hovatan. Hän esitti yökerhotähti Iiri Salmiaa. Hovatan estradinumerot jazzbändin kanssa olivat upeaa kuunneltavaa. Niin Hovatan puvut kuin koko näytelmän puvustus oli tyylikästä ja aikaan istuvaa. 40 -luku välittyy katsojille.

Ratkaisun hetket: komisario Palmu (Kari Väänänen)
Kuva: Harri Hinkka

Hienon ensi-illan päätteeksi ohjaaja Heikki Kujanpää teki liikuttavan eleen ja vei yleisön joukossa pyörätuolissa istuneelle Matti Kassilalle kukkakimpun. 
Matti Kassila on ohjannut Palmu -elokuvien sarjan. Yleisö nousi seisaaltaan kunnioittamaan ja antamaan isot aplodit elokuvataiteen suurmiehelle. 
Se oli liikuttavaa.


Kiitos Helsingin Kaupunginteatteri! Ja Palmu ja kumppanit! Kyllä viihdyttiin! 
Suosittelen näytelmää kaikille dekkaritarinoitten ystäville. 

- Tuula

Helsingin Kaupunginteatterin esitykset löydät TÄÄLTÄ.


Tuula's life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

22 kommenttia

 1. Teatterissa olisi ihana käy. Hs vieläpä tuttu aihe, jojo pääsee heti kiinni. Hyvää joulukuun alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä viihdyn teatterin maailmassa. Palmu -elokuvat ovat tuttuja nuoremmillekin. Kiitos television. Ja miten hyvin ne ovatkaan kestäneet aikaansa. Ja entä tämä näytös, sitä oli kevyellä kädellä modernisoitu... se vei mennessään.
   Kiitos Viltsu Mari ja hyvää alkanutta joulukuuta myös sinne <3

   Poista
 2. Uskon että tuo oli hieno esitys. Kari Väänänen on aina ollut suosikkejani ja Vuokko Hovatta laulaa mahtavasti!
  Oikein ihanaa ensimmäistä adventtiviikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo esitys oli hieno - lainaan sanaasi. Ja tykkäsin kovasti myös lavastuksen toimivuudesta. Kari Väänänen solahti hyvin Joel Rinteen suurin saappaisiin. Ja Vuokko Hovatta osaa laulaa... sopii myös tuohon ajan kuvaan mahtavasti.
   Kiitos kivasta kommentistasi Kristiina ja ihanaa adventtiviikonloppua myös sinulle <3

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Sitä se oli. Ihanaa, että saatiin Palmu näyttämölle. Olipahan kiinnostava näytelmä monelta taholta ehkä jo siksikin, että aihe oli tuttu. Sitä tuli katsottua vieläkin tarkemmin ja näytelmä kyllä kesti sen :)
   Kiitos Kristiina ja mukavaa joulukuun alkua myös sinulle <3

   Poista
 4. Muistan, kun lapsuudessani katsoin Palmua salaa. Oli niin jännittävä, että :) Olisi hieno mennä katsomaan ihan livenä.

  Mukavaa joulukuun alkua Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet katsonut Palmua salaa :) Pikkutytön silmille Palmut ovat olleet jännittävää katsottavaa. Saitko illalla unta :) ? Palmun maailmaa ja tuota ajankuvaa on kyllä ilo suositella. Istuu hyvin näyttämöllekin.
   Kiitos paljon Peggy ja mukavaa joulukuun alkua myös sinulle <3

   Poista
  2. Katsoin mummin luona ja asiasta en hiiskunut :D Muistan, kun Palmu juoksi roiston perässä ja lujaa....

   Poista
 5. Hieno esittely. Me kävimme vasta nauttimassa Pullon Cavaa ja aurinkoa viikko sitten, mutta tuokin näytelmä kiinnostaisi. Täytyypä katsastaa aikataulujamme.
  Tunnelmallista adventti-sunnuntaita Tuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomeen takaisintulo on teillä avattu Pullolla Cavaa ja aurinkoa. Hienoa, se sopii tänne harmauteen. Minulla teatterin Palmu ylitti odotukset! Odotukset tulivat elokuvien kautta :) Kyllä Väänänenkin mainiosti Palmuksi muuttui. Ja teatterin hienosta lavastustekniikasta nautin... Helsingin kaduilla kuljettiin. Toivottavasti aikataulut sopivat. Olisi kiva kuulla sinun mielipiteitäsi uudesta Palmusta.
   Kiitos Leena mukavista sanoistasi ja tunnelmallista sunnuntai-iltaa myös sinulle <3

   Poista
 6. Ihana lukea näistä sinun teatteri käynneistäsi <3Kuulostaa todella upealta esitykseltä ja ihana ele Heikki Kujanpäältä <3
  Kiinnostaisi kyllä nähdä kyseinen esitys.
  Ihanaa joulukuuta ja leppoisaa sunnuntaita Tuula<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatterikärpänen on päässyt minua kunnolla puraisemaan :) Kaasua, komisario Palmu oli kiinnostava esitys, jo senkin vuoksi, että television kautta Palmu on niin tuttu minulle. Hienosti saivat Helsingin tunnelman lavalle. Oli viihdyttävää katseltavaa. Tätä on kiva suositella.
   Ja Heikki Kujanpään ihana ele Matti Kassilalle oli niin liikuttava. Siinä vähän silmäkin kostui. Matti Kassila täyttää tammikuussa 95 vuotta.
   Kiitos Pauliina ja leppoisaa sunnuntai-iltaa myös sinulle <3

   Poista
 7. Kiitos hienosta kuvauksesta. Helsingin Sanomissa näytelmä sai niin kehnot arvostelut, joten mietin kannattaako mennä edes katsomaan. Komisario Palmut ovat osa lapsuuttani, katselin vanhoja Suomi-filmejä äitini kanssa. Nuoreen Joel Rinteeseen olin joskus salaa ihastunutkin. Kaikki Palmut löytyvät nykyään myös DVD:inä hyllystäni.

  Täytyy mennä tyttären kanssa katsomaan tuota, sillä Tuukka Leppänen on meidän molempien suosikkinäyttelijöitä. Kuinka monissa Kaupunginteatterin näytelmissä ja musikaaleissa olemmekaan nähneet hänet reilun vuosikymmenen aikana. Maija Poppasen Perttuna hän vieläkin tanssii silmiemme edessä Lontoon katoilla yhdessä muiden nokisutarien kanssa.

  Meilläkin oli eilen kulttuuripäivä, olimme miehen ja lasten kanssa katsomassa Oopperan kummitusta.

  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ei-Leen <3
   Sinullakin Komisario Palmut kuuluivat lapsuuteen. Ne olivat todella jännittäviä silloin. Joel Rinne on ollut komearaaminen, miehekäs mies aina.
   Luin kommenttisi jälkeen Helsingin Sanomien arvostelut. Ja täytyy sanoa, että ihmettelin. Juonessa pysyi hyvin mukana. Ja tykkäsin kovasti lavastuksen mielenkiintoisista oivalluksista, ne oli taitavasti tehty. Ja ajan henki välittyi. Ja nuoret herra Lankela (Tuukka Leppäen) ja Kurt Kuurna (olivat molemmat vaikuttavia).
   Minusta elokuvan "henki" siirtyi hienosti näyttämölle. Ja Mika Waltarin hieno teksti sopi näyttämölle, sitä oli ehkä modernisoitu. Mutta vaikutuin.
   Tuukka Leppänen on teidän molempien suosikkinäyttelijöitä, enkä ihmettele. Komea ja taitava näyttelijä ja osaa tanssia. Enemmänkin olisi steppiaskelia saanut ottaa näytelmässä :)
   Ja teilläkin on ollut kulttuuripäivä. Toivottavasti tuot Oopperan kummituksen blogiinkin.
   Kiitos vielä Ei-Leen hyvästä kommentistasi <3
   Nyt täältä jo toivottelen hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 8. Teatterissa tulee käytyä kyllä ihan liian harvoin! Nyt täytyy ottaa tavoitteeksi käydä katsomassa jokin esitys lähiaikoina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatterissa on ihana käydä. Teatterissa on taikaa. Mainio tavoite!
   Kiitos Minna ja hyvää alkanutta viikkoa!

   Poista
 9. Olen mietiskellyt, että tykkäisinköhän tuosta Palmusta teatteriversiona. Ehkä pitää kokeilla.

  Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää mietiskelyä. Minäkin Palmu-friikkinä pohdin, että toimiikohan? Ja minusta toimi hienosti. Kari Väänänen oli kelpo Palmu. Ja mitä kovasti ihailin, oli lavastus. Pyörivä näyttämö antoi hyvät puitteet, mutta silti ihmettelin hienoa taiteilijan asuntoa ja Helsingin katuja. Kaikki pisteet lavastaja Pekka Korpiniitylle.
   Eli vastaukseni on - kannattaa kokeilla!
   Kiitos Rva Kepponen ja kivaa uutta viikkoa myös sinne <3

   Poista
 10. Näyttää ja kuulostaa kyllä aivan mahtavalta! Olen noita kirjoja lukenut kouluaikoina useammankin ja ne kyllä vakuutti, hienoa kuulla että näinkin nämä toimi!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tunnustan, että en ole koskaan lukenut Waltarin Palmu -kirjoja, muita hänen kirjojaan kylläkin. Palmut katsoin telkkarista :) Tykkään kovasti Waltarin kielestä ja varmasti kirjoissa tuo kieli toimii vieläkin paremmin. Ja näyttämölläkin Waltari toimii ja komisario Palmu.
   Kiitos paljon Hannamaria kommentistasi ja mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Professional Blog Designs by pipdig